מקום
ממלכת תֻּבַל
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Yelatan Village Aladağlar. By Yasinybayol, [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons
רכס אלאדאלר שבהרי האנטי-טאורוס בגבול הדרומי של תֻּבַל מדרום לקייסרי ולנִיגְדֶה, מרכזי הממלכות הראשיות של תֻּבַל.
רמת זיהוי : 3 - זיהוי משוער
ממלכת תֻּבַל במקרא
תֻבָל נזכר ברשימת בני יֶפֶת בן נֹחַ יחד עם גֹּמֶר, מָגוֹג, יָוָן, תֻבָל וּמֶשֶׁךְ (וּמָדַי וְתִירָס)
[^]בְּרֵאשִׁית פרק י פסוקים א-ב: א וְאֵלֶּה תּוֹלְדֹת בְּנֵי נֹחַ שֵׁם חָם וָיָפֶת וַיִּוָּלְדוּ לָהֶם בָּנִים אַחַר הַמַּבּוּל. ב בְּנֵי יֶפֶת גֹּמֶר וּמָגוֹג וּמָדַי וְיָוָן וְתֻבָל וּמֶשֶׁךְ וְתִירָס.
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-א פרק א פסוק ה: ה בְּנֵי יֶפֶת גֹּמֶר וּמָגוֹג וּמָדַי וְיָוָן וְתֻבָל וּמֶשֶׁךְ וְתִירָס.
, וארץ תֻבָל נזכרת יחד עם הארצות הנקראות על שמות בני יֶפֶת הללו גם בשאר האיזכורים שלה במקרא. כך, לפי הנביא יְשַׁעְיָהוּ, ה' ישלח את פליטי העם לקבץ את הגויים הרחוקים, מתַּרְשִׁישׁ, פּוּל=פּוּט?, לוּד, תֻּבַל, יָוָן והָאִיִּים הָרְחֹקִים, שלא שמעו עוד על ה' ליְרוּשָׁלַיִם כדי שיראו את כבודו
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק ס"ו פסוקים י"ח-י"ט: יח וְאָנֹכִי מַעֲשֵׂיהֶם וּמַחְשְׁבֹתֵיהֶם בָּאָה לְקַבֵּץ אֶת כָּל הַגּוֹיִם וְהַלְּשֹׁנוֹת וּבָאוּ וְרָאוּ אֶת כְּבוֹדִי. יט וְשַׂמְתִּי בָהֶם אוֹת וְשִׁלַּחְתִּי מֵהֶם פְּלֵיטִים אֶל הַגּוֹיִם תַּרְשִׁישׁ פּוּל וְלוּד מֹשְׁכֵי קֶשֶׁת תֻּבַל וְיָוָן הָאִיִּים הָרְחֹקִים אֲשֶׁר לֹא שָׁמְעוּ אֶת שִׁמְעִי וְלֹא רָאוּ אֶת כְּבוֹדִי וְהִגִּידוּ אֶת כְּבוֹדִי בַּגּוֹיִם.
.

הנביא יְחֶזְקֵאל מזכיר את יָוָן, תֻּבַל וָמֶשֶׁךְ בין הסוחרים עם צֹּר בעבדים ובכלי נְחֹשֶׁת
[^]יְחֶזְקֵאל פרק כ"ז פסוק י"ג: יג יָוָן תֻּבַל וָמֶשֶׁךְ הֵמָּה רֹכְלָיִךְ בְּנֶפֶשׁ אָדָם וּכְלֵי נְחֹשֶׁת נָתְנוּ מַעֲרָבֵךְ.
