מקום
הר הַכַּרְמֶל
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

הר הכרמל והעמק של נחל קישון במבט מאיזור כפר חסידים. צילום: אורן פלס, Oren Peles, [CC-BY-2.5], via Wikimedia Commons
רכס הַכַּרְמֶל ועמק הקִישׁוֹן - מבט מכוון צפון באזור כפר חסידים
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

נחל נחש בהר הכרמל. By Wikimedia user:netanel_h, [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
הַכַּרְמֶל
רמת זיהוי : 1 - זיהוי ודאי
הר הַכַּרְמֶל במקרא
הַר הַכַּרְמֶל נודע כמקום מיוער בעצים נמוכים (יחסית לעצי הלְבָנוֹן)
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק כ"ט פסוק י"ז: יז הֲלוֹא עוֹד מְעַט מִזְעָר וְשָׁב לְבָנוֹן לַכַּרְמֶל וְהַכַּרְמֶל לַיַּעַר יֵחָשֵׁב.
, ובעל צמחייה רבה (בניגוד למִדְבָּר)
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק ל"ב פסוקים ט"ו-ט"ז: טו עַד יֵעָרֶה עָלֵינוּ רוּחַ מִמָּרוֹם וְהָיָה מִדְבָּר לַכַּרְמֶל וכרמל [וְהַכַּרְמֶל] לַיַּעַר יֵחָשֵׁב. טז וְשָׁכַן בַּמִּדְבָּר מִשְׁפָּט וּצְדָקָה בַּכַּרְמֶל תֵּשֵׁב.
, ופריונו היה לסמל של פריון הארץ
[^]יִרְמְיָהוּ פרק ב פסוק ז: ז וָאָבִיא אֶתְכֶם אֶל אֶרֶץ הַכַּרְמֶל לֶאֱכֹל פִּרְיָהּ וְטוּבָהּ וַתָּבֹאוּ וַתְּטַמְּאוּ אֶת אַרְצִי וְנַחֲלָתִי שַׂמְתֶּם לְתוֹעֵבָה.
. כך היה הַכַּרְמֶל נודע בהֲדַרו
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק ל"ה פסוק ב: ב פָּרֹחַ תִּפְרַח וְתָגֵל אַף גִּילַת וְרַנֵּן כְּבוֹד הַלְּבָנוֹן נִתַּן לָהּ הֲדַר הַכַּרְמֶל וְהַשָּׁרוֹן הֵמָּה יִרְאוּ כְבוֹד יְהוָה הֲדַר אֱלֹהֵינוּ.
וביופיו (ולכן המשורר ב
שִׁיר-הַשִּׁירִים פרק ז פסוק ושִׁיר-הַשִּׁירִים פרק ז פסוק ו: ו רֹאשֵׁךְ עָלַיִךְ כַּכַּרְמֶל וְדַלַּת רֹאשֵׁךְ כָּאַרְגָּמָן מֶלֶךְ אָסוּר בָּרְהָטִים.
מְדַמֶּה את ראש אהובתו לכַּרְמֶל). הַר הַכַּרְמֶל מגיע אל תוך היָּם
[^]יִרְמְיָהוּ פרק מ"ו פסוק י"ח: יח חַי אָנִי נְאֻם הַמֶּלֶךְ יְהוָה צְבָאוֹת שְׁמוֹ כִּי כְּתָבוֹר בֶּהָרִים וּכְכַרְמֶל בַּיָּם יָבוֹא.
וכך ניתן להשקיף ממנו על היָּם
[^]מְלָכִים-א פרק י"ח פסוקים מ"ב-מ"ד: מב וַיַּעֲלֶה אַחְאָב לֶאֱכֹל וְלִשְׁתּוֹת וְאֵלִיָּהוּ עָלָה אֶל רֹאשׁ הַכַּרְמֶל וַיִּגְהַר אַרְצָה וַיָּשֶׂם פָּנָיו בֵּין ברכו [בִּרְכָּיו]. מג וַיֹּאמֶר אֶל נַעֲרוֹ עֲלֵה נָא הַבֵּט דֶּרֶךְ יָם וַיַּעַל וַיַּבֵּט וַיֹּאמֶר אֵין מְאוּמָה וַיֹּאמֶר שֻׁב שֶׁבַע פְּעָמִים. מד וַיְהִי בַּשְּׁבִעִית וַיֹּאמֶר הִנֵּה עָב קְטַנָּה כְּכַף אִישׁ עֹלָה מִיָּם וַיֹּאמֶר עֲלֵה אֱמֹר אֶל אַחְאָב אֱסֹר וָרֵד וְלֹא יַעַצָרְכָה הַגָּשֶׁם.
.

