טבלת השמות המקראיים
מלך
זכר
תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר מלך אַשּׁוּר
(לפניו אשור-ניררי ה-5, אחריו שַׁלְמַנְאֶסֶר ה-5)
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Capture of Astartu. By David Castor (dcastor), [Public domain], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
תבלית של תִּגְלַת-פַּלְאֶסֶר ה-3 מארמונו בכָּלַח, המתאר את מסע המלחמה שערך ובו כבש בין השאר את עַשְׁתָּרוֹת. באזור אחר בתבליט נראים השבויים מעַשְׁתָּרוֹת.
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Palace, Til Barsip. Wall painting: King Tiglath-Pileser III giving audience. Unknown author, [Public domain], from via.lib.harvard.edu via Wikimedia Commons
תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר מקבל קהל מתוך ציור קיר בארמון בתיל ברסיפ. האדם הניצב מולו (מימינו) הוא בנו - שַׁלְמַנְאֶסֶר ה-5.
מקור השם
תוקולתי-אפיל-אשארה - עזרתי הוא בן אשארה (מקדש אַשּׁוּר בעיר אַשּׁוּר)
תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר במקרא
בימי מְנַחֵם מלך יִשְׂרָאֵל עלה פוּל (תִּגְלַת פְּלֶסֶר?) מלך אַשּׁוּר על הארץ. מְנַחֵם נאלץ לשלם לו תמורת מלכותו 100 כיכרות כסף שהשיג במיסים כבדים על נכבדי העם, ומלך אַשּׁוּר עזב את הארץ
[^]מְלָכִים-ב פרק ט"ו פסוקים י"ט-כ: יט בָּא פוּל מֶלֶךְ אַשּׁוּר עַל הָאָרֶץ וַיִּתֵּן מְנַחֵם לְפוּל אֶלֶף כִּכַּר כָּסֶף לִהְיוֹת יָדָיו אִתּוֹ לְהַחֲזִיק הַמַּמְלָכָה בְּיָדוֹ. כ וַיֹּצֵא מְנַחֵם אֶת הַכֶּסֶף עַל יִשְׂרָאֵל עַל כָּל גִּבּוֹרֵי הַחַיִל לָתֵת לְמֶלֶךְ אַשּׁוּר חֲמִשִּׁים שְׁקָלִים כֶּסֶף לְאִישׁ אֶחָד וַיָּשָׁב מֶלֶךְ אַשּׁוּר וְלֹא עָמַד שָׁם בָּאָרֶץ.
. מאוחר יותר בימי פֶּקַח מלך יִשְׂרָאֵל עלה תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר שוב על יִשְׂרָאֵל וקרע ממנה את הגִּלְעָד הגָּלִיל ואת ארץ נַפְתָּלִי (כולל את עִיּוֹן, אָבֵל בֵּית מַעֲכָה, יָנוֹחַ, קֶדֶשׁ בַּגָּלִיל וחָצוֹר) והגלה את תושביהם לאַשּׁוּר
[^]מְלָכִים-ב פרק ט"ו פסוק כ"ט: כט בִּימֵי פֶּקַח מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל בָּא תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר מֶלֶךְ אַשּׁוּר וַיִּקַּח אֶת עִיּוֹן וְאֶת אָבֵל בֵּית מַעֲכָה וְאֶת יָנוֹחַ וְאֶת קֶדֶשׁ וְאֶת חָצוֹר וְאֶת הַגִּלְעָד וְאֶת הַגָּלִילָה כֹּל אֶרֶץ נַפְתָּלִי וַיַּגְלֵם אַשּׁוּרָה.
.

