נהר\נחל
נַחַל מִצְרַיִם
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Canterbury Mounted Rifles in the Wadi el Arish. By C G Powles, [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
ואדי אל-עריש - אחד הזיהויים של נַחַל מִצְרַיִם. בתמונה - חיילים בריטים חוצים את ואדי אל-עריש אחרי שטפון, בימי מלחמת העולם הראשונה.
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

The Nile. By Ijanderson977, [Public domain], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
נהר הנילוס - אחד הזיהויים של נַחַל מִצְרַיִם
רמת זיהוי : 3 - זיהוי משוער
כנויים נוספים : נהר שִּׁיחוֹר\ואדי אל עריש
נַחַל מִצְרַיִם במקרא
נַחַל מִצְרַיִם המכונה גם נְּהַר מִצְרַיִם או שִׁיחוֹר מִצְרַיִם, מופיע במקרא תמיד בהקשר של הגדרת הגבול הדרומי של הארץ המובטחת או של הארץ בפועל. כך הוגדר גבול הארץ שהובטחה לאַבְרָם בברית בין הבתרים
[^]בְּרֵאשִׁית פרק ט"ו פסוק י"ח: יח בַּיּוֹם הַהוּא כָּרַת יְהוָה אֶת אַבְרָם בְּרִית לֵאמֹר לְזַרְעֲךָ נָתַתִּי אֶת הָאָרֶץ הַזֹּאת מִנְּהַר מִצְרַיִם עַד הַנָּהָר הַגָּדֹל נְהַר פְּרָת.
, ולמֹשֶׁה בְּעַרְבֹת מוֹאָב
[^]בַּמִּדְבָּר פרק ל"ד פסוק ה: ה וְנָסַב הַגְּבוּל מֵעַצְמוֹן נַחְלָה מִצְרָיִם וְהָיוּ תוֹצְאֹתָיו הַיָּמָּה.
. יְהוֹשֻׁעַ לא הספיק לכבוש את הארץ עד נְּהַר מִצְרַיִם
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ג פסוק ג: ג מִן הַשִּׁיחוֹר אֲשֶׁר עַל פְּנֵי מִצְרַיִם וְעַד גְּבוּל עֶקְרוֹן צָפוֹנָה לַכְּנַעֲנִי תֵּחָשֵׁב חֲמֵשֶׁת סַרְנֵי פְלִשְׁתִּים הָעַזָּתִי וְהָאַשְׁדּוֹדִי הָאֶשְׁקְלוֹנִי הַגִּתִּי וְהָעֶקְרוֹנִי וְהָעַוִּים.
, אך הנהר נקבע כגבול הדרומי של מחוז החוף של נחלת שבט יְהוּדָה, שכלל את אזור ערי הפלישתים עד נַחַל מִצְרָיִם
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו פסוק מ"ז: מז אַשְׁדּוֹד בְּנוֹתֶיהָ וַחֲצֵרֶיהָ עַזָּה בְּנוֹתֶיהָ וַחֲצֵרֶיהָ עַד נַחַל מִצְרָיִם וְהַיָּם הגבול [הַגָּדוֹל] וּגְבוּל.
.

