עיר
עַרְקָה
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Fortezza di Arqa (Libano). by Mario1952 at Italian Wikipedia (see page for author) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
חורבות המבצר הצלבני בעַרְקָה
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Tablilla en escritura cuneiforme de la ciudad-Estado de Irqata. By rowanwindwhistler, [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
אחד ממכתבי אֶל-עַמַארְנָה שנשלח מעַרְקָה למצרים, בסביבות 1360–1332 לפנה"ס
רמת זיהוי : 1 - זיהוי ודאי
עַרְקָה במקרא
בְּרֵאשִׁית פרק י פסוק ט"ובְּרֵאשִׁית פרק י פסוק ט"ו: טו וּכְנַעַן יָלַד אֶת צִידֹן בְּכֹרוֹ וְאֶת חֵת.
מפרט את מוצא העמים, ומזכיר את הַעַרְקִי כבנו של כְּנָעַן בן חָם (בן נֹחַ), יחד עם בְּנֵי ערים פניקיות נוספות כמו צִידֹן, צְמָר, ואַרְוַד.
זיהוי המקום
העיר עַרְקָה נזכרת כבר בכמה מ"כתבי המארות" - כתבי קללות מאגים כנגד אויבי מצרים מהמאה ה-20 לפנה"ס. פַּרְעֹה תחותמס השלישי (1450-1490 לפנה"ס) כבש את העיר במסע מלחמה שערך באזור.

עַרְקָה גם נזכרת במספר מִמִּכְתְּבֵי אֶל-עַמַארְנָה - אוסף גדול של "מכתבים" מהמאה ה-14 לפנה"ס שנכתבו למלכי מצרים בעיקר ממנהיגים באזור כנען וסוריה. המכתבים עוסקים בנסיונות הכיבוש של עַבְּדִאַשִירִתָה מלך אמורו (ממלכה אמורית קטנה באזור) ופעילות אלימות של אנשי החבירו (כינוי לקבוצת אנשים מסטטוס חברתי מסוים או נוודים). החבירו הרגו את אַדּוּנַה מלך עַרְקָה, ועַבְּדִאַשִירִתָה שלח בעצמו את אחד המכתבים מעַרְקָה שאותה כנראה הצליח לכבוש. עַבְּדִאַשִירִתָה נהרג אך בנו עזירו המשיך את מאבקו. נראה שעַרְקָה עצמה חזרה לשלטון מצרי כיוון שבמכתב של ריבהדה מושל גְבַל הסמוכה הוא טוען שרק עַרְקָה וצְמָר נשארו נאמנות למצרים, ואמנם במכתב נוסף, זקני עַרְקָה מביעים את נאמנותם לפַּרְעֹה (ראו צילום).

בקרב קָרְקָר שבצפון סוריה (853 לפנה"ס) נלחם שַׁלְמַנְאֶסֶר השלישי מלך אַשּׁוּר כנגד ברית של 12 מלכים מהאזור, שכללו בין השאר את מלך עַרְקָה, ואת אַחְאָב מלך יִשְׂרָאֵל. על פי כתובת של שַׁלְמַנְאֶסֶר, מלך עַרְקָה בא עם 10 מרכבות ועשרת אלפים רגלים (כנראה מספר מוגזם). נראה שבעלי הברית גברו על שַׁלְמַנְאֶסֶר ובלמו את התפשטות אַשּׁוּר באזור למשך כ-100 שנים. בסופו של דבר אבל הצליחו האַשּׁוּרים לכבוש את האזור, ומונו מושלים מטעם אַשּׁוּר בעַרְקָה ובערים שכנות נוספות. אח"כ פחתו הידיעות הישירות על תולדות עַרְקָה אך מן הסתם היא נכללה בתחומי האימפריות שכבשו את האזור, כולל הבבלים, הפרסים, היוונים, והרומאים.
פרקים המזכירים את עַרְקָה
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על עַרְקָה באתר של ויקיפדיה.