עיר
סֻכּוֹת
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Transcription from Deir 'Alla inscription, by Disdero, [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
כתובת בִּלְעָם בן בְּעור שנמצאה בתל דיר עלא המזוהה עם סֻכּוֹת המקראית
רמת זיהוי : 2 - זיהוי מקובל
כנויים נוספים : תל דיר עלא
סֻכּוֹת במקרא
יש להבחין בין סֻכּוֹת זו שבעבר הַיַּרְדֵּן, לסֻּכֹּת שבמִצְרַיִם שהיתה בין התחנות הראשונות של בני ישראל בנדודיהם
[^]שְׁמוֹת פרק י"ב פסוק ל"ז: לז וַיִּסְעוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל מֵרַעְמְסֵס סֻכֹּתָה כְּשֵׁשׁ מֵאוֹת אֶלֶף רַגְלִי הַגְּבָרִים לְבַד מִטָּף.
. כשיַעֲקֹב התקדם לעבר הארץ לקראת סוף מסעו מחָרָן, הוא נפגש עם אחיו עֵשָׂו באזור פְּנוּאֵל שעל נחל יַבֹּק. אחרי שנפרדו לדרכם, יַעֲקֹב עבר לסֻכּוֹת ובנה שם בָּיִת לעצמו, ו"סֻכּוֹת" כדי לשכן בהן את המִקְנֶה הרב שאיתו הוא הגיע, ולכן קרא למקום בשם זה
[^]בְּרֵאשִׁית פרק ל"ג פסוק י"ז: יז וְיַעֲקֹב נָסַע סֻכֹּתָה וַיִּבֶן לוֹ בָּיִת וּלְמִקְנֵהוּ עָשָׂה סֻכֹּת עַל כֵּן קָרָא שֵׁם הַמָּקוֹם סֻכּוֹת.
. סֻכּוֹת נכללה אח"כ בנחלת שבט גָד ששכן בעבר הַיַּרְדֵּן המזרחי
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ג פסוק כ"ז: כז וּבָעֵמֶק בֵּית הָרָם וּבֵית נִמְרָה וְסֻכּוֹת וְצָפוֹן יֶתֶר מַמְלְכוּת סִיחוֹן מֶלֶךְ חֶשְׁבּוֹן הַיַּרְדֵּן וּגְבֻל עַד קְצֵה יָם כִּנֶּרֶת עֵבֶר הַיַּרְדֵּן מִזְרָחָה.
. במזמור ס בתְּהִלִּים (ובפסוקים המקבילים במזמור ק"ח) דָוִד שר על ימי ההתנחלות הללו בהם ה' בעצמו מדד את הנחלות וחילק אותן לעַם, ובין הנחלות נזכר "עֵמֶק סֻכּוֹת"
[^]תְּהִלִּים פרק ס פסוק ח: ח אֱלֹהִים דִּבֶּר בְּקָדְשׁוֹ אֶעְלֹזָה אֲחַלְּקָה שְׁכֶם וְעֵמֶק סֻכּוֹת אֲמַדֵּד.
.

כשהשופט גִּדְעוֹן ערך מרדף בעבר הַיַּרְדֵּן אחרי צבא המדיינים, הוא ביקש מאנשי סֻכּוֹת ופְּנוּאֵל לֶחֶם לאנשיו העייפים. הם סירבו לעזור לו כיוון שעוד לא היה ברור שגִּדְעוֹן ינצח. גִּדְעוֹן הבטיח לחזור לכשינצח, ולהעניש את אַנְשֵׁי סֻכּוֹת בקוצים, ואת פְּנוּאֵל בהרס הַמִּגְדָּל שם
[^]שׁוֹפְטִים פרק ח פסוקים ה-ז: ה וַיֹּאמֶר לְאַנְשֵׁי סֻכּוֹת תְּנוּ נָא כִּכְּרוֹת לֶחֶם לָעָם אֲשֶׁר בְּרַגְלָי כִּי עֲיֵפִים הֵם וְאָנֹכִי רֹדֵף אַחֲרֵי זֶבַח וְצַלְמֻנָּע מַלְכֵי מִדְיָן. ו וַיֹּאמֶר שָׂרֵי סֻכּוֹת הֲכַף זֶבַח וְצַלְמֻנָּע עַתָּה בְּיָדֶךָ כִּי נִתֵּן לִצְבָאֲךָ לָחֶם. ז וַיֹּאמֶר גִּדְעוֹן לָכֵן בְּתֵת יְהוָה אֶת זֶבַח וְאֶת צַלְמֻנָּע בְּיָדִי וְדַשְׁתִּי אֶת בְּשַׂרְכֶם אֶת קוֹצֵי הַמִּדְבָּר וְאֶת הַבַּרְקֳנִים.
. לבסוף גִּדְעוֹן הביס את המדיינים, ואמנם חזר והעניש את זקני סֻכּוֹת בקוצים, אחרי שלכד נער מסֻכּוֹת שמסר לו את רשימת 77 הזקנים (המנהיגים) שם. הוא המשיך וניתץ את המגדל בפְּנוּאֵל, וגם הרג את תושביה
[^]שׁוֹפְטִים פרק ח פסוקים י"ד-ט"ז: יד וַיִּלְכָּד נַעַר מֵאַנְשֵׁי סֻכּוֹת וַיִּשְׁאָלֵהוּ וַיִּכְתֹּב אֵלָיו אֶת שָׂרֵי סֻכּוֹת וְאֶת זְקֵנֶיהָ שִׁבְעִים וְשִׁבְעָה אִישׁ. טו וַיָּבֹא אֶל אַנְשֵׁי סֻכּוֹת וַיֹּאמֶר הִנֵּה זֶבַח וְצַלְמֻנָּע אֲשֶׁר חֵרַפְתֶּם אוֹתִי לֵאמֹר הֲכַף זֶבַח וְצַלְמֻנָּע עַתָּה בְּיָדֶךָ כִּי נִתֵּן לַאֲנָשֶׁיךָ הַיְּעֵפִים לָחֶם. טז וַיִּקַּח אֶת זִקְנֵי הָעִיר וְאֶת קוֹצֵי הַמִּדְבָּר וְאֶת הַבַּרְקֳנִים וַיֹּדַע בָּהֶם אֵת אַנְשֵׁי סֻכּוֹת.
.

