עיר
נֹב
רמת זיהוי : 4 - אין זיהוי מבוסס
נֹב במקרא
נְחֶמְיָה מזכיר את נֹב כעיר בנחלת בִנְיָמִן, בין עֲנָתוֹת לעֲנָנְיָה ברשימה של 16 ערים של בני בִנְיָמִן שמחוץ לירוּשָׁלָ‍ִם אליהם שבו בני בִנְיָמִן מהגולה, וברשימה נזכרות ערים נוספות מצפון ליְרוּשָׁלַיִם וגם מהַשְּׁפֵלָה
[^]נְחֶמְיָה פרק י"א פסוקים ל"א-ל"ב: לא וּבְנֵי בִנְיָמִן מִגָּבַע מִכְמָשׂ וְעַיָּה וּבֵית אֵל וּבְנֹתֶיהָ. לב עֲנָתוֹת נֹב עֲנָנְיָה.
. הנביא יְשַׁעְיָהוּ תיאר את מהלך מסע הכיבוש של מֶלֶךְ אַשּׁוּר (סַנְחֵרִיב?) ביְהוּדָה והביא רשימה של אתרים המסודרים מצפון לדרום - עַי, מִגְרוֹן, מִכְמָשׂ, גֶּבַע, הָרָמָה, גִּבְעָה, בַּת גַּלִּים, לַיְשָׁה, עֲנָתוֹת, מַדְמֵנָה, ולבסוף נֹב, שבה הכובש "יְנֹפֵף יָדוֹ הַר בַּת צִיּוֹן גִּבְעַת יְרוּשָׁלָ‍ִם"
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק י פסוקים כ"ח-ל"ב: כח בָּא עַל עַיַּת עָבַר בְּמִגְרוֹן לְמִכְמָשׂ יַפְקִיד כֵּלָיו. כט עָבְרוּ מַעְבָּרָה גֶּבַע מָלוֹן לָנוּ חָרְדָה הָרָמָה גִּבְעַת שָׁאוּל נָסָה. ל צַהֲלִי קוֹלֵךְ בַּת גַּלִּים הַקְשִׁיבִי לַיְשָׁה עֲנִיָּה עֲנָתוֹת. לא נָדְדָה מַדְמֵנָה יֹשְׁבֵי הַגֵּבִים הֵעִיזוּ. לב עוֹד הַיּוֹם בְּנֹב לַעֲמֹד יְנֹפֵף יָדוֹ הַר בית [בַּת] צִיּוֹן גִּבְעַת יְרוּשָׁלָ‍ִם.
- כלומר משתמע שנֹב קרובה ליְרוּשָׁלָ‍ִם ואולי אף צופה עליה.

בימי מלכות שָׁאוּל היתה נֹב עיר כֹּהֲנִים שבה ישב אֲחִימֶלֶךְ הַכֹּהֵן, בֶן אֲחִטוּב
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק כ"ב פסוק י"א: יא וַיִּשְׁלַח הַמֶּלֶךְ לִקְרֹא אֶת אֲחִימֶלֶךְ בֶּן אֲחִיטוּב הַכֹּהֵן וְאֵת כָּל בֵּית אָבִיו הַכֹּהֲנִים אֲשֶׁר בְּנֹב וַיָּבֹאוּ כֻלָּם אֶל הַמֶּלֶךְ.
בֶּן פִּינְחָס בֶּן עֵלִי הכֹּהֵן משִׁלֹה
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק י"ד פסוק ג: ג וַאֲחִיָּה בֶן אֲחִטוּב אֲחִי אִיכָבוֹד בֶּן פִּינְחָס בֶּן עֵלִי כֹּהֵן יְהוָה בְּשִׁלוֹ נֹשֵׂא אֵפוֹד וְהָעָם לֹא יָדַע כִּי הָלַךְ יוֹנָתָן.
. יחד עם אֲחִימֶלֶךְ ומשפחתו ישבו בנֹב גם עוד 85 כֹּהֲנִים נושאי אֵפוֹד בָּד, ומשפחות רגילות של בני היישוב
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק כ"ב פסוקים י"ח-י"ט: יח וַיֹּאמֶר הַמֶּלֶךְ לדויג [לְדוֹאֵג] סֹב אַתָּה וּפְגַע בַּכֹּהֲנִים וַיִּסֹּב דויג [דּוֹאֵג] הָאֲדֹמִי וַיִּפְגַּע הוּא בַּכֹּהֲנִים וַיָּמֶת בַּיּוֹם הַהוּא שְׁמֹנִים וַחֲמִשָּׁה אִישׁ נֹשֵׂא אֵפוֹד בָּד. יט וְאֵת נֹב עִיר הַכֹּהֲנִים הִכָּה לְפִי חֶרֶב מֵאִישׁ וְעַד אִשָּׁה מֵעוֹלֵל וְעַד יוֹנֵק וְשׁוֹר וַחֲמוֹר וָשֶׂה לְפִי חָרֶב.
.

