עיר
צִקְלַג
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Tel Shera. By Danny Gershoni, [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons
תל שֶׁרַע\אַ-שַרִיעַה
רמת זיהוי : 3 - זיהוי משוער
צִקְלַג במקרא
צִקְלַג נזכרת ברשימת ערי מחוז הַנֶּגֶב שבנחלת שבט יְהוּדָה
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו פסוקים כ"א, ל"א: כא וַיִּהְיוּ הֶעָרִים מִקְצֵה לְמַטֵּה בְנֵי יְהוּדָה אֶל גְּבוּל אֱדוֹם בַּנֶּגְבָּה קַבְצְאֵל וְעֵדֶר וְיָגוּר. ... לא וְצִקְלַג וּמַדְמַנָּה וְסַנְסַנָּה.
. אח"כ נאמר ששבט שִׁמְעוֹן קיבל כ-17 ערים, כולל את צִקְלַג, בתוך נחלת יְהוּדָה כי יְהוּדָה קיבל נחלה גדולה יחסית לגודלו
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ט פסוקים א, ה: א וַיֵּצֵא הַגּוֹרָל הַשֵּׁנִי לְשִׁמְעוֹן לְמַטֵּה בְנֵי שִׁמְעוֹן לְמִשְׁפְּחוֹתָם וַיְהִי נַחֲלָתָם בְּתוֹךְ נַחֲלַת בְּנֵי יְהוּדָה. ... ה וְצִקְלַג וּבֵית הַמַּרְכָּבוֹת וַחֲצַר סוּסָה.
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-א פרק ד פסוקים כ"ד, ל: כד בְּנֵי שִׁמְעוֹן נְמוּאֵל וְיָמִין יָרִיב זֶרַח שָׁאוּל. ... ל וּבִבְתוּאֵל וּבְחָרְמָה וּבְצִיקְלָג.
.

בימי מלכות שָׁאוּל היתה צִקְלַג עיר פלישתית. כשדָּוִד נמלט מפני שָׁאוּל אל אֶרֶץ פְּלִשְׁתִּים הוא ביקש מאָכִישׁ מֶלֶךְ גַּת "מָקוֹם בְּאַחַת עָרֵי הַשָּׂדֶה" כדי שיוכל לשהות שם עם 600 נאמניו במקום בעיר הבירה, ואָכִישׁ העניק לו את צִקְלַג, שנותרה מאז בידי מַלְכֵי יְהוּדָה
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק כ"ז פסוקים ב, ה-ו: ב וַיָּקָם דָּוִד וַיַּעֲבֹר הוּא וְשֵׁשׁ מֵאוֹת אִישׁ אֲשֶׁר עִמּוֹ אֶל אָכִישׁ בֶּן מָעוֹךְ מֶלֶךְ גַּת. ... ה וַיֹּאמֶר דָּוִד אֶל אָכִישׁ אִם נָא מָצָאתִי חֵן בְּעֵינֶיךָ יִתְּנוּ לִי מָקוֹם בְּאַחַת עָרֵי הַשָּׂדֶה וְאֵשְׁבָה שָּׁם וְלָמָּה יֵשֵׁב עַבְדְּךָ בְּעִיר הַמַּמְלָכָה עִמָּךְ. ו וַיִּתֶּן לוֹ אָכִישׁ בַּיּוֹם הַהוּא אֶת צִקְלָג לָכֵן הָיְתָה צִקְלַג לְמַלְכֵי יְהוּדָה עַד הַיּוֹם הַזֶּה.
