עיר
קדש נַפְתָּלִי
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Hirbet Kadish. By Aaadir, [CC0], via Wikimedia Commons
ח'רבת אל-קדיש
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Hirbet Kadish. By Aaadir, CC0, via Wikimedia Commons
ח'רבת אל-קדיש
רמת זיהוי : 3 - זיהוי משוער
כנויים נוספים : ח'רבת אל-קדיש
קדש נַפְתָּלִי במקרא
מספר ערים מקראיות שונות נקראו קֶדֶשׁ, וקֶדֶשׁ זו נבדלת מהאחרות ע"י תוספת התואר "קֶּדֶשׁ נַפְתָּלִי". בד"כ מקובל כיום משיקולים שונים להבחין בין קֶּדֶשׁ נַפְתָּלִי לבין עיר הַלְוִיִּם והַמִּקְלָט קדש בַּגָּלִיל הנמצאת צפונה יותר בנחלת נַפְתָּלִי - וראו להלן על זיהוי האתר המקראי.

קֶּדֶשׁ נַפְתָּלִי נזכרת רק בשׁוֹפְטִים פרק ד בהקשר של מלחמתו של בָרָק בֶּן אֲבִינֹעַם בצבא סִיסְרָא. מוצאו של בָרָק היה בקֶּדֶשׁ נַפְתָּלִי, ודְבוֹרָה הנביאה קראה לו לצאת עם צבאו אל עבר הר תָּבֹר. בָרָק הזעיק את בני זְבוּלֻן ונַפְתָּלִי להתכנס בקֶּדֶשׁ נַפְתָּלִי ומשם הם יצאו לקרב שבסופו אמנם הביסו את סִיסְרָא. מצוין שם גם שחֶבֶר הַקֵּינִי התיישב באזור קֶּדֶשׁ ליד אֵלוֹן בְּצַעֲנַנִּים, ואח"כ מסופר על יָעֵל אשת אותו חֶבֶר הַקֵּינִי אשר הרגה בסופו של דבר את סִיסְרָא שנמלט משדה הקרב.
זיהוי המקום
רבים מזהים את קדש נַפְתָּלִי של בָרָק בֶּן אֲבִינֹעַם עם עיר הלְוִיִּם והַמִּקְלָט "קֶדֶשׁ בַּגָּלִיל" השוכנת גם כן בתחום נחלת שבט נַפְתָּלִי, ואשר מזוהה בד"כ עם תל קדס\קֶדֶשׁ שבגליל העליון (וראו בעמוד על קֶדֶשׁ בַּגָּלִיל). כיום אבל יש המערערים על זיהוי זה
[1]ארץ ישראל בתקופת המקרא, יוחנן אהרוני, מהדורה מתוקנת בעריכת ישראל אפעל, הוצאת יד יצחק בן-צבי, ירושלים תשמ"ח, עמוד 179
בין השאר מכיוון שהאתר רחוק ממקום היציאה לקרב בהר תָּבֹר, ומאֵלוֹן בְּצַעֲנַנִּים ששכן בין התָּבֹר ליַרְדֵּן
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ט פסוקים ל"ג-ל"ד: לג וַיְהִי גְבוּלָם מֵחֵלֶף מֵאֵלוֹן בְּצַעֲנַנִּים וַאֲדָמִי הַנֶּקֶב וְיַבְנְאֵל עַד לַקּוּם וַיְהִי תֹצְאֹתָיו הַיַּרְדֵּן. לד וְשָׁב הַגְּבוּל יָמָּה אַזְנוֹת תָּבוֹר וְיָצָא מִשָּׁם חוּקֹקָה וּפָגַע בִּזְבֻלוּן מִנֶּגֶב וּבְאָשֵׁר פָּגַע מִיָּם וּבִיהוּדָה הַיַּרְדֵּן מִזְרַח הַשָּׁמֶשׁ.
. לכן מחפשים אתר דרומי יותר ומקובל היום הזיהוי עם ח'רבת אל-קדיש (ראו במפה) שם נמצאו שרידים רבים מתקופת השופטים (הברזל הקדומה)
[2]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ז, עמוד 39-38
.
פרקים המזכירים את קדש נַפְתָּלִי
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על קדש נַפְתָּלִי באתרים של ויקיפדיה ועמוד ענן.