עיר
אֶשְׁתָּאוֹל
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Eshtaol Forest. By Itai (based on copyright claims)., [Public domain], via Wikimedia Commons
יער אֶשְׁתָּאוֹל, בסמוך למושב אשתאול ולחורבת שובב - שני אתרים אשר יש המזהים אותם עם אֶשְׁתָּאוֹל המקראית
רמת זיהוי : 3 - זיהוי משוער
כנויים נוספים : אֶשְׁוַע
אֶשְׁתָּאוֹל במקרא
אֶשְׁתָּאוֹל נזכרת במקרא תמיד ביחד עם צָרְעָה, בד"כ בהקשר של נחלת שבט דָן. היא נזכרת ברשימת ערי הגבול של דָן יחד עם צָרְעָה ועם "עִיר שָׁמֶשׁ", המזוהה בד"כ עם בֵּית-שֶׁמֶשׁ. שלוש ערים אלה נזכרות גם בין ערי הַשְּׁפֵלָה שבנחלת יְהוּדָה
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו פסוקים י, ל"ג: י וְנָסַב הַגְּבוּל מִבַּעֲלָה יָמָּה אֶל הַר שֵׂעִיר וְעָבַר אֶל כֶּתֶף הַר יְעָרִים מִצָּפוֹנָה הִיא כְסָלוֹן וְיָרַד בֵּית שֶׁמֶשׁ וְעָבַר תִּמְנָה. ... לג בַּשְּׁפֵלָה אֶשְׁתָּאוֹל וְצָרְעָה וְאַשְׁנָה.
.

בתקופת השופטים מַחֲנֵה דָן שהה בעיקר בֵּין צָרְעָה וּבֵין אֶשְׁתָּאֹל ושם החלה רוח ה' לפעם בשִׁמְשׁוֹן בימי נעוריו
[^]שׁוֹפְטִים פרק י"ג פסוקים כ"ד-כ"ה: כד וַתֵּלֶד הָאִשָּׁה בֵּן וַתִּקְרָא אֶת שְׁמוֹ שִׁמְשׁוֹן וַיִּגְדַּל הַנַּעַר וַיְבָרְכֵהוּ יְהוָה. כה וַתָּחֶל רוּחַ יְהוָה לְפַעֲמוֹ בְּמַחֲנֵה דָן בֵּין צָרְעָה וּבֵין אֶשְׁתָּאֹל.
, ולשם גם הביאו אותו בני משפחתו לקבורה לאחר מותו
[^]שׁוֹפְטִים פרק ט"ז פסוק ל"א: לא וַיֵּרְדוּ אֶחָיו וְכָל בֵּית אָבִיהוּ וַיִּשְׂאוּ אֹתוֹ וַיַּעֲלוּ וַיִּקְבְּרוּ אוֹתוֹ בֵּין צָרְעָה וּבֵין אֶשְׁתָּאֹל בְּקֶבֶר מָנוֹחַ אָבִיו וְהוּא שָׁפַט אֶת יִשְׂרָאֵל עֶשְׂרִים שָׁנָה.
.

