מקום
הר צָפוֹן
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Jebel Aqra (Kel Dağı, Mount Casius). By Anthiok at en.wikipedia [CC-BY-3.0], from Wikimedia Commons
הר קֶל\ג'בל אל-אקרע (הקירח) שבגבול טורקיה-סוריה, המזוהה עם "הר צָפוֹן".
רמת זיהוי : 2 - זיהוי מקובל
כנויים נוספים : הר קֶל \ ג'בל אל-אקרע (הקירח) \ הר קסיוס
הר צָפוֹן במקרא
צָפוֹן נזכר פעמים רבות במקרא במובן של ימינו כאחד מרוחות השמיים (למשל ב
בְּרֵאשִׁית פרק י"ג פסוק י"דבְּרֵאשִׁית פרק י"ג פסוק י"ד: יד וַיהוָה אָמַר אֶל אַבְרָם אַחֲרֵי הִפָּרֶד לוֹט מֵעִמּוֹ שָׂא נָא עֵינֶיךָ וּרְאֵה מִן הַמָּקוֹם אֲשֶׁר אַתָּה שָׁם צָפֹנָה וָנֶגְבָּה וָקֵדְמָה וָיָמָּה.
), ולפעמים נעשה שימוש במילה הנרדפת "שְּׂמֹאל" במשמעות זו
[^]בְּרֵאשִׁית פרק י"ד פסוק ט"ו: טו וַיֵּחָלֵק עֲלֵיהֶם לַיְלָה הוּא וַעֲבָדָיו וַיַּכֵּם וַיִּרְדְּפֵם עַד חוֹבָה אֲשֶׁר מִשְּׂמֹאל לְדַמָּשֶׂק.
(כמו בערבית של היום), כיוון שזה הכוון השמאלי כשהאדם מביט קדימה\מזרחה. אך לפעמים צָפוֹן גם נזכר כהַר בו שוכן אלוהים. כך, הנביא יְשַׁעְיָהוּ נשא משל על מֶלֶךְ בָּבֶל שחושב את עצמו כבן אלים היושב בְּיַרְכְּתֵי הַר צָפוֹן "מִמַּעַל לְכוֹכְבֵי אֵל"
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק י"ד פסוקים י"ג-י"ד: יג וְאַתָּה אָמַרְתָּ בִלְבָבְךָ הַשָּׁמַיִם אֶעֱלֶה מִמַּעַל לְכוֹכְבֵי אֵל אָרִים כִּסְאִי וְאֵשֵׁב בְּהַר מוֹעֵד בְּיַרְכְּתֵי צָפוֹן. יד אֶעֱלֶה עַל בָּמֳתֵי עָב אֶדַּמֶּה לְעֶלְיוֹן.
. בספר תְּהִלִּים נזכרים שוב "יַרְכְּתֵי צָפוֹן" יחד עם "הַר צִיּוֹן"
[^]תְּהִלִּים פרק מ"ח פסוק ג: ג יְפֵה נוֹף מְשׂוֹשׂ כָּל הָאָרֶץ הַר צִיּוֹן יַרְכְּתֵי צָפוֹן קִרְיַת מֶלֶךְ רָב.
, ו"צָפוֹן וְיָמִין" נזכרים יחד עם הרי "תָּבוֹר וְחֶרְמוֹן" המהללים את ה'
[^]תְּהִלִּים פרק פ"ט פסוק י"ג: יג צָפוֹן וְיָמִין אַתָּה בְרָאתָם תָּבוֹר וְחֶרְמוֹן בְּשִׁמְךָ יְרַנֵּנוּ.
. הצָפוֹן הוא נוֹרָא הוֹד ומאיים, וכך ה' מופיע מִצָּפוֹן
[^]אִיּוֹב פרק ל"ז פסוק כ"ב: כב מִצָּפוֹן זָהָב יֶאֱתֶה עַל אֱלוֹהַּ נוֹרָא הוֹד.
, והנביא יִרְמְיָהוּ מזכיר בדרכים שונות ש"מִצָּפוֹן תִּפָּתַח הָרָעָה עַל כָּל יֹשְׁבֵי הָאָרֶץ" כשה' יכעס על חטאי העם (כמו ב
יִרְמְיָהוּ פרק א פסוק י"דיִרְמְיָהוּ פרק א פסוק י"ד: יד וַיֹּאמֶר יְהוָה אֵלָי מִצָּפוֹן תִּפָּתַח הָרָעָה עַל כָּל יֹשְׁבֵי הָאָרֶץ.
,
יִרְמְיָהוּ פרק ד פסוק ויִרְמְיָהוּ פרק ד פסוק ו: ו שְׂאוּ נֵס צִיּוֹנָה הָעִיזוּ אַל תַּעֲמֹדוּ כִּי רָעָה אָנֹכִי מֵבִיא מִצָּפוֹן וְשֶׁבֶר גָּדוֹל.
, ועוד).
זיהוי המקום
אוּגָרִית היתה עיר נמל קדומה לחוף הים התיכון ששגשגה בעיקר בחצי השני של האלף השני לפנה"ס. על פי המיתולוגיה של אוּגָרִית, שאחרי כן התפשטה גם אצל שאר עמי כנען ומעבר לכנען, היה הַר צָפוֹן ("צפן" בלשון אוּגָרִית) הַר מקודש ומקום משכנו של האל הכנעני בעל-צפון. על פי האגדה נבנה ארמונו (המוזהב או המוכסף) של האל בפסגת ההר, אך הוא גורש משם בעקבות מלחמות האלים, וגופתו הובאה לשם לקבורה ע"י אחותו ענת. ההַר התקדש גם אצל החורים והחַתִּים אצלהם הוא נודע בשם הַר חַזִּי וכמעונו של אל הסערות תֶשֻׁבּ, מנצחו של הַיָּם, ואלי ההַר נזכרים כעדים בחוזי מדינה חַתִּים מהמאה ה-14 לפנה"ס. דברי הנביא יְשַׁעְיָהוּ על מֶלֶךְ בָּבֶל השואף למשול כמו האל בפסגת הַר צָפוֹן
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק י"ד פסוקים י"ג-י"ד: יג וְאַתָּה אָמַרְתָּ בִלְבָבְךָ הַשָּׁמַיִם אֶעֱלֶה מִמַּעַל לְכוֹכְבֵי אֵל אָרִים כִּסְאִי וְאֵשֵׁב בְּהַר מוֹעֵד בְּיַרְכְּתֵי צָפוֹן. יד אֶעֱלֶה עַל בָּמֳתֵי עָב אֶדַּמֶּה לְעֶלְיוֹן.
היא כמשוער הד לאמונות הנפוצות על משכן הבעל על ההַר
[1]עולם התנ"ך, ספר יְשַׁעְיָהוּ עמ' 80-79.
.

