טבלת השמות המקראיים
זכר
מְנַשֶּׁה
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Jacob Blessing Ephraim and Manasseh, by Rembrandt (1606-1669) [Public domain], via Wikimedia Commons
מקור השם
כִּי נַשַּׁנִי אֱלֹהִים אֶת כָּל עֲמָלִי וְאֵת כָּל בֵּית אָבִי
[^]בְּרֵאשִׁית פרק מ"א פסוק נ"א: נא וַיִּקְרָא יוֹסֵף אֶת שֵׁם הַבְּכוֹר מְנַשֶּׁה כִּי נַשַּׁנִי אֱלֹהִים אֶת כָּל עֲמָלִי וְאֵת כָּל בֵּית אָבִי.
מְנַשֶּׁה במקרא
מְנַשֶּׁה היה הבן הבכור של יוֹסֵף ושל אָסְנַת. יוֹסֵף הצליח לפענח את החלומות של פַּרְעֹה, אשר ניבאו 7 שנות שׂוֹבַע ואחריהן 7 שנות רָעַב. פַּרְעֹה התרשם מחכמת יוֹסֵף, העלה אותו לגְּדוּלָה במִצְרָיִם, והשיא אותו לאָסְנַת בַּת פּוֹטִי פֶרַע כֹּהֵן העיר אוֹן
[^]בְּרֵאשִׁית פרק מ"א פסוק מ"ה: מה וַיִּקְרָא פַרְעֹה שֵׁם יוֹסֵף צָפְנַת פַּעְנֵחַ וַיִּתֶּן לוֹ אֶת אָסְנַת בַּת פּוֹטִי פֶרַע כֹּהֵן אֹן לְאִשָּׁה וַיֵּצֵא יוֹסֵף עַל אֶרֶץ מִצְרָיִם.
. במהלך שנות השׂוֹבַע, יוֹסֵף עסק באגירת מזון לקראת שנות הרעב. עוד לפני שהגיעו שנות הרעב, אָסְנַת ילדה לְיוֹסֵף את מְנַשֶּׁה ואת אֶפְרָיִם. יוֹסֵף נתן למְנַשֶּׁה את שמו, כתודה לה' אשר בדברים הטובים שעשה לו, גרם לו לשכוח ("נַשַּׁנִי") את כל הסבל\עמל שנפל עליו בבֵית אָבִיו יַעֲקֹב (שם נפל קורבן לשנאת אֶחָיו)
[^]בְּרֵאשִׁית פרק מ"א פסוקים נ-נ"ב: נ וּלְיוֹסֵף יֻלַּד שְׁנֵי בָנִים בְּטֶרֶם תָּבוֹא שְׁנַת הָרָעָב אֲשֶׁר יָלְדָה לּוֹ אָסְנַת בַּת פּוֹטִי פֶרַע כֹּהֵן אוֹן. נא וַיִּקְרָא יוֹסֵף אֶת שֵׁם הַבְּכוֹר מְנַשֶּׁה כִּי נַשַּׁנִי אֱלֹהִים אֶת כָּל עֲמָלִי וְאֵת כָּל בֵּית אָבִי. נב וְאֵת שֵׁם הַשֵּׁנִי קָרָא אֶפְרָיִם כִּי הִפְרַנִי אֱלֹהִים בְּאֶרֶץ עָנְיִי.
.

שנים אח"כ יוֹסֵף הזמין את אביו יַעֲקֹב ואת כל שאר משפחתו לבוא ולגור במִצְרָיִם תחת חסותו. בערוב ימיו של יַעֲקֹב, כאשר כבר היה זקן וחולה, יוֹסֵף בא אליו עם שני בָּנָיו כדי שיברך אותם. יַעֲקֹב התיישב על מיטתו ואמר שההבטחה שקיבל מה' בלוּז (להיות לגוי גדול ולרשת את הארץ) תתקיים גם בבָּנָיו של יוֹסֵף, כמו שתתקיים בבָּנָיו שלו. יַעֲקֹב ביקש שיוֹסֵף יְקָרֵב אליו את נכדיו, ואחרי שנישק וחיבק אותם, הוא הוסיף שכבר לא היתה בו תקווה לראות שוב את יוֹסֵף, והנה הוא רואה את בָּנָיו.

יוֹסֵף שָׂם את אֶפְרַיִם ליד ידו השמאלית של יַעֲקֹב ואת מְנַשֶּׁה הבכור ליד ידו הימנית (כדי שיַעֲקֹב יברך את הבכור ברכה חזקה יותר בידו הימנית), אבל יַעֲקֹב מצליב את ידיו כך שידו הימנית על ראש אֶפְרַיִם, כדי לברך אותם כך. יוֹסֵף ניסה להעביר את יד ימינו של אביו אל ראש מְנַשֶּׁה הבכור, אך יַעֲקֹב סירב, וטען שאמנם ממְנַשֶּׁה יבוא שבט גדול, אך הוא יודע ששבט אֶפְרַיִם יהיה גדול עוד יותר. הוא בכל אופן בירך את שניהם, ואֶת אֶפְרַיִם לִפְנֵי מְנַשֶּׁה.

הגבולות והערים של נחלת שבט מְנַשֶּׁה, כפי שנקבעו בזמן ההתנחלות בארץ בימי יְהוֹשֻׁעַ, מפורטים בספר יְהוֹשֻׁעַ. ביְהוֹשֻׁעַ פרק י"ג מפורטים גבולות השבטים שממזרח לירדן, כולל של נחלות רְאוּבֵן, גָּד, וחצי המְנַשֶּׁה. ביְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ז נמסרים הגבולות הכלליים של נחלות בְּנֵי יוֹסֵף שמערב לירדן, ואח"כ מפורטות הנחלות באופן נפרד, כשביְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ז נמסרים גבולות וערי נחלת שבט מְנַשֶּׁה (מלבד כמה ערים של שבט מְנַשֶּׁה שהיו בגבולות נחלת אֶפְרַיִם
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ז פסוק ט: ט וְהֶעָרִים הַמִּבְדָּלוֹת לִבְנֵי אֶפְרַיִם בְּתוֹךְ נַחֲלַת בְּנֵי מְנַשֶּׁה כָּל הֶעָרִים וְחַצְרֵיהֶן.
). תאור שתי הנחלות מופיע שוב בדִּבְרֵי-הַיָּמִים-א פרק ז, ושם נמסרת גם רשימת השושלות של בְּנֵי מְנַשֶּׁה, הכוללת בין השאר את מָכִיר בן מְנַשֶּׁה, שהיה לאב הקדמון של תושבי הַגִּלְעָד.
פרקים המזכירים את מְנַשֶּׁה
ציטוטים נבחרים
משפחת יַעֲקֹב