פֶּקַח ורְצִין מלך אֲרָם צרו על אָחָז מלך יְהוּדָה ביְרוּשָׁלַיִם ורְצִין גם השיב את אֵילַת לאֲדוֹמִים. אָחָז קרא אז לעזרת תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר שאמנם הגיע, אך במקום לעזור לאָחָז הוא רק גרם לו לצרות
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-ב פרק כ"ח פסוקים כ-כ"א: כ וַיָּבֹא עָלָיו תִּלְּגַת פִּלְנְאֶסֶר מֶלֶךְ אַשּׁוּר וַיָּצַר לוֹ וְלֹא חֲזָקוֹ. כא כִּי חָלַק אָחָז אֶת בֵּית יְהוָה וְאֶת בֵּית הַמֶּלֶךְ וְהַשָּׂרִים וַיִּתֵּן לְמֶלֶךְ אַשּׁוּר וְלֹא לְעֶזְרָה לוֹ.
. אָחָז שילם לתִּגְלַת פִּלְאֶסֶר שוחד מאוצרות המקדש, ותִּגְלַת פִּלְאֶסֶר כבש את דַּמֶּשֶׂק, הגלה את תושביה והרג את רְצִין. אָחָז הלך אח"כ לפגוש את תִּגְלַת פְּלֶסֶר בדַּמֶּשֶׂק, ראה שם מזבח ושלח את תוכניתו לאוּרִיָּה הַכֹּהֵן כדי שיכין מזבח דומה במקדש ביְרוּשָׁלַיִם
[^]מְלָכִים-ב פרק ט"ז פסוקים ה-י: ה אָז יַעֲלֶה רְצִין מֶלֶךְ אֲרָם וּפֶקַח בֶּן רְמַלְיָהוּ מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל יְרוּשָׁלַ‍ִם לַמִּלְחָמָה וַיָּצֻרוּ עַל אָחָז וְלֹא יָכְלוּ לְהִלָּחֵם. ו בָּעֵת הַהִיא הֵשִׁיב רְצִין מֶלֶךְ אֲרָם אֶת אֵילַת לַאֲרָם וַיְנַשֵּׁל אֶת הַיְהוּדִים מֵאֵילוֹת וארמים [וַאֲדוֹמִים] בָּאוּ אֵילַת וַיֵּשְׁבוּ שָׁם עַד הַיּוֹם הַזֶּה. ז וַיִּשְׁלַח אָחָז מַלְאָכִים אֶל תִּגְלַת פְּלֶסֶר מֶלֶךְ אַשּׁוּר לֵאמֹר עַבְדְּךָ וּבִנְךָ אָנִי עֲלֵה וְהוֹשִׁעֵנִי מִכַּף מֶלֶךְ אֲרָם וּמִכַּף מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל הַקּוֹמִים עָלָי. ח וַיִּקַּח אָחָז אֶת הַכֶּסֶף וְאֶת הַזָּהָב הַנִּמְצָא בֵּית יְהוָה וּבְאֹצְרוֹת בֵּית הַמֶּלֶךְ וַיִּשְׁלַח לְמֶלֶךְ אַשּׁוּר שֹׁחַד. ט וַיִּשְׁמַע אֵלָיו מֶלֶךְ אַשּׁוּר וַיַּעַל מֶלֶךְ אַשּׁוּר אֶל דַּמֶּשֶׂק וַיִּתְפְּשֶׂהָ וַיַּגְלֶהָ קִירָה וְאֶת רְצִין הֵמִית. י וַיֵּלֶךְ הַמֶּלֶךְ אָחָז לִקְרַאת תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר מֶלֶךְ אַשּׁוּר דּוּמֶּשֶׂק וַיַּרְא אֶת הַמִּזְבֵּחַ אֲשֶׁר בְּדַמָּשֶׂק וַיִּשְׁלַח הַמֶּלֶךְ אָחָז אֶל אוּרִיָּה הַכֹּהֵן אֶת דְּמוּת הַמִּזְבֵּחַ וְאֶת תַּבְנִיתוֹ לְכָל מַעֲשֵׂהוּ.
.
תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר ההסטורי
עשרות השנים שקדמו לעליית תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר ה-3 לשלטון היו שנות חולשה יחסית של אַשּׁוּר, כשהאויב הראשי שלה, ממלכת אֻרַרטֻ הצפונית, הצליחה להתחרות בהצלחה עם אַשּׁוּר על השליטה באזורים של סוריה וטורקיה של ימינו וגם מזרחה משם. תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר עלה למלוכה בנסיבות לא ברורות (745 לפנה"ס) והקשר שלו למשפחת המלוכה גם כן אינו וודאי, כשתעודות שונות מזהות אותו כבנו של אדד-נִרַרִ השלישי או של בנו אשור-ניררי החמישי, ויש המשערים שתִּגְלַת פִּלְאֶסֶר עלה למלוכה אחרי אשור-ניררי החמישי בעקבות מרידה.

תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר החל את תקופת שלטונו במהירה עם סדרת מסעות כיבוש מוצלחים שהכפילו את שטחי הממלכה ויצרו בפועל מערכת אימפריאלית רב לאומית שהשתרעה בסופו של דבר לאורך הסהר הפורה עד סוריה והים התיכון, ארץ ישראל ועד גבול מִצְרַיִם. תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר סיפח את רוב השטחים הכבושים למדינה האשורית כמחוזות\פחוות מוגבלות בגודלן ומעלות מסים סדירים תחת שלטון של פחה מקומי, להבדיל מהנוהג הקודם של מלכי אַשּׁוּר להסתפק בשלטון של מלכים ווסאלים מקומיים במדינות אוטונומיות יחסית ומעלות מנחה. תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר ביסס גם את המנהג האַשּׁוּרי של חילופי אוכלוסין בקנה מידה נרחב בין הארצות הכבושות.

