מקום
שְׁבָא
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Ruins of Ancient Ma'rib in Yemen. By Bernard Gagnon [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
חורבות העיר העתיקה מריב, בירתה של ממלכת סבא
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

The Visit of the Queen of Sheba to King Solomon. By Edward Poynter (1836-1919). Art Gallery of New South Wales. Purchased 1892. [Public domain], via Wikimedia Commons
מַלְכַּת שְׁבָא מבקרת את המלך שְׁלֹמֹה בירושלים
רמת זיהוי : 2 - זיהוי מקובל
כנויים נוספים : סְבָא
שְׁבָא במקרא
ברשימות היוחסין שבספר בְּרֵאשִׁית נזכרות כמה דמויות בשם שְׁבָא או סְבָא. אלה כוללים את סְבָא בן כּוּשׁ (בנו של חָם) ואת שְׁבָא בן רַעְמָה אחיו של סְבָא (
בְּרֵאשִׁית פרק י פסוק זבְּרֵאשִׁית פרק י פסוק ז: ז וּבְנֵי כוּשׁ סְבָא וַחֲוִילָה וְסַבְתָּה וְרַעְמָה וְסַבְתְּכָא וּבְנֵי רַעְמָה שְׁבָא וּדְדָן.
). יותר מאוחר באותו פרק מוזכר שְׁבָא בן יָקְטָן, מצאצאי שֵׁם (שָׁם - פסוק כ"ח). ב
בְּרֵאשִׁית פרק כ"ה פסוק גבְּרֵאשִׁית פרק כ"ה פסוק ג: ג וְיָקְשָׁן יָלַד אֶת שְׁבָא וְאֶת דְּדָן וּבְנֵי דְדָן הָיוּ אַשּׁוּרִם וּלְטוּשִׁים וּלְאֻמִּים.
נזכר שְׁבָא בן יָקְשָׁן בן אַבְרָהָם.

ממלכת שְּׁבָא נזכרת כמה פעמים כסוחרת באבנים יקרות (כֶּסֶף וְזָהָב) ובבשמים (לְבוֹנָה וְקְנֵה הבֹּשֶׂם), באמצעות אורחות גְּמַלִּים (
יְשַׁעְיָהוּ פרק ס פסוק ויְשַׁעְיָהוּ פרק ס פסוק ו: ו שִׁפְעַת גְּמַלִּים תְּכַסֵּךְ בִּכְרֵי מִדְיָן וְעֵיפָה כֻּלָּם מִשְּׁבָא יָבֹאוּ זָהָב וּלְבוֹנָה יִשָּׂאוּ וּתְהִלֹּת יְהוָה יְבַשֵּׂרוּ.
,
יִרְמְיָהוּ פרק ו פסוק כיִרְמְיָהוּ פרק ו פסוק כ: כ לָמָּה זֶּה לִי לְבוֹנָה מִשְּׁבָא תָבוֹא וְקָנֶה הַטּוֹב מֵאֶרֶץ מֶרְחָק עֹלוֹתֵיכֶם לֹא לְרָצוֹן וְזִבְחֵיכֶם לֹא עָרְבוּ לִי.
,
אִיּוֹב פרק ו פסוק י"טאִיּוֹב פרק ו פסוק י"ט: יט הִבִּיטוּ אָרְחוֹת תֵּמָא הֲלִיכֹת שְׁבָא קִוּוּ לָמוֹ.
).

במְלָכִים-א פרק י (ובפרק המקביל בדִּבְרֵי-הַיָּמִים-ב פרק ט) מסופר על מַלְכַּת שְׁבָא שבאה לבקר את שְׁלֹמֹה בירושלים. היא באה עם פמליה גדולה, וגמלים נושאי בשמים רבים ואבנים יקרות, לנסות אותו בחידות שאותם הוא פותר. היא מתפעלת מעושר הממלכה ומהמקדש, ומברכת את העם שיש לו מלך אהוב ה' שכזה.
זיהוי המקום
יש המשערים ששְׁבָא או סְבָא הן גרסאות עבריות וערביות של אותו השם, ושכולם מתייחסים למסורות יוחסין שונות של תושבי ממלכת סְבָא הקדומה שבדרום ערב, או של שבטים שונים בה
[1]עולם התנ"ך, ספר בְּרֵאשִׁית עמ' 74.
.

ממלכת סְבָא היתה ממלכה קדומה ששכנה בדרום ערב (באזור תימן ודרום ערב הסעודית של ימינו) והתרחבה אח"כ גם מעבר לים-סוף למחוזות אפריקאים (מדרום סודאן ודרומה לקרן אפריקה ולסומליה). בתחום הממלכה צמחו עצי בושם כמו הלְבוֹנָה והמוֹר, ותושבי סְבָא עסקו בסחר בתבלינים ובשמים, באמצעות שיירות גמלים על דרך הבשמים, וגם בשיט על ים סוף.

בירת מלכת סְבָא היתה העיר מריב, שגם כיום היא עיר חשובה בתימן. במריב נבנו מערכות לניצול מי המדבר באמצעות סכרים, שאיפשרו את התפתחות התרבות במקום במשך מאות שנים, ובעיר נבנו גם מבצרים ומקדשים לאלילי המקום.
פרקים המזכירים את שְׁבָא
ציטוטים נבחרים - חלקם מולחנים

ניתן לקרוא עוד על שְׁבָא באתר של ויקיפדיה.