עיר
מָרֵאשָׁה
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

תל מרשה. By ביב, [CC-BY-SA-4.0], via Wikimedia Commons
חורבות ביצורים על תל מָרֵאשָׁה
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Sidonian Burial Caves. Talmoryair, [CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons
מערת קבורה הלניסטית (המערה "הצידונית" של אפולופאנס) ליד תל מָרֵאשָׁה
רמת זיהוי : 1 - זיהוי ודאי
כנויים נוספים : מָרֵשָׁה
מָרֵאשָׁה במקרא
מָרֵאשָׁה נזכרת בין ערי הַשְּׁפֵלָה שבנחלת יְהוּדָה, באותה חטיבה של קְעִילָה, אַכְזִיב, וערים נוספות במרכז הַשְּׁפֵלָה
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו פסוקים ל"ג, מ"ד: לג בַּשְּׁפֵלָה אֶשְׁתָּאוֹל וְצָרְעָה וְאַשְׁנָה. ... מד וּקְעִילָה וְאַכְזִיב וּמָרֵאשָׁה עָרִים תֵּשַׁע וְחַצְרֵיהֶן.
. בְנֵי מָרֵשָׁה היו מצאצאי כָלֵב משבט יְהוּדָה
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-א פרק ב פסוק מ"ב: מב וּבְנֵי כָלֵב אֲחִי יְרַחְמְאֵל מֵישָׁע בְּכֹרוֹ הוּא אֲבִי זִיף וּבְנֵי מָרֵשָׁה אֲבִי חֶבְרוֹן.
, ונזכר גם שעְדָּה בן שֵׁלָה בֶן יְהוּדָה היה מהאבות המיסדים של מָרֵשָׁה
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-א פרק ד פסוק כ"א: כא בְּנֵי שֵׁלָה בֶן יְהוּדָה עֵר אֲבִי לֵכָה וְלַעְדָּה אֲבִי מָרֵשָׁה וּמִשְׁפְּחוֹת בֵּית עֲבֹדַת הַבֻּץ לְבֵית אַשְׁבֵּעַ.
.

רְחַבְעָם מלך יְהוּדָה ביצר ערים שונות ביְהוּדָה ואגר בהן מזון לקראת מצור (אולי לקראת או בעקבות מסע המלחמה של פרעה שִׁישַׁק
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-ב פרק י"ב פסוקים ב-ד: ב וַיְהִי בַּשָּׁנָה הַחֲמִישִׁית לַמֶּלֶךְ רְחַבְעָם עָלָה שִׁישַׁק מֶלֶךְ מִצְרַיִם עַל יְרוּשָׁלָ‍ִם כִּי מָעֲלוּ בַּיהוָה. ג בְּאֶלֶף וּמָאתַיִם רֶכֶב וּבְשִׁשִּׁים אֶלֶף פָּרָשִׁים וְאֵין מִסְפָּר לָעָם אֲשֶׁר בָּאוּ עִמּוֹ מִמִּצְרַיִם לוּבִים סֻכִּיִּים וְכוּשִׁים. ד וַיִּלְכֹּד אֶת עָרֵי הַמְּצֻרוֹת אֲשֶׁר לִיהוּדָה וַיָּבֹא עַד יְרוּשָׁלָ‍ִם.
), ובין הערים שבוצרו נזכרת מָרֵשָׁה יחד עם שׂוֹכֹה, עֲדֻלָּם, לָכִישׁ וערים נוספות
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-ב פרק י"א פסוקים ה, ז-ט: ה וַיֵּשֶׁב רְחַבְעָם בִּירוּשָׁלָ‍ִם וַיִּבֶן עָרִים לְמָצוֹר בִּיהוּדָה. ... ז וְאֶת בֵּית צוּר וְאֶת שׂוֹכוֹ וְאֶת עֲדֻלָּם. ח וְאֶת גַּת וְאֶת מָרֵשָׁה וְאֶת זִיף. ט וְאֶת אֲדוֹרַיִם וְאֶת לָכִישׁ וְאֶת עֲזֵקָה.
. בימי אָסָא מלך יְהוּדָה פלש זֶרַח הַכּוּשִׁי לארץ והגיע עם צבאו הענק עד מָרֵשָׁה. אָסָא ערך את צבאו בגֵיא סמוך והתפלל שם לעזרת ה'
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-ב פרק י"ד פסוקים ח-י: ח וַיֵּצֵא אֲלֵיהֶם זֶרַח הַכּוּשִׁי בְּחַיִל אֶלֶף אֲלָפִים וּמַרְכָּבוֹת שְׁלֹשׁ מֵאוֹת וַיָּבֹא עַד מָרֵשָׁה. ט וַיֵּצֵא אָסָא לְפָנָיו וַיַּעַרְכוּ מִלְחָמָה בְּגֵיא צְפַתָה לְמָרֵשָׁה. י וַיִּקְרָא אָסָא אֶל יְהוָה אֱלֹהָיו וַיֹּאמַר יְהוָה אֵין עִמְּךָ לַעְזוֹר בֵּין רַב לְאֵין כֹּחַ עָזְרֵנוּ יְהוָה אֱלֹהֵינוּ כִּי עָלֶיךָ נִשְׁעַנּוּ וּבְשִׁמְךָ בָאנוּ עַל הֶהָמוֹן הַזֶּה יְהוָה אֱלֹהֵינוּ אַתָּה אַל יַעְצֹר עִמְּךָ אֱנוֹשׁ.
. ה' נענה לתפילת אָסָא והכה בצְבָא הכּוּשִׁים של זֶרַח, ואָסָא רדף אחריהם עד גְרָר שם הכה בהם.

