עיר
לִבְנָה
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Aerial view of Tel Burna. By Joeuziel, [Public domain], via Wikimedia Commons
תל בורנה - תל בֻרְנַאט
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Tel Goded. By Deror avi, [CC-BY-SA-3.0]
תל גודד - ח'רבת אלג'דידה
רמת זיהוי : 4 - אין זיהוי מבוסס
כנויים נוספים : תל בורנה\בֻרְנַאט
לִבְנָה במקרא
יְהוֹשֻׁעַ רדף אחרי חמשת מלכי הָאֱמֹרִי "עַד עֲזֵקָה וְעַד מַקֵּדָה", ואחרי שכבש את מַקֵּדָה המשיך וכבש גם את לִבְנָה והרג את מלכה ואת כל תושביה
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י פסוק ל: ל וַיִּתֵּן יְהוָה גַּם אוֹתָהּ בְּיַד יִשְׂרָאֵל וְאֶת מַלְכָּהּ וַיַּכֶּהָ לְפִי חֶרֶב וְאֶת כָּל הַנֶּפֶשׁ אֲשֶׁר בָּהּ לֹא הִשְׁאִיר בָּהּ שָׂרִיד וַיַּעַשׂ לְמַלְכָּהּ כַּאֲשֶׁר עָשָׂה לְמֶלֶךְ יְרִיחוֹ.
. מלך זה נזכר שוב בין 31 מַלְכֵי הָאָרֶץ אֲשֶׁר הִכָּה יְהוֹשֻׁעַ ממערב לירדן
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ב פסוקים ז, ט"ו: ז וְאֵלֶּה מַלְכֵי הָאָרֶץ אֲשֶׁר הִכָּה יְהוֹשֻׁעַ וּבְנֵי יִשְׂרָאֵל בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן יָמָּה מִבַּעַל גָּד בְּבִקְעַת הַלְּבָנוֹן וְעַד הָהָר הֶחָלָק הָעֹלֶה שֵׂעִירָה וַיִּתְּנָהּ יְהוֹשֻׁעַ לְשִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל יְרֻשָּׁה כְּמַחְלְקֹתָם. ... טו מֶלֶךְ לִבְנָה אֶחָד מֶלֶךְ עֲדֻלָּם אֶחָד.
. לִבְנָה נכללה בנחלת שבט יְהוּדָה והיא נזכרת ברשימת ערי הַשְּׁפֵלָה של יְהוּדָה בקבוצה של 9 ערים נוספות בשְּׁפֵלָה כולל בין השאר את כְּזִיב, מָרֵאשָׁה וקְעִילָה
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו פסוקים ל"ג, מ"ב-מ"ד: לג בַּשְּׁפֵלָה אֶשְׁתָּאוֹל וְצָרְעָה וְאַשְׁנָה. ... מב לִבְנָה וָעֶתֶר וְעָשָׁן. מג וְיִפְתָּח וְאַשְׁנָה וּנְצִיב. מד וּקְעִילָה וְאַכְזִיב וּמָרֵאשָׁה עָרִים תֵּשַׁע וְחַצְרֵיהֶן.
. לִבְנָה נקבעה בסופו של דבר כעיר לְוִיִּים ונמסרה לידי בְנֵי אַהֲרֹן הַכֹּהֵן
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק כ"א פסוק י"ג: יג וְלִבְנֵי אַהֲרֹן הַכֹּהֵן נָתְנוּ אֶת עִיר מִקְלַט הָרֹצֵחַ אֶת חֶבְרוֹן וְאֶת מִגְרָשֶׁהָ וְאֶת לִבְנָה וְאֶת מִגְרָשֶׁהָ.
.

