עיר
אֲפֵק
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Antipatris1. By Gilad Pearl, [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
מקורות הירקון ומבצר אנטיפטריס בתל אֲפֵק
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Carta PN Yarkon. By Ori~, [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons
גן לאומי ירקון, הכולל את תל-אפק ומקורות הירקון שלידו. המפה מראה גם את אזור העיר הרומאית עם אזור המבצר שבראש התל ורחוב הקארדו היורד לכיכר העיר ולאודיאון.
רמת זיהוי : 1 - זיהוי ודאי
אֲפֵק במקרא
מספר ישובים סמוכים למקורות\אפיקי מים במקרא נקראו בשם אֲפֵק או בשמות דומים כמו אֲפִיק\אֲפֵק של שבט אָשֵׁר
[^]שׁוֹפְטִים פרק א פסוק ל"א: לא אָשֵׁר לֹא הוֹרִישׁ אֶת יֹשְׁבֵי עַכּוֹ וְאֶת יוֹשְׁבֵי צִידוֹן וְאֶת אַחְלָב וְאֶת אַכְזִיב וְאֶת חֶלְבָּה וְאֶת אֲפִיק וְאֶת רְחֹב.
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ט פסוקים כ"ד, ל: כד וַיֵּצֵא הַגּוֹרָל הַחֲמִישִׁי לְמַטֵּה בְנֵי אָשֵׁר לְמִשְׁפְּחוֹתָם. ... ל וְעֻמָה וַאֲפֵק וּרְחֹב עָרִים עֶשְׂרִים וּשְׁתַּיִם וְחַצְרֵיהֶן.
, אֲפֵקָה ביְהוּדָה
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו פסוק נ"ג: נג וינים [וְיָנוּם] וּבֵית תַּפּוּחַ וַאֲפֵקָה.
, אֲפֵק בגולן
[^]מְלָכִים-א פרק כ פסוק כ"ו: כו וַיְהִי לִתְשׁוּבַת הַשָּׁנָה וַיִּפְקֹד בֶּן הֲדַד אֶת אֲרָם וַיַּעַל אֲפֵקָה לַמִּלְחָמָה עִם יִשְׂרָאֵל.
, אֲפֵקָה הצפונית בלבנון
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ג פסוקים ד-ה: ד מִתֵּימָן כָּל אֶרֶץ הַכְּנַעֲנִי וּמְעָרָה אֲשֶׁר לַצִּידֹנִים עַד אֲפֵקָה עַד גְּבוּל הָאֱמֹרִי. ה וְהָאָרֶץ הַגִּבְלִי וְכָל הַלְּבָנוֹן מִזְרַח הַשֶּׁמֶשׁ מִבַּעַל גָּד תַּחַת הַר חֶרְמוֹן עַד לְבוֹא חֲמָת.
, ואֲפֵק הקשורה בשָּׁרוֹן שבה חנו הפְלִשְׁתִּים ושבה מדובר כאן.

ברשימת מלכי הארץ שהכה יְהוֹשֻׁעַ ממערב לירדן, נזכרים "מֶלֶךְ אֲפֵק אֶחָד מֶלֶךְ לַשָּׁרוֹן אֶחָד"
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ב פסוק י"ח: יח מֶלֶךְ אֲפֵק אֶחָד מֶלֶךְ לַשָּׁרוֹן אֶחָד.
. בנוסח של תרגום ה-70 נכתב במקום זאת "מֶלֶךְ אֲפֵק לַשָּׁרוֹן אֶחָד" - כלומר אֲפֵק שבאזור הַשָּׁרוֹן, שמצפון לאֶרֶץ פְּלִשְׁתִּים. התוספת "לַשָּׁרוֹן" כנראה נועדה להבהיר באיזה מהערים ששמן אֲפֵק מדובר כאן.

לקראת הקרב בין הפְּלִשְׁתִּים לבני ישראל בימי עֵלִי, הפְלִשְׁתִּים נערכו בַאֲפֵק ובני ישראל באֶבֶן הָעֵזֶר
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק ד פסוק א: א וַיְהִי דְבַר שְׁמוּאֵל לְכָל יִשְׂרָאֵל וַיֵּצֵא יִשְׂרָאֵל לִקְרַאת פְּלִשְׁתִּים לַמִּלְחָמָה וַיַּחֲנוּ עַל הָאֶבֶן הָעֵזֶר וּפְלִשְׁתִּים חָנוּ בַאֲפֵק.
. בסוף הקרב המכריע בו נצחו הפְּלִשְׁתִּים, רץ שליח משדה הַמַּעֲרָכָה לדווח על דבר התבוסה לעֵלִי בשִׁלֹה
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק ד פסוק י"ב: יב וַיָּרָץ אִישׁ בִּנְיָמִן מֵהַמַּעֲרָכָה וַיָּבֹא שִׁלֹה בַּיּוֹם הַהוּא וּמַדָּיו קְרֻעִים וַאֲדָמָה עַל רֹאשׁוֹ.
, ומכאן שהמחנה באֲפֵק לא היה במרחק רב מדי משִׁלֹה.

