פרטי היוצר\ת
צרידה, יוצר: ישי הירדני, רשיון שימוש:
[Attribution only license]. 2009. מתוך ויקיפדיה.
חורבת צְּרֵדָה (חורבת בנת בר)
|
רמת זיהוי
: 3 - זיהוי משוער
כנויים נוספים
: חורבת בינת בר
צְּרֵדָה במקרא
יָרָבְעָם בֶּן נְבָט, המלך הראשון של ממלכת יִשְׂרָאֵל, היה אֶפְרָתִי מִן הַצְּרֵדָה
[^]מְלָכִים-א פרק י"א פסוק כ"ו: כו
וְיָרָבְעָם בֶּן נְבָט אֶפְרָתִי מִן הַצְּרֵדָה וְשֵׁם אִמּוֹ צְרוּעָה אִשָּׁה אַלְמָנָה עֶבֶד לִשְׁלֹמֹה וַיָּרֶם יָד בַּמֶּלֶךְ.
. ויש להבחין בין צְּרֵדָה זו לשאר הערים הנזכרות בשמות דומים, כמו צָרְתָן, צְרֵרָתָה, צָרְתַנָה, וצְרֵדָתָה ששכנו כמשוער בסמוך לירדן וממזרח לו. ראו בעמוד על צָרְתָן.
זיהוי המקום
צְּרֵדָה של יָרָבְעָם האֶפְרָתִי שכנה מן הסתם בנחלת אֶפְרַיִם, אך מקומה המדוייק לא זוהה בוודאות. קטע מהוואדי של נחל שילה כונה "עמק חלת צרידה", ובאר סמוכה על גדת הנחל נקראה "ביר צרידה", ולכן מחפשים את העיר צְּרֵדָה באתר סמוך עם ממצאים ארכיאולאוגים מתאימים.
בעבר היה מקובל הזיהוי של צְּרֵדָה עם הכפר דֵיר ע'סָאנֶה הסמוך שבו נמצאו ממצאים מתקופת הברזל הקדומה (הישראלית)
בעבר היה מקובל הזיהוי של צְּרֵדָה עם הכפר דֵיר ע'סָאנֶה הסמוך שבו נמצאו ממצאים מתקופת הברזל הקדומה (הישראלית)
[1]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ו, עמוד 766
[2]עולם התנ"ך, ספר מְלָכִים א עמ' 124.
. בעקבות גילויים חדשים יותר מקובל יותר כיום הזיהוי של צְּרֵדָה עם חורבת בינת בר. החורבה שוכנת על מצוק טבעי מעל וואדי צרידה לא הרחק מביר צרידה. בשתי הדרכים היחידות המובילות ליישוב שבראש המצוק נמצאים שרידי מבצרים ששמרו על האתר ואשר מתוארכים לתקופה הישראלית, ויש המשערים שמדובר בחלק מהביצורים שהקים יָרָבְעָם בצְּרֵדָה, כפי שמדווח בתרגום השבעים למקרא. כמו כן נמצאו סביב האתר בורות מים, גתות ובתי-בד. נחל שילה יוצר פרסה מרשימה למרגלות חורבת בינת בר (ראו במפה), ובגבעה שבמרכז הפרסה נמצאו שרידי יישוב מהתקופה הביזנטית (חורבת בלאטה), ויש המשערים שלכאן נדדה צְּרֵדָה בתקופת בית שני.
פרקים המזכירים את צְּרֵדָה
ציטוטים נבחרים