טבלת הצמחים
קְנֵה בֹּשֶׂם

פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Cymbopogon nardus, the National Arboretum, Washington DC. Photo by David J. Stang [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons.. Original image size reduced by Allon Adir.
Cymbopogon nardus, מין של עֵשֶׂב לִימוֹן - אחת ההשערות לזיהוי קְנֵה הבֹּשֶׂם
הצמח במקרא
קְנֵה הבֹּשֶׂם נזכר במקרא כצמח המשמש לבֹּשֶׂם או לקְטֹרֶת והוא כנראה גם הצמח המכונה בשם "קָנֶה הַטּוֹב" או לפעמים גם סתם "קָנֶה". יש להבדיל בין קְנֵה הבֹּשֶׂם לבין צמח הקְנֵה הנזכר כצומח על גדות הנילוס, שהוא צמח אחר לגמרי, אך אולי נתן את שמו לצמחים אחרים הדומים לו בקניהם הארוכים, כמו קְנֵה הבֹּשֶׂם.

קְנֵה הבֹּשֶׂם שימש להכנת "שֶׁמֶן המִשְׁחַה", שכלל מספר בְּשָׂמִים מהולים בשֶׁמֶן זַיִת, ואשר שימש למשיחת הכוהנים, וגם למשיחת אֹהֶל מועד וכלי הקודש
[^]שְׁמוֹת פרק ל פסוקים כ"ב-ל"ג: כב וַיְדַבֵּר יְהוָה אֶל מֹשֶׁה לֵּאמֹר. כג וְאַתָּה קַח לְךָ בְּשָׂמִים רֹאשׁ מָר דְּרוֹר חֲמֵשׁ מֵאוֹת וְקִנְּמָן בֶּשֶׂם מַחֲצִיתוֹ חֲמִשִּׁים וּמָאתָיִם וּקְנֵה בֹשֶׂם חֲמִשִּׁים וּמָאתָיִם. כד וְקִדָּה חֲמֵשׁ מֵאוֹת בְּשֶׁקֶל הַקֹּדֶשׁ וְשֶׁמֶן זַיִת הִין. כה וְעָשִׂיתָ אֹתוֹ שֶׁמֶן מִשְׁחַת קֹדֶשׁ רֹקַח מִרְקַחַת מַעֲשֵׂה רֹקֵחַ שֶׁמֶן מִשְׁחַת קֹדֶשׁ יִהְיֶה. כו וּמָשַׁחְתָּ בוֹ אֶת אֹהֶל מוֹעֵד וְאֵת אֲרוֹן הָעֵדֻת. כז וְאֶת הַשֻּׁלְחָן וְאֶת כָּל כֵּלָיו וְאֶת הַמְּנֹרָה וְאֶת כֵּלֶיהָ וְאֵת מִזְבַּח הַקְּטֹרֶת. כח וְאֶת מִזְבַּח הָעֹלָה וְאֶת כָּל כֵּלָיו וְאֶת הַכִּיֹּר וְאֶת כַּנּוֹ. כט וְקִדַּשְׁתָּ אֹתָם וְהָיוּ קֹדֶשׁ קָדָשִׁים כָּל הַנֹּגֵעַ בָּהֶם יִקְדָּשׁ. ל וְאֶת אַהֲרֹן וְאֶת בָּנָיו תִּמְשָׁח וְקִדַּשְׁתָּ אֹתָם לְכַהֵן לִי. לא וְאֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל תְּדַבֵּר לֵאמֹר שֶׁמֶן מִשְׁחַת קֹדֶשׁ יִהְיֶה זֶה לִי לְדֹרֹתֵיכֶם. לב עַל בְּשַׂר אָדָם לֹא יִיסָךְ וּבְמַתְכֻּנְתּוֹ לֹא תַעֲשׂוּ כָּמֹהוּ קֹדֶשׁ הוּא קֹדֶשׁ יִהְיֶה לָכֶם. לג אִישׁ אֲשֶׁר יִרְקַח כָּמֹהוּ וַאֲשֶׁר יִתֵּן מִמֶּנּוּ עַל זָר וְנִכְרַת מֵעַמָּיו.
. קְנֵה הבֹּשֶׂם גם שימש להקטרת קְטֹרֶת במקדש, כפי שנרמז בדברי הנביאים יְשַׁעְיָהוּ ויִרְמְיָהוּ
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק מ"ג פסוק כ"ד: כד לֹא קָנִיתָ לִּי בַכֶּסֶף קָנֶה וְחֵלֶב זְבָחֶיךָ לֹא הִרְוִיתָנִי אַךְ הֶעֱבַדְתַּנִי בְּחַטֹּאותֶיךָ הוֹגַעְתַּנִי בַּעֲו‍ֹנֹתֶיךָ.
[^]יִרְמְיָהוּ פרק ו פסוק כ: כ לָמָּה זֶּה לִי לְבוֹנָה מִשְּׁבָא תָבוֹא וְקָנֶה הַטּוֹב מֵאֶרֶץ מֶרְחָק עֹלוֹתֵיכֶם לֹא לְרָצוֹן וְזִבְחֵיכֶם לֹא עָרְבוּ לִי.
. קְנֵה הבֹּשֶׂם נִמְנָה בשִׁיר-הַשִּׁירִים עם המשובחים שבבְּשָׂמִים - כֹּפֶר, נֵרְדְּ, כַרְכֹּם, קָנֶה, קִנָּמוֹן, לְבוֹנָה, מוֹר, ואֲהָלוֹת
[^]שִׁיר-הַשִּׁירִים פרק ד פסוק י"ד: יד נֵרְדְּ וְכַרְכֹּם קָנֶה וְקִנָּמוֹן עִם כָּל עֲצֵי לְבוֹנָה מֹר וַאֲהָלוֹת עִם כָּל רָאשֵׁי בְשָׂמִים.
. קְנֵה הבֹּשֶׂם לא צמח כנראה בארץ אלא הובא ממרחקים
[^]יִרְמְיָהוּ פרק ו פסוק כ: כ לָמָּה זֶּה לִי לְבוֹנָה מִשְּׁבָא תָבוֹא וְקָנֶה הַטּוֹב מֵאֶרֶץ מֶרְחָק עֹלוֹתֵיכֶם לֹא לְרָצוֹן וְזִבְחֵיכֶם לֹא עָרְבוּ לִי.
, והנביא יְחֶזְקֵאל מספר שהעיר צֹּר שעסקה במסחר ימי, סחרה גם בקְנֵה הבֹּשֶׂם
[^]יְחֶזְקֵאל פרק כ"ז פסוק י"ט: יט וְדָן וְיָוָן מְאוּזָּל בְּעִזְבוֹנַיִךְ נָתָנּוּ בַּרְזֶל עָשׁוֹת קִדָּה וְקָנֶה בְּמַעֲרָבֵךְ הָיָה.
.
פרקים המזכירים את קְנֵה הבֹּשֶׂם
ציטוטים נבחרים
זיהוי הצמח
לקְנֵה הבֹּשֶׂם קיימים כמה זיהויים אצל המתרגמים והפרשנים, והסבירים שבהם הם כנראה הזיהויים עם צמחי ה-Cymbopogon nardus או ה-Cymbopogon martinii, שהם מינים של עֵשֶׂב לִימוֹני הגדלים באזורים טְרוֹפִּיִּים במזרח אסיה, או עם צמח ה-Acorus calamus הגדל סמוך לַבִּיצּוֹת גם במזרח וגם באירופה. צמחים אלה משמשים כיום, ושימשו גם בימי קדם, להכנת שְׁמָנִים אֶתֶרִיים ריחניים לבֹּשֶׂם, לקְטֹרֶת, ולרפואה, כולל במִצְרַיִם העתיקה
[1]צמחי המקרא, זהר עמר, הוצאת ראובן מס ירושלים 2012, עמ 181-182.
.