מָרֵשָׁה נזכרת כעירו של הנביא אֱלִיעֶזֶר בֶּן דֹּדָוָהוּ, אשר התנבא שה' יקלקל את מעשי יְהוֹשָׁפָט מלך יְהוּדָה כיוון שחבר לאֲחַזְיָה מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל החוטא, ואמנם האוניות שבנה יְהוֹשָׁפָט נשברו ולא זכו לצאת לסחור בתַּרְשִׁישׁ
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-ב פרק כ פסוקים ל"ה-ל"ז: לה וְאַחֲרֵיכֵן אֶתְחַבַּר יְהוֹשָׁפָט מֶלֶךְ יְהוּדָה עִם אֲחַזְיָה מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל הוּא הִרְשִׁיעַ לַעֲשׂוֹת. לו וַיְחַבְּרֵהוּ עִמּוֹ לַעֲשׂוֹת אֳנִיּוֹת לָלֶכֶת תַּרְשִׁישׁ וַיַּעֲשׂוּ אֳנִיּוֹת בְּעֶצְיוֹן גָּבֶר. לז וַיִּתְנַבֵּא אֱלִיעֶזֶר בֶּן דֹּדָוָהוּ מִמָּרֵשָׁה עַל יְהוֹשָׁפָט לֵאמֹר כְּהִתְחַבֶּרְךָ עִם אֲחַזְיָהוּ פָּרַץ יְהוָה אֶת מַעֲשֶׂיךָ וַיִּשָּׁבְרוּ אֳנִיּוֹת וְלֹא עָצְרוּ לָלֶכֶת אֶל תַּרְשִׁישׁ.
. הנביא מִיכָה "הַמֹּרַשְׁתִּי" בא כמשוער ממוֹרֶשֶׁת גַּת ולא ממָרֵאשָׁה, אך הוא ניבא חורבן גם לעירו וגם למָרֵאשָׁה (הסמוכה לה מדרום), ולערים נוספות בשפלת יְהוּדָה. מִיכָה ניבא בימי חִזְקִיָּהוּ ואולי דבריו מיוחסים לימי מסע הכיבוש וההרס שערך סַנְחֵרִיב בערי יְהוּדָה באותם ימים. מִיכָה נעזר במשחק מלים על שמות הערים החרבות - כמו "עַפְרָה עָפָר הִתְפַּלָּשִׁי", "בָּתֵּי אַכְזִיב לְאַכְזָב", ולמָרֵשָׁה עוד יביא ה' את "הַיֹּרֵשׁ" (הכובש היורש את אדמותיה) שיגיע "עַד עֲדֻלָּם"
[^]מִיכָה פרק א פסוקים י"ד-ט"ו: יד לָכֵן תִּתְּנִי שִׁלּוּחִים עַל מוֹרֶשֶׁת גַּת בָּתֵּי אַכְזִיב לְאַכְזָב לְמַלְכֵי יִשְׂרָאֵל. טו עֹד הַיֹּרֵשׁ אָבִי לָךְ יוֹשֶׁבֶת מָרֵשָׁה עַד עֲדֻלָּם יָבוֹא כְּבוֹד יִשְׂרָאֵל.
.
זיהוי המקום
מָרֵאשָׁה שכנה כאמור במרכז שפלת יְהוּדָה, והיא נזכרת מספר פעמים יחד עם אַכְזִיב, עֲדֻלָּם, לָכִישׁ, וערים נוספות באזור זה. באוֹנוֹמַסְטִיקוֹן של אוסביוס (ספר גיאוגרפי של ארץ ישראל מהתקופה הביזנטית - במאה ה-4 לספירה) נאמר שהריסות מָרֵאשָׁה נמצאו בימיו במרחק של כ-2 מילין מבית-גוברין. במקום זה נמצא תל צַנְדַחַנָּה
[*]על שם כנסייה ביזנטית ואח"כ צלבנית שהוקדשה ל"סנט אנה\חנה", אם מרים אם ישו, ושניצבה מעט מצפון לתל
שלידו שכן בעבר כפר קטן שחורבותיו "ח'רבת מַרְעַש" שימרו את שמה של העיר המקראית
[3]לקסיקון מקראי, הוצאת דביר, 1965, מנחם סוליאלי ומשה ברכוז, ל-ת, עמוד 566
. זיהוי זה התאשר סופית כשהתגלתה באתר קבורה מצפון לתל כתובת המזכירה את מָרֵאשָׁה כעירו של הנקבר (אפולופאנס בן ססמאיוס, ראש עדת הצידונים במָרֵאשָׁה - ראו צילום).