. דָוִד שהה בצִקְלָג 16 חודשים ומשם הוא פשט על שבטים נוודים שהציקו לאזור, אך לאָכִישׁ הוא דווח שהשלל הרב שהשיג בא מכיבושיו בשטחי יְהוּדָה, וזאת כדי שאָכִישׁ יאמין שדָוִד נלחם בעמו שלו ושהוא כבר עבד נאמן לפלישתים
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק כ"ז פסוקים ז-י"ב: ז וַיְהִי מִסְפַּר הַיָּמִים אֲשֶׁר יָשַׁב דָּוִד בִּשְׂדֵה פְלִשְׁתִּים יָמִים וְאַרְבָּעָה חֳדָשִׁים. ח וַיַּעַל דָּוִד וַאֲנָשָׁיו וַיִּפְשְׁטוּ אֶל הַגְּשׁוּרִי והגרזי [וְהַגִּזְרִי] וְהָעֲמָלֵקִי כִּי הֵנָּה יֹשְׁבוֹת הָאָרֶץ אֲשֶׁר מֵעוֹלָם בּוֹאֲךָ שׁוּרָה וְעַד אֶרֶץ מִצְרָיִם. ט וְהִכָּה דָוִד אֶת הָאָרֶץ וְלֹא יְחַיֶּה אִישׁ וְאִשָּׁה וְלָקַח צֹאן וּבָקָר וַחֲמֹרִים וּגְמַלִּים וּבְגָדִים וַיָּשָׁב וַיָּבֹא אֶל אָכִישׁ. י וַיֹּאמֶר אָכִישׁ אַל פְּשַׁטְתֶּם הַיּוֹם וַיֹּאמֶר דָּוִד עַל נֶגֶב יְהוּדָה וְעַל נֶגֶב הַיַּרְחְמְאֵלִי וְאֶל נֶגֶב הַקֵּינִי. יא וְאִישׁ וְאִשָּׁה לֹא יְחַיֶּה דָוִד לְהָבִיא גַת לֵאמֹר פֶּן יַגִּדוּ עָלֵינוּ לֵאמֹר כֹּה עָשָׂה דָוִד וְכֹה מִשְׁפָּטוֹ כָּל הַיָּמִים אֲשֶׁר יָשַׁב בִּשְׂדֵה פְלִשְׁתִּים. יב וַיַּאֲמֵן אָכִישׁ בְּדָוִד לֵאמֹר הַבְאֵשׁ הִבְאִישׁ בְּעַמּוֹ בְיִשְׂרָאֵל וְהָיָה לִי לְעֶבֶד עוֹלָם.
. במהלך תקופה זו הצטרפו לדָּוִד לוחמים מכל רחבי הארץ, כולל מעבר הירדן, ואפילו משבט מבִנְיָמִן, השבט של שָׁאוּל.

דָוִד ניסה להצטרף לצבא הפלישתים שהתכנס באֲפֵק והחל לצעוד לכוון צבא שָׁאוּל ביִזְרְעֶאל, אך שרי הצבא התנגדו לנוכחותו איתם ואָכִישׁ בלית ברירה שלח אותו בחזרה לצִקְלַג. כשדָוִד חזר לצִקְלַג (מרחק 3 ימים מאֲפֵק) הוא גילה שבינתיים העֲמָלֵקִים שרפו את העיר וחטפו את תושביה כולל את שתי נשותיו. דָוִד הכה בהם, שחרר את השבויים וחילק את השלל גם בין הנשארים מאחור ובין רעיו בערי יהודה.

שָׁאוּל נפל בקרב בגִּלְבֹּעַ, ובַּיּוֹם הַשְּׁלִישִׁי אחר כך הופיע בצִקְלַג נער עמלקי ממחנה שָׁאוּל ודווח ששָׁאוּל נפל על חרבו וביקש מאותו נער להרוג אותו לפני שיתפסו אותו הפלישתים. דָוִד התאבל על מות שָׁאוּל וְיְהוֹנָתָן, והוציא להורג את השליח על שהעז להרוג את משיח ה'. אחר כך עזב דָוִד את צִקְלַג עם כל אנשיו ועבר לחֶבְרוֹן כדי למלוך משם
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-א פרק י"ב פסוק כ"ד: כד וְאֵלֶּה מִסְפְּרֵי רָאשֵׁי הֶחָלוּץ לַצָּבָא בָּאוּ עַל דָּוִיד חֶבְרוֹנָה לְהָסֵב מַלְכוּת שָׁאוּל אֵלָיו כְּפִי יְהוָה.
