פרטי היוצר\ת
جبل حبيش, by Aalhobishi, [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons
אזור "הרי מִדְיָן", שבמחוז הצפון מערבי של ערב הסעודית של היום, במדבריות שממזרח למפרץ אילת
פרטי היוצר\ת
مدين, by بندر الحويفي [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
"מערות שֻׁעיב" (שֻׁעיב מזוהה עם יִתְרוֹ), סמוך לנווה המדבר באל-בדע, המזוהה עם העיר מַדְיַן שבצפון עֲרָב
|
רמת זיהוי
: 1 - זיהוי ודאי
ארץ מִדְיָן במקרא
מִדְיָן הוא השם של עַם של שבטים מדבריים ושל הארץ שבה הם נדדו, וממנה יצאו למסעות של סחר ומלחמה. מִדְיָן, האב הקדמון של המִדְיָנים, נזכר כבנם של אַבְרָהָם וקְטוּרָה (אחת מנשותיו)
מֹשֶׁה ברח מפני פַּרְעֹה לאֶרֶץ מִדְיָן, שם הוא שם הוא עזר לצִפֹּרָה בת יִתְרוֹ, כהן מִדְיָן, כנגד רועים שתקפו אותה בבְּאֵר, ואח"כ מתחתן איתה ועובר לגור אצל יִתְרוֹ
האיזכורים הבאים של מִדְיָן במקרא הם ברובם שליליים. זִקְנֵי מִדְיָן הצטרפו לזִקְנֵי מוֹאָב שיצאו לבקש מבִּלְעָם לקלל את העַם
בימות השׁוֹפְטִים צררו הַמִּדְיָנִים את בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, שנאלצו לברוח להָרִים ולמְּצָדוֹת
[^]בְּרֵאשִׁית פרק כ"ה פסוקים א-ד: א
וַיֹּסֶף אַבְרָהָם וַיִּקַּח אִשָּׁה וּשְׁמָהּ קְטוּרָה.
ב
וַתֵּלֶד לוֹ אֶת זִמְרָן וְאֶת יָקְשָׁן וְאֶת מְדָן וְאֶת מִדְיָן וְאֶת יִשְׁבָּק וְאֶת שׁוּחַ.
ג
וְיָקְשָׁן יָלַד אֶת שְׁבָא וְאֶת דְּדָן וּבְנֵי דְדָן הָיוּ אַשּׁוּרִם וּלְטוּשִׁים וּלְאֻמִּים.
ד
וּבְנֵי מִדְיָן עֵיפָה וָעֵפֶר וַחֲנֹךְ וַאֲבִידָע וְאֶלְדָּעָה כָּל אֵלֶּה בְּנֵי קְטוּרָה.
, ובין שאר צאצאיה נמנים עוד אבות קדמונים של עמים סוחרים או נודדים מאזור עֲרָב, כמו שְׁבָא, דְּדָן ועֵיפָה. בְּנֵי מִדְיָן נזכרים כיושבי אהלים[^]חֲבַקּוּק פרק ג פסוק ז: ז
תַּחַת אָוֶן רָאִיתִי אָהֳלֵי כוּשָׁן יִרְגְּזוּן יְרִיעוֹת אֶרֶץ מִדְיָן.
, ועֵיפָה, בנו של מִדְיָן, נזכר גם בנבואת יְשַׁעְיָהוּ, יחד עם מִדְיָן, קֵדָר, ונְבָיוֹת, ברשימה של עמים הסוחרים בעזרת גְּמַלִּים בסחורות של בְּשָׂמִים ואבנים יקרות מִשְּׁבָא[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק ס פסוקים ו-ז: ו
שִׁפְעַת גְּמַלִּים תְּכַסֵּךְ בִּכְרֵי מִדְיָן וְעֵיפָה כֻּלָּם מִשְּׁבָא יָבֹאוּ זָהָב וּלְבוֹנָה יִשָּׂאוּ וּתְהִלֹּת יְהוָה יְבַשֵּׂרוּ.
ז
כָּל צֹאן קֵדָר יִקָּבְצוּ לָךְ אֵילֵי נְבָיוֹת יְשָׁרְתוּנֶךְ יַעֲלוּ עַל רָצוֹן מִזְבְּחִי וּבֵית תִּפְאַרְתִּי אֲפָאֵר.
