עיר
דֹתָן
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Dothan, Samaria, by Netanel h, [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
תל דֹתָן
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Dothan Valley, by יעקב, [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
עמק דֹתָן
רמת זיהוי : 1 - זיהוי ודאי
דֹתָן במקרא
יוֹסֵף השניא את עצמו על אֶחָיו בגלל שאביהם יַעֲקֹב העדיף אותו עליהם, ובגלל חלומותיו השחצניים. המשפחה שכנה אז בחֶבְרוֹן, ובאחד הימים יצאו האחים לִרְעוֹת אֶת צֹאן אֲבִיהֶם באזור שְׁכֶם שמצפון. יַעֲקֹב שלח את יוֹסֵף לראות מה שלומם ומה שלום הצֹאן. יוֹסֵף הגיע לשְׁכֶם, ושם נמסר לו שאֶחָיו אמרו שהם ממשיכים לדֹתָן. כשיוֹסֵף התקרב לדֹתָן, האחים ביקשו להרוג אותו, אך רְאוּבֵן שיכנע אותם להסתפק בזריקתו לבור - כדי שיוכל לחזור מאוחר יותר להצילו. האחים השליכו את יוֹסֵף לבור ללא מיים, ובעצת יְהוּדָה הם מכרו אותו בסוף למדיינים ישמעאלים סוחרי בְּשָׂמִים.

דֹתָן נזכרת במקרא פעם נוספה (ואחרונה) כמקום מגוריו של הנביא אֱלִישָׁע. מלך אֲרָם שלח צבא לַצּוּר על דֹתָן, כיוון שהתגלה לו שאֱלִישָׁע הוא מקור ההדלפות החוזרות ונישנות למלך יִשְׂרָאֵל לגבי המארבים של מלך אֲרָם. נערו של אֱלִישָׁע סיפר לו בבהלה על הצבא המקיף את דֹתָן, אך אֱלִישָׁע הרגיע אותו, כיוון שאם היו עיניו נפקחות הרי שהיה רואה שהם מוקפים בסוסים ורכב אש להגנתם. צבא אֲרָם מתקדם ואֱלִישָׁע התפלל שיסתנוורו. הוא הוביל אותם הַיְשֵׁר מדֹתָן לשִׁמְרוֹן, ושם הוא פקח את עיניהם, כשהם כבר היו שבויים בידי מלך יִשְׂרָאֵל.
זיהוי המקום
תל דות'אן המשמר את שמה של דֹתָן המקראית, יושב בעמק דֹתָן, הגדול שבעמקים באזור השומרון. ליד העיר עברה "דרך ההר" - היא דרך האורך הראשית שעברה ברובה לאורך קו פרשת המים, וחיברה את אזור דרום יהודה מבְּאֵר שָׁבַע וחֶבְרוֹן דרך שְׁכֶם, ומשם לדֹתָן וצפונה לעמק יזרעאל ולגליל
[1]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ב, עמוד 716
, ונראה שבני יַעֲקֹב רעו את צֹאן אֲבִיהֶם באזורים שלאורך דרך זו. דֹתָן נזכרת גם כמה פעמים בספר יהודית (אחד מהספרים החיצוניים למקרא) משם משתמע שדֹתָן שכנה מדרום לעמק יזרעאל
[3]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ב, עמוד 772
.

בתל התקיים ישוב מהתקופה הנאוליתית (האבן החדשה) ועד התקופה הרומית. הישוב בתקופת הברזל (בימי המקרא) היה מבוצר ומוקף חומה. מתקופה זאת גם נמצא במקום גם מזבח שכנראה שימש להבערת קטורת, ושרידי כדים ששמשו לאחסון דגנים ושמן. מדרום לתל ישנן שלוש בארות עתיקות, וכמה בריכות ובורות מים (ראו תמונה). הבאר העתיקה ביותר ("ביר אל חפירה") מגיעה לעומק של כ-20 מטר, ויש המבקשים לזהות אותה עם בורו של יוֹסֵף.
פרקים המזכירים את דֹתָן
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על דֹתָן באתרים של ויקיפדיה ועמוד ענן.
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

בור יוסף, by יאיר דב, [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
אחד הבורות ליד תל דֹתָן אשר יש המייחסים אותם לסיפור הַבּוֹר של יוֹסֵף