זיהויים אחרים שניתנו, כולל עם הקִנָּמוֹן או עם קנה הסוכר, כנראה סבירים פחות: הקִנָּמוֹן נזכר ב
שִׁיר-הַשִּׁירִים פרק ד פסוק י"דשִׁיר-הַשִּׁירִים פרק ד פסוק י"ד: יד נֵרְדְּ וְכַרְכֹּם קָנֶה וְקִנָּמוֹן עִם כָּל עֲצֵי לְבוֹנָה מֹר וַאֲהָלוֹת עִם כָּל רָאשֵׁי בְשָׂמִים.
יחד עם הקָנֶה ולכן משתמע שמדובר בצמחים שונים, וקנה הסוכר אינו מתאים דוקא לשמש כצמח בֹּשֶׂם או קְטֹרֶת.
עֵשֶׂב לִימוֹן
שם מדעי: Cymbopogon
משפחה: דגניים
סוג: עשב לימון
עֵשֶׂב לִימוֹן הוא סוג של צמח דגן רב-שנתי ועשבוני
[*]כלומר חסר גזע עץ
אשר כמה ממיניו משמשים לתיבול, לחליטות תה, ולזיקוק של שְׁמָנִים אֶתֶרִיים ריחניים לבֹּשֶׂם או לרפואה. עם קְנֵה הבֹּשֶׂם המקראי מזוהים במיוחד המינים Cymbopogon nardus או Cymbopogon martinii הגדלים בעיקר באזורים טְרוֹפִּיִּים במזרח אסיה.

Cymbopogon nardus הוא צמח ירוק-עַד המגיע לגובה של עד 2.5 מ'. העלים ארוכים, כפופים, וריחניים, וניתן לזקק אותם לשֶׁמֶן אֶתֶרִי הנקרא "ציטרונלה", אשר משמש לרפואות שונות, כחומר דוחה יתושים, לתיבול, וכבסיס ריחני לבְּשָׂמִים, קְטֹרֶת, וכיום גם לסבונים ולנרות.

