טבלת השמות המקראיים
מלך
זכר
דָּרְיָוֶשׁ ה-2 מלך פָּרַס
(לפניו סוגדיאנוס, אחריו אַרְתַּחְשַׁשְׂתָּא ה-2)
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Darius II. By Diego Delso, [CC-BY-4.0], via Wikimedia Commons
דָּרְיָוֶשׁ ה-2 - בתבליט שעל קברו שבנקש-א-רוסתם שבאירן
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Elephantine Temple reconstruction request. Letter by Yedoniah; Photographer unknown, [Public domain], via Wikimedia Commons
חלקו השני של המכתב של יהודי יֵב לבגוהי הַפֶּחָה. המשפט העליון בצילום פותח במילים: "עביד לן אגרה שלחן מראן ועל יהוחנן כהנה רבא וכנותה כהניה זי בירשלם..." כלומר - "שלחנו אגרת לאדוננו ואל יהוחנן הכהן הגדול וחבריו הכהנים שבירושלים....". סוף השורה הבאה מזכיר שהמכתב ליהוחנן נשלח בשנת 14 לדריוש המלך.
דָּרְיָוֶשׁ ה-2 במקרא
נְחֶמְיָה פרק י"ב פסוקים כ"ב-כ"הנְחֶמְיָה פרק י"ב פסוקים כ"ב-כ"ה: כב הַלְוִיִּם בִּימֵי אֶלְיָשִׁיב יוֹיָדָע וְיוֹחָנָן וְיַדּוּעַ כְּתוּבִים רָאשֵׁי אָבוֹת וְהַכֹּהֲנִים עַל מַלְכוּת דָּרְיָוֶשׁ הַפָּרְסִי. כג בְּנֵי לֵוִי רָאשֵׁי הָאָבוֹת כְּתוּבִים עַל סֵפֶר דִּבְרֵי הַיָּמִים וְעַד יְמֵי יוֹחָנָן בֶּן אֶלְיָשִׁיב. כד וְרָאשֵׁי הַלְוִיִּם חֲשַׁבְיָה שֵׁרֵבְיָה וְיֵשׁוּעַ בֶּן קַדְמִיאֵל וַאֲחֵיהֶם לְנֶגְדָּם לְהַלֵּל לְהוֹדוֹת בְּמִצְוַת דָּוִיד אִישׁ הָאֱלֹהִים מִשְׁמָר לְעֻמַּת מִשְׁמָר. כה מַתַּנְיָה וּבַקְבֻּקְיָה עֹבַדְיָה מְשֻׁלָּם טַלְמוֹן עַקּוּב שֹׁמְרִים שׁוֹעֲרִים מִשְׁמָר בַּאֲסֻפֵּי הַשְּׁעָרִים.
מביא את רשימת הַלְוִיִּם
[*]כולל משמרות המשוררים, ומשמרות השומרים בשערים
עד או בימי דָּרְיָוֶשׁ מלך פָּרַס, אשר שירתו בימי שושלת הכֹּהֲנִים הגדולים - אֶלְיָשִׁיב, יוֹיָדָע, יוֹחָנָן ועד יַדּוּעַ. מעט לפי כן מופיעה הרשימה המלאה של הכהנים הגדולים מראשית ימי שיבת ציון שכללה את יֵשׁוּעַ, אבי יוֹיָקִים, אבי אֶלְיָשִׁיב, אבי יוֹיָדָע, אבי יוֹנָתָן (במקום יוֹחָנָן) אבי יַדּוּעַ
[^]נְחֶמְיָה פרק י"ב פסוקים י-י"א: י וְיֵשׁוּעַ הוֹלִיד אֶת יוֹיָקִים וְיוֹיָקִים הוֹלִיד אֶת אֶלְיָשִׁיב וְאֶלְיָשִׁיב אֶת יוֹיָדָע. יא וְיוֹיָדָע הוֹלִיד אֶת יוֹנָתָן וְיוֹנָתָן הוֹלִיד אֶת יַדּוּעַ.
. בסוף רשימת הַלְוִיִּם מימי דָּרְיָוֶשׁ מצויין שהם פעלו בִּימֵי יוֹיָקִים בֶּן יֵשׁוּעַ וּבִימֵי עֶזְרָא ונְחֶמְיָה
[^]נְחֶמְיָה פרק י"ב פסוק כ"ו: כו אֵלֶּה בִּימֵי יוֹיָקִים בֶּן יֵשׁוּעַ בֶּן יוֹצָדָק וּבִימֵי נְחֶמְיָה הַפֶּחָה וְעֶזְרָא הַכֹּהֵן הַסּוֹפֵר.
.