לִבְנָה מרדה ביְהוּדָה בימי המלך יְהוֹרָם (כמו גם אֱדוֹם שמרדה ביְהוּדָה והמליכה על עצמה מלך משלה)
[^]מְלָכִים-ב פרק ח פסוקים כ-כ"ב: כ בְּיָמָיו פָּשַׁע אֱדוֹם מִתַּחַת יַד יְהוּדָה וַיַּמְלִכוּ עֲלֵיהֶם מֶלֶךְ. כא וַיַּעֲבֹר יוֹרָם צָעִירָה וְכָל הָרֶכֶב עִמּוֹ וַיְהִי הוּא קָם לַיְלָה וַיַּכֶּה אֶת אֱדוֹם הַסֹּבֵיב אֵלָיו וְאֵת שָׂרֵי הָרֶכֶב וַיָּנָס הָעָם לְאֹהָלָיו. כב וַיִּפְשַׁע אֱדוֹם מִתַּחַת יַד יְהוּדָה עַד הַיּוֹם הַזֶּה אָז תִּפְשַׁע לִבְנָה בָּעֵת הַהִיא.
. בימי חִזְקִיָּהוּ מלך יְהוּדָה עלה סַנְחֵרִיב מלך אַשּׁוּר על יְרוּשָׁלַיִם ועל רבות מערי יְהוּדָה, ובזמן המצור על יְרוּשָׁלַיִם גילה נציגו ה"רַבשָׁקֵה" ששסַנְחֵרִיב עזב את לָּכִישׁ ועבר להלחם על לִבְנָה ושגם מלך כּוּשׁ יוצא להלחם בו
[^]מְלָכִים-ב פרק י"ט פסוקים ח-ט: ח וַיָּשָׁב רַב שָׁקֵה וַיִּמְצָא אֶת מֶלֶךְ אַשּׁוּר נִלְחָם עַל לִבְנָה כִּי שָׁמַע כִּי נָסַע מִלָּכִישׁ. ט וַיִּשְׁמַע אֶל תִּרְהָקָה מֶלֶך כּוּשׁ לֵאמֹר הִנֵּה יָצָא לְהִלָּחֵם אִתָּךְ וַיָּשָׁב וַיִּשְׁלַח מַלְאָכִים אֶל חִזְקִיָּהוּ לֵאמֹר.
. לִבְנָה נזכרת שוב כעיר של חֲמוּטַל בַּת יִרְמְיָהוּ - אִמָּם של יְהוֹאָחָז
[^]מְלָכִים-ב פרק כ"ג פסוק ל"א: לא בֶּן עֶשְׂרִים וְשָׁלֹשׁ שָׁנָה יְהוֹאָחָז בְּמָלְכוֹ וּשְׁלֹשָׁה חֳדָשִׁים מָלַךְ בִּירוּשָׁלָ‍ִם וְשֵׁם אִמּוֹ חֲמוּטַל בַּת יִרְמְיָהוּ מִלִּבְנָה.
ושל צִדְקִיָּהוּ
[^]מְלָכִים-ב פרק כ"ד פסוק י"ח: יח בֶּן עֶשְׂרִים וְאַחַת שָׁנָה צִדְקִיָּהוּ בְמָלְכוֹ וְאַחַת עֶשְׂרֵה שָׁנָה מָלַךְ בִּירוּשָׁלָ‍ִם וְשֵׁם אִמּוֹ חמיטל [חֲמוּטַל] בַּת יִרְמְיָהוּ מִלִּבְנָה.
מלכי יְהוּדָה.
זיהוי המקום
לִבְנָה הייתה כאמור בשפלת יְהוּדָה, אך מקומה המדויק אינו מוסכם ויש גם חילוקי דיעות לגבי האזור הכללי של הַשְּׁפֵלָה שבו שכנה. על פי אחת הדעות מסודרת רשימת הערים במחוז הרביעי של שפלת יְהוּדָה ב מדרום לצפון כך שלִבְנָה וָעֶתֶר וְעָשָׁן נמצאות בדרום הַשְּׁפֵלָה. עֶתֶר וְעָשָׁן נזכרות גם בין ערי הַנֶּגֶב שמדרום לשפלה
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ט פסוק ז: ז עַיִן רִמּוֹן וָעֶתֶר וְעָשָׁן עָרִים אַרְבַּע וְחַצְרֵיהֶן.