ב
שְׁמוּאֵל-א פרק כ"ח פסוק דשְׁמוּאֵל-א פרק כ"ח פסוק ד: ד וַיִּקָּבְצוּ פְלִשְׁתִּים וַיָּבֹאוּ וַיַּחֲנוּ בְשׁוּנֵם וַיִּקְבֹּץ שָׁאוּל אֶת כָּל יִשְׂרָאֵל וַיַּחֲנוּ בַּגִּלְבֹּעַ.
נאמר שלקראת הקרב המכריע בין צבאות הפְלִשְׁתִּים וצבא שָׁאוּל שנערך בסופו של דבר בגִּלְבֹּעַ, נערכו צבאות הפְלִשְׁתִּים בשׁוּנֵם (שבעמק יִזְרְעֶאל) וצבא שָׁאוּל חנה בגִּלְבֹּעַ. מאוחר יותר נאמר שצבאות הפְלִשְׁתִּים התקבצו באֲפֵקָה, וצבא שָׁאוּל חנה ליד המעיין הסמוך ליִזְרְעֶאל
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק כ"ט פסוק א: א וַיִּקְבְּצוּ פְלִשְׁתִּים אֶת כָּל מַחֲנֵיהֶם אֲפֵקָה וְיִשְׂרָאֵל חֹנִים בַּעַיִן אֲשֶׁר בְּיִזְרְעֶאל.
. יש המפרשים כדרך הפשט שמדובר באֲפֵקָה כלשהי בעמק יִזְרְעֶאל, אך יש המפרשים שמדובר באותו מקום כינוס קבוע של צבאות הפְלִשְׁתִּים בַאֲפֵק שבשָּׁרוֹן שבו הם חנו לפני קרב אֶבֶן הָעֵזֶר. לפי פירוש זה האזכור בפרק כ"ט מתייחס לאתר התכנסות צבאות הפְלִשְׁתִּים בשָּׁרוֹן לקראת היציאה מפְלֶשֶׁת צפונה לעמק יִזְרְעֶאל, בעוד האזכור בפרק כ"ח מתייחס למקום אליו הגיעו וחנו לפני הקרב עצמו
[1]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך א, עמוד 502-501
.
זיהוי המקום
אֲפֵק שבה חנו צבאות הפְלִשְׁתִּים היא כאמור כמשוער אֲפֵק שבשָּׁרוֹן, ומשמה משתמע ששכנה סמוך למקורות מים בדומה לשאר הערים שכונו בשם אֲפֵק. הזיהוי המקובל של העיר הוא עם תל רַאס אֶל-עֵין שליד מקורות הירקון - כיום תל-אֲפֵק או אַנְטִיפַּטְרִיס, כשם העיר והמבצר שבנה הורדוס במקום, ושאותם קרא על שם אביו אַנְטִיפַּטְרִיס.

נחל היַּרְקוֹן הרחב חוצה את כל מישור החוף כמעט עד אזור ההר שממזרח לראש העין, וכך הִוָּה מכשול לעוברים באזור. גם אדמות החול והכורכר ובעיקר הביצות שבאזור השָּׁרוֹן שמצפון הקשו על ההתיישבות והמעבר באזור. לכן, "דרך הים" (דרך מסחר קדומה שהובילה ממצרים צפונה לאזור סוריה) נאלצה לעקוף את הַיַּרְקוֹן ממזרח, והעיר אֲפֵק שבקצה המזרחי של הנחל נהנתה מהשליטה על המעבר הצר יחסית שבין מקורות היַּרְקוֹן להר. מאֲפֵק עלתה גם בימי קדם דרך רוחב חשובה לאזור בֵּית-אֵל, ואח"כ גם לגוֹפְנָא
[3]ארץ ישראל בתקופת המקרא, יוחנן אהרוני, מהדורה מתוקנת בעריכת ישראל אפעל, הוצאת יד יצחק בן-צבי, ירושלים תשמ"ח, עמוד 47,15
.

תל אֲפֵק משתרע על שטח נרחב של כ-120 דונם ובחפירות שהתקיימו בו לאורך השנים נמצאו עדויות להתיישבות כמעט רציפה במשך אלפי שנים. על פי חרסים שנמצאו באתר מסתבר שהיה יישוב במקום כבר בתקופה הכלכוליתית (אלף 4-5 לפנה"ס) וסביב ראשית האלף ה-3 לפנה"ס (ברונזה קדומה) כבר היה במקום יישוב עירוני מבוצר בחומה. בתחילת האלף ה-2 (ברונזה תיכונה) העיר ידעה פריחה מחודשת, כולל חומה חדשה ועבה יותר, וכמה ארמונות כולל אחד בראש התל (האקרופוליס). בארמון זה ישב אולי מושל העיר "ינכאל" אשר נזכר יחד עם אויבי מצרים בכתבי המְאֵרוֹת
[*]כתבים מאגיים מתחילת האלף השני לפנה"ס במִצְרַיִם הקדומה, שנועדו לפגוע באויבים השונים של מצרים.
.

