עיר
בֵּית הַגָּן
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

PHOTO FROM THE LATE 19TH CENTURY TAKEN BY FRENCH PHOTOGRAPHER, BONFILS, DEPICTING. By Félix Bonfils (1831-1885), available from the National Photo Collection of Israel, Photography dept. Goverment Press Office, via Wikimedia Commons [Public domain]
צילום של ג'נין מסוף המאה ה-19
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Jenin by David Roberts (1839), [Public domain], from Palestine Remembered, via Wikimedia Commons
ציור של ג'נין באמצע המאה ה-19 - מאת הצייר דיוויד רוברטס. הנחל הנראה בציור הוא אולי יובלו של הקישון שמוצאו באזור ג'נין.
רמת זיהוי : 2 - זיהוי מקובל
כנויים נוספים : גֶּ'נִין
בֵּית הַגָּן במקרא
בתקופת המלוכה ביִשְׂרָאֵל ויְהוּדָה, ביקר אֲחַזְיָהו מלך יְהוּדָה את יוֹרָם מלך יִשְׂרָאֵל שהחלים מפציעה בארמונו שביִזְרְעֶאל. יֵהוּא, אחד משרי הצבא של יוֹרָם, בא במפתיע ליִזְרְעֶאל ורצח שם את יוֹרָם ואת שאר בית אַחְאָב. אֲחַזְיָהו הצליח לברוח על דֶּרֶךְ בֵּית הַגָּן לכוון יִבְלְעָם, אך יֵהוּא רדף אחריו ואֲחַזְיָהו נמלט למְגִדּוֹ ושם מת
[^]מְלָכִים-ב פרק ט פסוק כ"ז: כז וַאֲחַזְיָה מֶלֶךְ יְהוּדָה רָאָה וַיָּנָס דֶּרֶךְ בֵּית הַגָּן וַיִּרְדֹּף אַחֲרָיו יֵהוּא וַיֹּאמֶר גַּם אֹתוֹ הַכֻּהוּ אֶל הַמֶּרְכָּבָה בְּמַעֲלֵה גוּר אֲשֶׁר אֶת יִבְלְעָם וַיָּנָס מְגִדּוֹ וַיָּמָת שָׁם.
.

יש המשערים שייתכן שבֵּית הַגָּן זהה עם עֵין גַּנִּים שבנחלת יִשָּׂשכָר
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ט פסוקים י"ז, כ"א: יז לְיִשָּׂשכָר יָצָא הַגּוֹרָל הָרְבִיעִי לִבְנֵי יִשָּׂשכָר לְמִשְׁפְּחוֹתָם. ... כא וְרֶמֶת וְעֵין גַּנִּים וְעֵין חַדָּה וּבֵית פַּצֵּץ.
שנמסרה לִבְנֵי גֵרְשׁוֹן כעיר לְוִיִּם
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק כ"א פסוקים כ"ז, כ"ט: כז וְלִבְנֵי גֵרְשׁוֹן מִמִּשְׁפְּחֹת הַלְוִיִּם מֵחֲצִי מַטֵּה מְנַשֶּׁה אֶת עִיר מִקְלַט הָרֹצֵחַ אֶת גלון [גּוֹלָן] בַּבָּשָׁן וְאֶת מִגְרָשֶׁהָ וְאֶת בְּעֶשְׁתְּרָה וְאֶת מִגְרָשֶׁהָ עָרִים שְׁתָּיִם. ... כט אֶת יַרְמוּת וְאֶת מִגְרָשֶׁהָ אֶת עֵין גַּנִּים וְאֶת מִגְרָשֶׁהָ עָרִים אַרְבַּע.
, אך יש חילוקי דיעות בענין זה - וראו להלן.
זיהוי המקום
בעקבות התיאור של נתיב הבריחה של אֲחַזְיָהו מיִזְרְעֶאל בדרך יִבְלְעָם לפני שפנה לכוון מְגִדּוֹ מקובל הזיהוי של בֵּית הַגָּן עם העיר גֶּ'נִין
[1]עולם התנ"ך, ספר מְלָכִים-ב עמ' 78.
[2]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ב, עמוד 70
, שבפאתיה הדרומיים נמצאת ח'רבת בֶלְעַמֶה המזוהה עם יִבְלְעָם. גֶּ'נִין שוכנת על סעיף מערבי של דרך האורך הראשית של הארץ בימי קדם, שהסתעף מדרך ההר באזור שְׁכֶם ומשם המשיך צפונה לשֹׁמְרוֹן ולדֹתָן עד שיצא אל עבר עמק יִזְרְעֶאל דרך המעבר ההררי של גֶּ'נִין
[3]ארץ ישראל בתקופת המקרא, יוחנן אהרוני, מהדורה מתוקנת בעריכת ישראל אפעל, הוצאת יד יצחק בן-צבי, ירושלים תשמ"ח, עמוד 44
. היובלים המזרחיים של נחל הקִישׁוֹן יוצאים גם כן מאזור העיר צפונה לעמק. בתל של גֶּ'נִין הנמצא בלב העיר (במקום הציון על המפה להלן) נמצאו חרסים מתקופת הברונזה (הכנענית), הברזל (הישראלית - ומכאן עיקר הממצאים), הפרסית (שיבת ציון), ומתקופות מאוחרות יותר כולל מהתקופות ההלניסטית, הרומית-ביזנטית, מימי הביניים, ומהתקופה העות'ומאנית.

