מקום
חַוְרָן
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Tell Qeni. By KFZI310 at English Wikipedia, [Public domain], via Wikimedia Commons
תל קני בפסגת הר הדרוזים
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Italiano: Al Quanawat-Kanatha. Roman nympheum, Al Quanawat. Photo by Gianfranco Gazzetti / GAR, [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
נימפאום מהתקופה הרומית באזור העתיקות של קַנַוַּאת (קְנָת המקראית) אשר לרגלי הר הדרוזים בחוֹרָן
רמת זיהוי : 1 - זיהוי ודאי
כנויים נוספים : החורן\הר הדרוזים
חַוְרָן במקרא
בתאור גבולות הארץ המובטחת ביְחֶזְקֵאל פרק מ"ז מתואר הגבול הצפוני היוצא מהים באזור צפון לבנון ומשם יורד לאורך הגבולות של דַּמֶּשֶׂק ושל החַוְרָן המהווים את הגבול המזרחי של הארץ באזור זה
[^]יְחֶזְקֵאל פרק מ"ז פסוקים ט"ו-ט"ז, י"ח: טו וְזֶה גְּבוּל הָאָרֶץ לִפְאַת צָפוֹנָה מִן הַיָּם הַגָּדוֹל הַדֶּרֶךְ חֶתְלֹן לְבוֹא צְדָדָה. טז חֲמָת בֵּרוֹתָה סִבְרַיִם אֲשֶׁר בֵּין גְּבוּל דַּמֶּשֶׂק וּבֵין גְּבוּל חֲמָת חָצֵר הַתִּיכוֹן אֲשֶׁר אֶל גְּבוּל חַוְרָן. ... יח וּפְאַת קָדִים מִבֵּין חַוְרָן וּמִבֵּין דַּמֶּשֶׂק וּמִבֵּין הַגִּלְעָד וּמִבֵּין אֶרֶץ יִשְׂרָאֵל הַיַּרְדֵּן מִגְּבוּל עַל הַיָּם הַקַּדְמוֹנִי תָּמֹדּוּ וְאֵת פְּאַת קָדִימָה.
.
זיהוי המקום
גבולות מחוז החַוְרָן השתנו עם השנים, אך כללו מלכתחילה לפחות את הר הדרוזים (הר חַ'וְרָנֻ בלשון אַשּׁוּר), שהוא רמה געשית שנוצרה כתוצאה מזרימת לבה ממעל למאה הרי געש שהיו פעילים באזור לפני מיליוני שנים. הר חַ'וְרָנֻ נזכר בתיאור מסעות המלחמה של שלמנאסר ה-3 מלך אַשּׁוּר כנגד ממלכת ארם דַמָּשֶׂק שמצפון-מערב להר (841 לפנה"ס). ארם וממלכת יִשְׂרָאֵל נאבקו על השליטה באזור הַבָּשָׁן שממערב לחורן, עד שתִּגְלַת-פַּלְאֶסֶר ה-3 מלך אַשּׁוּר סיים את השתלטות אַשּׁוּר על ארם דַמָּשֶׂק ועל סוריה כולה (וגם על שטחים בארץ ישראל
[^]מְלָכִים-ב פרק ט"ו פסוק י"ט: יט בָּא פוּל מֶלֶךְ אַשּׁוּר עַל הָאָרֶץ וַיִּתֵּן מְנַחֵם לְפוּל אֶלֶף כִּכַּר כָּסֶף לִהְיוֹת יָדָיו אִתּוֹ לְהַחֲזִיק הַמַּמְלָכָה בְּיָדוֹ.
) ויסד את פחוות החורן כחלק מהאימפריה האַשּׁוּרית (732-3 לפנה"ס)
[2]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ג, עמוד 64-63
.

פחווה החורן האַשּׁוּרית (חַ'וְרִינַ) כללה כנראה גם אזורים בזלתיים נוספים ממערב להר הדרוזים אשר ידוע שנכללו במחוז החורן לפחות מהתקופה ההלניסטית. אלה כללו את אזור א-נֻקְרַא שבמזרח הַבָּשָׁן שכלל שדות נרחבים של אדמה בלזתית פוריה ששימשה לגידול דגנים בזכות ריבוי הגשם והמעיינות שבמקום. המחוז המנהלי ההלניסטי כלל גם את הטרכון (א-לֶגַּ'ה שמצפון-מערב להר הדרוזים) - גם הוא אזור בזלתי אך סלעי יותר ומעובד פחות. בדרום גבל מחוז החורן במחוז ערביה ועם החלשות השלטון ההלניסטי הסלוואקי היו חלקים נרחבים בחורן נתונים לשליטת הנבטים של פֶּטְרָה מדרום. ממזרח לחורן משתרע המדבר הסורי ובצפון הנווה הפורה של דַמָּשֶׂק. כיום המונח "חורן" מתייחס בדרך כלל לאזור המגיע בדרום-מערב עד לירמוך ובמערב עד לגולן ויש הכוללים בו גם את הגולן עצמו.

בתקופה הרומית נמסר החורן לשליטת הורדוס שהצליח לרסן את השודדים שפגעו בכלכלת האזור והחורן המשיך לשגשג כאגן התבואה של האזור גם אח"כ. הקיסר פִילִיפּוּס "הערבי" (שלט 249-244 לספירה) בא מהחורן ועשה את עירו שאבַּה שבצפון הר הדרוזים לעיר קיסרית (בשם פִילִיפּוֹפּוֹלִיס בעֲרָב).
פרקים המזכירים את חַוְרָן
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על חַוְרָן באתר של ויקיפדיה.