ולכן ההשערה היא שלִבְנָה שבדרום הַשְּׁפֵלָה נמצאת מצפון להם בתל עֵיטוֹן (ראו במפה)
[1]עולם התנ"ך, ספר יְהוֹשֻׁעַ עמ' 154.
.

אבל ההשערה המקובלת יותר היא שלִבְנָה נמצאת צפונית יותר בשפלת יְהוּדָה מצפון ללָּכִישׁ, בהתאם לתיאור מסע המלחמה של יְהוֹשֻׁעַ מכוון צפון לעֲזֵקָה, למַקֵּדָה, ללִבְנָה, ומשם ללָּכִישׁ. מיקום זה מתאשר גם מהכתוב באוֹנוֹמַסְטִיקוֹן של אוסביוס (ספר גיאוגרפי של ארץ ישראל מהתקופה הביזנטית - במאה ה-4 לספירה), שם נמסר שלִבְנָה היתה בימיו עיר באזור בית-גוברין. כך, ההצעות הסבירות יותר לזיהויה של לִבְנָה הן עם תל בורנה (תל בֻרְנַאט)
[4]ארץ ישראל בתקופת המקרא, יוחנן אהרוני, מהדורה מתוקנת בעריכת ישראל אפעל, הוצאת יד יצחק בן-צבי, ירושלים תשמ"ח, עמוד 256
או עם תל גּוֹדֵד\ח'רבת אֶל-גֻ'דֶידֶה
[5]לקסיקון מקראי, הוצאת דביר, 1965, מנחם סוליאלי ומשה ברכוז, ל-ת, עמוד 434
- במרחק כ-3 ק"מ מצפון מערב\מזרח בהתאמה מבית גוברין (ראו במפה), ובשניהם נמצאו ממצאים מתאימים ליישוב מקראי.

בתל בורנה נמצאו שרידים החל מתקופת הברונזה הקדומה (הכנענית) כולל מבנה גדול מהמאה ה-13 לפנה"ס שהיה כמשוער חלק ממתחם פולחני פתוח. בתקופת הברזל (הישראלית) היישוב היה בשיאו, ואחרי חורבן במאה ה-10 לפנה"ס נבנתה חומת סוגרים סביב הפסגה, שמאוחר יותר שופצה כחומה מלאה. גם בתל גּוֹדֵד נמצאו עדויות ליישוב בתקופת הברונזה, ומתקופת מלכות יהודה נמצאו באתר מספר גדול של חותמות "למלך" המשוערות כשייכות לימי מלכות חִזְקִיָּהוּ. בתל גּוֹדֵד נמצאו גם שרידי ביצורים ומערכת מים מהתקופה הרומית, ומערכות מסתור מימי מרד בר-כוכבא.

סדר חטיבות הישובים ביְהוֹשֻׁעַ-ט"ו הוא ממערב למזרח, ומַקֵּדָה נזכרת שם לפני לִבְנָה
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו פסוקים מ"א-מ"ב: מא וּגְדֵרוֹת בֵּית דָּגוֹן וְנַעֲמָה וּמַקֵּדָה עָרִים שֵׁשׁ עֶשְׂרֵה וְחַצְרֵיהֶן. מב לִבְנָה וָעֶתֶר וְעָשָׁן.
. לפיכך, אם מזהים את מַקֵּדָה עם תל בֻרְנַאט הרי שח'רבת אלג'דידה מתאימה יותר ללִבְנָה. אחרים מזהים את מַקֵּדָה עם אתר מערבי יותר ואת תל גּוֹדֵד עם מוֹרֶשֶׁת ולכן מעדיפים את הזיהוי של לִבְנָה עם תל בֻרְנַאט
[10]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ד, עמוד 423
(וזהו הזיהוי המקובל יותר).
פרקים המזכירים את לִבְנָה
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על לִבְנָה באתרים של ויקיפדיה, עמוד ענן ורשות העתיקות.