נהר\נחל
נחל הבְּשׂוֹר
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Nahal Besor: Suspension Bridge. By Mboesch, [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
גשר תלוי מעל נחל הבְּשׂוֹר
רמת זיהוי : 3 - זיהוי משוער
נחל הבְּשׂוֹר במקרא
דָוִד עזב את מחנה אָכִישׁ שיצא להלחם בצבא שָׁאוּל וחזר לצִקְלַג עם אנשיו, ושם גילה שבינתיים העֲמָלֵקִים שרפו את העיר וחטפו את תושביה כולל את שתי נשותיו. דָוִד יצא מצִקְלַג וחצה עם 400 איש את נחל הַבְּשׂוֹר כש-200 המאחרים נשארו מאחור
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק ל פסוקים ט-י: ט וַיֵּלֶךְ דָּוִד הוּא וְשֵׁשׁ מֵאוֹת אִישׁ אֲשֶׁר אִתּוֹ וַיָּבֹאוּ עַד נַחַל הַבְּשׂוֹר וְהַנּוֹתָרִים עָמָדוּ. י וַיִּרְדֹּף דָּוִד הוּא וְאַרְבַּע מֵאוֹת אִישׁ וַיַּעַמְדוּ מָאתַיִם אִישׁ אֲשֶׁר פִּגְּרוּ מֵעֲבֹר אֶת נַחַל הַבְּשׂוֹר.
. בדרך הם מצאו איש מצרי חולה שננטש ע"י אדונו העמלקי, והאיש הוביל אותם לעֲמָלֵקִים שחגגו עם שללם. דָוִד הכה בהם, שחרר את כל השבויים וחזר עם השלל. כשהשבים פגשו בשאר הצבא שנותר מאחור בנחל הַבְּשׂוֹר, חלק מהלוחמים לא רצו לחלוק את השלל עם הנשארים מאחור אך דָוִד צווה לחלק את השלל בין כולם.
זיהוי המקום
על פי הסיפור של מרדף דָוִד אחרי העֲמָלֵקִים, משתמע שנחל הַבְּשׂוֹר זרם במרחק של כמה שעות מסע רגלי מצִקְלַג. האתר של צִקְלַג עצמה אינו ידוע בוודאות, אך הזיהוי המקובל הוא עם תל אֶ-שַׁרִיעַה\שֶׁרַע הנישא על הגדה הצפונית של וואדי שַׁרִיעַה (נחל גְרָר) בנֶּגֶב הצפוני. נחל גְרָר נשפך לוואדי עַזָּה ליד קבוץ רֵעִים כ-10 ק"מ לפני שפך הנחל לים מדרום לעיר עַזָּה (ראו במפה). יש המזהים את נחל הַבְּשׂוֹר המקראי עם נחל גְרָר של ימינו, אך הזיהוי המקובל יותר של נחל הַבְּשׂוֹר הוא עם וואדי עַזָּה, במיוחד בחלקו הגבוה יותר
[1]עולם התנ"ך, ספר שְׁמוּאֵל-א עמ' 225.
, ולכן אמנם וואדי עַזָּה נקרא כיום נקרא נחל הַבְּשׂוֹר.

מוצאו של נחל הַבְּשׂוֹר מצפון לעָבְדַת, והוא זורם משם בכוון כללי צפונה לאורך כ-80 ק"מ כאמור עד לעַזָּה ובדרך אוסף מספר יובלים וביניהם נחל בְּאֵר שָׁבַע ונחל גְרָר ממזרח ואח"כ גם את נחל אסף ממערב. לאורך הנחל ויובליו שכנו יישובים רבים בימי קדם, במיוחד באזור המעיינות שלאורך הנחל בין צאלים דרך תל שָׁרוּחֶן ליד עין שָׁרוּחֶן, תל עין הַבְּשׂוֹר, ואח"כ תל גמה סמוך למפגש עם נחל גְרָר, בנוסף לאתרים קטנים יותר לאורך הערוץ.
פרקים המזכירים את נחל הבְּשׂוֹר
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על נחל הבְּשׂוֹר באתר של ויקיפדיה.
טיולים באזור: נחל הבשור - דרך נוף. אתר קק"ל.
המידע המובא באתרי הטיולים השונים המקושרים כאן הוא בגדר המלצה והינו כללי בלבד. אתר עַלַמַּפָּה או מפעיליו כמובן אינם אחראים על המידע המובא באתרים המקושרים, או על תוצאות הטיולים, והאחריות מוטלת על המטייל\ת לנהוג באחריות הנדרשת כולל לימוד המצב העדכני במקורות נוספים, הכנה מתאימה, ושמירה על הזהירות הנדרשת מאופי המקום והמטיילים.