+תורה
בְּרֵאשִׁית שְׁמוֹת וַיִּקְרָא בַּמִּדְבָּר דְּבָרִים
+נביאים
יְהוֹשֻׁעַ שׁוֹפְטִים שְׁמוּאֵל-א שְׁמוּאֵל-ב מְלָכִים-א מְלָכִים-ב יְשַׁעְיָהוּ יִרְמְיָהוּ יְחֶזְקֵאל הוֹשֵׁעַ יוֹאֵל עָמוֹס עֹבַדְיָה יוֹנָה מִיכָה נַחוּם חֲבַקּוּק צְפַנְיָה חַגַּי זְכַרְיָה מַלְאָכִי
תְּהִלִּים
תְּהִלִּים
מִשְׁלֵי
מִשְׁלֵי
אִיּוֹב
אִיּוֹב
שִׁיר-הַשִּׁירִים
שִׁיר-הַשִּׁירִים
רוּת
רוּת אֵיכָה
קֹהֶלֶת
קֹהֶלֶת
אֶסְתֵּר
אֶסְתֵּר
דָּנִיֵּאל
דָּנִיֵּאל
עֶזְרָא
עֶזְרָא
נְחֶמְיָה
נְחֶמְיָה
דִּבְרֵי-הַיָּמִים-א
דִּבְרֵי-הַיָּמִים-א
דִּבְרֵי-הַיָּמִים-ב
דִּבְרֵי-הַיָּמִים-ב
א
א
ב
ב
ג
ג
ד
ד
ה
ה ו ז ח ט י יא יב יג יד טו טז יז יח יט כ כא כב כג כד כה כו כז כח כט ל לא לב לג לד לה לו לז לח לט מ מא מב מג מד מה מו מז מח מט נ נא נב נג נד נה נו נז נח נט ס סא סב סג סד סה סו סז סח סט ע עא עב עג עד עה עו עז עח עט פ פא פב פג פד פה פו פז פח פט צ צא צב צג צד צה צו צז צח צט ק קא קב קג קד קה קו קז קח קט קי קיא קיב קיג קיד קטו קטז קיז קיח קיט קכ קכא קכב קכג קכד קכה קכו קכז קכח קכט קל קלא קלב קלג קלד קלה קלו קלז קלח קלט קמ קמא קמב קמג קמד קמה קמו קמז קמח קמט קנ
ספר
אֵיכָה
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Lamentations, By Gustave Doré (uploaded by Tomisti) [public domain], from Wikimedia Commons
קינה על חורבן ציון
סיכום
חמש קינות על חורבן ירושלים בידי הבָּבְלִים, והסבל של העַם בימי המצור והכיבוש. הקינה לפעמים מתארת את העַם הסובל בגוף שלישי, לפעמים ירושלים מתלוננת על חורבנה בגוף ראשון, לפעמים המשורר מקונן על סִבְלוֹ, ולפעמים העַם כולו הם המקוננים. יש המשערים שהקינות בספר אֵיכָה, או לפחות חלקן, הם דברי הנביא יִרְמְיָהוּ. במיוחד תחינת המשורר לה' אחרי שהושלך לבור עמוק בו כמעט טבע (יִרְמְיָהוּ פרק ל"ח) מזכירים את המסופר על יִרְמְיָהוּ שהושלך כעונש ע"י מנהיגי העַם בימי המצור לבור שבו כמעט וטבע למוות בטיט - ראו
אֵיכָה פרק ג פסוקים נ"ב-נ"האֵיכָה פרק ג פסוקים נ"ב-נ"ה: נב צוֹד צָדוּנִי כַּצִּפּוֹר אֹיְבַי חִנָּם. נג צָמְתוּ בַבּוֹר חַיָּי וַיַּדּוּ אֶבֶן בִּי. נד צָפוּ מַיִם עַל רֹאשִׁי אָמַרְתִּי נִגְזָרְתִּי. נה קָרָאתִי שִׁמְךָ יְהוָה מִבּוֹר תַּחְתִּיּוֹת.
. ארבעת הקינות הראשונות הן "אלפבתיות", כלומר כל פסוק מתחיל באות הבאה מא' ועד ת'. בפרק ד כל אות פותחת 3 פסוקים. הקינה האחרונה היא לא אלפבתית, אבל כוללת גם היא 22 פסוקים.

הקינה הראשונה מקוננת על החורבן והשממה בירושלים, כשרבים נהרגו ונשבו. כל זאת בא לה בגלל חטאיה. בעלי בריתה בגדו בה ואויביה שמחו לאסונה, והיא מבקשת שה' יעניש גם אותם.

הקינה השנייה מקוננת על מלחמת ה' בירושלים, ועל הסבל של יושביה. ה' הרס אפילו את סוכת הגן שלו (המקדש) וזנח את מזבחו. המשורר בוכה למראה האישה שילדיה מתחננים למזון ושתיה ומתים ברעב ברחובות בחֵיק אימם. כל עובר דרך יגיב בתדהמה כשיראה מה קרה לעיר היפה.

הקינה השלישית מקוננת על סִבְלוֹ של המשורר, אבל הוא גם מקבל תקווה לעתיד מה'. מעיניו זורמים נהרות של דמעות. ה' נלחם בו בקשת, תקף כמו דֹּב או אריה, והאכילו צמחים מרים. אבל המשורר מבין שטוב לקוות בסבלנות לתשועת ה'. המשורר קורא לה' להגן עליו מפני עוות הדין של אויביו, ולהתנקם בהם.

הקינה הרביעית מקוננת על נפילת בני העַם ונבחריהם מגדולה ואת הרעב הקשה בעיר. העַם שדמה לזהב עכשיו דומה לחרס שבור ברחוב. נבחרי העם שהיו זַכּים כמו שֶּׁלֶג, עכשיו השחירו ועורם דבק לעצמותיהם. ילדים רעבים וגם אימהות נאלצות לאכול את ילדיהן. בעלי הברית הכזיבו, והאויב צד את הפליטים ולכד גם את המלך. אֱדוֹם שמחה על נפילת העיר אבל גם תורה יבוא לקבל את עונשה מה'.

בקינה החמישית הפליטים מתפללים לה' שיזכור את האסון שקרה להם: אדמותיהם ובתיהם נכבשו והם נאלצים לפשוט יד לגויים, ולסכן את נפשם בהשגת מזון. האויב עינה, הוציא להורג, והטיל עבודות כפייה על כל בני העַם. כל שמחה עברה מהלב, במיוחד כששועלים נראים מהלכים בחורבות הַר צִיּוֹן. לסיום, המקוננים מתפללים שה' יזכור אותם וישיב אותם אליו, למרות חטאיהם וחטאי אבותיהם.
מקומות

סיכום פרקים (לחיצה על שם הפרק מובילה לפרוט נוסף ולמפת המקומות המוזכרים בו)
נפשות פועלות