עיר
עֵין גֶּדִי
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Ein Gedi. By Sarah Murray from South Bend, IN, USA [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons
מפל בשמורת עין-גדי
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

synagogue Ein Gedi Israel, by Teqoah / [Public domain]. Original image size reduced by Allon Adir.
רצפת בית-הכנסת העתיק של עין-גדי מהמאה ה-3 לספירה
רמת זיהוי : 1 - זיהוי ודאי
כנויים נוספים : חַצְצוֹן תָּמָר
עֵין גֶּדִי במקרא
בבְּרֵאשִׁית פרק י"ד מסופר על ארבעה מלכים שבאו מאזור עיראק כדי לתקוף את דרום הארץ, והכו בין השאר ערים באזור "עֵמֶק הַשִּׂדִּים הוּא יָם הַמֶּלַח", כולל את סְדֹם, את צֹעַר ואת "חַצְצֹן תָּמָר", שהיא כינויה של עֵין גֶּדִי
[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-ב פרק כ פסוק ב: ב וַיָּבֹאוּ וַיַּגִּידוּ לִיהוֹשָׁפָט לֵאמֹר בָּא עָלֶיךָ הָמוֹן רָב מֵעֵבֶר לַיָּם מֵאֲרָם וְהִנָּם בְּחַצְצוֹן תָּמָר הִיא עֵין גֶּדִי.
. עֵין גֶּדִי נזכרת אח"כ בקבוצה של 6 ערי מִדְבָּר יְהוּדָה שנכללו בנחלת שבט יְהוּדָה (יחד עם "בֵּית הָעֲרָבָה מִדִּין וּסְכָכָה, וְהַנִּבְשָׁן וְעִיר הַמֶּלַח"
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו פסוקים ס"א-ס"ב: סא בַּמִּדְבָּר בֵּית הָעֲרָבָה מִדִּין וּסְכָכָה. סב וְהַנִּבְשָׁן וְעִיר הַמֶּלַח וְעֵין גֶּדִי עָרִים שֵׁשׁ וְחַצְרֵיהֶן.
).

בימים שבהם דָוִד ברח משָׁאוּל המלך למקומות מסתור שונים באזור מדבר יְהוּדָה, דָוִד עבר להסתתר ב"מְצָדוֹת עֵין גֶּדִי"
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק כ"ג פסוק כ"ט: כט וַיַּעַל דָּוִד מִשָּׁם וַיֵּשֶׁב בִּמְצָדוֹת עֵין גֶּדִי.
. שָׁאוּל רדף את דָוִד "עַל פְּנֵי צוּרֵי הַיְּעֵלִים בְּעֵין גֶּדִי" ועצר לעשות את צרכיו בַּמְּעָרָה, שבירכתיה ישבו דָוִד ואנשיו. דָוִד כרת את כנף מעילו של שָׁאוּל בלי שזה הרגיש בכך, וכששָׁאוּל יצא, דָוִד הראה לו מרחוק את כנף המעיל. שָׁאוּל בכה והשביע את דָוִד שכשימלוך לא יכרית את זרעו. שני מזמורים בספר תְּהִלִּים - נ"ז ו-קמ"ב נכתבו ע"י דָוִד בעודו מסתתר מפני שָׁאוּל "בַּמְּעָרָה". יתכן שהכוונה למערה שבְּעֵין גֶּדִי, אך גם למְּעָרָה שבעֲדֻלָּם לשם ברח דָוִד בימים המוקדמים יותר של מנוסתו
[^]שְׁמוּאֵל-א פרק כ"ב פסוק א: א וַיֵּלֶךְ דָּוִד מִשָּׁם וַיִּמָּלֵט אֶל מְעָרַת עֲדֻלָּם וַיִּשְׁמְעוּ אֶחָיו וְכָל בֵּית אָבִיו וַיֵּרְדוּ אֵלָיו שָׁמָּה.
.

בימי יהוֹשָׁפָט מלך יְהוּדָה, ממלכות מוֹאָב ועַמּוֹן פתחו במלחמה כנגדו. כשיהוֹשָׁפָט שמע שצבאם יצא מאֱדוֹם, עבר את יָּם המלח, והוא חונה כבר בעֵין גֶּדִי, הוא נבהל וקרא לצוֹם בכל ממלכתו. העַם התכנס להתפלל לה' ביְרוּשָׁלַיִם, ולבסוף ה' התערב וגרם לאויבים להילחם אלה באלה, ולהותיר אחריהם רק פגרים ושלל.

