מקום
חֲצֵרֹת
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Ain khodra Oasis, by Mohamed Ouda, [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
עין חוּדְרָה - נווה מדבר במזרח חצי האי סיני
רמת זיהוי : 3 - זיהוי משוער
כנויים נוספים : עין חוד'רה
חֲצֵרֹת במקרא
חֲצֵרֹת היתה התחנה השנייה של בני יִשְׂרָאֵל בנדודיהם בַּמִּדְבָּר אחרי שעזבו את התחנה שסביב הר סִינַי (מהר סִינַי הם נדדו 3 ימים עד קִבְרוֹת הַתַּאֲוָה, ומשם הם המשיכו לחֲצֵרֹת
[^]בַּמִּדְבָּר פרק י"א פסוק ל"ה: לה מִקִּבְרוֹת הַתַּאֲוָה נָסְעוּ הָעָם חֲצֵרוֹת וַיִּהְיוּ בַּחֲצֵרוֹת.
). תחנת חֲצֵרֹת נזכרת שוב ברשימת התחנות המלאה בבַּמִּדְבָּר פרק ל"ג (שם מצוין שאחרי חֲצֵרֹת העַם המשיך לרִתְמָה
[^]בַּמִּדְבָּר פרק ל"ג פסוקים י"ז-י"ח: יז וַיִּסְעוּ מִקִּבְרֹת הַתַּאֲוָה וַיַּחֲנוּ בַּחֲצֵרֹת. יח וַיִּסְעוּ מֵחֲצֵרֹת וַיַּחֲנוּ בְּרִתְמָה.
) וגם ברשימת התחנות המצומצמת שב
דְּבָרִים פרק א פסוקים א-בדְּבָרִים פרק א פסוקים א-ב: א אֵלֶּה הַדְּבָרִים אֲשֶׁר דִּבֶּר מֹשֶׁה אֶל כָּל יִשְׂרָאֵל בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן בַּמִּדְבָּר בָּעֲרָבָה מוֹל סוּף בֵּין פָּארָן וּבֵין תֹּפֶל וְלָבָן וַחֲצֵרֹת וְדִי זָהָב. ב אַחַד עָשָׂר יוֹם מֵחֹרֵב דֶּרֶךְ הַר שֵׂעִיר עַד קָדֵשׁ בַּרְנֵעַ.
.

בימי החנייה בחֲצֵרֹת, מִרְיָם וְאַהֲרֹן (אחותו ואחיו של מֹשֶׁה) ביקרו את מֹשֶׁה על כך שנָשָׂא אִשָּׁה כֻּשִׁית, וערערו על מנהיגותו הבלעדית. ה' העניש בשל כך את מִרְיָם בצרעת, והיא נאלצה להסתגר מחוץ למחנה. העַם המתין לה עוד שבוע ואז אסף אותה לאחר הבראתה ועזב את חֲצֵרֹת כדי להמשיך בנדודיו.
זיהוי המקום
כמעט כל האתרים במסלול הנדודים של בְנֵי יִשְׂרָאֵל בּמִּדְבָּר סִינַי לא זוהו בוודאות, ואפילו האזורים הכלליים שבהם עבר המסלול נתונים במחלוקת. המפתח לזיהוי מסלול הנדודים הוא מיקומם של ים סוּף ושל הַר סִינַי, שמיקומם אינו ידוע, וגם כל ההצעות הרבות שהובאו לאורך השנים לזיהוים אינן חורגות מגדר השערה. 3 התיאוריות הידועות יותר שָׂמוֹת את מסלול הנדודים בצפון, במרכז, או בדרום חצי האי סִינַי (ראו פרטים נוספים בעמוד של ספר ספר שְׁמוֹת). הצעות הזיהוי השונות של חֲצֵרֹת תואמות אתרים שונים בנתיבים המתאימים בּמִּדְבָּר סִינַי.

חסידי התיאוריה ה"דרומית" המסורתית מזהים את הַר סִינַי עם ג'בל מוסה ואת חֲצֵרֹת עם עין חוּדְרָה\חֻצְ'רַה - נווה מדבר במזרח חצי האי סיני, כ-25 ק"מ מדרום-מערב לנואיבה, ועל הדרך העתיקה שבין ג'בל מוסה לעֶצְיוֹן גֶּבֶר. על הדרך ובסמוך לחֲצֵרֹת נמצא "סלע הכתובות" ועליו חרותים ציורי-סלע וכתובות בשפת הנבטים, ביוונית, לטינית, ארמית ובערבית. חסידי התיאוריה ה"צפונית" המזהים את הַר סִינַי עם ג'בל חלאל מציעים את הישוב חַצִ'ירַה שבדרום ג'בל חלאל
[2]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ג, עמוד 277
. בכל מקרה נראה שאין לזיהויים אלה על מה להתבסס מעבר לדמיון של שמות המקומות הללו לשם "חֲצֵרֹת".
פרקים המזכירים את חֲצֵרֹת
ציטוטים נבחרים