טבלת הצמחים
שְּׂעֹרָה

פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Lucash [CC-BY-SA-3.0]. Original image size reduced by Allon Adir.
גבעול, עלים, ושִׁבּוֹלֶת של שְּׂעֹרָה, הכוללת את הגרעינים, אשר מהמוץ העוטף אותם יוצאים המַלְעָנִים הארוכים (זיפים נוקשים וחדים)
הצמח במקרא
השְּׂעֹרָה, מוּצָרֶיהָ, והשלבים של הגידול והעיבוד שלה נזכרים עשרות פעמים במקרא, לרוב יחד עם החִטָּה, וכשנייה רק לה בחשיבותה. כך היא מופיעה אחרי החִטָּה בראש גידולי הארץ בין שבעת המינים
[^]דְּבָרִים פרק ח פסוק ח: ח אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן אֶרֶץ זֵית שֶׁמֶן וּדְבָשׁ.
וברשימת חמשת הדגנים של הארץ
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק כ"ח פסוק כ"ה: כה הֲלוֹא אִם שִׁוָּה פָנֶיהָ וְהֵפִיץ קֶצַח וְכַמֹּן יִזְרֹק וְשָׂם חִטָּה שׂוֹרָה וּשְׂעֹרָה נִסְמָן וְכֻסֶּמֶת גְּבֻלָתוֹ.
. נזכר גם גידול השְּׂעֹרָה והחִטָּה במִצְרָיִם, שם נזכר שמכת הבָּרָד הכתה בשְּׂעֹרָה שעונת הקציר שלה כבר הגיעה, אך החִטָּה שהיתה עדיין נמוכה לא נפגעה
[^]שְׁמוֹת פרק ט פסוקים ל"א-ל"ב: לא וְהַפִּשְׁתָּה וְהַשְּׂעֹרָה נֻכָּתָה כִּי הַשְּׂעֹרָה אָבִיב וְהַפִּשְׁתָּה גִּבְעֹל. לב וְהַחִטָּה וְהַכֻּסֶּמֶת לֹא נֻכּוּ כִּי אֲפִילֹת הֵנָּה.
.

המקרא מזכיר גם את המלאכות ושלבי הגידול הקשורים לשְּׂעֹרָה, בדומה לחִטָּה. אלה כוללים את עונות הזריעה
[^]וַיִּקְרָא פרק כ"ז פסוק ט"ז: טז וְאִם מִשְּׂדֵה אֲחֻזָּתוֹ יַקְדִּישׁ אִישׁ לַיהוָה וְהָיָה עֶרְכְּךָ לְפִי זַרְעוֹ זֶרַע חֹמֶר שְׂעֹרִים בַּחֲמִשִּׁים שֶׁקֶל כָּסֶף.
והקציר
[^]שְׁמוּאֵל-ב פרק כ"א פסוק ט: ט וַיִּתְּנֵם בְּיַד הַגִּבְעֹנִים וַיֹּקִיעֻם בָּהָר לִפְנֵי יְהוָה וַיִּפְּלוּ שבעתים [שְׁבַעְתָּם] יָחַד והם [וְהֵמָּה] הֻמְתוּ בִּימֵי קָצִיר בָּרִאשֹׁנִים תחלת [בִּתְחִלַּת] קְצִיר שְׂעֹרִים.
. מ
רוּת פרק ב פסוק כ"גרוּת פרק ב פסוק כ"ג: כג וַתִּדְבַּק בְּנַעֲרוֹת בֹּעַז לְלַקֵּט עַד כְּלוֹת קְצִיר הַשְּׂעֹרִים וּקְצִיר הַחִטִּים וַתֵּשֶׁב אֶת חֲמוֹתָהּ.
משתמע שכמו במִצְרָיִם - קציר החִטִּים בא לאחר קציר הַשְּׂעֹרִים, ומסופר על איסוף הלֶקֶט המושאר לעניים (שְּׂעֹרִים שנפלו תוך כדי הקציר בשדה). נזכרת גם מְלֶאכֶת החבטה בשְּׂעֹרִים בה מפרידים את גרעיני הדגן מהמוֹץ
[^]רוּת פרק ב פסוק י"ז: יז וַתְּלַקֵּט בַּשָּׂדֶה עַד הָעָרֶב וַתַּחְבֹּט אֵת אֲשֶׁר לִקֵּטָה וַיְהִי כְּאֵיפָה שְׂעֹרִים.
, ומְלֶאכֶת הַזּוֹרֶה בגֹּרֶן אשר מפריד ברוח את הקליפות מהגרעינים
[^]רוּת פרק ג פסוק ב: ב וְעַתָּה הֲלֹא בֹעַז מֹדַעְתָּנוּ אֲשֶׁר הָיִית אֶת נַעֲרוֹתָיו הִנֵּה הוּא זֹרֶה אֶת גֹּרֶן הַשְּׂעֹרִים הַלָּיְלָה.
.

