טבלת השמות המקראיים
מלך
זכר
תִּרְהָקָה מלך מִצְרָיִם
(לפניו שאבאכא, אחריו תְּנוּת אָמוֹן)
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Pharaoh Taharqa of Ancient Egypt's 25th Dynasty. Ashmolean Museum, Oxford United Kingdom. By EditorfromMars, [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons
דיוקן של פרעה תִּרְהָקָה
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

David Stanley, [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons
פסל של פרעה תִּרְהָקָה
תִּרְהָקָה במקרא
סַנְחֵרִיב מלך אַשּׁוּר עלה על יְהוּדָה ושם מצור על יְרוּשָׁלַיִם. הרַבשָׁקֵה (שר המשקים) של סַנְחֵרִיב איים על חִזְקִיָּהוּ ועל כל העם ששמע את דבריו מהחומות שאין לסמוך "עַל מִשְׁעֶנֶת הַקָּנֶה הָרָצוּץ הַזֶּה עַל מִצְרַיִם"
[^]מְלָכִים-ב פרק י"ח פסוק כ"א: כא עַתָּה הִנֵּה בָטַחְתָּ לְּךָ עַל מִשְׁעֶנֶת הַקָּנֶה הָרָצוּץ הַזֶּה עַל מִצְרַיִם אֲשֶׁר יִסָּמֵךְ אִישׁ עָלָיו וּבָא בְכַפּוֹ וּנְקָבָהּ כֵּן פַּרְעֹה מֶלֶךְ מִצְרַיִם לְכָל הַבֹּטְחִים עָלָיו.
או על עזרת ה' ושעדיף להם להכנע ולצאת לחיים טובים יותר בגלות. העם שתק כמצוות חִזְקִיָּהוּ, ושליחי חִזְקִיָּהוּ קרעו את בגדיהם לאות אבל.