"מֶלֶךְ יָקְנֳעָם לַכַּרְמֶל" נזכר ברשימת מַלְכֵי הָאָרֶץ אֲשֶׁר הִכָּה יְהוֹשֻׁעַ ממערב ליַּרְדֵּן
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ב פסוקים ז, כ"ב: ז וְאֵלֶּה מַלְכֵי הָאָרֶץ אֲשֶׁר הִכָּה יְהוֹשֻׁעַ וּבְנֵי יִשְׂרָאֵל בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן יָמָּה מִבַּעַל גָּד בְּבִקְעַת הַלְּבָנוֹן וְעַד הָהָר הֶחָלָק הָעֹלֶה שֵׂעִירָה וַיִּתְּנָהּ יְהוֹשֻׁעַ לְשִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל יְרֻשָּׁה כְּמַחְלְקֹתָם. ... כב מֶלֶךְ קֶדֶשׁ אֶחָד מֶלֶךְ יָקְנֳעָם לַכַּרְמֶל אֶחָד.
. כשנקבעו אח"כ נחלות השבטים עבר הגבול הדרומי של נחלת אָשֵׁר בבֵּית דָּגֹן (אשר יש המזהים אותו עם תל קָשִׁישׁ שעל גדות הקִישׁוֹן בין גבעות טבעון לכַּרְמֶל) והמשיך למרגלות הַכַּרְמֶל עד הים בלִבְנָת
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ט פסוקים כ"ד-כ"ו: כד וַיֵּצֵא הַגּוֹרָל הַחֲמִישִׁי לְמַטֵּה בְנֵי אָשֵׁר לְמִשְׁפְּחוֹתָם. כה וַיְהִי גְּבוּלָם חֶלְקַת וַחֲלִי וָבֶטֶן וְאַכְשָׁף. כו וְאַלַמֶּלֶךְ וְעַמְעָד וּמִשְׁאָל וּפָגַע בְּכַרְמֶל הַיָּמָּה וּבְשִׁיחוֹר לִבְנָת.
(המזוהה בד"כ עם תל אבו-הַוַּאם שבשפך הקִישׁוֹן למפרץ חיפה). כך, נראה שהקִישׁוֹן הזורם למרגלות הַכַּרְמֶל היה הגבול של נחלת אָשֵׁר עם נחלת מְנַשֶּׁה שמדרום
[1]ארץ ישראל בתקופת המקרא, יוחנן אהרוני, מהדורה מתוקנת בעריכת ישראל אפעל, הוצאת יד יצחק בן-צבי, ירושלים תשמ"ח, עמוד 206
.

אַחְאָב מלך יִשְׂרָאֵל התלונן בפני הנביא אֵלִיָּהוּ על הבצורת שהביא, אך אֵלִיָּהוּ ענה שהמלך וביתו הם האשמים בבצורת בשל עבודת הַבַּעַל. אֵלִיָּהוּ ביקש מאַחְאָב לכנס את העם בכַּרְמֶל, יחד עם נביאי הַבַּעַל והָאֲשֵׁרָה, ושם הוא ביצע מבחן בו נביאי הַבַּעַל והוא עצמו זבחו פרים וקראו כל אחד לאלוהיו להבעיר את האש. נביאי הַבַּעַל נכשלו בכך אך ה' הוריד אש ששרפה את הבשר יחד עם המזבח. אֵלִיָּהוּ צווה אז לתפוס את כל נביאי הַבַּעַל, להורידם לקישון הסמוך ולשחוט אותם שם, וכך נעשה. אֵלִיָּהוּ חזר להר והתפלל לגשם, ושלח את נערו 7 פעמים להשקיף עד שנראיתה עננה קטנה, ואז שלח אותו להודיע לאַחְאָב שימהר בחזרה לפני שייגבר הגשם.