בסדרת מסעות מלחמה של פרעה תחותימס ה-3 ושל בנו אמנחותפ ה-2 (מאמצע מאה 15 לפנה"ס) התבסס השלטון המצרי בארץ, שהמשיך להתקיים עוד כמה מאות שנים (תקופת הברונזה המאוחרת). תחותימס ואח"כ גם בנו הובילו את צבאותיהם על דרך הים ואֲפֵק נזכרת (בשם אפקנ) בכתובות קדומות שונות המביאות את רשימות הערים שבהן עברו מסעות המלחמה
[5]ארץ ישראל בתקופת המקרא, יוחנן אהרוני, מהדורה מתוקנת בעריכת ישראל אפעל, הוצאת יד יצחק בן-צבי, ירושלים תשמ"ח, עמוד 137,130
. מתקופה זו נמצאו באֲפֵק שרידי ארמון גדול בראש התל, ועדויות לנוכחות המצרית באתר כולל כתובת למקדש איזיס המזכירה את שמו של רעמסס ה-2 (מאה 13 לפנה"ס).

בתקופת הברזל אֲפֵק היתה תחת שלטון הפלישתים שארצם הגיעה צפונה עד לירקון, ובתל נמצאו כמה ממצאים פלישתים מתקופה זו (מאה 12 לפנה"ס). לתקופה מאוחרת יותר שייכים שרידי מבנים מסוג ארבע-מרחבים המאפיינים גם את סגנון הבנייה הישראלית של התקופה. כתובת של אֵסַרְחַדּוֹן מלך אַשּׁוּר מתעדת את מסעו דרומה על דרך הים דרך אֲפֵק (אפקו) ורפיח בדרך לכיבוש מצרים (671 לפנה"ס) והעיר נכללה בסופו של דבר בפחוות שומרון האשורית. מכתב כתוב ארמית שנמצא במצרים נשלח כמשוער ע"י מלך אַשְׁקְלוֹן אשר ביקש עזרה כנגד צבא בָּבֶל שככר הגיע לאֲפֵק (כנראה בזמן הכיבוש הבבלי של האזור בשנת 604 לפנה"ס)
[7]ארץ ישראל בתקופת המקרא, יוחנן אהרוני, מהדורה מתוקנת בעריכת ישראל אפעל, הוצאת יד יצחק בן-צבי, ירושלים תשמ"ח, עמודים 311,307,37
.

בתקופה ההלניסטית שכנה במקום העיר "פגאיי" (מעיינות ביוונית) ונבנתנה מצודה בראש התל. בימי הורדוס העיר שכנה על הדרך שחיברה את שתי הערים החשובות בארץ - יְרוּשָׁלַיִם וקיסריה, ויוסף בן מתיתיהו הזכיר כאמור את הקמת אַנְטִיפַּטְרִיס ע"י הורדוס ואח"כ שוב סיפר על מגדל אֲפֵק שבו התכנסו היהודים המורדים במהלך המרד הגדול ברומאים. בעיר הרומית היה רחוב ראשי (הקארדו) וסביבו חנויות ומבני ציבור ומגורים מפוארים, והוא חיבר בין המבצר בראש התל לכיכר העיר (הפורום) ולתיאטרון קטן להופעות מוזיקליות (האודיאון). העיר המשיכה לשגשג אך חרבה ברעידת אדמה בשנת 363 לסה״נ. המבצר ששרידיו ניכרים כיום בתל נבנה בתקופה העות'מאנית (1571–1574) - ראו צילום.
פרקים המזכירים את אֲפֵק
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על אֲפֵק באתרים של ויקיפדיה, עמוד ענן ורשות העתיקות.
טיולים באזור: גן לאומי ירקון – מתחם תל אפק (אנטיפטריס). באתר רשות הטבע והגנים.
המידע המובא באתרי הטיולים השונים המקושרים כאן הוא בגדר המלצה והינו כללי בלבד. אתר עַלַמַּפָּה או מפעיליו כמובן אינם אחראים על המידע המובא באתרים המקושרים, או על תוצאות הטיולים, והאחריות מוטלת על המטייל\ת לנהוג באחריות הנדרשת כולל לימוד המצב העדכני במקורות נוספים, הכנה מתאימה, ושמירה על הזהירות הנדרשת מאופי המקום והמטיילים.