נראה שנְּהַר מִצְרַיִם שימש כהגדרת הגבול המקסימלית של הארץ האידאלית המובטחת, יחד עם לְבוֹא חֲמָת שבסוריה ששימש כך להגדרת הגבול הצפוני המקסימלי. אך לתקופה מוגבלת בימי הממלכה של דָוִד ושל שְׁלֹמֹה אמנם הגיעו הגבולות "מִלְּבוֹא חֲמָת עַד נַחַל מִצְרַיִם", כפי שמעיד מוצאם של הבאים לחגיגות הבאת הארון לירושלים בימי דָוִד
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-א פרק י"ג פסוק ה: ה וַיַּקְהֵל דָּוִיד אֶת כָּל יִשְׂרָאֵל מִן שִׁיחוֹר מִצְרַיִם וְעַד לְבוֹא חֲמָת לְהָבִיא אֶת אֲרוֹן הָאֱלֹהִים מִקִּרְיַת יְעָרִים.
, ולחגיגות חנוכת המקדש בימי שְׁלֹמֹה
[^]מְלָכִים-א פרק ח פסוק ס"ה: סה וַיַּעַשׂ שְׁלֹמֹה בָעֵת הַהִיא אֶת הֶחָג וְכָל יִשְׂרָאֵל עִמּוֹ קָהָל גָּדוֹל מִלְּבוֹא חֲמָת עַד נַחַל מִצְרַיִם לִפְנֵי יְהוָה אֱלֹהֵינוּ שִׁבְעַת יָמִים וְשִׁבְעַת יָמִים אַרְבָּעָה עָשָׂר יוֹם.
. ב
מְלָכִים-ב פרק כ"ד פסוק זמְלָכִים-ב פרק כ"ד פסוק ז: ז וְלֹא הֹסִיף עוֹד מֶלֶךְ מִצְרַיִם לָצֵאת מֵאַרְצוֹ כִּי לָקַח מֶלֶךְ בָּבֶל מִנַּחַל מִצְרַיִם עַד נְהַר פְּרָת כֹּל אֲשֶׁר הָיְתָה לְמֶלֶךְ מִצְרָיִם.
מצוין שכשנְבוּכַדְנֶאצַּר מלך בָּבֶל כבש את הארץ הוא לקח מהמִצְרִים את כל מה שצבאם עוד החזיק בין נחל מִצְרַיִם עד ועד נהר הפְּרָת.
זיהוי המקום
נְּהַר מִצְרַיִם שנחשב כאמור כגבול שבין מצרים לכנען, מזוהה בד"כ עם היובל המזרחי של הנילוס\יאוֹר בימי קדם (הפלוסיון), או עם נחל אל-עריש. רוב הפרשנים הקדומים תמכו בזיהוי עם הנילוס, והנילוס הוא כמובן הנהר העיקרי של מצרים. אך יש שיטענו שהפלוסיון הוא מרכזי מדי כדי להחשב כגבולה של מצרים, ומערבי מדי מכדי להחשב כגבולה של כנען. לפי הפסוק ב
יְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו פסוק מ"זיְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו פסוק מ"ז: מז אַשְׁדּוֹד בְּנוֹתֶיהָ וַחֲצֵרֶיהָ עַזָּה בְּנוֹתֶיהָ וַחֲצֵרֶיהָ עַד נַחַל מִצְרָיִם וְהַיָּם הגבול [הַגָּדוֹל] וּגְבוּל.
משתמע גם אולי שנַחַל מִצְרָיִם אינו רחוק יותר מדי מערי הפלישתים שבדרום הארץ.

רוב החוקרים כיום תומכים בזיהוי של נְּהַר מִצְרַיִם המקראי עם נחל אל-עריש, ומסורת הזיהוי הזו היא גם כן קדומה ביותר - כך הוא זוהה בתרגום השבעים (תרגום מהמאה ה2-3 של התנ"ך ליוונית) וגם במפת מידבא (מפה ביזנטית של ארץ ישראל מהמאה ה6-7). ואדי אל עריש הוא הנחל העיקרי בחצי האי סיני ומנקז כשליש משטחו (וכך מבין נהרות מצרים, הוא השני רק לנילוס בשטח הניקוז שלו). הנחל הוא נחל אכזב וזורם רק בזמן שטפונות, אז הרוב המכריע של המים נספגים באדמה, והשאר נשפכים לים באל-עריש (בצפון סיני, כ-75 ק"מ דרום-מערבית מעזה).
פרקים המזכירים את נַחַל מִצְרַיִם
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על נַחַל מִצְרַיִם באתר של ויקיפדיה.