הנביא אֱלִישָׁע שניבא אחרי אֵלִיָּהוּ פעל גם כן בכַּרְמֶל
[^]מְלָכִים-ב פרק ב פסוק כ"ה: כה וַיֵּלֶךְ מִשָּׁם אֶל הַר הַכַּרְמֶל וּמִשָּׁם שָׁב שֹׁמְרוֹן.
, ולשם באה האישה הַשּׁוּנַמִּית לקבל את עזרתו בהחייאת בנה
[^]מְלָכִים-ב פרק ד פסוק כ"ה: כה וַתֵּלֶךְ וַתָּבוֹא אֶל אִישׁ הָאֱלֹהִים אֶל הַר הַכַּרְמֶל וַיְהִי כִּרְאוֹת אִישׁ הָאֱלֹהִים אֹתָהּ מִנֶּגֶד וַיֹּאמֶר אֶל גֵּיחֲזִי נַעֲרוֹ הִנֵּה הַשּׁוּנַמִּית הַלָּז.
. נביאי ישראל הרבו כאמור להזכיר את הכַּרְמֶל כסמל למקום פורה ומלא בצמחייה. כך יְשַׁעְיָהוּ ויִרְמְיָהוּ הזכירו את הכַּרְמֶל כניגוד למִדְבָּר (אזור מרעה עם עשבייה נמוכה, או הישימון)
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק ל"ב פסוקים ט"ו-ט"ז: טו עַד יֵעָרֶה עָלֵינוּ רוּחַ מִמָּרוֹם וְהָיָה מִדְבָּר לַכַּרְמֶל וכרמל [וְהַכַּרְמֶל] לַיַּעַר יֵחָשֵׁב. טז וְשָׁכַן בַּמִּדְבָּר מִשְׁפָּט וּצְדָקָה בַּכַּרְמֶל תֵּשֵׁב.
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק ל"ה פסוקים א-ב: א יְשֻׂשׂוּם מִדְבָּר וְצִיָּה וְתָגֵל עֲרָבָה וְתִפְרַח כַּחֲבַצָּלֶת. ב פָּרֹחַ תִּפְרַח וְתָגֵל אַף גִּילַת וְרַנֵּן כְּבוֹד הַלְּבָנוֹן נִתַּן לָהּ הֲדַר הַכַּרְמֶל וְהַשָּׁרוֹן הֵמָּה יִרְאוּ כְבוֹד יְהוָה הֲדַר אֱלֹהֵינוּ.
[^]יִרְמְיָהוּ פרק ד פסוק כ"ו: כו רָאִיתִי וְהִנֵּה הַכַּרְמֶל הַמִּדְבָּר וְכָל עָרָיו נִתְּצוּ מִפְּנֵי יְהוָה מִפְּנֵי חֲרוֹן אַפּוֹ.
וללְבָנוֹן (שעציו גדולים יחסית לעצים בכַּרְמֶל)
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק כ"ט פסוק י"ז: יז הֲלוֹא עוֹד מְעַט מִזְעָר וְשָׁב לְבָנוֹן לַכַּרְמֶל וְהַכַּרְמֶל לַיַּעַר יֵחָשֵׁב.
. לכן הַכַּרְמֶל היה אצל יִרְמְיָהוּ ומִיכָה לסמל של פריון הארץ שניתנה לעם
