עיר
חָרָן
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Harran, by Ben Bender, [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
בתי "כוורת" אופייניים לאזור חָרָן
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Harran Castl, by Acar54, [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
הריסות המבצר של חָרָן מימי הביניים, אשר נבנה על בסיס קדום יותר.
רמת זיהוי : 1 - זיהוי ודאי
כנויים נוספים : פַּדַּן אֲרָם
חָרָן במקרא
לפי
בְּרֵאשִׁית פרק י"א פסוק ל"אבְּרֵאשִׁית פרק י"א פסוק ל"א: לא וַיִּקַּח תֶּרַח אֶת אַבְרָם בְּנוֹ וְאֶת לוֹט בֶּן הָרָן בֶּן בְּנוֹ וְאֵת שָׂרַי כַּלָּתוֹ אֵשֶׁת אַבְרָם בְּנוֹ וַיֵּצְאוּ אִתָּם מֵאוּר כַּשְׂדִּים לָלֶכֶת אַרְצָה כְּנַעַן וַיָּבֹאוּ עַד חָרָן וַיֵּשְׁבוּ שָׁם.
, אחרי מות הָרָן בן תֶּרַח בְּאוּר כַּשְׂדִּים, יצאו תֶּרַח ומשפחתו (הכוללת את בניו הנוספים, אַבְרָם ונָחוֹר, ואת לוֹט בן הָרָן, ונשותיהם) למסע לכוון כְּנַעַן, אך תָּרַח נפטר בדרך - בחָרָן. לפי צו ה', אַבְרָם ממשיך במסע עם שאר המשפחה, מלבד נָחוֹר שנותר בחָרָן. חָרָן מכונה כך אח"כ גם "עִיר נָחוֹר"
[^]בְּרֵאשִׁית פרק כ"ד פסוק י: י וַיִּקַּח הָעֶבֶד עֲשָׂרָה גְמַלִּים מִגְּמַלֵּי אֲדֹנָיו וַיֵּלֶךְ וְכָל טוּב אֲדֹנָיו בְּיָדוֹ וַיָּקָם וַיֵּלֶךְ אֶל אֲרַם נַהֲרַיִם אֶל עִיר נָחוֹר.
.

האזור בו שוכנת חָרָן נקרא "אֲרַם נַהֲרַיִם"
[^]בְּרֵאשִׁית פרק כ"ד פסוק י: י וַיִּקַּח הָעֶבֶד עֲשָׂרָה גְמַלִּים מִגְּמַלֵּי אֲדֹנָיו וַיֵּלֶךְ וְכָל טוּב אֲדֹנָיו בְּיָדוֹ וַיָּקָם וַיֵּלֶךְ אֶל אֲרַם נַהֲרַיִם אֶל עִיר נָחוֹר.
- הוא האזור של מסופוטמיה הצפונית שנכבש בידי אֲרַם, בין הפְּרָת לחִדֶּקֶל באזור דרום טורקיה וצפון סוריה של היום (ולא כינוי לאזור מסופוטמיה כולו, כפי שפורש בטעות בתרגומים המאוחרים)
[1]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך א, עמוד 581
. אזור חָרָן נקרא גם לפעמים "שְׂדֵה אֲרָם"
[^]הוֹשֵׁעַ פרק י"ב פסוק י"ג: יג וַיִּבְרַח יַעֲקֹב שְׂדֵה אֲרָם וַיַּעֲבֹד יִשְׂרָאֵל בְּאִשָּׁה וּבְאִשָּׁה שָׁמָר.
או "פַּדַּן אֲרָם"
[^]בְּרֵאשִׁית פרק כ"ה פסוק כ: כ וַיְהִי יִצְחָק בֶּן אַרְבָּעִים שָׁנָה בְּקַחְתּוֹ אֶת רִבְקָה בַּת בְּתוּאֵל הָאֲרַמִּי מִפַּדַּן אֲרָם אֲחוֹת לָבָן הָאֲרַמִּי לוֹ לְאִשָּׁה.
, או סתם "פַּדַּן"
[^]בְּרֵאשִׁית פרק מ"ח פסוק ז: ז וַאֲנִי בְּבֹאִי מִפַּדָּן מֵתָה עָלַי רָחֵל בְּאֶרֶץ כְּנַעַן בַּדֶּרֶךְ בְּעוֹד כִּבְרַת אֶרֶץ לָבֹא אֶפְרָתָה וָאֶקְבְּרֶהָ שָּׁם בְּדֶרֶךְ אֶפְרָת הִוא בֵּית לָחֶם.
("פַּדַּן" הוא "שָׂדֶה" בארמית)
[2]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך א, עמוד 583-584
.

בְּתוּאֵל בן נָחוֹר היה אבי לָבָן ורִבְקָה, וכשאברהם שלח את עבדו מכְּנַעַן להביא ליִצְחָק אישה מחָרָן, ארץ הולדתו, העבד חזר עם רִבְקָה. אח"כ יִצְחָק שלח את יַעֲקֹב בנו לחָרָן למצוא אישה מבנות לָבָן, וסופו שהוא נשאר שם 20 שנה, ונישא ללֵאָה ולרָחֵל בנות לָבָן. בחָרָן נולדו ליַעֲקֹב מנשותיו ומשִׁפְחוֹתֵיהֶן - זִלְפָּה ובִּלְהָה, 12 בנים שיהיו לאבות 12 השבטים.

