מקום
הר גִּלְבֹּעַ
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Mount Carmel viewed from the north. Aaadir, [CC0], via Wikimedia Commons
הר גִּלְבֹּעַ
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

GILBOA. SOME FREASH AIR... By Maizab, [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
תצפית על עֵמֶק יִזְרְעֶאל שלמרגלות הר גִּלְבֹּעַ
רמת זיהוי : 1 - זיהוי ודאי
הר גִּלְבֹּעַ במקרא
הר הגִּלְבֹּעַ נזכר במקרא רק בהקשר של הקרב בין הפְּלִשְׁתִּים לשָׁאוּל בַּגִּלְבֹּעַ בו נפלו שָׁאוּל ובניו. לקראת הקרב חנו הפְּלִשְׁתִּים בשׁוּנֵם וכל צבא יִשְׂרָאֵל חנה בַּגִּלְבֹּעַ
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק כ"ח פסוק ד: ד וַיִּקָּבְצוּ פְלִשְׁתִּים וַיָּבֹאוּ וַיַּחֲנוּ בְשׁוּנֵם וַיִּקְבֹּץ שָׁאוּל אֶת כָּל יִשְׂרָאֵל וַיַּחֲנוּ בַּגִּלְבֹּעַ.
. אח"כ מפורט שצבא הפְּלִשְׁתִּים יצא מאֲפֵק ושצבא יִשְׂרָאֵל חנה בעין יִזְרְעֶאל
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק כ"ט פסוק א: א וַיִּקְבְּצוּ פְלִשְׁתִּים אֶת כָּל מַחֲנֵיהֶם אֲפֵקָה וְיִשְׂרָאֵל חֹנִים בַּעַיִן אֲשֶׁר בְּיִזְרְעֶאל.
(במורדות המערביים של הגִּלְבֹּעַ).

שָׁאוּל נתקף פחד למראה צבא הפְּלִשְׁתִּים והלך לבעלת אוב בעֵין דּוֹר כדי שתעלה לו את שְׁמוּאֵל מהמתים, ושְׁמוּאֵל הודיע לו שלמחרת הוא ובניו ימותו וצבא ישראל יובס. הפְלִשְׁתִּים עָלוּ אמנם על יִזְרְעֶאל
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק כ"ט פסוק י"א: יא וַיַּשְׁכֵּם דָּוִד הוּא וַאֲנָשָׁיו לָלֶכֶת בַּבֹּקֶר לָשׁוּב אֶל אֶרֶץ פְּלִשְׁתִּים וּפְלִשְׁתִּים עָלוּ יִזְרְעֶאל.
ואח"כ המשיכו והביסו את צבא יִשְׂרָאֵל ונפלו חֲלָלִים רבים בְּהַר הַגִּלְבֹּעַ
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק ל"א פסוק א: א וּפְלִשְׁתִּים נִלְחָמִים בְּיִשְׂרָאֵל וַיָּנֻסוּ אַנְשֵׁי יִשְׂרָאֵל מִפְּנֵי פְלִשְׁתִּים וַיִּפְּלוּ חֲלָלִים בְּהַר הַגִּלְבֹּעַ.
.

כשהפְּלִשְׁתִּים התקרבו לשָׁאוּל ולבניו חשש שָׁאוּל שהיורים בקשת יתפסו ויתעללו בו ולכן ביקש מנושא כליו להורגו. זה סירב, ולכן שָׁאוּל, ואח"כ גם נושא הכלים, נפלו על חרבם. גם יְהוֹנָתָן, אֲבִינָדָב ומַלְכִּישׁוּעַ בני שָׁאוּל נפלו בקרב. הפְּלִשְׁתִּים מצאו אח"כ את הגופות ותלו אותן על חומת בֵּית-שְׁאָן, אך בני יָבֵשׁ גִּלְעָד באו בלילה, הורידו את גויות שָׁאוּל ובניו מהחומה, שרפו אותן וקברו את שָׁאוּל ובניו תחת אֶשֶׁל ביָבֵשׁ גִּלְעָד. כשדווח לדָוִד על המפלה הוא שר קינה על שָׁאוּל ויְהוֹנָתָן ובה בין השאר קילל את הר הגִּלְבֹּעַ שלא ירדו בו עוד גשמים כיוון ששם נותר מָגֵן שָׁאוּל בלי בעליו
[^]שְׁמוּאֵל-ב פרק א פסוק כ"א: כא הָרֵי בַגִּלְבֹּעַ אַל טַל וְאַל מָטָר עֲלֵיכֶם וּשְׂדֵי תְרוּמֹת כִּי שָׁם נִגְעַל מָגֵן גִּבּוֹרִים מָגֵן שָׁאוּל בְּלִי מָשִׁיחַ בַּשָּׁמֶן.
.
זיהוי המקום
הר גִּלְבֹּעַ הוא למעשה שלוחה צפון-מזרחית של הרי השומרון, מצפון לו נמצאים עמק יִזְרְעֶאל ועמק חֲרֹד וממזרח נמצאת בקעת הירדן. ההר מוארך (כ-18 ק"מ) וגובה פסגתו הגבוהה ביותר (פסגת מלכישוע) הוא כ-536 מטר מעל פני הים, וכ-650 מטר מעל עמק חֲרֹד שלמרגלותיו. לרגלי הגִּלְבֹּעַ נובעים מעיינות רבים, וביניהם עין יִזְרְעֶאל, עֵין חֲרֹד, הסַחְ'נֶה ואחרים. אזור ההר גשום יחסית ועשיר בחי ובצומח (במיוחד נודע אִירוּס הַגִּלְבֹּעַ הצומח רק כאן), אך יש המבקשים לייחס בכל זאת לקללה של דָוִד ("הָרֵי בַגִּלְבֹּעַ אַל טַל וְאַל מָטָר עֲלֵיכֶם") את מיעוט המעיינות המשמעותיים על ההר עצמו ואת השטחים הנרחבים של סלע חשוף וחסר צמחייה (ראו בצילום).

שמו המקראי של ההר השתמר בשמו של הכפר גֶ'לְבּוּן שעל ההר (מצפון למֵירַב) אשר נזכר ככפר גדול בשם "גֶלְבּוּס" באוֹנוֹמַסְטִיקוֹן של אוסביוס (ספר גיאוגרפי של ארץ ישראל מהתקופה הביזנטית - במאה ה-4 לספירה)
[2]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ב, עמוד 486
.
פרקים המזכירים את הר גִּלְבֹּעַ
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על הר גִּלְבֹּעַ באתר של ויקיפדיה.
טיולים באזור: יערות הגלבוע. אתר קק"ל.
המידע המובא באתרי הטיולים השונים המקושרים כאן הוא בגדר המלצה והינו כללי בלבד. אתר עַלַמַּפָּה או מפעיליו כמובן אינם אחראים על המידע המובא באתרים המקושרים, או על תוצאות הטיולים, והאחריות מוטלת על המטייל\ת לנהוג באחריות הנדרשת כולל לימוד המצב העדכני במקורות נוספים, הכנה מתאימה, ושמירה על הזהירות הנדרשת מאופי המקום והמטיילים.