עיר
ארוּמָה
רמת זיהוי : 3 - זיהוי משוער
כנויים נוספים : ח'רבת אל-עֻרְמֶה
ארוּמָה במקרא
אחרי שאֲבִימֶלֶךְ רצח את 70 אחיו בני גִּדְעוֹן (מלבד את יוֹתָם), הוא השתלט על שְׁכֶם למשך 3 שנים עד שאנשי העיר החלו לבגוד בו ולארוב לאנשיו. גַּעַל בֶּן עֶבֶד הגיע לשְׁכֶם ושכנע את בני העיר להסיר את עול אֲבִימֶלֶךְ, אך זְבֻל גילה את הדבר לאֲבִימֶלֶךְ ועזר לו לגרש את גַּעַל מהעיר. אֲבִימֶלֶךְ עבר אז לשבת בארוּמָה
[^]שׁוֹפְטִים פרק ט פסוק מ"א: מא וַיֵּשֶׁב אֲבִימֶלֶךְ בָּארוּמָה וַיְגָרֶשׁ זְבֻל אֶת גַּעַל וְאֶת אֶחָיו מִשֶּׁבֶת בִּשְׁכֶם.
ואח"כ חזר להתנקם בתושבי שְׁכֶם. יש המפרשים
[1]עולם התנ"ך, ספר שׁוֹפְטִים עמ' 89.
שארוּמָה זו זהה עם "תָרְמָה" שבה חנה אֲבִימֶלֶךְ בזמן המרד בשְׁכֶם
[^]שׁוֹפְטִים פרק ט פסוק ל"א: לא וַיִּשְׁלַח מַלְאָכִים אֶל אֲבִימֶלֶךְ בְּתָרְמָה לֵאמֹר הִנֵּה גַעַל בֶּן עֶבֶד וְאֶחָיו בָּאִים שְׁכֶמָה וְהִנָּם צָרִים אֶת הָעִיר עָלֶיךָ.
.
זיהוי המקום
האתר של ארוּמָה לא זוהה בוודאות אך יש לחפשו מן הסתם באזור שְׁכֶם, על סמך סיפור מלחמות אֲבִימֶלֶךְ, והזיהוי המקובל הוא עם ח'רבת אל-עֻרְמֶה, מדרום-מזרח לשְׁכֶם (ראו במפה)
[2]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך א, עמוד 538
[3]ארץ ישראל בתקופת המקרא, יוחנן אהרוני, מהדורה מתוקנת בעריכת ישראל אפעל, הוצאת יד יצחק בן-צבי, ירושלים תשמ"ח, עמוד 211
. החורבה יושבת על כיפה של ג'בל עֻרְמֶה, בגובה 843 מ' מעל פני הים, ומחוברת באוכף לכיפה דרומית שבה לא נמצאו שרידי יישוב. באתר נמצאו ממצאים מתקופת הברונזה התיכונה (הכנענית) והברזל (הישראלית)
[4]עולם התנ"ך, ספר שׁוֹפְטִים עמ' 89.
, אך בעיקר נמצאו בורות מים ושרידי מבצר מהתקופה ההלניסטית (כנראה כחלק ממערך ההגנה החשמונאי על עקרבה הסמוכה) וחרסים מהתקופה הרומית.
פרקים המזכירים את ארוּמָה
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על ארוּמָה באתרים של ויקיפדיה ועמוד ענן.