Cymbopogon martinii הוא צמח ירוק-עַד המגיע לגובה של עד 3 מ', והוא זקוף יותר. את העלים המיובשים של הצמח מזקקים לשֶׁמֶן אֶתֶרִי הנקרא "palmarosa", שהוא בעל ריח מתוק המזכיר את ריח הוֶרֶד (ומכאן שמו). השֶׁמֶן הוא בצבע זית או צהוב בהיר, והוא משמש לרפואות שונות, כחומר דוחה יתושים, לתיבול ממתקים, וכבסיס ריחני לבְּשָׂמִים, וכיום גם לסבונים ולנרות.
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Feen [CC-BY-SA-3.0]
שֶׁמֶן הציטרונלה הוא שֶׁמֶן אֶתֶרִי המופק מעלים של Cymbopogon nardus
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Itineranttrader [Public domain]. Original image size reduced by Allon Adir.
שֶׁמֶן ה-Palmarosa הוא שֶׁמֶן אֶתֶרִי המופק מעלים של Cymbopogon martinii
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Agasthiar1 [CC-BY-SA-4.0]. Original image size reduced by Allon Adir.
Cymbopogon martinii, מין של עֵשֶׂב לִימוֹן - אחת ההשערות לזיהוי קְנֵה הבֹּשֶׂם
אקורוס קלמוס
שם מדעי: Acorus calamus
משפחה: אקורוסיים
סוג: אקורוס
בערבית: קלם
האקורוס הוא סוג של צמח רב-שנתי עשבוני
[*]כלומר חסר גזע עץ
הגדל על גדות נחלים וביצות במזרח אסיה ובמזרח אירופה. הצמח מגיע לגובה של כמטר, עם עלים דמויי חרבות, ארוכים ושטוחים אשר מסתיימים בחוד, והם מעט ורודים בבסיסם. העלים מזדקפים מקנה-השורש\ריזום
[*]גבעול עבה ממנו יורדים השורשים ועולים הגבעולים של הצמח
שבבסיס הצמח.

בסוף האביב מופיעה הפריחה בצורת "אשבול" (spadix), כלומר תפרחת דמוית שיבולת של פרחים רבים על ציר ראשי עבה ובשרני, בדומה לצמח הלוּף - ראו צילום. האשבול בגודל 5-10 ס"מ והוא יוצא מהעלים החיצוניים. הפרחים הרבים המצטופפים על האשבול הם קטנים וצבעם ירוק-צהוב, והם בעלי ריח מתקתק. הפריחה מופיעה רק בצמחים הגדלים במים, והפרי (שלרוב אינו מופיע בזן האירופי) מבשיל בסוף הקיץ ונופל למים וכך מפיץ את זרעיו. כך, ההתרבות של האקורוס היא בַּפוֹעַל בעיקר באמצעות הגידול והפיצול של קנה השורש.

קנה השורש הינו בעובי של כאצבע, והוא מתפתל מעל הקרקע בדומה ל"ידית" (ראו צילום) ושולח שורשים סיביים רבים לאדמה. צבעו חום מבחוץ ולבן מבפנים. את קנה השורש "קוטפים" בסתיו כשהוא בן 2-3 שנים (אח"כ הוא נעשה קשה וחלול) ומייבשים אותו לשימוש מאוחר יותר. ניתן לקלף ולאכול אותו אז כמו פרי, או לקלות אותו להגברת הטעם. קנה השורש והעלים משמשים למטרות רפואה שונות, את קנה השורש ניתן לשרוף כקְטֹרֶת ריחנית, וניתן גם לזקק ממנו שֶׁמֶן אֶתֶרִי ריחני המשמש כבושם או כחומר טעם למאכל. קיים חשש שהשמן המזוקק וגם שורשים של כמה זנים מכילים חומרים רעילים ומסַּרְטָנִים (ולכן האקורוס אסור למכירה בארה"ב), אך קנה השורש הלא מזוקק משמש לרפואה כבר מאות שנים, בעיקר בהודו, ללא הופעת הרעלה.

ניתן לקרוא עוד על אקורוס קלמוס באתר של ויקיפדיה.
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

J.F. Gaffard, Autoreille, France [CC-BY-SA-3.0]. Original image size reduced by Allon Adir.
צמח אקורוס קלמוס עם עלים ארוכים, ותפרחת בצורת "אשבול" היוצא מתוך עלה חיצוני.
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Krzysztof Ziarnek, Kenraiz [CC-BY-SA-4.0]. Original image size reduced by Allon Adir.
קנה שורש של אקורוס קלמוס, המשמש למאכל, לרפואה, כקְטֹרֶת או להפקת בֹּשֶׂם.