עיר
דָּן
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Tel-Dan, By Bukvoed, 2016 [CC-BY-4.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
אתר הפולחן בתל דָן
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

The Tel Dan Stele on display at the Israel Museum, Jerusalem. By Oren Rozen / [CC-BY-SA-4.0]
הכתובת מהמצבה בתל דן. המילים "בית דוד" מודגשות בגיר.
רמת זיהוי : 1 - זיהוי ודאי
כנויים נוספים : לַיִשׁ, לֶשֶׁם
דָּן במקרא
דָּן נחשבה כנמצאת בקצה הצפוני של הארץ. לפי כמה מהגדרות הגבולות של הארץ המובטחת, וגם בפועל בימי דָוִד ושְׁלֹמֹה, גבול הממלכה הגיע צפונה מדָּן (עד אזורים בסוריה של היום
[^]בַּמִּדְבָּר פרק ל"ד פסוק ח: ח מֵהֹר הָהָר תְּתָאוּ לְבֹא חֲמָת וְהָיוּ תּוֹצְאֹת הַגְּבֻל צְדָדָה.
), אך נראה שברוב ימי בית ראשון היתה באמת דָּן בקצה הישוב של העַם בפועל. הביטוי "מִדָּן וְעַד בְּאֵר שָׁבַע" מופיע במקרא פעמים רבות במובן של "בכל רחבי הארץ"
[^]מְלָכִים-א פרק ה פסוק ה: ה וַיֵּשֶׁב יְהוּדָה וְיִשְׂרָאֵל לָבֶטַח אִישׁ תַּחַת גַּפְנוֹ וְתַחַת תְּאֵנָתוֹ מִדָּן וְעַד בְּאֵר שָׁבַע כֹּל יְמֵי שְׁלֹמֹה.
, וכשה' הראה למֹשֶׁה את הארץ המובטחת מפסגת הַר נְבוֹ, הארץ משתרעת "עַד דָּן"
[^]דְּבָרִים פרק ל"ד פסוק א: א וַיַּעַל מֹשֶׁה מֵעַרְבֹת מוֹאָב אֶל הַר נְבוֹ רֹאשׁ הַפִּסְגָּה אֲשֶׁר עַל פְּנֵי יְרֵחוֹ וַיַּרְאֵהוּ יְהוָה אֶת כָּל הָאָרֶץ אֶת הַגִּלְעָד עַד דָּן.
.

דָּן נזכרת במקרא לראשונה בהקשר של המרדף שערך אַבְרָם צפונה (ולבסוף עד דַמָּשֶׂק), כדי להציל את לוֹט מידי 4 המלכים שתקפו את עָרֵי הַכִּכָּר ושבו את לוֹט משם
[^]בְּרֵאשִׁית פרק י"ד פסוק י"ד: יד וַיִּשְׁמַע אַבְרָם כִּי נִשְׁבָּה אָחִיו וַיָּרֶק אֶת חֲנִיכָיו יְלִידֵי בֵיתוֹ שְׁמֹנָה עָשָׂר וּשְׁלֹשׁ מֵאוֹת וַיִּרְדֹּף עַד דָּן.
. שמה המקורי של דָּן היה לֶשֶׁם (אבן יקרה)
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ט פסוק מ"ז: מז וַיֵּצֵא גְבוּל בְּנֵי דָן מֵהֶם וַיַּעֲלוּ בְנֵי דָן וַיִּלָּחֲמוּ עִם לֶשֶׁם וַיִּלְכְּדוּ אוֹתָהּ וַיַּכּוּ אוֹתָהּ לְפִי חֶרֶב וַיִּרְשׁוּ אוֹתָהּ וַיֵּשְׁבוּ בָהּ וַיִּקְרְאוּ לְלֶשֶׁם דָּן כְּשֵׁם דָּן אֲבִיהֶם.
או לַיִשׁ (אריה)
[^]שׁוֹפְטִים פרק י"ח פסוק כ"ט: כט וַיִּקְרְאוּ שֵׁם הָעִיר דָּן בְּשֵׁם דָּן אֲבִיהֶם אֲשֶׁר יוּלַּד לְיִשְׂרָאֵל וְאוּלָם לַיִשׁ שֵׁם הָעִיר לָרִאשֹׁנָה.
, והחליפה את שמה ל"דָּן" אחרי שבני שבט דָּן כבשו אותה וקבעו בה את מרכז נחלתם.