את מלחמותיו התחיל תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר בשנותיו הראשונות על כס המלוכה כשלחם בהצלחה וסיפח אזורים נרחבים בארץ בָּבֶל ובאזור הרי הזגרוס שמדרום ומדרום-מזרח לארץ אַשּׁוּר, ואח"כ גם צפונה משם באזור כורדיסטאן. בשנים הבאות (738-743 לפנה"ס) פנה תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר מערבה כדי לטפל באויב מאֻרַרטֻ ולהשיב לאַשּׁוּר את השליטה באזורים שבין נהר הפְּרָת לים התיכון, כשמוקד המאבק היה על ארץ אַרְפָּד. תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר הביס את כוחות סַרדֻר מלך אֻרַרטֻ שבא לתמוך באַרְפָּד, וכעבור 3 שנות מצור כבש וסיפח לאַשּׁוּר את אַרְפָּד עצמה (740 לפנה"ס).

תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר ניצל בשנים אלה את נסיגת אֻרַרטֻ והשתלט על הארצות שבצפון סוריה והחִדֶּקֶל העליון, והחל במדיניות חילופי האוכלוסין כשהגלה רבים מאזורים אלה לארץ אַשּׁוּר והושיב במקומם גולים מארץ בָּבֶל ומהרי הזגרוס שנכבשו קודם לכן. הארצות שגבלו כעת מדרום עם סוריה האַשּׁוּרית, כמו זו של רְצִין מלך אֲרַם דַמָּשֶׂק ושל מְנַחֵם מלך יִשְׂרָאֵל, שמרו בינתיים על עצמאותן אך נאלצו להעלות מס לאַשּׁוּר
[^]מְלָכִים-ב פרק ט"ו פסוקים י"ט-כ: יט בָּא פוּל מֶלֶךְ אַשּׁוּר עַל הָאָרֶץ וַיִּתֵּן מְנַחֵם לְפוּל אֶלֶף כִּכַּר כָּסֶף לִהְיוֹת יָדָיו אִתּוֹ לְהַחֲזִיק הַמַּמְלָכָה בְּיָדוֹ. כ וַיֹּצֵא מְנַחֵם אֶת הַכֶּסֶף עַל יִשְׂרָאֵל עַל כָּל גִּבּוֹרֵי הַחַיִל לָתֵת לְמֶלֶךְ אַשּׁוּר חֲמִשִּׁים שְׁקָלִים כֶּסֶף לְאִישׁ אֶחָד וַיָּשָׁב מֶלֶךְ אַשּׁוּר וְלֹא עָמַד שָׁם בָּאָרֶץ.
. תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר חזר בשנים הבאות (735-737 לפנה"ס) לבסס את שלטון אַשּׁוּר באזור הזאגרוס ומערב איראן ובכך לאגף את ארץ אֻרַרטֻ גם מכוון דרום-מזרח. לבסוף פלש תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר לאֻרַרטֻ עצמה והטיל מצור על וַאן בירתה. העיר לא נכבשה אך אזורים נרחבים של ממלכת אֻרַרטֻ המוחלשת סופחו לאַשּׁוּר ואֻרַרטֻ חדלה מלהוות איום כלשהו על האימפריה האַשּׁוּרית המתפתחת.