. גם הסֹחֲרִים המִדְיָנִים שקנו את יוֹסֵף מאֶחָיו נסעו באורחת גְּמַלִּים מהַגִּלְעָד לכוון מִצְרָיִם עם סחורות של בְּשָׂמִים[^]בְּרֵאשִׁית פרק ל"ז פסוקים כ"ה-כ"ח: כה
וַיֵּשְׁבוּ לֶאֱכָל לֶחֶם וַיִּשְׂאוּ עֵינֵיהֶם וַיִּרְאוּ וְהִנֵּה אֹרְחַת יִשְׁמְעֵאלִים בָּאָה מִגִּלְעָד וּגְמַלֵּיהֶם נֹשְׂאִים נְכֹאת וּצְרִי וָלֹט הוֹלְכִים לְהוֹרִיד מִצְרָיְמָה.
כו
וַיֹּאמֶר יְהוּדָה אֶל אֶחָיו מַה בֶּצַע כִּי נַהֲרֹג אֶת אָחִינוּ וְכִסִּינוּ אֶת דָּמוֹ.
כז
לְכוּ וְנִמְכְּרֶנּוּ לַיִּשְׁמְעֵאלִים וְיָדֵנוּ אַל תְּהִי בוֹ כִּי אָחִינוּ בְשָׂרֵנוּ הוּא וַיִּשְׁמְעוּ אֶחָיו.
כח
וַיַּעַבְרוּ אֲנָשִׁים מִדְיָנִים סֹחֲרִים וַיִּמְשְׁכוּ וַיַּעֲלוּ אֶת יוֹסֵף מִן הַבּוֹר וַיִּמְכְּרוּ אֶת יוֹסֵף לַיִּשְׁמְעֵאלִים בְּעֶשְׂרִים כָּסֶף וַיָּבִיאוּ אֶת יוֹסֵף מִצְרָיְמָה.
.
מֹשֶׁה ברח מפני פַּרְעֹה לאֶרֶץ מִדְיָן, שם הוא שם הוא עזר לצִפֹּרָה בת יִתְרוֹ, כהן מִדְיָן, כנגד רועים שתקפו אותה בבְּאֵר, ואח"כ מתחתן איתה ועובר לגור אצל יִתְרוֹ
[^]שְׁמוֹת פרק ב פסוק ט"ו: טו
וַיִּשְׁמַע פַּרְעֹה אֶת הַדָּבָר הַזֶּה וַיְבַקֵּשׁ לַהֲרֹג אֶת מֹשֶׁה וַיִּבְרַח מֹשֶׁה מִפְּנֵי פַרְעֹה וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ מִדְיָן וַיֵּשֶׁב עַל הַבְּאֵר.
[^]שְׁמוֹת פרק ב פסוק כ"א: כא
וַיּוֹאֶל מֹשֶׁה לָשֶׁבֶת אֶת הָאִישׁ וַיִּתֵּן אֶת צִפֹּרָה בִתּוֹ לְמֹשֶׁה.
. אח"כ נזכר שאשתו של מֹשֶׁה היתה כֻּשִׁית[^]בַּמִּדְבָּר פרק י"ב פסוק א: א
וַתְּדַבֵּר מִרְיָם וְאַהֲרֹן בְּמֹשֶׁה עַל אֹדוֹת הָאִשָּׁה הַכֻּשִׁית אֲשֶׁר לָקָח כִּי אִשָּׁה כֻשִׁית לָקָח.
. מֹשֶׁה רעה את צֹאן יִתְרוֹ כשנגלה לו ה' בסְּנֶה הַבּוֹעֵר שבהַר חֹרֵב[^]שְׁמוֹת פרק ג פסוק א: א
וּמֹשֶׁה הָיָה רֹעֶה אֶת צֹאן יִתְרוֹ חֹתְנוֹ כֹּהֵן מִדְיָן וַיִּנְהַג אֶת הַצֹּאן אַחַר הַמִּדְבָּר וַיָּבֹא אֶל הַר הָאֱלֹהִים חֹרֵבָה.
. אח"כ כשמֹשֶׁה כבר התחיל להוביל את העַם ביציאת מִצְרַיִם, יִתְרוֹ בא אליו להר סִינַי והביא למֹשֶׁה את צִפֹּרָה ואת שני בניהם. יִתְרוֹ הכריז אז על הַכָּרָתוֹ בגְּדוּלַת ה', וגם ייעץ למֹשֶׁה לְמַנּוֹת היררכיה של שופטי צדק שישפטו את העם ויביאו לפני מֹשֶׁה רק את הבעיות הגדולות.