הָאֱמֹרִים דחקו את בני דָן לאזור ההר ולא איפשרו להם להתנחל בכל נחלתם
[^]שׁוֹפְטִים פרק א פסוקים ל"ד-ל"ה: לד וַיִּלְחֲצוּ הָאֱמֹרִי אֶת בְּנֵי דָן הָהָרָה כִּי לֹא נְתָנוֹ לָרֶדֶת לָעֵמֶק. לה וַיּוֹאֶל הָאֱמֹרִי לָשֶׁבֶת בְּהַר חֶרֶס בְּאַיָּלוֹן וּבְשַׁעַלְבִים וַתִּכְבַּד יַד בֵּית יוֹסֵף וַיִּהְיוּ לָמַס.
,. לבסוף שלחו בני דָן מרגלים מִצָּרְעָה וּמֵאֶשְׁתָּאֹל כדי למצוא נחלה חלופית, ואח"כ עזבו את צָּרְעָה ואת אֶשְׁתָּאֹל עם חילותיהם צפונה
[^]שׁוֹפְטִים פרק י"ח פסוק י"א: יא וַיִּסְעוּ מִשָּׁם מִמִּשְׁפַּחַת הַדָּנִי מִצָּרְעָה וּמֵאֶשְׁתָּאֹל שֵׁשׁ מֵאוֹת אִישׁ חָגוּר כְּלֵי מִלְחָמָה.
כדי לכבוש את לַיִשׁ שהיתה לעיר הראשית של השבט, ונקראה מאז בשם "דָּן". נראה שמאוחר יותר התפשטה נחלת יְהוּדָה מערבה וכללה חלק מערי דָּן לשעבר, כולל כאמור את צָּרְעָה ואת אֶשְׁתָּאֹל, ולכן נזכרו "הַצָּרְעָתִי וְהָאֶשְׁתָּאֻלִי" כצאצאיהם של מִשְׁפְּחוֹת קִרְיַת יְעָרִים מיְהוּדָה
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-א פרק ב פסוק נ"ג: נג וּמִשְׁפְּחוֹת קִרְיַת יְעָרִים הַיִּתְרִי וְהַפּוּתִי וְהַשֻּׁמָתִי וְהַמִּשְׁרָעִי מֵאֵלֶּה יָצְאוּ הַצָּרְעָתִי וְהָאֶשְׁתָּאֻלִי.
.
זיהוי המקום
האתר של אֶשְׁתָּאוֹל לא זוהה בוודאות, וקיימות כמה הצעות זיהוי באזור התלים של בֵּית-שֶׁמֶשׁ ושל צָרְעָה שזוהו בסבירות יחסית. הזיהוי המקובל הוא עם שרידים קדומים מתקופת המעבר בין התקופה הכנענית (ברונזה) והישראלית (ברזל) שנמצאו במקום בו שכן בעבר הכפר הערבי אֶשְׁוַע, אשר שימר כמשוער את שם העיר המקראית
[1]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך א, עמוד 789-788
. כיום שוכן במקום המושב אֶשְׁתָאוֹל, ובחפירות הצלה שנערכו לאורך השנים עם הרחבת הישוב והכביש הראשי שלידו נמצאו ממצאים דומים נוספים.

יש המתנגדים לזיהוי זה בנימוק שהאתר של אֶשְׁוַע שוכן על גבעה קטנה מדי מכדי להיות עיר חשובה כפי שמשתמע מהאיזכורים שלה במקרא, ולכן מציעים גם את האתר של הכפר ערטוף לשעבר (כיום המושב נַחַם) מעט דרומית למושב אֶשְׁתָּאוֹל ועל גבעה שולטת יותר
[2]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך א, עמוד 789-788
[3]לקסיקון מקראי, הוצאת דביר, 1965, מנחם סוליאלי ומשה ברכוז, א-כ, עמוד 133
, או את התל הגדול בחורבת שובב, שגם בה נמצאו ממצאים מתקופת הברונזה הקדומה, מימי בית ראשון ומתקופות מאוחרות יותר.
פרקים המזכירים את אֶשְׁתָּאוֹל
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על אֶשְׁתָּאוֹל באתרים של ויקיפדיה ורשות העתיקות.
טיולים באזור: יער אשתאול-דרך בורמה. באתר קק"ל.
המידע המובא באתרי הטיולים השונים המקושרים כאן הוא בגדר המלצה והינו כללי בלבד. אתר עַלַמַּפָּה או מפעיליו כמובן אינם אחראים על המידע המובא באתרים המקושרים, או על תוצאות הטיולים, והאחריות מוטלת על המטייל\ת לנהוג באחריות הנדרשת כולל לימוד המצב העדכני במקורות נוספים, הכנה מתאימה, ושמירה על הזהירות הנדרשת מאופי המקום והמטיילים.