אצל היוונים והרומאים אחריהם היה שם ההַר החַתִּי חַזִּי ל-Casius ושם שכן האל זיאוס-קסיוס. על ההַר הוקמו לאורך הדורות מקומות פולחן לאלים השונים, ואבני המקדש הרומאי שימשו אח"כ גם את מבנה המנזר שהוקם על ההַר. כמה מהשליטים שעברו באזור עלו לסגוד במקדש שבפסגת ההַר, כולל סֵלֵאוּקוּס הראשון (מייסד הממלכה ההלניסטית במאה ה-1 לפנה"ס - 305 לפנה"ס), והקיסרים הרומים אדריאנוס (130 לספירה), ויוליאנוס (363 לספירה).

הַר צָפוֹן הוא ג'בל אל-אקרע של היום, או הַר קֶל בלשון טורקיה, הנישא בגבול סוריה-טורקיה ליד הים, כ-40 ק"מ מצפון לאוּגָרִית, וכ-10 ק"מ מדרום לשפך נהר האורונטס\ארנת לים התיכון. הכינוי ניתן בעיקר לפסגה בגובה של כ-1770 מטר של רכס הרי אקרע המשתרע לאורך כ-80 ק"מ מצפון לדרום
[3]עולם התנ"ך, ספר יְשַׁעְיָהוּ עמ' 81-80.
. עמי כנען החלו כמשוער להשתמש בשם ההַר כציון הכוון שבו הוא שכן יחסית לכנען, וכך החליף המונח "צָפוֹן" את המילה "שְּׂמֹאל" הקדומה יותר ככינוי של הכוון הצפוני, לפחות בחלק מהשפות השמיות המערביות
[4]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ח, עמוד 749-747
.
פרקים המזכירים את הר צָפוֹן
ציטוטים נבחרים - חלקם מולחנים

ניתן לקרוא עוד על הר צָפוֹן באתר של ויקיפדיה.