האיזכורים הבאים של מִדְיָן במקרא הם ברובם שליליים. זִקְנֵי מִדְיָן הצטרפו לזִקְנֵי מוֹאָב שיצאו לבקש מבִּלְעָם לקלל את העַם
[^]בַּמִּדְבָּר פרק כ"ב פסוקים ו-ז: ו
וְעַתָּה לְכָה נָּא אָרָה לִּי אֶת הָעָם הַזֶּה כִּי עָצוּם הוּא מִמֶּנִּי אוּלַי אוּכַל נַכֶּה בּוֹ וַאֲגָרְשֶׁנּוּ מִן הָאָרֶץ כִּי יָדַעְתִּי אֵת אֲשֶׁר תְּבָרֵךְ מְבֹרָךְ וַאֲשֶׁר תָּאֹר יוּאָר.
ז
וַיֵּלְכוּ זִקְנֵי מוֹאָב וְזִקְנֵי מִדְיָן וּקְסָמִים בְּיָדָם וַיָּבֹאוּ אֶל בִּלְעָם וַיְדַבְּרוּ אֵלָיו דִּבְרֵי בָלָק.
. כשהעַם חנה בעַרְבוֹת מוֹאָב לקראת כניסתו לארץ, הם החלו לזנות עם בְּנוֹת מוֹאָב, כולל עם המִדְיָנִיּוֹת שבהן, ולעבוד בהשפעתן את בַעַל פְּעוֹר. נזכרת במיוחד כָּזְבִּי, בִּתּוֹ של צוּר ראש שבט גדול בְּמִדְיָן, שנרצחה בידי פִּינְחָס יחד עם זִמְרִי שאיתו היא זנתה בפרהסיה. בעקבות הפרשה, צווה ה' על העַם להכות את הַמִּדְיָנִים, ואמנם אח"כ צבא העַם טבח במִּדְיָנִים, כולל בנשים ובילדים, והרג את גם 5 מלכיהם (אֱוִי, רֶקֶם, צוּר, חוּר, וְרֶבַע).
בימות השׁוֹפְטִים צררו הַמִּדְיָנִים את בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, שנאלצו לברוח להָרִים ולמְּצָדוֹת
[^]שׁוֹפְטִים פרק ו פסוקים א-ב: א
וַיַּעֲשׂוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל הָרַע בְּעֵינֵי יְהוָה וַיִּתְּנֵם יְהוָה בְּיַד מִדְיָן שֶׁבַע שָׁנִים.
ב
וַתָּעָז יַד מִדְיָן עַל יִשְׂרָאֵל מִפְּנֵי מִדְיָן עָשׂוּ לָהֶם בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת הַמִּנְהָרוֹת אֲשֶׁר בֶּהָרִים וְאֶת הַמְּעָרוֹת וְאֶת הַמְּצָדוֹת.
. השופט גִּדְעוֹן הכה את המחנה שלהם בעֵמֶק יִזְרְעֶאל, והרג את "שְׁנֵי שָׂרֵי מִדְיָן אֶת עֹרֵב וְאֶת זְאֵב". גִּדְעוֹן המשיך לרדוף את צבא מִדְיָן עד לעבר הירדן, שם הוא הביס אותם, והוציא להורג את זֶבַח וְאת צַלְמֻנָּע "מַלְכֵי מִדְיָן".
זיהוי המקום
המִדְיָנִים היו כאמור עם של נוודים וסוחרים, ובהתאם לכך המקומות שבהם נדדו וישבו התפרסו על אזורים נרחבים. הם יוחסו כאמור לקְטוּרָה שצאצאיה היו אבות לעמים בצפון-מערב עֲרָב (ראו למעלה). בכתבים עתיקים נזכרת העיר מַדְיַן כמקום מושבם, והעיר מזוהה בד"כ עם החורבות הקרויות ע"ש שֻׁעיב, הוא יִתְרוֹ, והסמוכות לנווה המדבר אל-בדע שממזרח לים האדום (ראו צילום ומפה)
המִדְיָנִים היו כנראה איגוד של שבטים נודדים, תחת הנהגה של מלכים
[1]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ד, עמוד 690
. המִדְיָנִים גם נדדו צפונה באזורים שממזרח למוֹאָב, כפי שמשתמע באיזכורים הרבים של המִדְיָנִים בהקשר למוֹאָב ולמדבריות שממזרח לירדן - כמו פרשת זִקְנֵי מִדְיָן ומוֹאָב שהלכו יחדיו אל בִּלְעָם למלא את בקשת בָּלָק מֶלֶךְ מוֹאָב, פרשת בַעַל פְּעוֹר בה בְּנֵי יִשְׂרָאֵל זנו עם בנות מוֹאָב המִדְיָנִיות, והמרדף של השופט גִּדְעוֹן אחרי צבא המִדְיָנִים בעבר הירדן המזרחי - ראו למעלה. נזכר גם הֲדַד מלך ממלכת אדום שהכה אֶת מִדְיָן "בִּשְׂדֵה מוֹאָב"[^]בְּרֵאשִׁית פרק ל"ו פסוק ל"ה: לה
וַיָּמָת חֻשָׁם וַיִּמְלֹךְ תַּחְתָּיו הֲדַד בֶּן בְּדַד הַמַּכֶּה אֶת מִדְיָן בִּשְׂדֵה מוֹאָב וְשֵׁם עִירוֹ עֲוִית.