מאוחר יותר גילה הרַבשָׁקֵה שסַנְחֵרִיב עזב את לָּכִישׁ שביְהוּדָה ונלחם על לִבְנָה ושגם תִּרְהָקָה מלך כּוּשׁ יצא להלחם בו. הרַבשָׁקֵה שלח מכתב לחִזְקִיָּהוּ בו הוא הזהיר אותו שוב שלא יחשוב שה' יעזור לו, כמו שאלוהי שאר העמים שאַשּׁוּר כבשו לא עזרו להם
[^]מְלָכִים-ב פרק י"ט פסוקים ח-י"א: ח וַיָּשָׁב רַב שָׁקֵה וַיִּמְצָא אֶת מֶלֶךְ אַשּׁוּר נִלְחָם עַל לִבְנָה כִּי שָׁמַע כִּי נָסַע מִלָּכִישׁ. ט וַיִּשְׁמַע אֶל תִּרְהָקָה מֶלֶך כּוּשׁ לֵאמֹר הִנֵּה יָצָא לְהִלָּחֵם אִתָּךְ וַיָּשָׁב וַיִּשְׁלַח מַלְאָכִים אֶל חִזְקִיָּהוּ לֵאמֹר. י כֹּה תֹאמְרוּן אֶל חִזְקִיָּהוּ מֶלֶךְ יְהוּדָה לֵאמֹר אַל יַשִּׁאֲךָ אֱלֹהֶיךָ אֲשֶׁר אַתָּה בֹּטֵחַ בּוֹ לֵאמֹר לֹא תִנָּתֵן יְרוּשָׁלַ‍ִם בְּיַד מֶלֶךְ אַשּׁוּר. יא הִנֵּה אַתָּה שָׁמַעְתָּ אֵת אֲשֶׁר עָשׂוּ מַלְכֵי אַשּׁוּר לְכָל הָאֲרָצוֹת לְהַחֲרִימָם וְאַתָּה תִּנָּצֵל.
. לבסוף המצור האשורי על יְרוּשָׁלַיִם נכשל בדרך פלא כשמלאך ה' הכה בלילה את מחנה אַשּׁוּר, וסַנְחֵרִיב שב לבירתו נִינְוֵה שם נרצח בידי בניו
[^]מְלָכִים-ב פרק י"ט פסוקים ל"ה-ל"ז: לה וַיְהִי בַּלַּיְלָה הַהוּא וַיֵּצֵא מַלְאַךְ יְהוָה וַיַּךְ בְּמַחֲנֵה אַשּׁוּר מֵאָה שְׁמוֹנִים וַחֲמִשָּׁה אָלֶף וַיַּשְׁכִּימוּ בַבֹּקֶר וְהִנֵּה כֻלָּם פְּגָרִים מֵתִים. לו וַיִּסַּע וַיֵּלֶךְ וַיָּשָׁב סַנְחֵרִיב מֶלֶךְ אַשּׁוּר וַיֵּשֶׁב בְּנִינְוֵה. לז וַיְהִי הוּא מִשְׁתַּחֲוֶה בֵּית נִסְרֹךְ אֱלֹהָיו וְאַדְרַמֶּלֶךְ וְשַׂרְאֶצֶר [בָּנָיו] הִכֻּהוּ בַחֶרֶב וְהֵמָּה נִמְלְטוּ אֶרֶץ אֲרָרָט וַיִּמְלֹךְ אֵסַר חַדֹּן בְּנוֹ תַּחְתָּיו.
.
תִּרְהָקָה ההסטורי
תִּרְהָקָה (תאהרוק בשפה הנוּבִּית
[1]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ח, עמוד 926
) היה בנו של פרעה פי\פִּ-עָנְחִ'י מייסד שושלת הפרעונים השחורים\הנוּבִּים שמוצאם מכּוּשׁ שבאזור הנילוס העליון\הדרומי באזור סודאן של ימינו, ואשר מלכו על כּוּשׁ ועל מִצְרַיִם. אחרי פי עלו למלוכה שַׁבַּתַכַּא ושַׁבַּאכַּא בסדר שיש חילוקי דיעות לגביו אך כיום מקובל ששַׁבַּתַכַּא בנו של פי ואחי תִּרְהָקָה מָלַךְ ראשון ואחריו מָלַךְ שַׁבַּאכַּא בשנים 705–690 לפנה"ס, כלומר בימי מסע סַנְחֵרִיב ליְהוּדָה (701 לפנה"ס). תִּרְהָקָה יצא אז בראש הכח המצרי שבא לעזור למורדים באַשּׁוּר וביניהם לחִזְקִיָּהוּ שהיה נתון תחת המצור ביְרוּשָׁלַיִם. תִּרְהָקָה עוד לא מָלַךְ כאמור בתקופה זו, והוא נזכר במקרא כ"מֶלֶך כּוּשׁ" בגלל כנראה עתידו. סַנְחֵרִיב בכל אופן הביס את תִּרְהָקָה בקרב שנערך באזור אֶלְתְּקֵה, אך נטש בסופו של דבר את המצור על יְרוּשָׁלַיִם, ונרצח ע"י בנו בנִינְוֵה כ-20 שנים אח"כ (681 לפנה"ס). שאבאכא עצמו מת בשנת 690 לפנה"ס ותִּרְהָקָה עלה אחריו על כס השלטון בכּוּשׁ ובמִצְרַיִם.

תקופת מלכותו של תִּרְהָקָה נחשבת לפחות בראשיתה כתקופת שגשוג במִצְרַיִם, בעקבות גאות נדיבה יחסית של הנילוס ופריחה תרבותית. תִּרְהָקָה זכר את מצבו הרעוע של מקדש אמון בקווה שבכּוּשׁ שאותו ביקר בצעירותו עם אחיו שַׁבַּתַכַּא, ותרם זהב לשיקומו כשעלה למלוכה. הוא הרחיב גם את המקדש הגדול בכַּרְנָכּ שבנֹּא אָמוֹן\תֶבַּאי, והחל בהשראת נֹּא אָמוֹן להקים מוקד דומה של מקדשים וקברי פאר בארץ כּוּשׁ בג'בל ברקל ובנורי הסמוכה, שם הקים את הפרמידה שבה נקבר מאוחר יותר.

