טבלת השמות המקראיים
מלך
זכר
נֵרְגַל שַׂראֶצֶר מלך בָּבֶל
(לפניו אֱוִיל מְרֹדַךְ, אחריו לבאשי מרדוך)
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

The walls of Babylon and the temple of Bel, by William Simpson (1823—1899) [Public domain], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
הצעת שחזור של העיר בָּבֶל
מקור השם
נֵרְגַל (האל הבבלי) נצור את המלך
נֵרְגַל שַׂראֶצֶר במקרא
נֵרְגַל שַׂראֶצֶר נמנה בין שָׂרֵי נְבוּכַדְנֶאצַּר מֶלֶךְ בָּבֶל שנכחו במצור על יְרוּשָׁלַיִם, לפחות לקראת סופו עם הבקעת חומות העיר בט' בתמוז שנת 11 לצִדְקִיָּהוּ (יוני 586 לפנה"ס). אחרי הבקעת החומות ישבו נֵרְגַל שַׂראֶצֶר ושאר השרים "בְּשַׁעַר הַתָּוֶךְ"
[^]יִרְמְיָהוּ פרק ל"ט פסוקים ב-ג: ב בְּעַשְׁתֵּי עֶשְׂרֵה שָׁנָה לְצִדְקִיָּהוּ בַּחֹדֶשׁ הָרְבִיעִי בְּתִשְׁעָה לַחֹדֶשׁ הָבְקְעָה הָעִיר. ג וַיָּבֹאוּ כֹּל שָׂרֵי מֶלֶךְ בָּבֶל וַיֵּשְׁבוּ בְּשַׁעַר הַתָּוֶךְ נֵרְגַל שַׂר אֶצֶר סַמְגַּר נְבוּ שַׂר סְכִים רַב סָרִיס נֵרְגַל שַׂר אֶצֶר רַב מָג וְכָל שְׁאֵרִית שָׂרֵי מֶלֶךְ בָּבֶל.
. מאוחר יותר נאמר שנְבוּזַראֲדָן רַב הטַבָּחִים אשר הופקד על הענשת העיר, שלח בהוראת נְבוּכַדְנֶאצַּר את השַׂרִים, כולל את נֵרְגַל שַׂראֶצֶר, לשחרר את הנביא יִרְמְיָהוּ מֵחֲצַר הַמַּטָּרָה שם היה עצור באותם ימים
[^]יִרְמְיָהוּ פרק ל"ט פסוקים י"א-י"ד: יא וַיְצַו נְבוּכַדְרֶאצַּר מֶלֶךְ בָּבֶל עַל יִרְמְיָהוּ בְּיַד נְבוּזַרְאֲדָן רַב טַבָּחִים לֵאמֹר. יב קָחֶנּוּ וְעֵינֶיךָ שִׂים עָלָיו וְאַל תַּעַשׂ לוֹ מְאוּמָה רָּע כִּי אם כַּאֲשֶׁר יְדַבֵּר אֵלֶיךָ כֵּן עֲשֵׂה עִמּוֹ. יג וַיִּשְׁלַח נְבוּזַרְאֲדָן רַב טַבָּחִים וּנְבוּשַׁזְבָּן רַב סָרִיס וְנֵרְגַל שַׂר אֶצֶר רַב מָג וְכֹל רַבֵּי מֶלֶךְ בָּבֶל. יד וַיִּשְׁלְחוּ וַיִּקְחוּ אֶת יִרְמְיָהוּ מֵחֲצַר הַמַּטָּרָה וַיִּתְּנוּ אֹתוֹ אֶל גְּדַלְיָהוּ בֶּן אֲחִיקָם בֶּן שָׁפָן לְהוֹצִאֵהוּ אֶל הַבָּיִת וַיֵּשֶׁב בְּתוֹךְ הָעָם.
. נֵרְגַל שַׂראֶצֶר מכונה כאן בתואר "סַמְגַּר". בתעודה של נְבוּכַדְנֶאצַּר נזכר גם כן השָׂר "נֵרְגַל שַׂראֶצֶר איש סִין-מָגִר" ומשוער שמדובר באחוזה או באתר כלשהו בבָּבֶל שממנו בא או שעליו הופקד נֵרְגַל שַׂראֶצֶר
[1]עולם התנ"ך, ספר יִרְמְיָהוּ עמ' 179.
. נֵרְגַל שַׂראֶצֶר מכונה גם בתואר רַב-מָג, שמשמעו כנראה דרגת פיקוד בכירה כלשהיא
[2]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ה, עמוד 926
.
נֵרְגַל שַׂראֶצֶר ההסטורי
משמעות שמו של נֵרְגַל-שַׂראֶצֶר היא "נֵרְגַל (האל הבבלי) נצור את המלך". נֵרְגַל-שַׂראֶצֶר, שמלך בסופו של דבר בבָּבֶל, לא היה ממשפחת המלוכה הבבלית, אלא בנו של פקיד בבלי בכיר ובעל נכסים בשם בֶּל-שוּם-אִישְׁכּוּן. נֵרְגַל-שַׂראֶצֶר עצמו היה בימי נְבוּכַדְנֶאצַּר לאיש עסקים מצליח ובעל נכסים ואדמות בכמה ערים בממלכת בָּבֶל. מהכתוב במקרא מסתבר שנֵרְגַל-שַׂראֶצֶר שימש גם כשר בכיר בצבא נְבוּכַדְנֶאצַּר בימי כיבוש יְרוּשָׁלַיִם. על פי הסופר הבבלי-הלניסטי בירוסוס שפעל בראשית המאה ה-3 לפנה"ס ומצוטט אצל יוספוס, נישא נֵרְגַל-שַׂראֶצֶר לבתו של נְבוּכַדְנֶאצַּר (אשר בד"כ מזוהה עם הנסיכה קשאיה) וכך התקשר למשפחת המלוכה.

