עיר
אַרְוַד
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Fragment of a stele. Head of a young women, at the Louvre Museum. Photo by Jebulon, [CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
מתוך אסטלה (מעין אנדרטה) מהמאה ה-4 לפנה"ס שנמצא באַרְוַד
רמת זיהוי : 1 - זיהוי ודאי
אַרְוַד במקרא
בְּרֵאשִׁית פרק י פסוק י"חבְּרֵאשִׁית פרק י פסוק י"ח: יח וְאֶת הָאַרְוָדִי וְאֶת הַצְּמָרִי וְאֶת הַחֲמָתִי וְאַחַר נָפֹצוּ מִשְׁפְּחוֹת הַכְּנַעֲנִי.
מפרט את מוצא העמים, ומזכיר את הָאַרְוָדִי כבנו של כְּנָעַן בן חָם (בן נֹחַ), יחד עם בְּנֵי ערים פניקיות נוספות כמו צִידֹן, עַרְקָה, וצְמָר. בקינה של הנביא יְחֶזְקֵאל על העיר צֹר הסוחרת בימים, הוא ממשיל אותה לאוניה מפוארת שחברי צוותה באו מכל העולם, כולל מאַרְוַד. הוא גם מזכיר את בְּנֵי אַרְוַד שהיו בין שומרי החומות של צֹר.
זיהוי המקום
העיר אַרְוַד נוסדה באלף השני לפנה"ס ע"י הפניקים על אי קטן (כחמישית קמ"ר) המרוחק כ-3 ק"מ מחוף הים, מול עיר הנמל טַרְטוּס שבלבנון. לאַרְוַד היה צי גדול והיא עסקה, כמו שאר ערי החוף הפניקיות, במסחר ימי. בתקופה ההלניסטית (ואולי גם קודם) האי היה מוקף בחומה ומיושב בצפיפות בבתים רבי קומות.

פַּרְעֹה תחותמס השלישי (1450-1490 לפנה"ס) כבש את האי במסע מלחמה שערך באזור. אח"כ אַרְוַד נזכרת במספר מִמִּכְתְּבֵי אֶל-עַמַארְנָה - אוסף גדול של "מכתבים" שונים מהמאה ה-14 לפנה"ס שנכתבו למלכי מצרים בעיקר ממנהיגים באזור כנען וסוריה. במכתבים של מלכי גְבַל וצֹר, הם מתלוננים בפני פרעה על התוקפנות של הצי הָאַרְוָדִי.

כמה מאות שנים אח"כ נכבשה העיר ע"י אַשּׁוּר, שהטילה מס על התושבים והפכה את האי לבסיס ימי. בקרב קָרְקָר שבצפון סוריה (853 לפנה"ס) נלחם שַׁלְמַנְאֶסֶר השלישי מלך אַשּׁוּר כנגד ברית של 12 מלכים מהאזור, שכללו בין השאר את מַתִנֻ-בַעַל מלך אַרְוַד, ואת אַחְאָב מלך יִשְׂרָאֵל. על פי כתובת של שַׁלְמַנְאֶסֶר, מלך אַרְוַד בא עם 200 חיילים רגלים. נראה שבעלי הברית גברו על שַׁלְמַנְאֶסֶר ובלמו את התפשטות אַשּׁוּר באזור למשך כ-100 שנים. בסופו של דבר אבל הצליחו האַשּׁוּרים לכבוש שוב את האזור, ואַרְוַד חזרה להעלות מס לאַשּׁוּר. יכינאלי, מלך אַרְוַד, ניסה למרוד באַשּׁוּר, אך אשורבניפל מלך אַשּׁוּר הכניע אותו ואף אילץ אותו לשלוח אליו את אחת מבנותיו להרמון המלכותי.

כשהבָּבְלִים כבשו את האימפריה האַשּׁוּרית הם השתלטו גם על הערים הפניקיות, ואַרְוַד נזכרת בתעודות בָּבְלִיּוֹת מימי נְבוּכַדְנֶאצַּר כמעלה מס לבָּבֶל. מלך אַרְוַד הוגלה לבָּבֶל, ונזכר בין החצרנים שבחצר המלך שם
[4]עולם התנ"ך, ספר יְחֶזְקֵאל עמ' 130.
. אח"כ העיר עברה לידי העמים הבאים שכבשו את האזור, כולל הפרסים, היוונים, והרומאים. אַרְוַד למעשה עזרה לאלכסנדר מוקדון לכבוש את העיר צֹר, ותחת היוונים העיר המשיכה לשגשג (כעיר תחת שלטון אזרחי ולא עוד מלוכני), אך נראה שחשיבותה המסחרית פחתה בימי הרומאים.
פרקים המזכירים את אַרְוַד
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על אַרְוַד באתר של ויקיפדיה.