עיר
אוֹן
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Obélisque de Sésostris Ier - XIIe dynastie - Moyen Empire, By Héliopolis200501.JPG: user:Neithsabes derivative work: JMCC1 (Héliopolis200501.JPG) [Public domain], via Wikimedia Commons
אובליסק (מַצֵּבָה) של סנוסרת הראשון באון, היא הליופוליס או בֵּית שֶׁמֶשׁ
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Sésostris Ier Héliopolis, by Sebi. (or Neithsabes assumed, based on copyright claims. See author info in the provided link). [Public domain]
פסל של פרעה סנוסרת\ססוסתריס הראשון שנמצא באוֹן
רמת זיהוי : 1 - זיהוי ודאי
כנויים נוספים : הליופוליס\בֵּית שֶׁמֶשׁ
אוֹן במקרא
אחרי שיוֹסֵף פיענח את חלומות פַּרְעֹה, פַּרְעֹה העלה אותו לגְדוּלָה, והשִּׂיא אותו לאָסְנַת בַּת פּוֹטִי פֶרַע כֹּהֵן העיר אוֹן
[^]בְּרֵאשִׁית פרק מ"א פסוק מ"ה: מה וַיִּקְרָא פַרְעֹה שֵׁם יוֹסֵף צָפְנַת פַּעְנֵחַ וַיִּתֶּן לוֹ אֶת אָסְנַת בַּת פּוֹטִי פֶרַע כֹּהֵן אֹן לְאִשָּׁה וַיֵּצֵא יוֹסֵף עַל אֶרֶץ מִצְרָיִם.
, אשר ילדה לו אח"כ את מְנַשֶּׁה ואת אֶפְרָיִם
[^]בְּרֵאשִׁית פרק מ"א פסוקים נ-נ"ב: נ וּלְיוֹסֵף יֻלַּד שְׁנֵי בָנִים בְּטֶרֶם תָּבוֹא שְׁנַת הָרָעָב אֲשֶׁר יָלְדָה לּוֹ אָסְנַת בַּת פּוֹטִי פֶרַע כֹּהֵן אוֹן. נא וַיִּקְרָא יוֹסֵף אֶת שֵׁם הַבְּכוֹר מְנַשֶּׁה כִּי נַשַּׁנִי אֱלֹהִים אֶת כָּל עֲמָלִי וְאֵת כָּל בֵּית אָבִי. נב וְאֵת שֵׁם הַשֵּׁנִי קָרָא אֶפְרָיִם כִּי הִפְרַנִי אֱלֹהִים בְּאֶרֶץ עָנְיִי.
.