דָוִד ברח לנֹב מאימת שָׁאוּל שרדף אחריו, ואֲחִימֶלֶךְ נבהל לראותו לבדו. אֲחִימֶלֶךְ פחד לעזור לדָוִד, אך אחרי השתדלות קצרה הוא הסכים לתת לו לֶחֶם. דָוִד ביקש לעזוב במהרה, וביקש גם כלי נשק מאֲחִימֶלֶךְ. אֲחִימֶלֶךְ ענה הנשק היחידי שברשותו הוא חרב גָּלְיָת אותו הכה דָוִד בְּעֵמֶק הָאֵלָה, אך דָוִד לקח אִתּוֹ את החרב ברצון
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק כ"א פסוקים ט-י: ט וַיֹּאמֶר דָּוִד לַאֲחִימֶלֶךְ וְאִין יֶשׁ פֹּה תַחַת יָדְךָ חֲנִית אוֹ חָרֶב כִּי גַם חַרְבִּי וְגַם כֵּלַי לֹא לָקַחְתִּי בְיָדִי כִּי הָיָה דְבַר הַמֶּלֶךְ נָחוּץ. י וַיֹּאמֶר הַכֹּהֵן חֶרֶב גָּלְיָת הַפְּלִשְׁתִּי אֲשֶׁר הִכִּיתָ בְּעֵמֶק הָאֵלָה הִנֵּה הִיא לוּטָה בַשִּׂמְלָה אַחֲרֵי הָאֵפוֹד אִם אֹתָהּ תִּקַּח לְךָ קָח כִּי אֵין אַחֶרֶת זוּלָתָהּ בָּזֶה וַיֹּאמֶר דָּוִד אֵין כָּמוֹהָ תְּנֶנָּה לִּי.
. אח"כ דֹּאֵג הָאֲדֹמִי סיפר לשָׁאוּל שראה את כל זאת, ושָׁאוּל זעם על עזרת אֲחִימֶלֶךְ לדָּוִד וצווה על הוצאתו להורג יחד עם כל ביתו ועם כל שאר כהני נֹב. עבדי שָׁאוּל סירבו לבצע את ההוצאות להורג, ושָׁאוּל הטיל את המשימה על דֹּאֵג שהרג את 85 הכהנים, ואת כל יושבי נֹב ואף את החיות שבה, מלבד את אֶבְיָתָר בן אֲחִימֶלֶךְ שהצליח לברוח לדָוִד.

יש המפרשים ש"נְבוֹ" הנזכרת בספרי עֶזְרָא ונְחֶמְיָה היא נֹב. בכל אופן בעֶזְרָא ונְחֶמְיָה נזכרים 52 בְּנֵי נְבוֹ ברשימת השבים מגלות בבל
[^]עֶזְרָא פרק ב פסוק כ"ט: כט בְּנֵי נְבוֹ חֲמִשִּׁים וּשְׁנָיִם.
[^]נְחֶמְיָה פרק ז פסוק ל"ג: לג אַנְשֵׁי נְבוֹ אַחֵר חֲמִשִּׁים וּשְׁנָיִם.
, ועֶזְרָא גם מזכיר את בְּנֵי הַכֹּהֲנִים מנְבוֹ שנישאו לנָשִׁים נָכְרִיּוֹת
[^]עֶזְרָא פרק י פסוקים י"ח, מ"ג: יח וַיִּמָּצֵא מִבְּנֵי הַכֹּהֲנִים אֲשֶׁר הֹשִׁיבוּ נָשִׁים נָכְרִיּוֹת מִבְּנֵי יֵשׁוּעַ בֶּן יוֹצָדָק וְאֶחָיו מַעֲשֵׂיָה וֶאֱלִיעֶזֶר וְיָרִיב וּגְדַלְיָה. ... מג מִבְּנֵי נְבוֹ יְעִיאֵל מַתִּתְיָה זָבָד זְבִינָא ידו [יַדַּי] וְיוֹאֵל בְּנָיָה.
.
זיהוי המקום
אֲחִימֶלֶךְ מבית עֵלִי הקים כמשוער עיר כֹּהֲנִים בנֹב אחרי נפילת שִׁלֹה ומות עֵלִי בעקבות המפלה בקרב אֶבֶן הָעֵזֶר. שָׁאוּל אולי טָבַח בכֹּהֲנִים של נֹב מתוך רצון להשמיד את בית עֵלִי שייצג את ההנהגה הקודמת של העם, ואשר תמך בהתנגדות של שְׁמוּאֵל ושל דָוִד למלכות שָׁאוּל. נֹב בכל אופן שימשה בתקופה זו, שלפני המעבר ליְרוּשָׁלַיִם, מרכז דתי בו פעלו כֹּהֲנִים נושאי אֵפוֹד, במקביל לקִרְיַת יְעָרִים שם שכן ארון הברית
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק ז פסוקים א-ב: א וַיָּבֹאוּ אַנְשֵׁי קִרְיַת יְעָרִים וַיַּעֲלוּ אֶת אֲרוֹן יְהוָה וַיָּבִאוּ אֹתוֹ אֶל בֵּית אֲבִינָדָב בַּגִּבְעָה וְאֶת אֶלְעָזָר בְּנוֹ קִדְּשׁוּ לִשְׁמֹר אֶת אֲרוֹן יְהוָה. ב וַיְהִי מִיּוֹם שֶׁבֶת הָאָרוֹן בְּקִרְיַת יְעָרִים וַיִּרְבּוּ הַיָּמִים וַיִּהְיוּ עֶשְׂרִים שָׁנָה וַיִּנָּהוּ כָּל בֵּית יִשְׂרָאֵל אַחֲרֵי יְהוָה.
, ל"גִּבְעַת הָאֱלֹהִים" (כנראה גִּבְעַת שָׁאוּל) בה ניצבה הַבָּמָה שבה התנבאו חֶבֶל נְבִיאִים
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק י פסוק ה: ה אַחַר כֵּן תָּבוֹא גִּבְעַת הָאֱלֹהִים אֲשֶׁר שָׁם נְצִבֵי פְלִשְׁתִּים וִיהִי כְבֹאֲךָ שָׁם הָעִיר וּפָגַעְתָּ חֶבֶל נְבִיאִים יֹרְדִים מֵהַבָּמָה וְלִפְנֵיהֶם נֵבֶל וְתֹף וְחָלִיל וְכִנּוֹר וְהֵמָּה מִתְנַבְּאִים.
, ואח"כ גם לגִּבְעוֹן אשר שם הותיר דָוִד באופן זמני את המִשְׁכַּן ואת הפולחן הקשור בו תחת השגחת צָדוֹק הַכֹּהֵן
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-א פרק ט"ז פסוקים ל"ט-מ: לט וְאֵת צָדוֹק הַכֹּהֵן וְאֶחָיו הַכֹּהֲנִים לִפְנֵי מִשְׁכַּן יְהוָה בַּבָּמָה אֲשֶׁר בְּגִבְעוֹן. מ לְהַעֲלוֹת עֹלוֹת לַיהוָה עַל מִזְבַּח הָעֹלָה תָּמִיד לַבֹּקֶר וְלָעָרֶב וּלְכָל הַכָּתוּב בְּתוֹרַת יְהוָה אֲשֶׁר צִוָּה עַל יִשְׂרָאֵל.
.