, ואח"כ בקינה על פַּרְעֹה יְחֶזְקֵאל מזכיר את בעלי בריתו העֲרֵלִים שהטילו פחד כשהיו עוד בארץ החיים ועכשיו הם נכלמים בשְׁאוֹל, וביניהם הוא מזכיר את עֵילָם, מֶשֶׁךְ, ותֻּבַל
[^]יְחֶזְקֵאל פרק ל"ב פסוקים כ"ה-כ"ו: כה בְּתוֹךְ חֲלָלִים נָתְנוּ מִשְׁכָּב לָהּ בְּכָל הֲמוֹנָהּ סְבִיבוֹתָיו קִבְרֹתֶהָ כֻּלָּם עֲרֵלִים חַלְלֵי חֶרֶב כִּי נִתַּן חִתִּיתָם בְּאֶרֶץ חַיִּים וַיִּשְׂאוּ כְלִמָּתָם אֶת יוֹרְדֵי בוֹר בְּתוֹךְ חֲלָלִים נִתָּן. כו שָׁם מֶשֶׁךְ תֻּבַל וְכָל הֲמוֹנָהּ סְבִיבוֹתָיו קִבְרוֹתֶיהָ כֻּלָּם עֲרֵלִים מְחֻלְלֵי חֶרֶב כִּי נָתְנוּ חִתִּיתָם בְּאֶרֶץ חַיִּים.
. יְחֶזְקֵאל גם מביא את חזון מלחמת גּוֹג מארץ מָּגוֹג (של מָגוֹג בן יֶפֶת) שמלך גם על מֶשֶׁךְ וְתֻּבַל
[^]יְחֶזְקֵאל פרק ל"ח פסוקים ב, ו-ז: ב בֶּן אָדָם שִׂים פָּנֶיךָ אֶל גּוֹג אֶרֶץ הַמָּגוֹג נְשִׂיא רֹאשׁ מֶשֶׁךְ וְתֻבָל וְהִנָּבֵא עָלָיו. ... ו גֹּמֶר וְכָל אֲגַפֶּיהָ בֵּית תּוֹגַרְמָה יַרְכְּתֵי צָפוֹן וְאֶת כָּל אֲגַפָּיו עַמִּים רַבִּים אִתָּךְ. ז הִכֹּן וְהָכֵן לְךָ אַתָּה וְכָל קְהָלֶךָ הַנִּקְהָלִים עָלֶיךָ וְהָיִיתָ לָהֶם לְמִשְׁמָר.
, אשר יצא לקרב עם בעלי בריתו וביניהם גם בני גֹּמֶר ותּוֹגַרְמָה (בן גֹּמֶר
[^]בְּרֵאשִׁית פרק י פסוק ג: ג וּבְנֵי גֹּמֶר אַשְׁכֲּנַז וְרִיפַת וְתֹגַרְמָה.
), שמעבר ליַרְכְּתֵי הר צָפוֹן כדי להלחם ביִשְׂרָאֵל
[^]יְחֶזְקֵאל פרק ל"ט פסוקים א-ב: א וְאַתָּה בֶן אָדָם הִנָּבֵא עַל גּוֹג וְאָמַרְתָּ כֹּה אָמַר אֲדֹנָי יְהוִה הִנְנִי אֵלֶיךָ גּוֹג נְשִׂיא רֹאשׁ מֶשֶׁךְ וְתֻבָל. ב וְשֹׁבַבְתִּיךָ וְשִׁשֵּׁאתִיךָ וְהַעֲלִיתִיךָ מִיַּרְכְּתֵי צָפוֹן וַהֲבִאוֹתִךָ עַל הָרֵי יִשְׂרָאֵל.
(אך אז ה' יכה את גּוֹג יחד עם שאר הפולשים)-.
זיהוי המקום
תֻּבַל היתה איגוד ממלכות בדרום-מזרח אסיה הקטנה (בטורקיה של היום), שנזכר במקורות אַשּׁוּרים מהמאות ה-7-9 לפנה"ס
[1]עולם התנ"ך, ספר יְחֶזְקֵאל עמ' 134.