[^]יִרְמְיָהוּ פרק ב פסוק ז: ז וָאָבִיא אֶתְכֶם אֶל אֶרֶץ הַכַּרְמֶל לֶאֱכֹל פִּרְיָהּ וְטוּבָהּ וַתָּבֹאוּ וַתְּטַמְּאוּ אֶת אַרְצִי וְנַחֲלָתִי שַׂמְתֶּם לְתוֹעֵבָה.
ושאליה עוד ישובו
[^]יִרְמְיָהוּ פרק נ פסוק י"ט: יט וְשֹׁבַבְתִּי אֶת יִשְׂרָאֵל אֶל נָוֵהוּ וְרָעָה הַכַּרְמֶל וְהַבָּשָׁן וּבְהַר אֶפְרַיִם וְהַגִּלְעָד תִּשְׂבַּע נַפְשׁוֹ.
[^]מִיכָה פרק ז פסוק י"ד: יד רְעֵה עַמְּךָ בְשִׁבְטֶךָ צֹאן נַחֲלָתֶךָ שֹׁכְנִי לְבָדָד יַעַר בְּתוֹךְ כַּרְמֶל יִרְעוּ בָשָׁן וְגִלְעָד כִּימֵי עוֹלָם.
. גם הנביא עָמוֹס הזכיר את רֹאשׁ הַכַּרְמֶל כמקום מלא צמחייה (שה' מייבש בקולו הרועם)
[^]עָמוֹס פרק א פסוק ב: ב וַיֹּאמַר יְהוָה מִצִּיּוֹן יִשְׁאָג וּמִירוּשָׁלַ‍ִם יִתֵּן קוֹלוֹ וְאָבְלוּ נְאוֹת הָרֹעִים וְיָבֵשׁ רֹאשׁ הַכַּרְמֶל.
וכמקום מסתור נידח (בין הצמחייה העבותה)
[^]עָמוֹס פרק ט פסוק ג: ג וְאִם יֵחָבְאוּ בְּרֹאשׁ הַכַּרְמֶל מִשָּׁם אֲחַפֵּשׂ וּלְקַחְתִּים וְאִם יִסָּתְרוּ מִנֶּגֶד עֵינַי בְּקַרְקַע הַיָּם מִשָּׁם אֲצַוֶּה אֶת הַנָּחָשׁ וּנְשָׁכָם.
.
זיהוי המקום
רכס הַכַּרְמֶל נישא בכוון צפון-מערב מאזור רמות מנשה בדרום-מזרח ועד אל תוך הים עצמו בכֵּף רחב היוצר את מפרץ חיפה\עכו. יש הכוללים בתחום הַכַּרְמֶל גם את רמות מנשה ואף את הרי אום-אל-פאחם הדרום-מזרחיים עוד יותר, כיוון שהַכַּרְמֶל הינו למעשה שלוחה של הרי שומרון, אך מקובל יותר זיהוי הַכַּרְמֶל עם הרכס העיקרי של ההר הנפרד מרמות מנשה ע"י נַחַל-יָקְנְעָם\ואדי אלמלח. מצפון-מזרח להר מתפרשים עמק עכו (במערב) ועמק יזרעאל (במזרח), ובדרום גובל ההר בנחל תנינים למרגלות שלוחת הנדיב. הגבול המערבי הוא כמובן הים, שמתוכו מזדקר הַכַּרְמֶל במעלה תלול ומרשים עם רצועת חוף דקה במיוחד בקצה לשון היבשה שבצפון מערב.