ב-3 השנים הבאות (732-734) שב תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר למערב והתמקד הפעם בארצות שמדרום סוריה ועד גבול מצרים, כולל ממלכת יִשְׂרָאֵל. הוא החל בכיבוש ערי פְלֶשֶׁת שבחוף הדרומי של הארץ עד לנַחַל מִצְרַיִם שם הציב מצבה לסימון הגבול של אַשּׁוּר עם מִצְרַיִם. בשלב זה נכנעו לפניו רוב מלכי האזור כולל אָחָז מלך יְהוּדָה, ומלכי אַשְׁקְלוֹן, ממלכת עַמּוֹן ומוֹאָב והחלו להעלות לו מס, מלבד רְצִין מלך אֲרַם ופֶּקַח מלך יִשְׂרָאֵל וגם העיר צֹר שהתאחדו כדי להתנגד לפולש האַשּׁוּרי. תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר הגיב בכיבוש וסיפוח ממלכת אֲרַם דַמָּשֶׂק אחרי שתי שנות מצור על העיר. בכלל זה נכבש גם הַגִּלְעָד והעיר עַשְׁתָּרוֹת שכיבושה מונצח בתבלית ששרד בארמון של תִּגְלַת-פַּלְאֶסֶר בכָּלַח\נִמְרֹד. תִּגְלַת-פַּלְאֶסֶר קרע גם את אזור הגָּלִיל מממלכת יִשְׂרָאֵל, סיפח אותו כפחווה אשורית והגלה את תושבי הגָּלִיל לאַשּׁוּר. המקרא מזכיר כאמור בהקשר זה את המסע בו כבש את עִיּוֹן, אָבֵל בֵּית מַעֲכָה, יָנוֹחַ, קֶדֶשׁ בַּגָּלִיל וחָצוֹר
[^]מְלָכִים-ב פרק ט"ו פסוק כ"ט: כט בִּימֵי פֶּקַח מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל בָּא תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר מֶלֶךְ אַשּׁוּר וַיִּקַּח אֶת עִיּוֹן וְאֶת אָבֵל בֵּית מַעֲכָה וְאֶת יָנוֹחַ וְאֶת קֶדֶשׁ וְאֶת חָצוֹר וְאֶת הַגִּלְעָד וְאֶת הַגָּלִילָה כֹּל אֶרֶץ נַפְתָּלִי וַיַּגְלֵם אַשּׁוּרָה.
, וכתובת של תִּגְלַת-פַּלְאֶסֶר עצמו מזכירה את כיבוש הגָּלִיל והגליית התושבים של חַנָּתֹן, יטבה, רוּמָה ומרום
[1]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ח, עמוד 425-424
.

בשנותיו האחרונות התמקד תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר בכיבוש ובהטמעת הסיפוח של ארץ בָּבֶל. אַשּׁוּר התייחסה מימי קדם לשכנתה מדרום בשילוב של כבוד ותוקפנות, ובמאות השנים הקודמות לימי תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר הרחיבה אַשּׁוּר את השפעתה על בָּבֶל ואף דאגה לעתים להמליך עליה מלכים ווסאלים מקומיים שיסורו למרות אַשּׁוּר. כך מָלַךְ נבו-נאציר בבָּבֶל כווסאל של תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר, ובנו נבו-נאדין-זרי הספיק למלוך כשנתיים לפני שנרצח ע"י נבו שומה-אוכין השני שבעצמו נרצח כחודש אח"כ ע"י נבו-מוכין-זרי (732 לפנה"ס). בשנה הבאה עלה תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר על ארץ בָּבֶל, ובשנת 729 לפנה"ס הביס את נבו-מוכין-זרי והכריז על עצמו כמלך בָּבֶל, ואף קיים את התפקידים הטקסיים והדתיים הקשורים במעמד זה.

כך איחד תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר את מלכויות אַשּׁוּר ובָּבֶל כפי שנהגו גם מלכי אַשּׁוּר שבאו אחריו, אך השליטה בבָּבֶל המשיכה להיות בעייתית ומלכי אַשּׁוּר נאלצו להתמודד עם מהומות ומרידות רבות שפגמו ביציבות של האימפריה. כך שיתף מְרֹדַךְ בַּלְאֲדָן פעולה עם הכובש האשורי וזכה להמשיך ולשלוט על בית יַכִּין שבדרום מסופוטמיה מטעם אַשּׁוּר גם בימי שַׁלְמַנְאֶסֶר ה-5 בנו של תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר שמת 727 לפנה"ס. אך כשפרצו מהומות ברחבי האימפריה עם עליית סַרְגוֹן ה-2 לשלטון, ניצל מְרֹדַךְ בַּלְאֲדָן את המצב והכריז על עצמו כמלך בָּבֶל, ונזכר כך בהקשר למשלחת הבבלית לחִזְקִיָּהוּ מלך יְהוּדָה
[^]מְלָכִים-ב פרק כ פסוק י"ב: יב בָּעֵת הַהִיא שָׁלַח בְּרֹאדַךְ בַּלְאֲדָן בֶּן בַּלְאֲדָן מֶלֶךְ בָּבֶל סְפָרִים וּמִנְחָה אֶל חִזְקִיָּהוּ כִּי שָׁמַע כִּי חָלָה חִזְקִיָּהוּ.
[2]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ח, עמוד 429-418
.
פרקים המזכירים את תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר
ציטוטים נבחרים