על יוֹחָנָן\יוֹנָתָן הכהן מצוין כאן ובמקומות אחרים שהיה בנו של אֶלְיָשִׁיב
[^]נְחֶמְיָה פרק י"ב פסוק כ"ג: כג בְּנֵי לֵוִי רָאשֵׁי הָאָבוֹת כְּתוּבִים עַל סֵפֶר דִּבְרֵי הַיָּמִים וְעַד יְמֵי יוֹחָנָן בֶּן אֶלְיָשִׁיב.
[^]עֶזְרָא פרק י פסוק ו: ו וַיָּקָם עֶזְרָא מִלִּפְנֵי בֵּית הָאֱלֹהִים וַיֵּלֶךְ אֶל לִשְׁכַּת יְהוֹחָנָן בֶּן אֶלְיָשִׁיב וַיֵּלֶךְ שָׁם לֶחֶם לֹא אָכַל וּמַיִם לֹא שָׁתָה כִּי מִתְאַבֵּל עַל מַעַל הַגּוֹלָה.
בניגוד לרשימות הכהנים שהובאו למעלה, וההשערה היא שכוונת הדברים היא שיוֹחָנָן היה בן למשפחת הכהנים של אֶלְיָשִׁיב הידוע ולא בנו ממש אלא נכדו
[1]עולם התנ"ך, ספר דָּנִיֵּאל עֶזְרָא ונְחֶמְיָה עמ' 303.
.
דָּרְיָוֶשׁ ה-2 ההסטורי
זיהוי דָּרְיָוֶשׁ ה-2 כמלך פָּרַס הנזכר בנְחֶמְיָה פרק י"ב

שלושה מלכים בשם דָּרְיָוֶשׁ מלכו על האימפריה הפָּרְסִית - דָּרְיָוֶשׁ ה-1 "הגדול" (מָלַךְ 486-522 לפנה"ס) שנזכר בוודאות במקומות נוספים במקרא, דָּרְיָוֶשׁ ה-2 "נותוס" (מָלַךְ 403-423 לפנה"ס) בנו של אַרְתַּחְשַׁשְׂתָּא ה-1 המשוער כאַרְתַּחְשַׁשְׂתָּא מלך פָּרַס הנזכר בספרי עֶזְרָא ונְחֶמְיָה
[2]עולם התנ"ך, ספר דָּנִיֵּאל עֶזְרָא ונְחֶמְיָה עמ' 169.
, ודָּרְיָוֶשׁ ה-3 "קוֹדוֹמָנוֹס" (מָלַךְ 330-336 לפנה"ס) שהיה למלך האחרון של האימפריה "האחמנית" בפָּרַס עד שהובס בקרב איסוס ע"י אלכסנדר מוקדון. הפסוק בנְחֶמְיָה פרק י"ב המזכיר את דָּרְיָוֶשׁ הַפָּרְסִי שמלך בימי שושלת הכהנים המובאת שם
[^]נְחֶמְיָה פרק י"ב פסוק כ"ב: כב הַלְוִיִּם בִּימֵי אֶלְיָשִׁיב יוֹיָדָע וְיוֹחָנָן וְיַדּוּעַ כְּתוּבִים רָאשֵׁי אָבוֹת וְהַכֹּהֲנִים עַל מַלְכוּת דָּרְיָוֶשׁ הַפָּרְסִי.
אינו מפרט באיזה משלושת המלכים מדובר וקיימות דיעות שונות בענין, ויש בכל אופן להסתמך על רמזים מהידוע על תקופת הכהנים הנזכרים בפרק.

