עיר
אַדָּר
רמת זיהוי : 4 - אין זיהוי מבוסס
כנויים נוספים : חֲצַר אַדָּר\עין-קֻדֵיס
אַדָּר במקרא
בתיאור גְּבוּלוֹת הָאָרֶץ המובטחת בבַּמִּדְבָּר פרק ל"ד, מצוין שהגבול הדרומי יוצא מהקצה הדרום מזרחי של יָם הַמֶּלַח בגבול אֱדוֹם, ועובר במִדְבַּר צִן מדרום למַעֲלֵה עַקְרַבִּים ולקָּדֵשׁ בַּרְנֵעַ, דרך חֲצַר אַדָּר וְעַצְמוֹן ומשם לאורך נַחַל מִצְרַיִם (ואדי אל עריש) עד ליָּם התיכון
[^]בַּמִּדְבָּר פרק ל"ד פסוקים ג-ה: ג וְהָיָה לָכֶם פְּאַת נֶגֶב מִמִּדְבַּר צִן עַל יְדֵי אֱדוֹם וְהָיָה לָכֶם גְּבוּל נֶגֶב מִקְצֵה יָם הַמֶּלַח קֵדְמָה. ד וְנָסַב לָכֶם הַגְּבוּל מִנֶּגֶב לְמַעֲלֵה עַקְרַבִּים וְעָבַר צִנָה והיה [וְהָיוּ] תּוֹצְאֹתָיו מִנֶּגֶב לְקָדֵשׁ בַּרְנֵעַ וְיָצָא חֲצַר אַדָּר וְעָבַר עַצְמֹנָה. ה וְנָסַב הַגְּבוּל מֵעַצְמוֹן נַחְלָה מִצְרָיִם וְהָיוּ תוֹצְאֹתָיו הַיָּמָּה.
. גבול זה הוא גם גבולה הדרומי של נחלת שבט יְהוּדָה, המפורט שוב ביְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו. כאן הגבול עובר בחֶצְרוֹן ואז באַדָּר (במקום ב"חֲצַר אַדָּר" כפי שנקרא המקום בספר בַּמִּדְבָּר), ואז ממשיך ל"קַּרְקָעָה" לפני שהוא עובר בעַצְמוֹן.
זיהוי המקום
אַדָּר נזכרת 4 פעמים בין ערים ואתרים בנֶגֶב המופיעים ברשימות של פרעה שושנק הראשון
[1]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך א, עמוד 116
(הוא פרעה שִׁישַׁק שמסע הכיבוש שלו בארץ נזכר גם במקרא
[^]מְלָכִים-א פרק י"ד פסוק כ"ה: כה וַיְהִי בַּשָּׁנָה הַחֲמִישִׁית לַמֶּלֶךְ רְחַבְעָם עָלָה שושק [שִׁישַׁק] מֶלֶךְ מִצְרַיִם עַל יְרוּשָׁלָ‍ִם.
). מקומה של אַדָּר לא נודע, וקיימות כמה הצעות זיהוי של תלים ואתרים שונים בדרום הנֶגֶב, בהתאמה עם הזיהויים האפשריים של שאר המקומות שהוזכרו לאורך הגבול הדרומי של הארץ.

יש המזהים את אַדָּר עם אזור המעיינות שבעין קודיראת, שם נמצאו שרידי מצודות מתקופת המלוכה
[3]לקסיקון מקראי, הוצאת דביר, 1965, מנחם סוליאלי ומשה ברכוז, א-כ, עמוד 21
(ראו עוד על עין קודיראת בעמוד על קָּדֵשׁ בַּרְנֵעַ ובמפה כאן). אך אתר עין קודיראת מזוהה בד"כ עם קָּדֵשׁ בַּרְנֵעַ הנזכרת לפני אַדָּר ברשימת אתרי הגבול,ואשר היתה גם אחת מהתחנות הארוכות של בְּנֵי יִשְׂרָאֵל בנדודיהם בַּמִּדְבָּר
[^]דְּבָרִים פרק א פסוק מ"ו: מו וַתֵּשְׁבוּ בְקָדֵשׁ יָמִים רַבִּים כַּיָּמִים אֲשֶׁר יְשַׁבְתֶּם.
. עין קֻדֵיס הנמצא כ-9 ק"מ מדרום לעין קודיראת לכאורה משמר את שמה של קָּדֵשׁ, אך המעין שם קטן מכדי לאפשר שהות ממושכת של קהל אנשים גדול, ויש המזהים אותו ואת המצודה שמעליו במקום זאת עם אַדָּר. המצודה בעין קֻדֵיס היא מצודה ישראלית, והיא מוקפת חומה סגלגלה ומשוערת כמצודת דרכים או גבול, והיא מתאימה לכן אולי לזיהוי עם אַדָּר שעל גבול הארץ
[4]דרכים ואתרים - פרקים בתולדות ישראל וארצו, יוחנן אהרוני, הוצאת הקיבוץ המאוחד תשל"א, עמוד 19-20
.

זיהוי נוסף שהוצע לאַדָּר הוא עם כונתילת עג'רוד, דרומית לעינות קודיראת וקֻדֵיס (ראו במפה). האתר בכונתילת עג'רוד מתוארך למאות ה-9 וה-8 לפנה"ס וההשערה היא ששימש כתחנת דרכים של ממלכת ישראל (כיוון שבאחת הכתובות שנמצאו במקום נזכרת העיר שומרון). באתר נמצא מבנה מקודש, ו-55 כתובות עבריות ואיורים, וביניהם איור המְלֻוֶּה בשם המפורש של אלוהי יִשְׂרָאֵל ובשם אלת האֲשרָה .
פרקים המזכירים את אַדָּר
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על אַדָּר באתרים של ויקיפדיה ועמוד ענן.