. המִדְיָנִים הגיעו בנדודיהם גם לאזורים במדבר סִינַי, כפי שמשתמע מסיפורי מֹשֶׁה ויִתְרוֹ באזור הר סִינַי, וגם מכך שאֲדַד הנסיך האֱדוֹמי נמלט מפני דָוִד דרך ארץ מִדְיָן, ומשם למִדְבַּר פָּארָן (המזוהה עם צפון חצי האי סִינַי, או אולי עם מדבר סִינַי כולו) ולמִצְרָיִם[^]מְלָכִים-א פרק י"א פסוקים י"ז-י"ח: יז
וַיִּבְרַח אֲדַד הוּא וַאֲנָשִׁים אֲדֹמִיִּים מֵעַבְדֵי אָבִיו אִתּוֹ לָבוֹא מִצְרָיִם וַהֲדַד נַעַר קָטָן.
יח
וַיָּקֻמוּ מִמִּדְיָן וַיָּבֹאוּ פָּארָן וַיִּקְחוּ אֲנָשִׁים עִמָּם מִפָּארָן וַיָּבֹאוּ מִצְרַיִם אֶל פַּרְעֹה מֶלֶךְ מִצְרַיִם וַיִּתֶּן לוֹ בַיִת וְלֶחֶם אָמַר לוֹ וְאֶרֶץ נָתַן לוֹ.
.
המִדְיָנִים היו כנראה איגוד של שבטים נודדים, תחת הנהגה של מלכים
[^]שׁוֹפְטִים פרק ח פסוק ה: ה
וַיֹּאמֶר לְאַנְשֵׁי סֻכּוֹת תְּנוּ נָא כִּכְּרוֹת לֶחֶם לָעָם אֲשֶׁר בְּרַגְלָי כִּי עֲיֵפִים הֵם וְאָנֹכִי רֹדֵף אַחֲרֵי זֶבַח וְצַלְמֻנָּע מַלְכֵי מִדְיָן.
או נשיאים[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ג פסוק כ"א: כא
וְכֹל עָרֵי הַמִּישֹׁר וְכָל מַמְלְכוּת סִיחוֹן מֶלֶךְ הָאֱמֹרִי אֲשֶׁר מָלַךְ בְּחֶשְׁבּוֹן אֲשֶׁר הִכָּה מֹשֶׁה אֹתוֹ וְאֶת נְשִׂיאֵי מִדְיָן אֶת אֱוִי וְאֶת רֶקֶם וְאֶת צוּר וְאֶת חוּר וְאֶת רֶבַע נְסִיכֵי סִיחוֹן יֹשְׁבֵי הָאָרֶץ.
. המִדְיָנִים היו קשורים עם שבטים יִּשְׁמְעֵאלִים (כמשתמע מסיפור מכירת יוֹסֵף), עם שבטי הקֵינִי (חֹתֵן מֹשֶׁה מכונה כאחד מ"בְנֵי קֵינִי"[^]שׁוֹפְטִים פרק א פסוק ט"ז: טז
וּבְנֵי קֵינִי חֹתֵן מֹשֶׁה עָלוּ מֵעִיר הַתְּמָרִים אֶת בְּנֵי יְהוּדָה מִדְבַּר יְהוּדָה אֲשֶׁר בְּנֶגֶב עֲרָד וַיֵּלֶךְ וַיֵּשֶׁב אֶת הָעָם.
), ועם שבטי כוּשָׁן (כמשתמע מדברי חֲבַקּוּק[^]חֲבַקּוּק פרק ג פסוק ז: ז
תַּחַת אָוֶן רָאִיתִי אָהֳלֵי כוּשָׁן יִרְגְּזוּן יְרִיעוֹת אֶרֶץ מִדְיָן.
). "כּוּשָׁן" הם כנראה שבטי הכּוּשו שנדדו בסביבות ארץ ישראל וסוריה, ולכן אולי מתוארת אישתו המִדְיָנִית של מֹשֶׁה כאישה "כֻּשִׁית"[2]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ד, עמוד 687
.
פרקים המזכירים את ארץ מִדְיָן
ציטוטים נבחרים
ניתן לקרוא עוד על ארץ מִדְיָן באתר של ויקיפדיה.