בראש מוצרי השְּׂעֹרָה מופיעים כמובן הקמח
[^]בַּמִּדְבָּר פרק ה פסוק ט"ו: טו וְהֵבִיא הָאִישׁ אֶת אִשְׁתּוֹ אֶל הַכֹּהֵן וְהֵבִיא אֶת קָרְבָּנָהּ עָלֶיהָ עֲשִׂירִת הָאֵיפָה קֶמַח שְׂעֹרִים לֹא יִצֹק עָלָיו שֶׁמֶן וְלֹא יִתֵּן עָלָיו לְבֹנָה כִּי מִנְחַת קְנָאֹת הוּא מִנְחַת זִכָּרוֹן מַזְכֶּרֶת עָו‍ֹן.
והלֶחֶם
[^]שׁוֹפְטִים פרק ז פסוק י"ג: יג וַיָּבֹא גִדְעוֹן וְהִנֵּה אִישׁ מְסַפֵּר לְרֵעֵהוּ חֲלוֹם וַיֹּאמֶר הִנֵּה חֲלוֹם חָלַמְתִּי וְהִנֵּה צלול [צְלִיל] לֶחֶם שְׂעֹרִים מִתְהַפֵּךְ בְּמַחֲנֵה מִדְיָן וַיָּבֹא עַד הָאֹהֶל וַיַּכֵּהוּ וַיִּפֹּל וַיַּהַפְכֵהוּ לְמַעְלָה וְנָפַל הָאֹהֶל.
. הַשְּׂעֹרִים משמשים גם כתֶּבֶן לַסּוּסִים
[^]מְלָכִים-א פרק ה פסוק ח: ח וְהַשְּׂעֹרִים וְהַתֶּבֶן לַסּוּסִים וְלָרָכֶשׁ יָבִאוּ אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר יִהְיֶה שָּׁם אִישׁ כְּמִשְׁפָּטוֹ.
. השְּׂעֹרָה נמכרת כמוצר בסיסי בשווקים
[^]מְלָכִים-ב פרק ז פסוק א: א וַיֹּאמֶר אֱלִישָׁע שִׁמְעוּ דְּבַר יְהוָה כֹּה אָמַר יְהוָה כָּעֵת מָחָר סְאָה סֹלֶת בְּשֶׁקֶל וְסָאתַיִם שְׂעֹרִים בְּשֶׁקֶל בְּשַׁעַר שֹׁמְרוֹן.
, והיא משמשת כאמצעי תשלום
[^]יְחֶזְקֵאל פרק י"ג פסוק י"ט: יט וַתְּחַלֶּלְנָה אֹתִי אֶל עַמִּי בְּשַׁעֲלֵי שְׂעֹרִים וּבִפְתוֹתֵי לֶחֶם לְהָמִית נְפָשׁוֹת אֲשֶׁר לֹא תְמוּתֶנָה וּלְחַיּוֹת נְפָשׁוֹת אֲשֶׁר לֹא תִחְיֶינָה בְּכַזֶּבְכֶם לְעַמִּי שֹׁמְעֵי כָזָב.
או העלאת מס
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-ב פרק כ"ז פסוק ה: ה וְהוּא נִלְחַם עִם מֶלֶךְ בְּנֵי עַמּוֹן וַיֶּחֱזַק עֲלֵיהֶם וַיִּתְּנוּ לוֹ בְנֵי עַמּוֹן בַּשָּׁנָה הַהִיא מֵאָה כִּכַּר כֶּסֶף וַעֲשֶׂרֶת אֲלָפִים כֹּרִים חִטִּים וּשְׂעוֹרִים עֲשֶׂרֶת אֲלָפִים זֹאת הֵשִׁיבוּ לוֹ בְּנֵי עַמּוֹן וּבַשָּׁנָה הַשֵּׁנִית וְהַשְּׁלִשִׁית.
.
פרקים המזכירים את השְּׂעֹרָה
ציטוטים נבחרים - חלקם מולחנים
זיהוי הצמח
תכונות השְּׂעֹרָה והיחס שלה לחִטָּה, החשיבות שלה לאָדָם, והשימוש הרצוף בה למאכל ולמאפים שונים כפי שהם מפורטים במקרא אינם מותירים שום ספק בזיהוי של השְּׂעֹרָה במקרא עם מִינֵי השְּׂעֹרָה של ימינו, למרות שמאז פותחו זנים חדשים כמובן. קיימים גם ממצאים ארכיאולוגים רבים לגידול השְּׂעֹרָה בארץ ובמזרח הקדום, והמין הנפוץ מאז ועד היום הוא של השְּׂעֹרָה התַּרְבּוּתִית
[1]צמחי המקרא, זהר עמר, הוצאת ראובן מס ירושלים 2012, עמ 117.
.
שְּׂעֹרָה תַּרְבּוּתִית
שם מדעי: Hordeum vulgare
משפחה: דגניים
סוג: שעורה
בערבית: שעיר
השְּׂעֹרָה כמו החִטָּה היא בין הגידולים החשובים ביותר לאָדָם, והיא בויתה באֲזוֹרֵנוּ לפני אלפי שנים כך שתהיה בעלת תכונות שימושיות. הגרעינים של השְּׂעֹרָה התַּרְבּוּתִית גדולים ואינם מתפזרים עם השיבולים באופן טבעי כמו במין הבָּר (שְׂעוֹרַת הַתָּבוֹר), כך שיְבוּל הקציר גדול יותר. גובה השיבולים הינו אחיד יחסית, כך שמלאכת הקציר נעשית קלה יותר. את הגרעינים ניתן לשמור לזמן ארוך ולנדוד איתם. לשְּׂעֹרָה יש דרישות צנועות יותר לגשם בהשוואה לחִטָּה, והיא גם מצליחה לגדול באדמות טובות פחות.