. צִקְלַג נשארה כאמור בידי מלכי יְהוּדָה, והיא נזכרת שוב ברשימת ערי יְהוּדָה שאליהן חזרו השבים מהגלות בימי נְחֶמְיָה
[^]נְחֶמְיָה פרק י"א פסוקים כ"ה-כ"ח: כה וְאֶל הַחֲצֵרִים בִּשְׂדֹתָם מִבְּנֵי יְהוּדָה יָשְׁבוּ בְּקִרְיַת הָאַרְבַּע וּבְנֹתֶיהָ וּבְדִיבֹן וּבְנֹתֶיהָ וּבִיקַּבְצְאֵל וַחֲצֵרֶיהָ. כו וּבְיֵשׁוּעַ וּבְמוֹלָדָה וּבְבֵית פָּלֶט. כז וּבַחֲצַר שׁוּעָל וּבִבְאֵר שֶׁבַע וּבְנֹתֶיהָ. כח וּבְצִקְלַג וּבִמְכֹנָה וּבִבְנֹתֶיהָ.
.
זיהוי המקום
האתר של צִקְלַג, כמו רוב האתרים של ערי הַנֶּגֶב של שבטי יְהוּדָה ושִׁמְעוֹן, לא זוהה בוודאות. מספר תלים קדומים באזורים המשוערים מזוהים עם ערי הַנֶּגֶב המקראיות על סמך הממצא הארכאולוגי, תוך חילוקי דיעות בין החוקרים לגבי הקישור של כל תל ליישוב המתאים. כיום מקובל הזיהוי של צִקְלַג עם תל אֶ-שַׁרִיעַה\שֶׁרַע הנישא על הגדה הצפונית של נחל גְרָר בנֶּגֶב הצפוני. שטח התל אינו גדול (כ-20 דונם) והוא נמצא כ-40 ק"מ ממזרח לתל צפית המזוהה בד"כ עם גַּת של אָכִישׁ, ובגבול מחוז הַנֶּגֶב של יְהוּדָה (המתאים אולי לישיבה של דָּוִד בצִקְלַג בשם מלך גַּת ולפלישותיו כביכול באזור יְהוּדָה)
[1]ארץ ישראל בתקופת המקרא, יוחנן אהרוני, מהדורה מתוקנת בעריכת ישראל אפעל, הוצאת יד יצחק בן-צבי, ירושלים תשמ"ח, עמוד 224
.

גם הממצא הארכאולוגי בתל אֶ-שַׁרִיעַה מתיישב עם הסיפור המקראי. ההתיישבות בתל התקיימה מהתקופה הכלכוליתית ועד לתקופה הביזנטית (ממנה נמצא באתר בית מרחץ נאה מהמאות ה-5-6 לספירה), כולל יישוב בתקופה הכנענית (ברונזה) והישראלית (ברזל - כולל בית ארבעת המרחבים). חיזוק נוסף לזיהוי עם צִקְלַג בא מכך שהחרסים מראשית תקופת הברזל כוללים גם כלי חרס פלישתים לצד כלי חרס בסגנון הכנעני המסורתי.
פרקים המזכירים את צִקְלַג
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על צִקְלַג באתרים של ויקיפדיה, עמוד ענן ורשות העתיקות.
טיולים באזור: פארק נחל גרר. באתר e-ירוק
המידע המובא באתרי הטיולים השונים המקושרים כאן הוא בגדר המלצה והינו כללי בלבד. אתר עַלַמַּפָּה או מפעיליו כמובן אינם אחראים על המידע המובא באתרים המקושרים, או על תוצאות הטיולים, והאחריות מוטלת על המטייל\ת לנהוג באחריות הנדרשת כולל לימוד המצב העדכני במקורות נוספים, הכנה מתאימה, ושמירה על הזהירות הנדרשת מאופי המקום והמטיילים.