פרטי היוצר\ת
Proto-Cuneiform., by Jim Kuhn, [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
כתובת בכתב יתדות מימי ראשית התפתחות הכתב - אֶרֶךְ - 3200–3000 לפנה"ס. נושא הכתובת הוא רישום של הפצת בירה ממחסני מוסד כלשהו.
פרטי היוצר\ת
Priest-king from Uruk. By Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg), [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
פסלון של מלך-כהן. אֶרֶךְ - שנת ~3000 לפנה"ס.
|
רמת זיהוי
: 1 - זיהוי ודאי
אֶרֶךְ במקרא
אֶרֶךְ נזכרת פעם אחת במקרא ב
בְּרֵאשִׁית פרק י פסוק יבְּרֵאשִׁית פרק י פסוק י: י
וַתְּהִי רֵאשִׁית מַמְלַכְתּוֹ בָּבֶל וְאֶרֶךְ וְאַכַּד וְכַלְנֵה בְּאֶרֶץ שִׁנְעָר.
כעיר שיסד נִמְרֹד גִּבּוֹר הצַיִד, יחד עם הערים בָּבֶל, אַכַּד, וְכַלְנֵה בְּאֶרֶץ שִׁנְעָר.
זיהוי המקום
אֶרֶךְ היתה עיר חשובה בדרום מסופוטמיה, על גדות תעלה קדומה של נהר הפְּרָת. העיר היתה אחת מערי המדינה של התרבות השׁוּמֶרִית הקדומה, אשר מקובל לזהותה כאחת התרבויות הראשונות בתולדות האנושות. החקלאות המאורגנת איפשרה את גידול האוכלוסיה בעיר, ואֶרֶךְ עצמה היתה אחת הערים הצפופות הראשונות בהסטוריה (מעל 50,000 תושבים ב-6 ק"מ רבוע מוקף חומה). באֶרֶךְ התפתחו מסחר ואומנויות שונות, כולל פיסול, קַדָּרוּת, בנייה מונומנטאלית, ובמיוחד היא נודעת כמקום בו התפתח הכְּתָב, בצורת כְּתָב יתדות המופיע על הכתובות הקדומות ביותר שנמצאו עד היום. כל זאת לפני יותר מ-3,000 שנים לפנה"ס. נראה ששמה של העיר באכדית - אוּרוּק, הוא מקור שמה הערבי של בָּבֶל, ושל עיראק של ימינו.
פרקים המזכירים את אֶרֶךְ
ציטוטים נבחרים
ניתן לקרוא עוד על אֶרֶךְ באתר של ויקיפדיה.
פרטי היוצר\ת
The mask of Warka, from Warka. By Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg), [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
המסכה מאֶרֶךְ. 3000-2900 לפנה"ס.