הַכַּרְמֶל מתנשא עד לגובה של 546 מטר באזור הכפר עספיא שבמזרח ההר, ורוב הנחלים בהר זורמים מערבה, חלקם בערוצים צרים ותלולים המתחפרים באבן הסלע הקשה של ההר. אקלים הַכַּרְמֶל הוא נח, והמשקעים הרבים, במיוחד בפסגות, תורמים לריבוי הצמחייה שבהר. המראה הירוק תמיד של הַכַּרְמֶל בא מצמחייתו הצפופה הכוללת מינים ירוקי-עד, כמו האַלּוֹן המָצוּי ומיני אֵלָה שונים (המופיעים שניהם גם בצורה של שיחים וגם כעצים), אֹרֶן יְרוּשָׁלַיִם אשר שרד באופן טבעי בכַּרְמֶל, ועוד מיני צמחים רבים ומגוונים.

הפריון של הַכַּרְמֶל והמערות הטבעיות שבו משכו אליו מתיישבים כבר בימי האדם הקדמון, כמו בנַחַל מְעָרוֹת שם התיישב האדם לפני כמה מאות אלפי שנים, ובתקופות מאוחרות יותר (לפני כ-15 אלף שנה) גם במערת הנחל ובנחל אורן ובאתרים נוספים בהר. לשון היבשה היתה נקודת ציון בולטת וידועה בקו החוף בימי קדם, ובייבשה עבר לאורך רכס הַכַּרְמֶל סעיף מערבי של דרך הים (דרך מסחר חשובה שעברה בארץ בתקופת הברונזה ושחיברה את מצרים לסוריה). כך, כובשים רבים עברו בכַּרְמֶל והוא נזכר כמשוער ברשימות המסע של פרעה תחותימס ה-3, של פרעה רעמסס ה-2, ואח"כ גם של שלמנאסר מלך אַשּׁוּר
[3]ארץ ישראל בתקופת המקרא, יוחנן אהרוני, מהדורה מתוקנת בעריכת ישראל אפעל, הוצאת יד יצחק בן-צבי, ירושלים תשמ"ח, עמוד 264,130-128,92,38
. הַכַּרְמֶל נקשר בד"כ עם מחוזות החוף, והיה לחליפין בתחום דּוֹר או עַכּוֹ, ובתקופות מסויימות תחת צֹר. בתקופת המקרא לא התקיימו יישובים בכַּרְמֶל, מלבד מטעי פירות שונים שטופחו בו כפי שמשתמע אולי משמו.

ההר המרשים היה מקודש לאלים שונים במהלך הדורות, ובתקופת המקרא התקיים בו פולחן הַבַּעַל, אולי בעקבות ההשפעה הצורית כמסופר במקרא. אח"כ אֵלִיָּהוּ ואֱלִישָׁע חיזקו את עבודת ה' על ההר שהיה כנראה גם אתר לעלייה לרגל בראשי חודש ובשבתות כפי שמשתמע אולי מדברי בעלה של הַשּׁוּנַמִּית
[^]מְלָכִים-ב פרק ד פסוקים כ"ב-כ"ג: כב וַתִּקְרָא אֶל אִישָׁהּ וַתֹּאמֶר שִׁלְחָה נָא לִי אֶחָד מִן הַנְּעָרִים וְאַחַת הָאֲתֹנוֹת וְאָרוּצָה עַד אִישׁ הָאֱלֹהִים וְאָשׁוּבָה. כג וַיֹּאמֶר מַדּוּעַ אתי הלכתי [אַתְּ הֹלֶכֶת] אֵלָיו הַיּוֹם לֹא חֹדֶשׁ וְלֹא שַׁבָּת וַתֹּאמֶר שָׁלוֹם.
. ההסטוריון הרומי דִּוַּח על קיום מזבח ופולחן בכַּרְמֶל, ובצפון הַהר התגלה פסל עם הקדשה לזאוס הכרמלי
[4]אנציקלופדיה מקראית, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים, 1950, כרך ד, עמוד 329
. במהלך הדורות ההר התקדש גם לדתות אחרות, וכך הוא קדוש לנוצרים מהמסדר הכרמליתי (הקתולי) אשר מחזיקים בהר את מנזר סטלה מאריס ואת מנזר המוחרקה (באתרים המשוערים על ידם של קבר אליהו ואתר שריפת המזבח של נביאי הַבַּעַל). כמו כן ההר מקודש גם לבהאים השומרים על קבר מייסדם "הבאב" בחיפה, וגם לקהילה האחמדית היושבת בשכונת כרמליה שבמערב ההר.
פרקים המזכירים את הר הַכַּרְמֶל
ציטוטים נבחרים - חלקם מולחנים

ניתן לקרוא עוד על הר הַכַּרְמֶל באתר של ויקיפדיה.
טיולים באזור: פארק הכרמל. באתר רשות הטבע והגנים.
המידע המובא באתרי הטיולים השונים המקושרים כאן הוא בגדר המלצה והינו כללי בלבד. אתר עַלַמַּפָּה או מפעיליו כמובן אינם אחראים על המידע המובא באתרים המקושרים, או על תוצאות הטיולים, והאחריות מוטלת על המטייל\ת לנהוג באחריות הנדרשת כולל לימוד המצב העדכני במקורות נוספים, הכנה מתאימה, ושמירה על הזהירות הנדרשת מאופי המקום והמטיילים.