כשנקבעו נחלות השבטים, קיבל שבט דָּן נחלה בתוך שטח אֶפְרָיִם, באזור גוש דָּן של היום, מנחל היַּרְקוֹן ועד יָפוֹ, וכולל ערים כמו צָרְעָה, אֶשְׁתָּאוֹל, בְנֵי-בְרַק, ועוד
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ט פסוקים מ-מ"ו: מ לְמַטֵּה בְנֵי דָן לְמִשְׁפְּחֹתָם יָצָא הַגּוֹרָל הַשְּׁבִיעִי. מא וַיְהִי גְּבוּל נַחֲלָתָם צָרְעָה וְאֶשְׁתָּאוֹל וְעִיר שָׁמֶשׁ. מב וְשַׁעֲלַבִּין וְאַיָּלוֹן וְיִתְלָה. מג וְאֵילוֹן וְתִמְנָתָה וְעֶקְרוֹן. מד וְאֶלְתְּקֵה וְגִבְּתוֹן וּבַעֲלָת. מה וִיהֻד וּבְנֵי בְרַק וְגַת רִמּוֹן. מו וּמֵי הַיַּרְקוֹן וְהָרַקּוֹן עִם הַגְּבוּל מוּל יָפוֹ.
. בני דָּן לא הצליחו להתנחל בכל נחלתם המקורית ושלחו 5 מרגלים לחפש מקום חדש. המרגלים הגיעו עד לַיִשׁ\דָּן השייכת לכאורה לצידונים, אך אשר היתה באותו זמן רחוקה מהם ובלתי מוגנת, והארץ שם היתה גם טובה ורחבת ידיים. המרגלים חזרו לספר כל זאת לבני דָּן אשר השתכנעו ושלחו 600 איש לכבוש את המקום. בדרך הם עברו בביתו של מִיכָה וגזלו ממנו פסל פולחני שהיה ברשותו, את תשמישיו, וגם את נער הלֵּוִי ששרת אותו. בני דָּן כבשו את לַיִשׁ, הרגו את תושביה ושרפו את העיר. הם החליפו את שמה לדָן, הקימו שם את פסל מִיכָה, ומינו את יהוֹנָתָן בֶּן גֵּרְשֹׁם ואת צאצאיו להיות כוהנים שם.

כשהממלכה פוצלה אחרי ימי שְׁלֹמֹה בין ממלכת יְהוּדָה (תחת רְחַבְעָם) לבין ממלכת יִשְׂרָאֵל (תחת יָרָבְעָם), יָרָבְעָם ביקש להקים בממלכתו מרכז פולחני שיהווה תחליף ליְרוּשָׁלַיִם שביְהוּדָה. לשם כך הוא מביא עגל זהב אחד לבֵּית-אֵל שבדרום הממלכה, ועגל אחד לדָּן שבצפון, כדי לשרת כך את כל תושבי הממלכה. הוא מְמַנֶּה שם כהנים שאינם משבט לֵוִי, ומזיז את חג סוכות לתאריך שהמציא מליבו (חודש אחד מאוחר יותר) וזובח אז בעצמו על הבמות שבנה
[^]מְלָכִים-א פרק י"ב פסוקים כ"ז-כ"ט: כז אִם יַעֲלֶה הָעָם הַזֶּה לַעֲשׂוֹת זְבָחִים בְּבֵית יְהוָה בִּירוּשָׁלַ‍ִם וְשָׁב לֵב הָעָם הַזֶּה אֶל אֲדֹנֵיהֶם אֶל רְחַבְעָם מֶלֶךְ יְהוּדָה וַהֲרָגֻנִי וְשָׁבוּ אֶל רְחַבְעָם מֶלֶךְ יְהוּדָה. כח וַיִּוָּעַץ הַמֶּלֶךְ וַיַּעַשׂ שְׁנֵי עֶגְלֵי זָהָב וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם רַב לָכֶם מֵעֲלוֹת יְרוּשָׁלַ‍ִם הִנֵּה אֱלֹהֶיךָ יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר הֶעֱלוּךָ מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם. כט וַיָּשֶׂם אֶת הָאֶחָד בְּבֵית אֵל וְאֶת הָאֶחָד נָתַן בְּדָן.
.