במכרות שבֵּין סֻכּוֹת וּבֵין צָרְתָן הסמוכות לַיַּרְדֵּן היתה תעשית מתכות, ושם ב"מַעֲבֵה הָאֲדָמָה" יצקו את כלי הנְחֹשֶׁת למקדש בימי שְׁלֹמֹה
[^]מְלָכִים-א פרק ז פסוק מ"ו: מו בְּכִכַּר הַיַּרְדֵּן יְצָקָם הַמֶּלֶךְ בְּמַעֲבֵה הָאֲדָמָה בֵּין סֻכּוֹת וּבֵין צָרְתָן.
.
זיהוי המקום
על פי התיאור המקראי שהובא למעלה, סֻכּוֹת היתה עיר ששכנה בעֵמֶק באזור שבין פְּנוּאֵל (המזוהה בד"כ עם תל אַ-דַהַבּ המערבי שעל גדות נחל יַבֹּק) לבין אזור שְׁכֶם, לשם המשיך יַעֲקֹב אחרי ששהה בסֻכּוֹת. העֵמֶק הַפּוֹרֶה שמצפון לשפך נחל יַבֹּק, הנקרא כיום "עֵמֶק סֻכּוֹת", מתאים לתיאור זה. בעֵמֶק ישנם שרידים רבים מתקופת המקרא, ושני תִּלִּים המתחרים על הזיהוי עם העיר סֻכּוֹת המקראית - תל דיר עלא ותל ח'צץ.

תל דיר עלא הוא התל הגדול באזור, ומועדף ע"י רבים גם בגלל שמו, הדומה לכינוי "סכות תרעלה" המופיע בתלמוד הירושלמי. בתל נמצאו שרידי מקדש מוגבה ובו שרידים של חפצי פולחן, וכלי עם "כרטוש" (סמל מלוכה) של הפרעונית טואוסרת. הממצא העיקרי באתר הוא "כתובת בלעם בן בְּעור" שהתגלתה בחפירות בשנת 1967, והמתוארכת לשנים 840–760 לפנה"ס. הכתובת כתובה בדיו על טיט, ולא נשתמרה היטב, והיא כתובה בסגנון שירה ובשפה שֵׁמִית שלא זוהתה בוודאות. הכתובת קשה מאוד לפענוח, אבל נזכר בה "בלעם ברבער" איש חוזה האלוהים ופרטי חזיון הלילה שלו, ומסעו לַשְּׁאוֹל
[5]עולם התנ"ך, ספר בַּמִּדְבָּר עמ' 138-137.
. בִּלְעָם הוא כך הדמות היחידה מהתורה (אך לא משאר התנ"ך) הנזכרת במקור חיצוני. בתל דיר עלא נמצאו גם ממצאים המעידים על תעשית נְחֹשֶׁת מחוץ לעיר
[6]עולם התנ"ך, ספר בְּרֵאשִׁית עמ' 193.
, המתאימים אולי לתעשיית הנְחֹשֶׁת של סֻכּוֹת המוזכרת כאמור בפסוק ממְלָכִים-א
[^]מְלָכִים-א פרק ז פסוק מ"ו: מו בְּכִכַּר הַיַּרְדֵּן יְצָקָם הַמֶּלֶךְ בְּמַעֲבֵה הָאֲדָמָה בֵּין סֻכּוֹת וּבֵין צָרְתָן.
.

הבעיה בזיהוי של סֻכּוֹת עם תל דיר עלא היא שממצאי החפירות שבה מצביעים על חורבן בשנת 1200 לערך, שאחריו לא היה במקום עוד ישוב עירוני בתקופות המשוערת ככוללת את ימי ההתנחלות והשופטים (בסתירה למסופר על מלחמות גִּדְעוֹן במקרא - ראו למעלה). נראה שגם המקדש שרת בעיקר נוודים שעברו במקום או עלו אליו לרגל. התל השני המזוהה ע"י אחדים עם סֻכּוֹת הוא תל ח'צאץ, בעיקר בזכות משמעות השם בערבית - "סֻכּוֹת"
[8]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ה, עמוד 1036
.

בכתובת הנצחון של פרעה שִׁישַׁק על מסעו באזור
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-ב פרק י"ב פסוק ט: ט וַיַּעַל שִׁישַׁק מֶלֶךְ מִצְרַיִם עַל יְרוּשָׁלַ‍ִם וַיִּקַּח אֶת אֹצְרוֹת בֵּית יְהוָה וְאֶת אֹצְרוֹת בֵּית הַמֶּלֶךְ אֶת הַכֹּל לָקָח וַיִּקַּח אֶת מָגִנֵּי הַזָּהָב אֲשֶׁר עָשָׂה שְׁלֹמֹה.
מופיעה רשימת ערים שכבש לאורך מסלולו ממצרים, ויש הקוראים בה את שמות הערים אָדָם, סֻכּוֹת, פְּנִיאֵל ומַּחֲנַיִם (כולן בסביבות עֵמֶק סֻכּוֹת)
[10]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ד, עמוד 807
.
פרקים המזכירים את סֻכּוֹת
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על סֻכּוֹת באתר של ויקיפדיה.