על שושלת הכהנים אֶלְיָשִׁיב, יוֹיָדָע, יוֹחָנָן\יוֹנָתָן ויַדּוּעַ נמסר כאמור שפעלו בימי מַלְכוּת דָּרְיָוֶשׁ הַפָּרְסִי
[^]נְחֶמְיָה פרק י"ב פסוק כ"ב: כב הַלְוִיִּם בִּימֵי אֶלְיָשִׁיב יוֹיָדָע וְיוֹחָנָן וְיַדּוּעַ כְּתוּבִים רָאשֵׁי אָבוֹת וְהַכֹּהֲנִים עַל מַלְכוּת דָּרְיָוֶשׁ הַפָּרְסִי.
וגם שפעלו בימי עֶזְרָא ונְחֶמְיָה הַפֶּחָה
[^]נְחֶמְיָה פרק י"ב פסוקים כ"ו: כו אֵלֶּה בִּימֵי יוֹיָקִים בֶּן יֵשׁוּעַ בֶּן יוֹצָדָק וּבִימֵי נְחֶמְיָה הַפֶּחָה וְעֶזְרָא הַכֹּהֵן הַסּוֹפֵר.
. ואמנם נזכר במקומות נוספים שאֶלְיָשִׁיב הַכֹּהֵן הַגָּדוֹל כיהן בימי כהונת נְחֶמְיָה כפֶּחָה
[^]נְחֶמְיָה פרק ג פסוק א: א וַיָּקָם אֶלְיָשִׁיב הַכֹּהֵן הַגָּדוֹל וְאֶחָיו הַכֹּהֲנִים וַיִּבְנוּ אֶת שַׁעַר הַצֹּאן הֵמָּה קִדְּשׁוּהוּ וַיַּעֲמִידוּ דַּלְתֹתָיו וְעַד מִגְדַּל הַמֵּאָה קִדְּשׁוּהוּ עַד מִגְדַּל חֲנַנְאֵל.
ושיוֹחָנָן בן יוֹיָדָע בן אֶלְיָשִׁיב כיהן עוד בימי חיי עֶזְרָא
[^]עֶזְרָא פרק י פסוק ו: ו וַיָּקָם עֶזְרָא מִלִּפְנֵי בֵּית הָאֱלֹהִים וַיֵּלֶךְ אֶל לִשְׁכַּת יְהוֹחָנָן בֶּן אֶלְיָשִׁיב וַיֵּלֶךְ שָׁם לֶחֶם לֹא אָכַל וּמַיִם לֹא שָׁתָה כִּי מִתְאַבֵּל עַל מַעַל הַגּוֹלָה.
. נזכר גם שנְחֶמְיָה הַפֶּחָה גירש את בנו של יוֹיָדָע הַכֹּהֵן הַגָּדוֹל בן אֶלְיָשִׁיב בגלל שנישא בנישואי תערובת לבתו של סַנְבַלַּט הַחֹרֹנִי
[^]נְחֶמְיָה פרק י"ג פסוקים כ"ז-כ"ח: כז וְלָכֶם הֲנִשְׁמַע לַעֲשֹׂת אֵת כָּל הָרָעָה הַגְּדוֹלָה הַזֹּאת לִמְעֹל בֵּאלֹהֵינוּ לְהֹשִׁיב נָשִׁים נָכְרִיּוֹת. כח וּמִבְּנֵי יוֹיָדָע בֶּן אֶלְיָשִׁיב הַכֹּהֵן הַגָּדוֹל חָתָן לְסַנְבַלַּט הַחֹרֹנִי וָאַבְרִיחֵהוּ מֵעָלָי.
. מכאן ברור שדָּרְיָוֶשׁ הנזכר אינו דָּרְיָוֶשׁ ה-1, כיוון שהכהנים הגדולים בימיו כיהנו בימי עֶזְרָא ונְחֶמְיָה, ועֶזְרָא ונְחֶמְיָה עצמם פעלו כאמור מימי אַרְתַּחְשַׁשְׂתָּא נכדו של דָּרְיָוֶשׁ ה-1.

יש המזהים את דָּרְיָוֶשׁ המדובר עם דָּרְיָוֶשׁ ה-3
[3]תורה נביאים כתובים, בעריכת מ.ד. קאסוטו, הוצאת יבנה, תל-אביב, 1992, דָּנִיֵּאל עֶזְרָא ונְחֶמְיָה, עמוד 73
בין השאר כיוון שיוספוס מזכיר 4 כהנים גדולים שכיהנו מימי נְחֶמְיָה - אלישיב, ידוע, יוחנן, וידוע, ועל האחרון הוא מוסיף שבא לקראת אלכסנדר מוקדון כשכבש את הארץ מידי דָּרְיָוֶשׁ ה-3. אך כיום מקובל הזיהוי של דָּרְיָוֶשׁ המדובר עם דָּרְיָוֶשׁ ה-2 וזאת על סמך אחד מהמכתבים שנחשפו בראשית המאה ה-20 באי יֵב (אלפנטין) שעל הנילוס בדרום מצרים ושנכתבו בקהילה היהודית ששכנה במקום.