שנים אח"כ, כשבַּעְשָׁא מלך יִשְׂרָאֵל עלה על יְהוּדָה, אָסָא מלך יְהוּדָה נתן את אוצרות המקדש כשוחד לבֶּן הֲדַד ה-1 מלך אֲרָם דַמֶּשֶׂק כדי שזה יפר את בריתו עם בַּעְשָׁא ויעלה על יִשְׂרָאֵל. בֶּן הֲדַד אמנם עלה על עָרֵי יִשְׂרָאֵל והכה את עִיּוֹן, דָּן, אָבֵל בֵּית מַעֲכָה, וְאֵת ארץ הכִּנְרוֹת, ובַּעְשָׁא עזב את הָרָמָה
[^]מְלָכִים-א פרק ט"ו פסוקים ט"ז-כ: טז וּמִלְחָמָה הָיְתָה בֵּין אָסָא וּבֵין בַּעְשָׁא מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל כָּל יְמֵיהֶם. יז וַיַּעַל בַּעְשָׁא מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל עַל יְהוּדָה וַיִּבֶן אֶת הָרָמָה לְבִלְתִּי תֵּת יֹצֵא וָבָא לְאָסָא מֶלֶךְ יְהוּדָה. יח וַיִּקַּח אָסָא אֶת כָּל הַכֶּסֶף וְהַזָּהָב הַנּוֹתָרִים בְּאוֹצְרוֹת בֵּית יְהוָה וְאֶת אוֹצְרוֹת בֵּית מלך [הַמֶּלֶךְ] וַיִּתְּנֵם בְּיַד עֲבָדָיו וַיִּשְׁלָחֵם הַמֶּלֶךְ אָסָא אֶל בֶּן הֲדַד בֶּן טַבְרִמֹּן בֶּן חֶזְיוֹן מֶלֶךְ אֲרָם הַיֹּשֵׁב בְּדַמֶּשֶׂק לֵאמֹר. יט בְּרִית בֵּינִי וּבֵינֶךָ בֵּין אָבִי וּבֵין אָבִיךָ הִנֵּה שָׁלַחְתִּי לְךָ שֹׁחַד כֶּסֶף וְזָהָב לֵךְ הָפֵרָה אֶת בְּרִיתְךָ אֶת בַּעְשָׁא מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל וְיַעֲלֶה מֵעָלָי. כ וַיִּשְׁמַע בֶּן הֲדַד אֶל הַמֶּלֶךְ אָסָא וַיִּשְׁלַח אֶת שָׂרֵי הַחֲיָלִים אֲשֶׁר לוֹ עַל עָרֵי יִשְׂרָאֵל וַיַּךְ אֶת עִיּוֹן וְאֶת דָּן וְאֵת אָבֵל בֵּית מַעֲכָה וְאֵת כָּל כִּנְרוֹת עַל כָּל אֶרֶץ נַפְתָּלִי.
. דָן המשיכה להיות חלק מִמַּמְלֶכֶת יִשְׂרָאֵל עד לכיבושה ע"י ממלכת אַשּׁוּר, הגליית רוב תושביה, והחלפתם בתושבי מקומות אחרים מהאימפריה.
זיהוי המקום
הזיהוי של תל דָּן, בערבית "תל אל-קאדי", עם העיר דָּן אינו מוטל בספק. הזיהוי המקורי באמצע המאה ה-19 התבסס על השם הערבי (קאדי הוא שופט\דן) ועל כתבים עתיקים שמיקמו את דָּן לא הרחק מבניאס. אך ההוכחה המכרעת לזיהוי באה מכתובת שנמצאה באחת החפירות ובה כתובה הקדשה ביוונית ובארמית "לאל אשר בדן".