במהלך ההיסטוריה נוצרו כ-30 מינים שונים של שְּׂעֹרָה, שהותאמו לשימושים שונים, כולל למאכל הגרעינים, לטחינתם לשם ייצור קמח ולֶחֶם (הפָּחוּת בערכו מלֶחֶם החִטָּה), וכמספוא לבהמות. הַמִּצְרִים פיתחו גם את תהליך ייצור הבִּירָה, אותה הם הכינו בעיקר משְּׂעֹרִים, אשר עתירות יותר בסוכר. כיום, כמו בעבר, מין השְּׂעֹרָה הנפוץ ביותר הוא של השְּׂעֹרָה התַּרְבּוּתִית. בזן הדּוּ-טורי השיבולת מסודרת בשני טורים של גרעינים. הזן השש-טורי כולל 6 טורים של גרעינים, והוא מעט כהה יותר בתקופת הפריחה (ראו צילום). הזן השש-טורי כולל גם יותר חלבון אך פחות סוכרים מהזן הדּוּ-טורי, ולכן הוא מתאים יותר למספוא, אך פחות לייצור בִּירָה.

השְּׂעֹרָה היא צמח חד-שנתי, זקוף, בעל שיבולים ארוכים מעט משל החִטָּה. הגבעול זקוף, ויוצאים ממנו מספר קטן של עלים זה מעל זה. העלה (הרחב מעט יותר מהעלה של החִטָּה) עוטף את הגבעול בבסיסו ואז נפרש לטָרָף
[*]גוף העלה
ישר וארוך. בזמן הפריחה מבצבצים האבקנים הבהירים מתוך השיבולת (ראו צילום). ההַאֲבָקָה נעשית ברוח, אך היא בעיקר הַאֲבָקָה עצמית. רק חלק מהפרחים מבשילים בסופו של דבר לפרי. הפרי (הזירעון) עטוף בקשקשי "מוֹץ" (תחתון ועליון) וב"גְּלוּמוֹת" (מתחת לתפרחת) שאח"כ מתייבשות ביחד עם המוֹץ, וכך הם נפרדים כולם בקלות רבה יותר מהגרעין. המוֹץ התחתון מסתיים במַלְעָן - זיף ארוך, קשה, וחד. המַלְעָנים של השְּׂעֹרָה ארוכים ושעירים מאלה של החִטָּה, ומכאן גם שמה של השְּׂעֹרָה.

בָּאָרֶץ, הגרגרים מבשילים באפריל, אז מתקיימת עונת קציר הַשְּׂעֹרִים (כאמור כחודש לפני עונת ההבשלה והקציר של החִטָּה, המבשילה בחודשי מאי-יוני). את הַשְּׂעֹרִים היו חובטים כדי להפריד ולפורר אותם, ואת התערובת היו זורים ברוח, כך שהמוֹץ הקליל יעוף והגרגרים הנקיים והכבדים יחסית ייפלו לקרקע ויאספו על ידי הקוצר.

ניתן לקרוא עוד על שְּׂעֹרָה תַּרְבּוּתִית באתרים של ויקיפדיה, צמח השדה, וצמחיית ישראל ברשת.
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Brian Robert Marshall / A field of barley, near Hackpen White Horse / [CC-BY-SA-2.0]. Original image size reduced by Allon Adir.
שדה שְּׂעֹרִים
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Matt Lavin from Bozeman, Montana, USA [CC-BY-SA-2.0]. Original image size reduced by Allon Adir.
שְּׂעֹרָה שש-טורית גדלה בפאה של שדה שְּׂעֹרָה דּוּ-טורית, ופורחת בגוון כהה יותר מאשר השְּׂעֹרָה הדּוּ-טורית
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Rasbak [CC-BY-SA-3.0]. Original image size reduced by Allon Adir.
פריחת השְּׂעֹרָה (עם אבקנים בהירים)
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Jamain [CC-BY-SA-3.0]. Original image size reduced by Allon Adir.
שְּׂעֹרָה בשלה ומוכנה לקציר
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Sanjay Acharya [CC-BY-SA-4.0]. Original image size reduced by Allon Adir.
גרעיני שְּׂעֹרָה עטופים במוֹץ (משמאל) וערומים (מימין)