נהר\נחל
גֵּי יִפְתַּח אֵל
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

טחנת הקמח נחל ציפורי. By Rafi hirschler, [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons
טחנת הקמח ("טחנת הנזירים") על נחל ציפורי
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

תל חֲלִי המערבי, צילום של אלון אדיר, 11.12.2020 [public domain]. Original image size reduced by Allon Adir.
תל חֲלִי המערבי על גדות נחל צִיפּוֹרִי
רמת זיהוי : 2 - זיהוי מקובל
כנויים נוספים : נחל ציפורי
גֵּי יִפְתַּח אֵל במקרא
גֵּי יִפְתַּח אֵל היה אחד מסימני הגבול שבין נחלות זְבוּלֻן ואָשֵׁר
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ט פסוקים י-י"ד, כ"ד-כ"ז: י וַיַּעַל הַגּוֹרָל הַשְּׁלִישִׁי לִבְנֵי זְבוּלֻן לְמִשְׁפְּחֹתָם וַיְהִי גְּבוּל נַחֲלָתָם עַד שָׂרִיד. יא וְעָלָה גְבוּלָם לַיָּמָּה וּמַרְעֲלָה וּפָגַע בְּדַבָּשֶׁת וּפָגַע אֶל הַנַּחַל אֲשֶׁר עַל פְּנֵי יָקְנְעָם. יב וְשָׁב מִשָּׂרִיד קֵדְמָה מִזְרַח הַשֶּׁמֶשׁ עַל גְּבוּל כִּסְלֹת תָּבֹר וְיָצָא אֶל הַדָּבְרַת וְעָלָה יָפִיעַ. יג וּמִשָּׁם עָבַר קֵדְמָה מִזְרָחָה גִּתָּה חֵפֶר עִתָּה קָצִין וְיָצָא רִמּוֹן הַמְּתֹאָר הַנֵּעָה. יד וְנָסַב אֹתוֹ הַגְּבוּל מִצְּפוֹן חַנָּתֹן וְהָיוּ תֹּצְאֹתָיו גֵּי יִפְתַּח אֵל. ... כד וַיֵּצֵא הַגּוֹרָל הַחֲמִישִׁי לְמַטֵּה בְנֵי אָשֵׁר לְמִשְׁפְּחוֹתָם. כה וַיְהִי גְּבוּלָם חֶלְקַת וַחֲלִי וָבֶטֶן וְאַכְשָׁף. כו וְאַלַמֶּלֶךְ וְעַמְעָד וּמִשְׁאָל וּפָגַע בְּכַרְמֶל הַיָּמָּה וּבְשִׁיחוֹר לִבְנָת. כז וְשָׁב מִזְרַח הַשֶּׁמֶשׁ בֵּית דָּגֹן וּפָגַע בִּזְבֻלוּן וּבְגֵי יִפְתַּח אֵל צָפוֹנָה בֵּית הָעֵמֶק וּנְעִיאֵל וְיָצָא אֶל כָּבוּל מִשְּׂמֹאל.
.
זיהוי המקום
גֵּי יִפְתַּח אֵל מזוהה בד"כ עם נחל ציפורי
[1]עולם התנ"ך, ספר יְהוֹשֻׁעַ עמ' 185.
, או עם היובל הראשי שלו - ואדי אל מַאלִך
[2]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ב, עמוד 478
- הוא נחל יִפְתַּח-אֵל של היום. נחל ציפורי ניזון בין השאר ממספר מעיינות באזור ציפורי (ראו במפה), ולידם נמצאו שרידי ישוב קדום שהתקיים שם עד התקופה הכנענית הקדומה (ברונזה). מערבה משם מצטרף לנחל ציפורי נחל יִפְתַּח-אֵל אשר מנקז את בקעת בית נטופה ואוסף גם את מי עין יִפְתַּח-אֵל הנובע ליד חורבת יִפְתַּח-אֵל (ראו במפה), שם גם כן היה ישוב מהתקופה הכנענית שהמשיך להתקיים עד התקופה הביזנטית. עוד מערבה משם מצרף עין יבקע את מימיו לנחל ציפורי, ובעבר שימשו מי המעיין שתי טחנות קמח עות'מאניות סמוך ליישוב ראס עלי (כ-3-2 ק"מ מערבה מעין יבקע - ראו בצילום). באזור התחנה המערבית הנחל זורם למרגלות ח'רבת רַאס עַלִי המזוהה עם העיר חֲלִי המקראית. נחל ציפורי נשפך בסופו של דבר לקישון באזור צומת יגור של היום.
פרקים המזכירים את גֵּי יִפְתַּח אֵל
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על גֵּי יִפְתַּח אֵל באתר של ויקיפדיה.
טיולים באזור: נחל ציפורי - כעביה עד תל עליל. באתר החברה להגנת הטבע.
המידע המובא באתרי הטיולים השונים המקושרים כאן הוא בגדר המלצה והינו כללי בלבד. אתר עַלַמַּפָּה או מפעיליו כמובן אינם אחראים על המידע המובא באתרים המקושרים, או על תוצאות הטיולים, והאחריות מוטלת על המטייל\ת לנהוג באחריות הנדרשת כולל לימוד המצב העדכני במקורות נוספים, הכנה מתאימה, ושמירה על הזהירות הנדרשת מאופי המקום והמטיילים.