עיר
שִּׁטִּים
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Tall el-Hammam overlooking the Jordan Valley. By Deg777 [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
תל אל-חַמַאם המזוהה ע"י חלק מהחוקרים עם שִּׁטִּים
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Date Palms at the south west edge of Tall el-Hammam, Jordan. By Deg777 [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
קבוצת דקלים בדרום מערב תל אל-חַמַאם - אולי בהתאמה לתיאור של יוסף בן-מתתיהו את אבילה או את ליוויאס
רמת זיהוי : 3 - זיהוי משוער
כנויים נוספים : תל אל-חַמַאם
שִּׁטִּים במקרא
אָבֵל הַשִּׁטִּים, או בקיצור שִּׁטִּים, היתה מקום בְּעַרְבֹת מוֹאָב שממזרח ליַרְדֵּן, שם היתה התחנה האחרונה במסעות של בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לפני הכניסה לארץ המובטחת
[^]בַּמִּדְבָּר פרק ל"ג פסוק מ"ט: מט וַיַּחֲנוּ עַל הַיַּרְדֵּן מִבֵּית הַיְשִׁמֹת עַד אָבֵל הַשִּׁטִּים בְּעַרְבֹת מוֹאָב.
.

בְּשִּׁטִּים העַם יצא לִזְנוֹת עם בְּנוֹת מוֹאָב, שפיתו אותם לפולחן בַּעַל פְּעוֹר. ה' העניש את העַם במַּגֵּפָה עד שפִּינְחָס בֶּן אֶלְעָזָר הרג בני זוג שחטאו בפרהסיה. ה' שיבח אותו על כך, וכרת איתו ברית כְּהֻנַּת עוֹלָם לצאצאיו, ועצר את הַמַּגֵּפָה. מסתבר שבִּלְעָם שנשלח ע"י בָּלָק מלך מואב לקלל את העַם, ולבסוף ברך אותם בזכות צַו ה', נאשם שעודד את נשות המדינים לפתות כך את בְּנֵי יִשְׂרָאֵל
[^]בַּמִּדְבָּר פרק ל"א פסוק ט"ז: טז הֵן הֵנָּה הָיוּ לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל בִּדְבַר בִּלְעָם לִמְסָר מַעַל בַּיהוָה עַל דְּבַר פְּעוֹר וַתְּהִי הַמַּגֵּפָה בַּעֲדַת יְהוָה.
. אולי גם לכך כִּווֵן הנביא מִיכָה בהזכירו את "דברי בִּלְעָם בֶּן בְּעוֹר מִן הַשִּׁטִּים" בהקשר לחטאי העַם
[^]מִיכָה פרק ו פסוק ה: ה עַמִּי זְכָר נָא מַה יָּעַץ בָּלָק מֶלֶךְ מוֹאָב וּמֶה עָנָה אֹתוֹ בִּלְעָם בֶּן בְּעוֹר מִן הַשִּׁטִּים עַד הַגִּלְגָּל לְמַעַן דַּעַת צִדְקוֹת יְהוָה.
.

בזמן שהעַם עוד חנה בשִּׁטִּים, יְהוֹשֻׁעַ שלח מרגלים אל מעבר ליַרְדֵּן ליְרִיחוֹ כדי ללמוד את מצב העיר והָאָרֶץ
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק ב פסוק א: א וַיִּשְׁלַח יְהוֹשֻׁעַ בִּן נוּן מִן הַשִּׁטִּים שְׁנַיִם אֲנָשִׁים מְרַגְּלִים חֶרֶשׁ לֵאמֹר לְכוּ רְאוּ אֶת הָאָרֶץ וְאֶת יְרִיחוֹ וַיֵּלְכוּ וַיָּבֹאוּ בֵּית אִשָּׁה זוֹנָה וּשְׁמָהּ רָחָב וַיִּשְׁכְּבוּ שָׁמָּה.
. המרגלים חזרו ליְהוֹשֻׁעַ ודווחו על הפחד של תושבי הארץ מהעַם. אז העַם עזב את המחנה בשִּׁטִּים ויצא לחצות את היַרְדֵּן ולכבוש את יְרִיחוֹ
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק ג פסוק א: א וַיַּשְׁכֵּם יְהוֹשֻׁעַ בַּבֹּקֶר וַיִּסְעוּ מֵהַשִּׁטִּים וַיָּבֹאוּ עַד הַיַּרְדֵּן הוּא וְכָל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וַיָּלִנוּ שָׁם טֶרֶם יַעֲבֹרוּ.
.
זיהוי המקום
יוסף בן מתתיהו מזהה את אָבֵל הַשִּׁטִּים עם העיר אבילה של ימיו הנמצאת 60 סטאדיות (~11 ק"מ) מהיַרְדֵּן ומציין את התמרים הרבים הגדלים במקום.

קיימות כמה הצעות המזהות את אָבֵל הַשִּׁטִּים עם אחד מהתלים שבאזור שפך הוודאי הפורה של אל-כַפְרֵין אל היַרְדֵּן. הזיהוי המקובל בד"כ הוא עם תל אל-כַפְרֵין שמדרום לכפר אל-כַפְרֵין ומצפון לוואדי (ראו מפה).

יש המעדיפים את הזיהוי עם התל הגדול של האזור - הוא תל אל-חַמַאם, שקיבל את כינוייו וודאי בשל 5 המעינות החמים הנובעים סביבו (ראו מפה). בתל אל-חַמַאם נמצאו ממצאים רבים בעיקר מתקופות הברונזה המוקדמת והתיכונה, ואז אחרי הפסקה ארוכה גם מתקופת הברזל 2
[*]הפסקה זו אופיינית לכמה תלים קדומים באזור, כולל בתל אל-כַפְרֵין.
. בתקופת הברונזה היה התל מוקף חומה, והישוב גלש גם לאזור נרחב מחוץ לחומות. בתקופת הברזל התל היה שוב מבוצר בחוזקה ושלט על אזור הוואדי שמתחתיו
[3]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך א, עמוד 40-39
. יש המזהים את תל אל-חַמַאם עם העיר ליוויאס החשובה הנזכרת גם כן אצל יוסף בן מתתיהו, ומזכירים שעולי רגל נוצרים זיהו את ליוויאס עם אָבֵל הַשִּׁטִּים עוד בעת העתיקה (כמו בדווח של הצליין הספרדי אגריה משנות 384-381 לספירה, וגם אצל אחרים).
פרקים המזכירים את שִּׁטִּים
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על שִּׁטִּים באתר של ויקיפדיה.