עיר
גִּמְזוֹ
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Tel Gimzo. By Aaadir, [CC0], via Wikimedia Commons
תל גִּמְזוֹ
רמת זיהוי : 1 - זיהוי ודאי
גִּמְזוֹ במקרא
ה' מסר את יהוּדָה בידי אויביה בגלל חטאי אָחָז מלך יְהוּדָה: האֲדוֹמִים הכו אותה ושבו שבויים, והפְּלִשְׁתִּים לכדו והתיישבו ב-6 ערים בשְּׁפֵלָה וְבנֶּגֶב, כולל את גִּמְזוֹ וְאֶת בְּנֹתֶיהָ\פרבריה (יחד עם בֵּית-שֶׁמֶשׁ, אַיָּלוֹן, הַגְּדֵרוֹת, שׂוֹכֹה ותִּמְנָה)
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-ב פרק כ"ח פסוקים י"ז-י"ח: יז וְעוֹד אֲדוֹמִים בָּאוּ וַיַּכּוּ בִיהוּדָה וַיִּשְׁבּוּ שֶׁבִי. יח וּפְלִשְׁתִּים פָּשְׁטוּ בְּעָרֵי הַשְּׁפֵלָה וְהַנֶּגֶב לִיהוּדָה וַיִּלְכְּדוּ אֶת בֵּית שֶׁמֶשׁ וְאֶת אַיָּלוֹן וְאֶת הַגְּדֵרוֹת וְאֶת שׂוֹכוֹ וּבְנוֹתֶיהָ וְאֶת תִּמְנָה וּבְנוֹתֶיהָ וְאֶת גִּמְזוֹ וְאֶת בְּנֹתֶיהָ וַיֵּשְׁבוּ שָׁם.
.
זיהוי המקום
כיבושי הפְּלִשְׁתִּים בשְּׁפֵלָה בימי אָחָז כללו כאמור את גִּמְזוֹ. גִּמְזוֹ היתה כנראה גם מקום מוצאו של נחום איש גִּמְזוֹ, תנא מהדור השני (מאה 2-1 לספירה), אשר שמו גם פורש בשל מנהגו לאמר "גם-זו לטובה" על אסונות שפקדוהו לכאורה. את גִּמְזוֹ מזהים בד"כ עם התל של הכפר הנטוש גִ'מְזוּ
[2]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ב, עמוד 519
[3]עולם התנ"ך, ספר דִּבְרֵי-הַיָּמִים-ב עמ' 219.
אשר שימר כמשוער את שמה של העיר המקראית (למרגלות התל שוכן כיום מושב גמזו). בתל נחשפו ממצאים מתקופת הברונזה הקדומה (הכנענית) כולל חרסים רבים לצד מדרגה במזרח התל הקשורה כמשוער לביצורי התל בתקופה זו. באתר נמצאו גם חרסים מתקופת הברזל (הישראלית), הפרסית (שיבת ציון), ומתקופות מאוחרות יותר, כולל מהתקופות ההלניסטית והרומית-ביזנטית ועד לתקופה העות'מאנית ולשרידי הכפר הנטוש.
פרקים המזכירים את גִּמְזוֹ
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על גִּמְזוֹ באתרים של ויקיפדיה, עמוד ענן ורשות העתיקות.
טיולים באזור: תל גמזו באתר טבע ונופים בישראל iNature.info
המידע המובא באתרי הטיולים השונים המקושרים כאן הוא בגדר המלצה והינו כללי בלבד. אתר עַלַמַּפָּה או מפעיליו כמובן אינם אחראים על המידע המובא באתרים המקושרים, או על תוצאות הטיולים, והאחריות מוטלת על המטייל\ת לנהוג באחריות הנדרשת כולל לימוד המצב העדכני במקורות נוספים, הכנה מתאימה, ושמירה על הזהירות הנדרשת מאופי המקום והמטיילים.