בֵּית הַגָּן\גֶּ'נִין מזוהה בד"כ גם עם "גִינַה" הנזכרת במכתבי אֶל-עַמַארְנָה
[*]אוסף גדול של "מכתבים" מהמאה ה-14 לפנה"ס שנכתבו למלכי מצרים בעיקר ממנהיגים באזור כנען וסוריה.
מהם מסתבר שהעיר היתה אז תחת שלטונו של לַבַּאיַא מלך שְׁכֶם, שנרצח ע"י אנשי ארץ גִינַה כשניסה להמלט מנציגי השלטון המרכזי במצרים
[5]ארץ ישראל בתקופת המקרא, יוחנן אהרוני, מהדורה מתוקנת בעריכת ישראל אפעל, הוצאת יד יצחק בן-צבי, ירושלים תשמ"ח, עמוד 143
. יוסף בן מתתיהו מזכיר גם כן כמה פעמים את גינאי\גניי כמקום הנמצא על הדרך מהגליל לירושלים דרך ארץ השומרונים, על הגבול של ארץ שומרון עם ה"עמק הגדול" - תיאור המתאים גם כן לזיהוי עם ג'נין. גינאי זו היא אולי גם גיניי הנזכרת בתלמוד כמקום בו הנהר המתגבר (הקישון?) חסם את דרכו של ר' פינחס בן יאיר.

יש כאמור המשערים שיתכן שגם עיר הלְוִיִּם עֵין גַּנִּים שבנחלת יִשָּׂשכָר (להבדיל מעֵין גַּנִּים שבנחלת יְהוּדָה
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו פסוקים כ, ל"ד: כ זֹאת נַחֲלַת מַטֵּה בְנֵי יְהוּדָה לְמִשְׁפְּחֹתָם. ... לד וְזָנוֹחַ וְעֵין גַּנִּים תַּפּוּחַ וְהָעֵינָם.
) זהה עם בֵּית הַגָּן, וזאת בעיקר על סמך הדמיון בשמות. הקושי העיקרי בהשערה זו הוא שג'נין נמצאת מדרום לתחום נחלת יִשָּׂשכָר (ראו למשל ביְהוֹשֻׁעַ פרק י"ט)
[9]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ו, עמוד 207
. לעומת זאת יש המפרשים את
יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ז פסוק י"איְהוֹשֻׁעַ פרק י"ז פסוק י"א: יא וַיְהִי לִמְנַשֶּׁה בְּיִשָּׂשכָר וּבְאָשֵׁר בֵּית שְׁאָן וּבְנוֹתֶיהָ וְיִבְלְעָם וּבְנוֹתֶיהָ וְאֶת יֹשְׁבֵי דֹאר וּבְנוֹתֶיהָ וְיֹשְׁבֵי עֵין דֹּר וּבְנֹתֶיהָ וְיֹשְׁבֵי תַעְנַךְ וּבְנֹתֶיהָ וְיֹשְׁבֵי מְגִדּוֹ וּבְנוֹתֶיהָ שְׁלֹשֶׁת הַנָּפֶת.
כמוסר שיִבְלְעָם (ומכאן שגם ג'נין שמצפון ליִבְלְעָם) נכללה במובלעת שהשתייכה לנחלת יִשָּׂשכָר (הצפונית) בתוך שטחי נחלת מְנַשֶּׁה (הדרומית). בכל מקרה, נראה שהשמות של בֵּית הַגָּן ושל עֵין גַּנִּים מרמזים על האופי החקלאי הדומה של שני האתרים.
פרקים המזכירים את בֵּית הַגָּן
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על בֵּית הַגָּן באתר של ויקיפדיה.