עיר
יַתִּיר
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

חורבת יתיר. By Shaofr, [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
חורבת יתיר
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

חורבת יתיר - מבנים. By Shaofr, [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
חורבת יתיר
רמת זיהוי : 2 - זיהוי מקובל
כנויים נוספים : ח'רבת עַתִּיר
יַתִּיר במקרא
יַתִּיר נזכרת ברשימת ערי ההָר הדרומיות שבנחלת שבט יְהוּדָה, יחד עם שׂוֹכֹה שבהרי יְהוּדָה, אֶשְׁתְּמֹע, וְעָנִים
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו פסוקים מ"ח-נ: מח וּבָהָר שָׁמִיר וְיַתִּיר וְשׂוֹכֹה. מט וְדַנָּה וְקִרְיַת סַנָּה הִיא דְבִר. נ וַעֲנָב וְאֶשְׁתְּמֹה וְעָנִים.
. יַתִּיר נקבעה אח"כ כעיר לְוִיִּים ונמסרה (יחד עם לִבְנָה ואֶשְׁתְּמֹע) לידי בְנֵי אַהֲרֹן הַכֹּהֵן
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק כ"א פסוקים י"ג-י"ד: יג וְלִבְנֵי אַהֲרֹן הַכֹּהֵן נָתְנוּ אֶת עִיר מִקְלַט הָרֹצֵחַ אֶת חֶבְרוֹן וְאֶת מִגְרָשֶׁהָ וְאֶת לִבְנָה וְאֶת מִגְרָשֶׁהָ. יד וְאֶת יַתִּר וְאֶת מִגְרָשֶׁהָ וְאֶת אֶשְׁתְּמֹעַ וְאֶת מִגְרָשֶׁהָ.
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-א פרק ו פסוק מ"ב: מב וְלִבְנֵי אַהֲרֹן נָתְנוּ אֶת עָרֵי הַמִּקְלָט אֶת חֶבְרוֹן וְאֶת לִבְנָה וְאֶת מִגְרָשֶׁיהָ וְאֶת יַתִּר וְאֶת אֶשְׁתְּמֹעַ וְאֶת מִגְרָשֶׁיהָ.
.

בסיפורי עלילות דָוִד על הימים בהם ישב בצִקְלַג לפני שעלה למלוכה, מסופר שאחרי שהעֲמָלֵקִים תקפו ובזזו את צִקְלַג, דָוִד רדף אחריהם והביס אותם וחזר עם שלל רב. דָוִד חילק את השלל בין חייליו וגם בין "זִקְנֵי יְהוּדָה" מהמקומות שבהם שהה באזור יְהוּדָה, כולל בין זִקְנֵי יַתִּיר ואֶשְׁתְּמֹע
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק ל פסוקים כ"ו, כ"ז-כ"ח: כו וַיָּבֹא דָוִד אֶל צִקְלַג וַיְשַׁלַּח מֵהַשָּׁלָל לְזִקְנֵי יְהוּדָה לְרֵעֵהוּ לֵאמֹר הִנֵּה לָכֶם בְּרָכָה מִשְּׁלַל אֹיְבֵי יְהוָה. ... כז לַאֲשֶׁר בְּבֵית אֵל וְלַאֲשֶׁר בְּרָמוֹת נֶגֶב וְלַאֲשֶׁר בְּיַתִּר. כח וְלַאֲשֶׁר בַּעֲרֹעֵר וְלַאֲשֶׁר בְּשִׂפְמוֹת וְלַאֲשֶׁר בְּאֶשְׁתְּמֹעַ.
. על שניים מגיבורי דָוִד (עִירָא וגָּרֵב) נאמר שבאו מיַתִּיר
[^]שְׁמוּאֵל-ב פרק כ"ג פסוק ל"ח: לח עִירָא הַיִּתְרִי גָּרֵב הַיִּתְרִי.
.
זיהוי המקום
יַתִּיר שכנה כאמור בדרום הָר יְהוּדָה ונזכרה יחד ערים נוספות באזור זה כמו שׂוֹכֹה, אֶשְׁתְּמֹע, ועָנִים, ולכן מקובל לזהות אותה עם ח'רבת עַתִּיר הנמצאת באזור זה (ראו במפה)
[1]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ח, עמוד 953
[2]ארץ ישראל בתקופת המקרא, יוחנן אהרוני, מהדורה מתוקנת בעריכת ישראל אפעל, הוצאת יד יצחק בן-צבי, ירושלים תשמ"ח, עמוד 275
. אתר זה גם מתאים בדיוק לתיאור של יַתִּיר באוֹנוֹמַסְטִיקוֹן של אוסביוס (ספר גיאוגרפי של ארץ ישראל מהתקופה הביזנטית - במאה ה-4 לספירה) שם נאמר ש"יתירא" היתה בימיו כפר גדול של נוצרים בלבד במרחק 20 מילין מבית-גוברין במחוז דַרוֹמָא (אך נראה שאוסביוס גם זיהה אותה בטעות כעתר שבנחלת שמעון).

בח'רבת עַתִּיר נמצאו חרסים מתקופת הברונזה המאוחרת ומתקופת הברזל (הישראלית), מספר חצרות ובהן פתחים למערות מגורים, ושרידי מבנים נוספים. אלה כוללים שתי חורבות של מבני ציבור מהתקופה הבזנטית - משנת 631 לספירה על פי כתובת הקדשה שנמצאה במקום. שני המבנים מזוהים ככנסייות נוצריות על סמך עמודים, צלבים, ואגף הבנוי כאָפְּסִיס (אך יש המזהים את אחד מהמבנים הללו כבית-כנסת יהודי, למרות שלפי אוסביוס לפחות חיו כאמור בעַתִּיר של ימיו נוצרים בלבד).
פרקים המזכירים את יַתִּיר
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על יַתִּיר באתרים של ויקיפדיה, עמוד ענן ורשות העתיקות.