. תושבי תֻּבַל היו ממוצא חַתִּי לוּוִי ותבליטים וכתובות רבות בשפה הלוּוִית נמצאו בתחום הממלכה. תֻּבַל שכנה מצפון וממערב להרי הטאורוס שבדרום-מזרח אסיה הקטנה, והגיעה בשיאה אף צפונה מנהר האליס (הגבול הצפוני המוצג במפה להלן), אך במהלך המאה ה-8 לפנה"ס נדחקה דרומה ומזרחה ע"י ממלכת פריגיה (המשוערת כמֶשֶׁךְ המקראית). תֻּבַל סבלה בעיקר מנסיונות ההתפשטות של אַשּׁוּר מערבה לאסיה הקטנה ומהתקפות של הקימרים (המזוהים עם בְּנֵי גֹּמֶר המקראיים
[*]הקימרים היו עם שנדד ולחם בראשית האלף ה-1 לפנה"ס באזור צפון-מזרח הים השחור וימת ואן, ופלש גם מערבה לאסיה הקטנה, עד שנדחק משם ונעלם לקראת סוף המאה ה-7 לפנה"ס
).

האַשּׁוּרים כינו לעתים בשם תֻּבַל את כל איגוד הממלכות, ולעתים הבחינו בין הממלכה הצפונית (מבית בֻּרֻתַש) באזור קייסרי של היום לבין הממלכות הדרומיות הקטנות יותר. תֻּבַל נזכרת בכל אופן לראשונה בתעודות של שַׁלְמַנְאֶסֶר ה-3 מלך אַשּׁוּר שערך שתי מסעות צבאיים דרך תֻּבַל (836-837 לפנה"ס) שכתוצאה מהם נכללה תֻּבַל בין המדינות מעלות המסים לאַשּׁוּר. תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר ה-3 הכניע שוב את ארצות האזור, כולל את תֻּבַל שנזכרת שוב כמעלה מס לאַשּׁוּר (בשנים 740, 738 ו-734 לפנה"ס), ואחרי מסע צבאי נוסף שם תִּגְלַת-פַּלְאֶסֶר את חֻלִי על כס המלכות בתֻּבַל במקום המלך הקודם שם.

חֻלִי מרד באַשּׁוּר בימי מלכות שַׁלְמַנְאֶסֶר ה-5 (בנו של תִּגְלַת-פַּלְאֶסֶר) ושַׁלְמַנְאֶסֶר הגלה אותו לבסוף לאַשּׁוּר. סַרְגוֹן ה-2 אשר מלך אחרי שַׁלְמַנְאֶסֶר (705-722 לפנה"ס) התיידד כנראה עם חֻלִי שישב באַשּׁוּר והחזיר אותו למלכותו בתֻּבַל, ואף הגדיל את תחום ממלכתו והשיא את בִּתּוֹ שלו לבנו של חֻלִי. מאוחר יותר התערערה הנאמנות של תֻּבַל וסַרְגוֹן כבש חלקים ניכרים בממלכה ויסד בהם את הפחווה האַשּׁוּרית של תֻּבַל.

הקימרים שהחלו לחדור לאזור אסיה הקטנה באותן שנים איימו על הפחווה החדשה וסַרְגוֹן שהגיע לאזור עם צבאו נפל במפתיע בקרב (705 לפנה"ס) ובעקבות כך אבדו המחוזות של תֻּבַל לאַשּׁוּר. הנסיונות של סַנְחֵרִיב (בנו של סַרְגוֹן), ושל אֵסַרְחַדּוֹן (בנו של סַנְחֵרִיב) להשיב את המחוזות האבודים לאַשּׁוּר נכשלו. מֻגַלֻ, מלכה האחרון של תֻּבַל עוד ניסה לפייס את אַשּׁוּר ואח"כ גם את הקימרים, אך בסופו של דבר נחרבה ממלכתו כנראה ע"י הקימרים או ע"י עמים פולשים אחרים
[2]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ח, עמוד 412-408
.
פרקים המזכירים את ממלכת תֻּבַל
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על ממלכת תֻּבַל באתר של ויקיפדיה.