עיר
אוּר כַּשְׂדִּים
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Ruins in the Town of Ur, Southern Iraq, by M.Lubinski from Iraq,USA., [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
חורבות העיר אוּר שבדרום מסופוטמיה, עם הזיגוראט הגדול
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Balikli Göl, Şanlıurfa, Turkey. By Bernard Gagnon, [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
המסגד והבריכה באורפה שבדרום טורקיה, המזוהה על פי המסורת כאתר הולדת או ברכת אברהם
רמת זיהוי : 3 - זיהוי משוער
אוּר כַּשְׂדִּים במקרא
לפי
בְּרֵאשִׁית פרק י"א פסוק ל"בבְּרֵאשִׁית פרק י"א פסוק ל"ב: לב וַיִּהְיוּ יְמֵי תֶרַח חָמֵשׁ שָׁנִים וּמָאתַיִם שָׁנָה וַיָּמָת תֶּרַח בְּחָרָן.
, תֶרַח הוליד את הָרָן בְּאוּר כַּשְׂדִּים, אך הָרָן מת לפני מות אביו. תֶּרַח ומשפחתו (הכוללת את בניו הנוספים, אַבְרָם ונָחוֹר, ואת לוֹט בן הָרָן, ונשותיהם) עזבו את אוּר כַּשְׂדִּים לכוון כְּנַעַן, אך תָּרַח נפטר בדרך - בחָרָן. אח"כ ה' מבהיר לאַבְרָם שהוא הוציא אותו מאוּר כַּשְׂדִּים כדי לתת לו בירושה את אָרֶץ כְּנַעַן. אוּר כַּשְׂדִּים נזכרת עוד פעם במקרא כשנְחֶמְיָה מזכיר את סיפורו של אַבְרָם
[^]נְחֶמְיָה פרק ט פסוק ז: ז אַתָּה הוּא יְהוָה הָאֱלֹהִים אֲשֶׁר בָּחַרְתָּ בְּאַבְרָם וְהוֹצֵאתוֹ מֵאוּר כַּשְׂדִּים וְשַׂמְתָּ שְּׁמוֹ אַבְרָהָם.
.
זיהוי המקום
האתר של אוּר כַּשְׂדִּים לא זוהה בוודאות, וקיימות מספר השערות ומסורות בענין. אחת ההשערות היא שמדובר בעיר הקדומה אוּר, שהיתה עיר מדינה מהתרבות השׁוּמֵרִית בדרום מסופוטמיה (כיום - תל אל־מוקיאר הסמוך לנהר הפְּרָת מדרום לבגדד שבעיראק).

אוּר היתה אחת הערים הראשונות בהסטוריה, והיתה שותפה להתפתחות החקלאות המאורגנת והכתב. למעשה השם "אוּר" - משמעו "עיר" בשפה השׁוּמֵרִית. העיר התקיימה כבר באלף הרביעי לפנה"ס, ונזכרת לראשונה כעיר מדינה בתעודות מהמאה ה-26 לפנה"ס. באוּר נמצאו ממצאים ארכיאולוגים מרשימים, כולל קברי מלכים ומלכות, ובעיקר הזיגוראט הגדול שנבנה בסביבות המאה ה-21 לפנה"ס (ראו תמונה). חַמוּרָבִּי מלך בָּבֶל (1792-1750 לפנה"ס) כבש את העיר, ושנים רבות אח"כ מלכי בָּבֶל נְבוּכַדְנֶצַּר השני (מחריב ירושלים) ונבונאיד שיפצו את אוּר ואת הזיגוראט. הארכאולוג סר לנרד וולי שחפר באוּר הציע לזהות אותה עם אוּר כַּשְׂדִּים המקראית, אך אחת הבעיות בזיהוי זה היא שהכַּשְׂדִּים התיישבו באזור זה רק במאה ה-10 לפנה"ס, כלומר שנים רבות אחרי תקופת האבות.

זיהוי נוסף של אוּר כַּשְׂדִּים, המקובל יותר על המסורת היהודית והמוסלמית, הוא עם העיר אוּרְפָא של היום. אוּרְפָא נמצאת במזרח טורקיה, במרחק של כ-80 ק"מ מנהר הפְּרָת, וכ-40 ק"מ מצפון לחָרָן, וכך היא מתאימה אולי יותר להיות תחנת היציאה של תֶּרַח ומשפחתו בדרך לכְּנַעַן דרך חָרָן. אזור העיר היה מיושב כבר לפני אלפי שנים, אך העיר עצמה נזכרת בתעודות עתיקות רק מהמאה ה-4 לפנה"ס. אח"כ היא עברה לשלטון הממלכה הסלאוקית שירשה את כיבושי אלכסנדר מוקדון באזור. המסגד הגדול באוּרְפָא (שנבנה בשנת 1170 לספירה על שרידים מהתקופה הרומית) מזוהה במסורת המוסלמית כמקום הולדתו של אַבְרָם.
פרקים המזכירים את אוּר כַּשְׂדִּים
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על אוּר כַּשְׂדִּים באתר של ויקיפדיה.