עיר
כְסָלוֹן
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Aaadir, [CC0], via Wikimedia Commons
תל כְסָלוֹן
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Aaadir, [CC0], via Wikimedia Commons
"כֶּתֶף הַר יְעָרִים מִצָּפוֹנָה הִיא כְסָלוֹן" - תצפית על הגבעה של תל כְסָלוֹן מכוון דרום (הגבעה הגבוהה במרכז הצילום)
רמת זיהוי : 1 - זיהוי ודאי
כְסָלוֹן במקרא
כְסָלוֹן נזכרת ברשימת הערים שבגבול הצפוני של נחלת נחלת יְהוּדָה (עם נחלת בִנְיָמִן שמצפון לה) כשהגבול מתואר ממזרח (בשפך הירדן לים המלח) למערב. כְסָלוֹן נזכרת בין קִרְיַת יְעָרִים\בַּעֲלָה שממזרח לה לבין בֵּית-שֶׁמֶשׁ ממערב (ראו במפה)
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו פסוק י: י וְנָסַב הַגְּבוּל מִבַּעֲלָה יָמָּה אֶל הַר שֵׂעִיר וְעָבַר אֶל כֶּתֶף הַר יְעָרִים מִצָּפוֹנָה הִיא כְסָלוֹן וְיָרַד בֵּית שֶׁמֶשׁ וְעָבַר תִּמְנָה.
.
זיהוי המקום
באוֹנוֹמַסְטִיקוֹן של אוסביוס (ספר גיאוגרפי של ארץ ישראל מהתקופה הביזנטית - במאה ה-4 לספירה) מתוארת כְסָלוֹן ככפר גדול מאוד של בנימין שהתקיים עוד בימיו בגבול ירושלים. לפי התיאור המקראי, כְסָלוֹן שכנה כאמור בנחלת יְהוּדָה, והיא אינה נזכרת ברשימת הערים המקבילה של ערי הגבול הדרומי של נחלת בנימין
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ח פסוקים י"ד-ט"ו: יד וְתָאַר הַגְּבוּל וְנָסַב לִפְאַת יָם נֶגְבָּה מִן הָהָר אֲשֶׁר עַל פְּנֵי בֵית חֹרוֹן נֶגְבָּה והיה [וְהָיוּ] תֹצְאֹתָיו אֶל קִרְיַת בַּעַל הִיא קִרְיַת יְעָרִים עִיר בְּנֵי יְהוּדָה זֹאת פְּאַת יָם. טו וּפְאַת נֶגְבָּה מִקְצֵה קִרְיַת יְעָרִים וְיָצָא הַגְּבוּל יָמָּה וְיָצָא אֶל מַעְיַן מֵי נֶפְתּוֹחַ.
. בכל אופן, כְסָלוֹן שכנה כאמור בין קִרְיַת יְעָרִים לבֵּית-שֶׁמֶשׁ, והיא מזוהה בד"כ עם הכפר הערבי כִּסְלָא ששכן עד 1948 באזור זה, וששימר כמשוער את שמה של העיר המקראית. בחורבות הנמצאות על ראש התל נמצאו חרסים החל מתקופת הברזל השנייה (הישראלית)
[3]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ד, עמוד 223
ושרידי חומות הקפיות וגתות.

על פי תיאור הגבול ביְהוֹשֻׁעַ, הגבול עבר למעשה ב"כֶּתֶף הַר יְעָרִים מִצָּפוֹנָה הִיא כְסָלוֹן", ולכן יש המזהים את ההר המיוער שבו נישאת הגבעה של תל כסלון עם הַר יְעָרִים
[5]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ד, עמוד 223
. הגבעה התלולה של התל הינה בעלת צורה מוארכת ממערב למזרח, ולמרגלתיה זורמים מערבה הנחלים כְסָלוֹן (בצפון) ורזיאל (בדרום). מספר מעיינות דלים נובעים בסביבת התל, כמו עין כְסָלוֹן שמדרום למורדות התלולים של הגבעה בבקעת נחל רזיאל, ועין כִּסְלָא, היבש כיום, שנבע מעט ממערב לחורבות באתר נוח יותר לגישה מהעיר, ותושבי העיר בעבר נאלצו כמשוער להסתמך גם על בורות חצובים
[7]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ד, עמוד 223
.
פרקים המזכירים את כְסָלוֹן
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על כְסָלוֹן באתר של עמוד ענן.
טיולים באזור: נחל רזיאל ועין כסלון, באתר iNature.info, טבע ונופים בישראל
המידע המובא באתרי הטיולים השונים המקושרים כאן הוא בגדר המלצה והינו כללי בלבד. אתר עַלַמַּפָּה או מפעיליו כמובן אינם אחראים על המידע המובא באתרים המקושרים, או על תוצאות הטיולים, והאחריות מוטלת על המטייל\ת לנהוג באחריות הנדרשת כולל לימוד המצב העדכני במקורות נוספים, הכנה מתאימה, ושמירה על הזהירות הנדרשת מאופי המקום והמטיילים.
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Ein Kisla on Tel Ksalon. By Aaadir, [CC0], via Wikimedia Commons
עין כִּסְלָא בתל כְסָלוֹן - כיום יבש.