תִּרְהָקָה ניצל את ההעדרות הנמשכת של מלכי אַשּׁוּר מהאזור כדי לחזק את צבא מִצְרַיִם ולכרות בריתות עם ערים בחוף הפניקי ובפְלֶשֶׁת שעל גבול מִצְרַיִם. אחרי שאֵסַרְחַדּוֹן מלך אַשּׁוּר (בנו של סַנְחֵרִיב) השיג יציבות יחסית באימפריה הוא החליט לפנות ולטפל גם במִצְרַיִם שעודדה ותמכה במרידות השונות שהטרידו את ממלכת אַשּׁוּר בסוריה ובארץ ישראל. נסיון הפלישה הראשון של אֵסַרְחַדּוֹן למִצְרַיִם (4\673 לפנה"ס) נכשל כשתִּרְהָקָה הביס את צבא אַשּׁוּר המותש ממסעו המואץ דרומה (כמשוער באזור קנטרה של ימינו
[3]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ח, עמוד 928
). בשנת 671 לפנה"ס חזר אֵסַרְחַדּוֹן לנסות ולכבוש את מִצְרַיִם עם צבא גדול יותר. כשהצבא עבר בחָרָן בדרכו למִצְרַיִם קיבל אֵסַרְחַדּוֹן נבואה שחזתה את נצחונו, ואמנם 3 חודשים אח"כ ניצח צבא אַשּׁוּר את צבא מִצְרַיִם באזור הצפוני של הדלתא, ואחרי שתי קרבות מכריעים נוספים נכבשה הבירה הצפונית בנֹף\ממפיס. תִּרְהָקָה אמנם הצליח להמלט אך משפחתו, כולל אישתו ויורש העצר, נשבו והוצאו לגלות לאַשּׁוּר יחד עם רבים מתושבי מִצְרַיִם. יורש העצר מוצג משתחווה לפני אֵסַרְחַדּוֹן כשחבל כרוך על צווארו במצבת הנצחון שהקים אֵסַרְחַדּוֹן בשָׂמָאל שבצפון סוריה.

בשנת 669 חזר תִּרְהָקָה צפונה בנסיון להתנגד לשלטון האַשּׁוּרי החדש והצליח להשתלט שוב על נֹף שבאזור הדלתא וחיזק את הבריתות שלו עם צֹר ועם אַשְׁקְלוֹן. אֵסַרְחַדּוֹן יצא שוב עם צבאו למִצְרַיִם, ומת במפתיע כשעבר בחָרָן, כנראה בנסיבות טבעיות. השלטון בבָּבֶל ובאַשּׁוּר עבר במסודר לבניו שמש-שום-אוכין ואשורבניפל כפי שתכנן. אשורבניפל המשיך את המלחמה עם מִצְרַיִם (6\667), והביס שוב ליד נֹף את צבא תִּרְהָקָה, אשר נס דרומה לנֹּא אָמוֹן בירת מצרים העליונה\הדרומית. צבא אשורבניפל הגיע בסופו של דבר גם לנֹּא אָמוֹן ותִּרְהָקָה ברח מפניו לגדה הנגדית של הנילוס שם. אשורבניפל המליך על מִצְרַיִם את פרעה נֶכוֹ (הראשון) כמלך ווסאל נאמן לאַשּׁוּר, אך נאלץ לשוב צפונה לאזור הדלתא שם התעוררו מרידות חדשות. כך ניצל תִּרְהָקָה מידי אשורבניפל אך מת בנֹּא אָמוֹן לא זמן רב אח"כ (664 לפנה"ס) והוריש את ממלכתו לתְּנוּת-אָמוֹן בנו של שַׁבַּאכַּא או של שַׁבַּתַכַּא
[4]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ח, עמוד 928
.
פרקים המזכירים את תִּרְהָקָה
ציטוטים נבחרים
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Taharqo's pyramid, Nuri, Sudan, North-east Africa. By Sue Fleckney, [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons
פרמידת הקבר של תִּרְהָקָה
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Taharqa presenting god Hemen with wine. Louvre Museum, Photograph by Neithsabes [Public domain], via Wikimedia Commons
תִּרְהָקָה הצעיר נותן מנחת יין לאל הורוס
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Asarhadon Berlín Pergamon Museum, estela de Asarhadon. 671 a.C. By Miguel Hermoso Cuesta, [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons
אסטלת נצחון של אֵסַרְחַדּוֹן (מָלַךְ 681–669 לפנה"ס) לרגל נצחונו על פרעה תַּהָרְקָה. יורש העצר הצעיר של תִּרְהָקָה מוצג משתחווה לפני אֵסַרְחַדּוֹן כשחבל כרוך על צווארו.