ראשית היישוב בתל מָרֵאשָׁה היה בתקופת ההתנחלות (ברונזה מאוחרת ובעיקר ברזל) וההשערה היא שהעיר נוסדה ע"י בני יְהוּדָה (ממשפחות כָלֵב ועְדָּה - ראו למעלה). על התל נמצאו יסודות חומות מהתקופה הישראלית, ולפי הכתוב במקרא רְחַבְעָם ביצר את מָרֵאשָׁה לקראת או בעקבות מסע הכיבוש של פרעה שִׁישַׁק בארץ. גם בנו של שִׁישַׁק שלח לארץ צבא גדול בפיקודו של זֶרַח אך זה נהדף כאמור באזור מָרֵאשָׁה. לפי דברי הנביא מִיכָה משתמע שמָרֵאשָׁה נחרבה בימי חִזְקִיָּהוּ ומסע הכיבוש של סַנְחֵרִיב מלך אַשּׁוּר באזור. בתל נמצאו מספר חותמות "למלך" המתוארכות לימי מלכות חִזְקִיָּהוּ
[5]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ה, עמוד 479-478
.

אחרי חורבן הבית הראשון וגלות יְהוּדָה עברו אֱדוֹמִים רבים להתיישב באזור דרום יְהוּדָה, ומָרֵאשָׁה היתה בתקופה הפרסית וההלניסטית לבירת האזור המערבי של מחוז "אִידוּמיאָה". אל האדומים שבמָרֵאשָׁה הצטרפו אח"כ תושבים פניקים מצִידֹן וגם יוונים, והעיר היתה ל"פוליס" בעלת צביון הלניסטי\יווני טיפוסי. שרידי העיר ההלניסטית שנשתמרו יפה כוללים חומה ריבועית ובה שער מבוצר ומגדלים. מדרום לרחוב הראשי שבתחום העיר היתה רחבה עירונית ובה מקדש אדומי קטן. עניין מיוחד יש באזור של העיר ההלניסטית שנבנה למרגלות התל, שם נחצבו חללים תת-קרקעיים נרחבים בקרקע הקירטון הרכה שמתחת לבתים. חלק מהחללים היו בשימוש כבר בימי ממלכת יהודה, אך רובם נחצבו בתקופה ההלניסטית. החללים כללו חדרי למגורים, בורות מים גדולים, ומתקנים חקלאיים כולל בתי בד לייצור שמן, מחסנים, אורוות, וכמה עשרות מערות קולומבריום לגידול יונים או עופות אחרים. בסמוך לתל נמצאו גם כמה מערות קבורה מרשימות, המעידות גם הן על התרבות היוונית של תושבי העיר.

מָרֵאשָׁה ההלניסטית היתה מוקד של התנגדות לעליית החשמונאים, עד שהעיר נכבשה בימי יוחנן הורקנוס אשר גייר בכפייה את תושביה. העיר קיבלה בחזרה את עצמאותה בימי השלטון הרומאי, אך חרבה במהלך מסע ההרס של הפַּרְתִּים אויבי רוֹמָא בארץ בשנת 40 לפנה"ס. העיר נותרה בחורבנה כאמור גם בתקופה הביזנטית של אוסביוס (ראו למעלה), והמרכז השלטוני של האזור עבר לבית גוברין השכנה.
פרקים המזכירים את מָרֵאשָׁה
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על מָרֵאשָׁה באתרים של ויקיפדיה ועמוד ענן.
טיולים באזור: גן לאומי בית גוברין-מרשה. באתר רשות הטבע והגנים
המידע המובא באתרי הטיולים השונים המקושרים כאן הוא בגדר המלצה והינו כללי בלבד. אתר עַלַמַּפָּה או מפעיליו כמובן אינם אחראים על המידע המובא באתרים המקושרים, או על תוצאות הטיולים, והאחריות מוטלת על המטייל\ת לנהוג באחריות הנדרשת כולל לימוד המצב העדכני במקורות נוספים, הכנה מתאימה, ושמירה על הזהירות הנדרשת מאופי המקום והמטיילים.