במסגרת תיאור המקדש העתידי של הנביא יְחֶזְקֵאל, הוא מתאר נחל היוצא ממפתן המקדש לכוון ים המֶלַח. למי הנחל יש סגולות מרפא המֵחַיּוֹת דגים רבים בים המלח, ודייגים מֵעֵין גֶּדִי (בגדה המערבית של ים המלח) וְעַד עֵין עֶגְלַיִם (בגדה הדרום מזרחית) מעלים דגים רַבִּים ברשת
[^]יְחֶזְקֵאל פרק מ"ז פסוק י: י וְהָיָה יעמדו [עָמְדוּ] עָלָיו דַּוָּגִים מֵעֵין גֶּדִי וְעַד עֵין עֶגְלַיִם מִשְׁטוֹחַ לַחֲרָמִים יִהְיוּ לְמִינָה תִּהְיֶה דְגָתָם כִּדְגַת הַיָּם הַגָּדוֹל רַבָּה מְאֹד.
. עֵין גֶּדִי היתה ידועה כמקום גידול בשמים, והמאהבת בשִׁיר-הַשִּׁירִים שרה שריחות הבשמים שלה (נֵרְדּ, מוֹר, וכֹּפֶר) לא פגים כל עוד אהובה מסב איתה, ונח בין שדיה בכרמי עֵין גֶּדִי
[^]שִׁיר-הַשִּׁירִים פרק א פסוקים י"ב-י"ד: יב עַד שֶׁהַמֶּלֶךְ בִּמְסִבּוֹ נִרְדִּי נָתַן רֵיחוֹ. יג צְרוֹר הַמֹּר דּוֹדִי לִי בֵּין שָׁדַי יָלִין. יד אֶשְׁכֹּל הַכֹּפֶר דּוֹדִי לִי בְּכַרְמֵי עֵין גֶּדִי.
.
זיהוי המקום
אזור עֵין גֶּדִי הוא נווה מדבר גדול על שפתו המערבית של ים המלח, דרכו זורמים אל הים נחל דוד מצפון ונחל ערוגות מדרום, ובו נובעים 4 מעיינות, ובהם מַעְיָן עֵין גֶּדִי בשלוחה שבין שני הנחלים. המים השופעים והצמחייה הרבה מושכים אליהם בעלי חיים רבים, במיוחד יעלים ושפני סלע. גם בני אדם התיישבו במקום בכבר תקופה הכלכוליתית (האלף הרביעי לפנה"ס), כפי שמעידים שרידי מקדש מעל אזור המעין (ראו תמונה), מערות מגורים, וכנראה גם האוצר של פריטי הנחושת שהתגלה במערת המטמון שבנחל משמר הקרוב.

הישוב בעֵין גֶּדִי התחדש רק לקראת סוף תקופת בית ראשון (במאה ה-7 לפנה"ס, כלומר אחרי ימי דָוִד) על תל גורן שמצפון לנחל ערוגות, וזהו אולי הישוב שנזכר ב
יְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו פסוקים ס"א-ס"ביְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו פסוקים ס"א-ס"ב: סא בַּמִּדְבָּר בֵּית הָעֲרָבָה מִדִּין וּסְכָכָה. סב וְהַנִּבְשָׁן וְעִיר הַמֶּלַח וְעֵין גֶּדִי עָרִים שֵׁשׁ וְחַצְרֵיהֶן.
. נראה שתעשית הבשמים שעֵין גֶּדִי התפרסמה בה בימי בית שני, התפתחה במקום כבר בימי המקרא
[^]שִׁיר-הַשִּׁירִים פרק א פסוקים י"ב-י"ד: יב עַד שֶׁהַמֶּלֶךְ בִּמְסִבּוֹ נִרְדִּי נָתַן רֵיחוֹ. יג צְרוֹר הַמֹּר דּוֹדִי לִי בֵּין שָׁדַי יָלִין. יד אֶשְׁכֹּל הַכֹּפֶר דּוֹדִי לִי בְּכַרְמֵי עֵין גֶּדִי.
. באתר נמצא בכל אופן חדר מימי בית ראשון ובו קנקנים גדולים ששימשו אולי את תעשיית הבשמים. ישוב זה חרב בימי הכיבוש הבבלי (~600 לפנה"ס), והתחדש בימי שיבת ציון בתקופה הפרסית (מאות 5-4 לפנה"ס). מתקופה זאת נמצאו בתי מגורים גדולים, חרסים מיובאים מיוון, וחפצים שונם שהובאו מבָּבֶל, ומצביעים אולי על קשרים בין תושבי עֵין גֶּדִי לקהילת הגולים בבָּבֶל
[1]עין גדי, נווה מדבר ומסתור, חנן אשל, מדריך כרטא, 2009, עמ' 15-29
.

ישוב זה פסק שוב והתחדש בראשית התקופה ההלניסטית (~300 לפנה"ס). עֵין גֶּדִי התפרסמה במאות השנים הבאות בעצי התמר ובבשמים שלה. היישוב שגשג והתרחב אל מעבר לתל המקורי, ונמצאו שרידי מתקנים חקלאיים ששימשו כנראה את הגידולים הללו, כולל טרסות, אמות מים, ובריכות. באזור העיר החדשה נמצא בית-כנסת מפואר מהתקופה הרומית המאוחרת (ראו תמונה) שהיה בשימוש עד למאה ה-6 לספירה.
פרקים המזכירים את עֵין גֶּדִי
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על עֵין גֶּדִי באתרים של ויקיפדיה ועמוד ענן.
טיולים באזור: שמורת טבע עין גדי
המידע המובא באתרי הטיולים השונים המקושרים כאן הוא בגדר המלצה והינו כללי בלבד. אתר עַלַמַּפָּה או מפעיליו כמובן אינם אחראים על המידע המובא באתרים המקושרים, או על תוצאות הטיולים, והאחריות מוטלת על המטייל\ת לנהוג באחריות הנדרשת כולל לימוד המצב העדכני במקורות נוספים, הכנה מתאימה, ושמירה על הזהירות הנדרשת מאופי המקום והמטיילים.
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Ein Gedi temple. צולם ע"י מני גל, עין גדי / [CC-BY-2.5]. Original image size reduced by Allon Adir.
מקדש מהתקופה הכלכוליתית, מעל עין גדי
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Nahal-david-nubian-ibex. By Mboesch / [CC-BY-SA-4.0]. Original image size reduced by Allon Adir.
מערה בנחל דָוִד שליד עֵין גֶּדִי