אחרי חורבן בית ראשון, כשגולי יְהוּדָה ברחו מפני הבבלים למִצְרַיִם (בניגוד לאזהרות של הנביא יִרְמְיָהוּ), יִרְמְיָהוּ ניבא שנְבוּכַדְרֶאצַּר עוד יגיע גם למִצְרַיִם. הוא ישבור את המַצְּבוֹת (האובליסקים?) באוֹן (יִרְמְיָהוּ משתמש בשם "בֵּית שֶׁמֶשׁ"), וישרוף גם את שאר מקדשי האלים במִצְרַיִם
[^]יִרְמְיָהוּ פרק מ"ג פסוק י"ג: יג וְשִׁבַּר אֶת מַצְּבוֹת בֵּית שֶׁמֶשׁ אֲשֶׁר בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם וְאֶת בָּתֵּי אֱלֹהֵי מִצְרַיִם יִשְׂרֹף בָּאֵשׁ.
. גם הנביא יְחֶזְקֵאל מזכיר את אוֹן בנבואת החורבן שלו לאזורים וערים במִצְרַיִם, וביניהן צֹעַן, סִין, נֹּא אָמוֹן, נֹף, פִי בֶסֶת, ותַּחְפַּנְחֵס. יְחֶזְקֵאל כינה את אוֹן בשם "אָוֶן" כמשחק מלים על חטאיה. כך אולי גם כינה אותה הנביא חֲבַקּוּק בנבואת אחרית הימים שלו, שעל פִּיהָ יופיע ה' ויכה את ארצות הגויים החוטאים
[^]חֲבַקּוּק פרק ג פסוק ז: ז תַּחַת אָוֶן רָאִיתִי אָהֳלֵי כוּשָׁן יִרְגְּזוּן יְרִיעוֹת אֶרֶץ מִדְיָן.
.
זיהוי המקום
אוֹן היתה עיר ומרכז דתי חשוב במִצְרַיִם הקדומה, שהתמקד בפולחן אל השֶׁמֶשׁ. בתחילה היה זה האל אתום, ואח"כ הצטרף או זוהה איתו האל רע (אותו עבד כנראה פּוֹטִי פֶרַע אבי אָסְנַת), ואח"כ גם הורוס. העיר כונתה על שם אלים אלה - נוית-אתום (נווה-אתום) או פר-רע (בית-רע). במקרא כאמור מְכֻנָּה אוֹן גם "בֵּית שֶׁמֶשׁ"
[^]יִרְמְיָהוּ פרק מ"ג פסוק י"ג: יג וְשִׁבַּר אֶת מַצְּבוֹת בֵּית שֶׁמֶשׁ אֲשֶׁר בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם וְאֶת בָּתֵּי אֱלֹהֵי מִצְרַיִם יִשְׂרֹף בָּאֵשׁ.
, וכך הוא גם שמה היווני הליופוליס (עיר השמש)
[1]עולם התנ"ך, ספר בְּרֵאשִׁית עמ' 228.
. השם המקראי אוֹן נובע מהשם המצרי "אנו" (שהיגויו המדויק לא הוברר) שמשמעו במצרית הוא "העמודים", אולי על שם האובליסקים (חִירוֹת) הידועים שהיו בעיר.

אוֹן ישבה ממזרח לנילוס באזור ההתפלגות של הנהר בדלתא של מִצְרַיִם, וכיום ניתן לראות את השרידים המעטים של העיר באחד מהפרברים של קהיר (ראו מפה). אוֹן היתה אחת מהערים העתיקות במִצְרַיִם. היא נוסדה עוד לפני העידן של שושלות הפרעונים, והיתה למרכז דתי חשוב כבר בימי הממלכה הקדומה (באלף ה-3 לפנה"ס), אז החלה הבנייה המונומנטאלית במקום.

בימי הממלכה התיכונה (ראשית האלף ה-2 לפנה"ס) נבנה בעיר מקדש מפואר, והועמדו שני אובליסקים. אחד מהם עדיין עומד באתרו. האובליסק עשוי מאבן שחם אדומה, משקלו כ-120 טון, והוא נישא לגובה 20.7 מטר (ראו תמונה). אוֹן המשיכה להיות מרכז דתי חשוב גם בימי הממלכה החדשה (מאות 11-16 לפנה"ס), אז העמיד תחותמס השלישי בעיר עוד זוג אובליסקים גדולים אף יותר. אובליסקים אלה נחצבו הרחק דרומה על הנילוס באזור אסואן, והובלו משם עד לאוֹן הצפונית. קלאופטרה (מלכת מצרים בתקופה ההלניסטית) העבירה את האובליסקים הללו לבירתה באלכסנדריה, ומשם הם הועברו בעידן המודרני ללונדון ולניו-יורק, שם הם ניצבים היום.

כ-150 שנה אחרי ימי תחותמס השלישי, מָלַךְ אמנחותפ הרביעי, הוא אחנאתון שביצע מהפכה דתית במִצְרַיִם בכך שקידם את פולחן האל אתון, הקשור גם הוא בגלגל השמש. אחנאתון בנה באוֹן מקדש מפואר לאל אתון, שכמה מאבניו שימשו בבנית שערי קהיר בימי הביניים. בתקופה ההלניסטית פחתה חשיבותה של הליופוליס, אך היא המשיכה להיות למרכז של מחקר ולמדנות, בו ביקרו ולימדו כמה מגדולי תרבות יוון.
פרקים המזכירים את אוֹן
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על אוֹן באתר של ויקיפדיה.