שנים רבות אח"כ, כשסַנְחֵרִיב מלך אַשּׁוּר החריב את ערי יְהוּדָה וצר על ירושלים, הוא שלח את הרַבשָׁקֵה לאיים על הנצורים, וזה הזכיר להם שאלוהי חָרָן לא עזרו לה כנגד האַשּׁוּרים, ושמלכה נפל כמו מלכי ערים חזקות אחרות באזור
[^]מְלָכִים-ב פרק י"ט פסוק י"ב: יב הַהִצִּילוּ אֹתָם אֱלֹהֵי הַגּוֹיִם אֲשֶׁר שִׁחֲתוּ אֲבוֹתַי אֶת גּוֹזָן וְאֶת חָרָן וְרֶצֶף וּבְנֵי עֶדֶן אֲשֶׁר בִּתְלַאשָּׂר.
. ב
יְחֶזְקֵאל פרק כ"ז פסוקים כ"ג-כ"דיְחֶזְקֵאל פרק כ"ז פסוקים כ"ג-כ"ד: כג חָרָן וְכַנֵּה וָעֶדֶן רֹכְלֵי שְׁבָא אַשּׁוּר כִּלְמַד רֹכַלְתֵּךְ. כד הֵמָּה רֹכְלַיִךְ בְּמַכְלֻלִים בִּגְלוֹמֵי תְּכֵלֶת וְרִקְמָה וּבְגִנְזֵי בְּרֹמִים בַּחֲבָלִים חֲבֻשִׁים וַאֲרֻזִים בְּמַרְכֻלְתֵּךְ.
חָרָן נזכרת עוד כסוחרת בבגדים, באריגים ובחבלים.
זיהוי המקום
חָרָן המקראית מזוהה בוודאות עם העיר חָרָן של ימינו. גם השמות שְׂרוּג, נָחוֹר, ותֶּרַח - 3 הדורות שהובילו לאַבְרָם, משוערים כשמות של תִּלִים קדומים באזור חָרָן: שְׂרוּג מזוהה עם סֶרוּגִי או העיירה הטורקית סורוק\Suruç, כ-50 ק"מ מערבית לחָרָן; נָחוֹר מזוהה עם נָחוּרוּ או תִל-נָחִרִ, עיר קדומה שהוזכרה בכתבים אשורים; ותֶּרַח מזוהה עם תיל-שה-תוּרָחִי, שמקומו משוער מזרחית לחָרָן
[3]ראו עולם התנ"ך, ספר בְּרֵאשִׁית עמ' 87-88, והערך על אוּר כַּשְׂדִּים בויקיפדיה
.

העיר חָרָן יושבת על נהר הבַּלִיח (יוּבַל של נהר הפְּרָת). העדויות הראשונות על חָרָן הן בכתובות של ארכיון אֶבְּלָה משנת 2500 לפנה"ס לערך, שם נזכר שליט חָרָן שנישא לנסיכה מאֶבְּלָה - עיר מדינה ששלטה באזור באותה תקופה. בתעודות מארי מהמאה ה-18 לפנה"ס נזכרת חָרָן ואזור נהר הבַּלִיח כמרכז פעילות של שבטים נודדים.

חָרָן היתה למושבה של סוחרים מאַשּׁוּר, שעסקה בסחר בינלאומי בין מסופוטמיה לים התיכון, והעיר שלטה על הדרך שחיברה בין נִינְוֵה לדַּמֶּשֶׂק. שַמְשִי-אַדַד הראשון מלך אַשּׁוּר (1813–1781 לפנה"ס) ערך מסע קרב להגן על הדרך החשובה של חָרָן. מאבקים אזוריים בין הממלכה החַתִּית לממלכת מיתַני הביאו במאה ה-14 לפנה"ס לשריפת העיר חָרָן. במאה ה-13 לפנה"ס האזור שב להשפעה אַשּׁוּרית, וידוע שאַדַד-נִירָרִי הראשון מלך אַשּׁוּר התגאה על כיבוש המִבְצָר בחָרָן, ובשנת 1100 לפנה"ס לערך, תגלת-פלאסר הראשון החזיק בַּמִּבְצָר, ושמח על ריבוי הפִּילִים החיים באזור.

בימיה האחרונים של האימפריה האַשּׁוּרית, נפלה הבירה נִינְוֵה ביד צבאות בָּבֶל ומָדַי, והמלך האחרון אַשוּר-אֻבַּלִיט השני נסוג לבירתו החדשה בחָרָן (612 לפנה"ס). כשנתיים אח"כ נכבשה גם חָרָן אחרי מצור של מלכי בָּבֶל ומָדַי, ואחרי חזרה זמנית של העיר לידי אַשוּר-אֻבַּלִיט היא נפלה סופית, ואיתה גם חדלה האימפריה האַשּׁוּרית מלהתקיים (605 לפנה"ס).

חָרָן עברה לשלטון האימפריה הבבלית, ומוצאו של נבונאיד, המלך האחרון של בָּבֶל, היה מחָרָן. בימיו היתה חָרָן מרכז פולחן לאל הירח - סין. אחרי נפילת בָּבֶל, עברה חָרָן לשלטון מָדַי ואח"כ היתה חלק מהאימפריה הפרסית עד שנת 331 לפנה"ס, אז נכבשה העיר ע"י צבאות אלכסנדר מוקדון, ונשארה בסופו של דבר בתחום הממלכה ההלניסטית הסלאוקית.

פרקים המזכירים את חָרָן
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על חָרָן באתר של ויקיפדיה.