עיר
חַמַּת בנַפְתָּלִי
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

The Hot Springs, Tiberias. Northern views. Thermal baths, Tiberias. American Colony, Jerusalem. (1898-1914) By American Colony (Jerusalem). Photo Dept., photographer, [Public domain], from the United States Library of Congress's Prints and Photographs division under the digital ID matpc.07014, via Wikimedia Commons
חמי טבריה (בין 1898 ל-1914)
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Roman baths at Hammat Tiberias. By Aaadir, [CC0], via Wikimedia Commons
שרידי המרחצאות הרומים בחמי טבריה
רמת זיהוי : 2 - זיהוי מקובל
חַמַּת בנַפְתָּלִי במקרא
חַמַּת היתה עיר "מִבְצָר" בנחלת שבט נַפְתָּלִי, והיא נזכרת יחד ערי המִבְצָר רַקַּת וכִנָּרֶת (שגם הן משוערות כיושבות על החוף המערבי של אגם הכנרת)
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ט פסוקים ל"ב, ל"ה: לב לִבְנֵי נַפְתָּלִי יָצָא הַגּוֹרָל הַשִּׁשִּׁי לִבְנֵי נַפְתָּלִי לְמִשְׁפְּחֹתָם. ... לה וְעָרֵי מִבְצָר הַצִּדִּים צֵר וְחַמַּת רַקַּת וְכִנָּרֶת.
. יש המשערים שאולי גם עיר הלוויים "חַמֹּת דֹּאר"
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק כ"א פסוק ל"ב: לב וּמִמַּטֵּה נַפְתָּלִי אֶת עִיר מִקְלַט הָרֹצֵחַ אֶת קֶדֶשׁ בַּגָּלִיל וְאֶת מִגְרָשֶׁהָ וְאֶת חַמֹּת דֹּאר וְאֶת מִגְרָשֶׁהָ וְאֶת קַרְתָּן וְאֶת מִגְרָשֶׁהָ עָרִים שָׁלֹשׁ.
שבנחלת נַפְתָּלִי (או "חַמּוֹן" הנזכרת בפסוק המקביל שבדִּבְרֵי-הַיָּמִים-א
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-א פרק ו פסוק ס"א: סא וּמִמַּטֵּה נַפְתָּלִי אֶת קֶדֶשׁ בַּגָּלִיל וְאֶת מִגְרָשֶׁיהָ וְאֶת חַמּוֹן וְאֶת מִגְרָשֶׁיהָ וְאֶת קִרְיָתַיִם וְאֶת מִגְרָשֶׁיהָ.
) היא אותה העיר המִבְצָר חַמַּת
[1]ארץ ישראל בתקופת המקרא, יוחנן אהרוני, מהדורה מתוקנת בעריכת ישראל אפעל, הוצאת יד יצחק בן-צבי, ירושלים תשמ"ח, עמוד 235
.
זיהוי המקום
חַמַּת כאמור נזכרת ברשימת ערי נַפְתָּלִי לפני רַקַּת וְכִנָּרֶת, המזוהות עם אתרים במרכז ובצפון החוף המערבי של אגם הכנרת (בהתאמה). לפיכך מקובל הזיהוי של חַמַּת עם אזור המעיינות החמים שבחמי טבריה מדרום לרַקַּת
[2]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ג, עמוד 192
(ראו במפה).

באתר של חמי טבריה נובעים 17 מעיינות, רובם תת-קרקעיים, המוציאים מים "טרמו-מינראלים" בחום של כ-60 מעלות, המקוררים אח"כ כדי לאפשר טבילה. שם המקום "חַמַּת" משמש אתרים נוספים של מרחצאות חמים באזור, כמו חַמַּת גָּדֵר שבעמק הירמוך מדרום לרמת הגולן, או חמאם אל-מליח באזור בקעת הירדן. האתר שימש לטבילה ונודע כמקום מרפא אולי כבר במאה ה-13 לפנה"ס (ונזכר כך כמשוער בפפירוס אנסטאסי ממצרים הקדומה), ובוודאי שימש כמקום מרפא ידוע בתקופה הרומית. העיר טבריה נוסדה בתקופה הרומית מצפון לאזור המעיינות, ורק מאות שנים אח"כ טבריה התרחבה דרומה והתאחדה עם חמי טבריה לעיר אחת, וחומת טבריה מהתקופה הביזנטית (מאה 6 לספירה) כבר כללה גם את חמי טבריה. חמת\חמתא נזכרת רבות במשנה ותלמוד כמקום מושבם של חכמים, וביניהם רבי מאיר בעל הנס שקיברו נמצא מעל אזור המעיינות.

בינתיים לא נמצאו באתר של חמי טבריה ממצאים מתקופת המקרא (ברונזה או ברזל), והממצאים המוקדמים המוצגים כיום בגן הלאומי שבמקום שייכים לתקופה הרומית. אלה כוללים בין השאר שרידי מרחצאות, ובעיקר מבנה בית כנסת מפואר ובו פסיפס מרשים. למעשה מדובר ב-3 מבנים שנבנו זה על גבי זה ושימשו כבתי כנסת במהלך המאות ה-3 ועד ה-8 לספירה.
פרקים המזכירים את חַמַּת בנַפְתָּלִי
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על חַמַּת בנַפְתָּלִי באתרים של ויקיפדיה ועמוד ענן.
טיולים באזור: גן לאומי חמת טבריה. באתר רשות הטבע והגנים.
המידע המובא באתרי הטיולים השונים המקושרים כאן הוא בגדר המלצה והינו כללי בלבד. אתר עַלַמַּפָּה או מפעיליו כמובן אינם אחראים על המידע המובא באתרים המקושרים, או על תוצאות הטיולים, והאחריות מוטלת על המטייל\ת לנהוג באחריות הנדרשת כולל לימוד המצב העדכני במקורות נוספים, הכנה מתאימה, ושמירה על הזהירות הנדרשת מאופי המקום והמטיילים.