נֹב כאמור שכנה בנחלת בִנְיָמִן, בין עֲנָתוֹת לעֲנָנְיָה (אשר יש המשערים ששכנה בכפר אלעיזריה ממזרח להר הזיתים). על פי יְשַׁעְיָהוּ שכנה נֹב בסמוך ליְרוּשָׁלַיִם, בתחנה האחרונה של מסע מלך אַשּׁוּר דרומה אל העיר, ומדרום לגִּבְעָה ולעֲנָתוֹת, במקום בו כבר ניתן "לנופף את היד" אל עבר יְרוּשָׁלַיִם ואולי אף לראות אותה
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק י פסוק ל"ב: לב עוֹד הַיּוֹם בְּנֹב לַעֲמֹד יְנֹפֵף יָדוֹ הַר בית [בַּת] צִיּוֹן גִּבְעַת יְרוּשָׁלָ‍ִם.
. גם מהעובדה שנֹב היתה מרכז דתי ניתן לשער ששכנה במקום נישא הנראה למרחוק.

למרות כל הרמזים הללו ולמרות היותה של נֹב מרכז דתי חשוב בתקופת ראשית המלוכה, עדיין לא נמצא זיהוי מבוסס ומוסכם לאתר של העיר. קיימות בכל זאת כמה הצעות זיהוי באתרים מתאימים המשקיפים על יְרוּשָׁלַיִם, ובעיקר באזור הר הצופים מצפון ליְרוּשָׁלַיִם והר הזיתים ממזרח לה. כך, יש המשערים שהאתר של נֹב היה באזור הכפר עִיסָוִּיֶּה שעל הר הצופים
[1]ארץ ישראל בתקופת המקרא, יוחנן אהרוני, מהדורה מתוקנת בעריכת ישראל אפעל, הוצאת יד יצחק בן-צבי, ירושלים תשמ"ח, עמוד 315
אשר בה נמצאו גם חרסים מתקופת הברזל (הישראלית), אך למעשה אי אפשר להשקיף מאתר זה על יְרוּשָׁלַיִם, והחרסים שנמצאו גבוה יותר בהר אינם מעידים על מקום יישוב משמעותי. גם בפסגת הר הצופים (ראס אל-משארף) לא נמצאו עדויות ארכאולוגיות מתאימות, וכך גם לא באזור שהוצע על רכס שֻעפאט שמצפון-מערב להר הצופים. לפיכך יש המציעים לחפש את נֹב באתר כלשהו על הר הזיתים, למשל באזור שכונת אַ-טּוּר, למרות שגם שם לא נמצא בינתיים ממצא מתאים
[2]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ה, עמוד 685-684
[3]עולם התנ"ך, ספר שְׁמוּאֵל-א עמ' 185.
.
פרקים המזכירים את נֹב
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על נֹב באתר של ויקיפדיה.