עם מותו של נְבוּכַדְנֶאצַּר, אחרי מלכות ארוכה של 43 שנים (562-605 לפנה"ס), עלה בנו אֱוִיל מְרֹדַךְ על כס המלכות בבָּבֶל. על פי אותו בירוסוס שנזכר למעלה, אֱוִיל מְרֹדַךְ שלט תוך התעלמות מחוקי המדינה, ואחרי שמלך כשנתיים, רצח אותו נֵרְגַל-שַׂראֶצֶר בקנוניית חצר ועלה על כס המלכות אחריו
[*]ראו באותו ציטוט של בירוסוס אצל יוספוס למעלה
(560 לפנה"ס). לא ידוע הרבה על שנות שלטונו הראשונות של נֵרְגַל-שַׂראֶצֶר, מלבד פועלו בשיפוץ הארמון והמקדש הראשי בבָּבֶל ונישואי בתו גִיגִיתוּ למנהיג דתי שהיה אחראי על המקדש בעיר בּוֹרְסִיפָּה (כ-20 ק"מ דרומית לבָּבֶל).

בשנה ה-3 למלכותו (557 לפנה"ס) יצא נֵרְגַל-שַׂראֶצֶר למסע צבאי מוצלח באזור קיליקיה שבדרום אסיה הקטנה, שם הוא כבש והחריב ערים ואי קטן של מלך מקומי. נֵרְגַל-שַׂראֶצֶר חזר לבָּבֶל בראשית שנת 556 לפנה"ס ומת חודשים ספורים אח"כ, אחרי מלוכה של כמעט 4 שנים. אחריו עלה בנו לבאשי-מרדוך לשלטון, ומלך חודשים ספורים בלבד לפני שנרצח בקנוניית חצר שבסופה עלה נבונאיד על כס המלכות. נבונאיד היה למַלְכָּהּ האחרון של האימפריה הבבלית לפני שזו נפלה בידי כּוֹרֶשׁ, מייסדה של האימפריה הפַּרְסִית (539 לפנה"ס).
פרקים המזכירים את נֵרְגַל שַׂראֶצֶר
ציטוטים נבחרים