דָּן נזכרת בכתבי המְאֵרוֹת המִצְרִיִים (כתבים מאגיים מתחילת האלף השני במִצְרַיִם הקדומה, שנועדו לפגוע באויבים השונים של מצרים), וברשימת הערים של פַּרְעֹה תחותמס ה-3 מהמאה ה-15 לפנה"ס
[3]עולם התנ"ך, ספר שׁוֹפְטִים עמ' 144.
. באתר של תל דָּן התגלו שרידים של עיר כנענית גדולה מוקפת סוללת עפר בגובה 25 מטר וחומה. אחד מהשערים שבחומה הוא השער השלם הקדום ביותר ששרד עד ימינו. משני צידי שער זה היו צמודים מגדלים, והפתח ברוחב של כ-10 מטר הסתיים בקשת. באזור אחר של התל נמצא מרכז פולחני שכלל מזבח מתקופת הברזל, ויש המזהים את המקום עם אתר הפולחן של יָרָבְעָם
[^]מְלָכִים-א פרק י"ב פסוקים כ"ז-כ"ט: כז אִם יַעֲלֶה הָעָם הַזֶּה לַעֲשׂוֹת זְבָחִים בְּבֵית יְהוָה בִּירוּשָׁלַ‍ִם וְשָׁב לֵב הָעָם הַזֶּה אֶל אֲדֹנֵיהֶם אֶל רְחַבְעָם מֶלֶךְ יְהוּדָה וַהֲרָגֻנִי וְשָׁבוּ אֶל רְחַבְעָם מֶלֶךְ יְהוּדָה. כח וַיִּוָּעַץ הַמֶּלֶךְ וַיַּעַשׂ שְׁנֵי עֶגְלֵי זָהָב וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם רַב לָכֶם מֵעֲלוֹת יְרוּשָׁלַ‍ִם הִנֵּה אֱלֹהֶיךָ יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר הֶעֱלוּךָ מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם. כט וַיָּשֶׂם אֶת הָאֶחָד בְּבֵית אֵל וְאֶת הָאֶחָד נָתַן בְּדָן.
. אתר זה המשיך לשמש כמקום פולחן הרבה אחרי נפילת ממלכת יִשְׂרָאֵל, גם בתקופות ההלניסטית והרומית. באזור העיר נמצאו גם שרידי חומה ושער מהתקופה הישראלית, ומבנים ציבוריים ובתי מגורים מתקופת השלטון האַשּׁוּרִי.

המצבה מתל דָּן: בשנת 1993 התגלתה כתובת בשפה הארמית הקדומה בשער העיר שבתל דָּן, ושנה אח"כ התגלו בסמוך עוד זוג שברים של הכתובת המקורית. הכתובת שבורה ומקוטעת ורק חלקי משפטים ממנה ניתנים לקריאה, אך מהם ניתן בכל זאת להבין שמציב המצבה מתפאר בהריגתם של "(יהו)רם.בר(אחאב.)מלך.ישראל" ושל "(אחז)יהו.בר (יהורם.מל)ך.בית דוד." הקטעים המופיעים בסוגריים הינם הצעות הַשְׁלָמָה מקובלות של הטקסט. ההשערה המקובלת היא שמציב המצבה הוא חֲזָהאֵל מלך אֲרָם דַמָּשֶׂק אשר הביס את יוֹרָם מלך יִשְׂרָאֵל ואת אֲחַזְיָהוּ מלך יְהוּדָה בקרב בְּרמות גִּלְעָד
[^]מְלָכִים-ב פרק ח פסוק כ"ח: כח וַיֵּלֶךְ אֶת יוֹרָם בֶּן אַחְאָב לַמִּלְחָמָה עִם חֲזָהאֵל מֶלֶךְ אֲרָם בְּרָמֹת גִּלְעָד וַיַּכּוּ אֲרַמִּים אֶת יוֹרָם.
. דברי המצבה אם כך סותרים את הכתוב במְלָכִים-ב פרק ט, שם מסופר כיצד יֵהוּא (ולא חֲזָהאֵל) הרג את יוֹרָם ואת אֲחַזְיָהוּ, וקיימות השערות רבות המנסות להסביר סתירה זו. בכל מקרה, הכתוב במצבה הוא כנראה האיזכור החוץ מקראי המוקדם ביותר שנמצא לדָוִד.
פרקים המזכירים את דָּן
ציטוטים נבחרים

ניתן לקרוא עוד על דָּן באתרים של ויקיפדיה ועמוד ענן.
טיולים באזור: שמורת טבע תל דן
המידע המובא באתרי הטיולים השונים המקושרים כאן הוא בגדר המלצה והינו כללי בלבד. אתר עַלַמַּפָּה או מפעיליו כמובן אינם אחראים על המידע המובא באתרים המקושרים, או על תוצאות הטיולים, והאחריות מוטלת על המטייל\ת לנהוג באחריות הנדרשת כולל לימוד המצב העדכני במקורות נוספים, הכנה מתאימה, ושמירה על הזהירות הנדרשת מאופי המקום והמטיילים.