עיר
רַעַמְסֵס
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Füße einer Kolossalstatue Ramses II. in Qantir. By Iri-en-achti, [Public domain], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
רגל של הפסל של רעמסס השני, שניצב במקור בפר-רעמסס ליד היישוב קאנטיר של היום
רמת זיהוי : 3 - זיהוי משוער
כנויים נוספים : פר-רעמסס, קאנטיר
רַעַמְסֵס במקרא
ארץ גֹּשֶׁן, כלומר אזור המגורים הפורה של העברים במִצְרָיִם, מכונה גם "אֶרֶץ רַעַמְסֵס" על שם העיר הגדולה שבה
[^]בְּרֵאשִׁית פרק מ"ז פסוק י"א: יא וַיּוֹשֵׁב יוֹסֵף אֶת אָבִיו וְאֶת אֶחָיו וַיִּתֵּן לָהֶם אֲחֻזָּה בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם בְּמֵיטַב הָאָרֶץ בְּאֶרֶץ רַעְמְסֵס כַּאֲשֶׁר צִוָּה פַרְעֹה.
. הערים פִּתֹם ורַעַמְסֵס היו היו ערי ה"מִסְכְּנוֹת" (כלומר היו בהן מחסנים מלכותיים, כמו ב
[^]מְלָכִים-א פרק ט פסוק י"ט: יט וְאֵת כָּל עָרֵי הַמִּסְכְּנוֹת אֲשֶׁר הָיוּ לִשְׁלֹמֹה וְאֵת עָרֵי הָרֶכֶב וְאֵת עָרֵי הַפָּרָשִׁים וְאֵת חֵשֶׁק שְׁלֹמֹה אֲשֶׁר חָשַׁק לִבְנוֹת בִּירוּשָׁלַ‍ִם וּבַלְּבָנוֹן וּבְכֹל אֶרֶץ מֶמְשַׁלְתּוֹ.
) שבנו בני יִשְׂרָאֵל בעבודת פרך לפַּרְעֹה במִצְרָיִם
[^]שְׁמוֹת פרק א פסוק י"א: יא וַיָּשִׂימוּ עָלָיו שָׂרֵי מִסִּים לְמַעַן עַנֹּתוֹ בְּסִבְלֹתָם וַיִּבֶן עָרֵי מִסְכְּנוֹת לְפַרְעֹה אֶת פִּתֹם וְאֶת רַעַמְסֵס.
. יציאת יִשְׂרָאֵל ממִצְרָיִם התחילה בנסיעה מרַעְמְסֵס לסֻּכֹּת
[^]שְׁמוֹת פרק י"ב פסוק ל"ז: לז וַיִּסְעוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל מֵרַעְמְסֵס סֻכֹּתָה כְּשֵׁשׁ מֵאוֹת אֶלֶף רַגְלִי הַגְּבָרִים לְבַד מִטָּף.
, שם הם חנו ואח"כ המשיכו לאֵתָם "אֲשֶׁר בִּקְצֵה הַמִּדְבָּר"
[^]שְׁמוֹת פרק י"ג פסוק כ: כ וַיִּסְעוּ מִסֻּכֹּת וַיַּחֲנוּ בְאֵתָם בִּקְצֵה הַמִּדְבָּר.
[^]בַּמִּדְבָּר פרק ל"ג פסוקים ה-ו: ה וַיִּסְעוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל מֵרַעְמְסֵס וַיַּחֲנוּ בְּסֻכֹּת. ו וַיִּסְעוּ מִסֻּכֹּת וַיַּחֲנוּ בְאֵתָם אֲשֶׁר בִּקְצֵה הַמִּדְבָּר.
.
זיהוי המקום
החיקסוס, עם זר שהשתלט על מצרים במאה ה-18 לפנה"ס, הקימו את בירתם באווריס באתר של תל א-דבע על גדות הזרוע מזרחית (הפלוסית) של הנילוס באזור הדלתא (ראו מפה). החיקסוס שלטו במצרים כ-160 שנים עד שגורשו ממנה. פַּרְעֹה סתי הראשון בנה ארמון קיץ בסמוך לאווריס, במקום של היישוב קאנטיר של היום, כ-2 ק"מ צפונית לאווריס. רַעַמְסֵס השני, בנו של סתי, החליט על בנית עיר בירה חדשה ומפוארת במקום, והעיר נקראה אח"כ על שמו - פר-רעמסס או פי-רַעַמְסֵס, כלומר בית-רַעַמְסֵס.

האתר של פר-רַעַמְסֵס נמצא כאמור על גדות הזרוע המזרחית של הנילוס, באזור הפורה של הדלתא. תאורים מצרים קדומים מהללים את העושר המסופק לה מהנהר ומהשדות שסביבו
[5]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ז, עמוד 389
. בחפירות שנערכו באתר נמצאו עדויות למחנה צבאי שכלל גם חיל מרכבות מהתקופה של רַעַמְסֵס השני. מתקופות מאוחרות יותר ישנן עדויות לקשרים דיפלומטים ומסחריים עם ארצות מערב הים התיכון, וגם בתי מלאכה גדולים לעיבוד ברונזה. בתקופת השיא של פר-רַעַמְסֵס היא היתה בין הגדולות שבערי מִצְרַיִם, עם כ-300 אלף תושבים, ושטח של כ-18 קמ"ר, עם מבני שלטון וארמונות, ואזורי מגורים ותעשייה. העיר חולקה לרבעים שהוקדשו לאלים שונים, והיה בה גם מקדש מרכזי גדול.

פַּרְעֹה מרנפתח שירש את רַעַמְסֵס השני החזיר את הבירה לנֹף. אח"כ, נחלשה הזרימה בזרוע הנילוס שליד פר-רַעַמְסֵס וגברה הזרימה בזרוע שליד טאניס (באתר צאן אל-חג'ר, כ-30 ק"מ צפונית לקאנטיר - ראו מפה), ואולי בשל כך ננטש האתר של פר-רַעַמְסֵס ובימי פַּרְעֹה פסוסנס הראשון עברה הבירה לטאניס. הבנאים של הבירה החדשה בטאניס העבירו לשם מונומנטים ומבנים מהבירה הקודמת בפר-רַעַמְסֵס, כולל אובליסקים, פסלים, מצבות ומקדשים. מבנים נוספים בפר-רַעַמְסֵס היו למחצבה לאבנים ששימשו לבנית מבנים חדשים בטאניס (עובדה זאת בלבלה ארכאולוגים בעבר, שזיהו את טאניס עצמה עם פר-רַעַמְסֵס, בשל המונומנטים הרבים שהיו שם לזכרו של רַעַמְסֵס השני).
פרקים המזכירים את רַעַמְסֵס
ציטוטים נבחרים - חלקם מולחנים

ניתן לקרוא עוד על רַעַמְסֵס באתר של ויקיפדיה.