המכתב של יהודי יֵב נמען לבגוהי הפחה של יהודה ובו בני הקהילה מבקשים סיוע בשיקום המקדש שהקימו ביֵב ומזכירים ששלחו גם בקשה דומה ליוחנן הכהן הגדול בירושלים ולאחיו אוסתן ושבקשה זו לא נענתה (ראו צילום). המכתב מזכיר שחורבן המקדש ביֵב התרחש בשנה ה-14 לדָּרְיָוֶשׁ ושהמכתב עצמו נשלח בשנה ה-17 לדָּרְיָוֶשׁ
[5]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ג, עמוד 435-430
. דָּרְיָוֶשׁ ה-3 מלך רק כ-6 שנים והמכתב עצמו תוארך בדרכים שונות לשנת 408-407 לפנה"ס, ומכאן משתמע שיוחנן כיהן בימי דָּרְיָוֶשׁ ה-2 ושדָּרְיָוֶשׁ ה-2 ולא ה-3 הוא מלך פָּרַס הנזכר בנְחֶמְיָה פרק י"ב
[6]עולם התנ"ך, ספר דָּנִיֵּאל עֶזְרָא ונְחֶמְיָה עמ' 303-302.
[7]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ב, עמוד 708-707
.

תולדות דָּרְיָוֶשׁ ה-2 מלך פָּרַס

דָּרְיָוֶשׁ ה-2 "אוכוס" או "נותוס" (הממזר) מָלַךְ על פָּרַס בשנים 403-423 לפנה"ס. אוכוס היה בנו של אַרְתַּחְשַׁשְׂתָּא ה-1 מלך פָּרַס מפילגש בבלית, ולכן כונה גם נותוס\הממזר. אַרְתַּחְשַׁשְׂתָּא מת בשנת 424 לפנה"ס ואח"כ התחרו 4 מבניו על הירושה. ראשון מָלַךְ חשיארש\אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ ה-2 כחודש וחצי עד שנרצח בידי סוגדיאנוס אחיו. אוכוס מרד בסוגדיאנוס והרג אותו ואת תומכיו ואח"כ גם את אחיו ארסיתס שניסה גם הוא לתפוס את השלטון. אוכוס בכל אופן עלה על כס המלכות בפָּרַס והחליף את שמו לדָּרְיָוֶשׁ על שמו של דָּרְיָוֶשׁ "הגדול" - אבי סבו.

דָּרְיָוֶשׁ היה כנראה מלך חלש ונאלץ לטפל במרידות שונות שפרצו בימיו ברחבי האימפריה, כולל במָדַי, בסוריה, במִצְרַיִם ובלוּד שבאסיה הקטנה. הוא נסמך בעיקר על אשתו פּוֹרוּשָׁתִשׁ (שהיתה גם כן בתו של אַרְתַּחְשַׁשְׂתָּא ולפיכך אחותו למחצה של דָּרְיָוֶשׁ) אשר סייעה לעלייתו לשלטון ונעזרה ברשת ריגול כדי להרוג את אויביו. פּוֹרוּשָׁתִשׁ גם קידמה את בנה המועדף כּוֹרֶשׁ הצעיר שקיבל בתמיכתה את הפיקוד באסיה הקטנה. כּוֹרֶשׁ ביחד עם טיספרנס ופרנבזוס הסטרפים המקומיים, תמכו שם בהצלחה בספרטה שלחמה באותם ימים באתונה במלחמה הפלופונסית וחיזקו את שליטת פָּרַס על הערים היווניות שבמערב אסיה הקטנה. דָּרְיָוֶשׁ מת בשנת 404 לפנה"ס אחרי 19 שנים בשלטון, ובנו אַרְתַּחְשַׁשְׂתָּא ה-2 עלה על כס המלכות אחריו
[9]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ב, עמוד 708-707
.
פרקים המזכירים את דָּרְיָוֶשׁ ה-2
ציטוטים נבחרים
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Tomb of Darius I, Naqsh-e Rustam, Iran. By Bernard Gagnon, [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons
קבר דָּרְיָוֶשׁ בנקש-א-רוסתם שבאירן