טבלת השמות המקראיים
נביא
זכר
יְשַׁעְיָהוּ
פרטי היוצר\ת
לפרטים מלאים על התמונה המקורית, כולל הכותרת, שם היוצר\ת, ורשיון השימוש ניתן להקיש כאן

Isaiah. From the Sistine chapel by Michelangelo (1475–1564) [Public domain], via Wikimedia Commons
יְשַׁעְיָהוּ (מהקפלה הסיסטינית של מיכאלאנג'לו)
מקור השם
ה' יושיע\הושיע
יְשַׁעְיָהוּ במקרא
יְשַׁעְיָהוּ בן אָמוֹץ ניבא ליְהוּדָה בימי המלכים עֻזִּיָּהוּ, יוֹתָם (בנו), אָחָז (בנו), וחִזְקִיָּהוּ (בנו)
[*]ראו יְשַׁעְיָהוּ פרק א פסוק א
[^] יְשַׁעְיָהוּ פרק א פסוק א: א חֲזוֹן יְשַׁעְיָהוּ בֶן אָמוֹץ אֲשֶׁר חָזָה עַל יְהוּדָה וִירוּשָׁלָ‍ִם בִּימֵי עֻזִּיָּהוּ יוֹתָם אָחָז יְחִזְקִיָּהוּ מַלְכֵי יְהוּדָה.
. יוֹתָם בן עֻזִיָּהוּ התחיל למלוך כשאביו עדיין היה בחיים, כאשר עֻזִּיָּהוּ נעשה מצורע
[^] מְלָכִים-ב פרק ט"ו פסוקים ה, ז: ה וַיְנַגַּע יְהוָה אֶת הַמֶּלֶךְ וַיְהִי מְצֹרָע עַד יוֹם מֹתוֹ וַיֵּשֶׁב בְּבֵית הַחָפְשִׁית וְיוֹתָם בֶּן הַמֶּלֶךְ עַל הַבַּיִת שֹׁפֵט אֶת עַם הָאָרֶץ. ... ז וַיִּשְׁכַּב עֲזַרְיָה עִם אֲבֹתָיו וַיִּקְבְּרוּ אֹתוֹ עִם אֲבֹתָיו בְּעִיר דָּוִד וַיִּמְלֹךְ יוֹתָם בְּנוֹ תַּחְתָּיו.
. על פי מנין השנים המשולב של מלכי יְהוּדָה ויִשְׂרָאֵל יוצא שעֻזִיָּהוּ עדיין הייה בחיים גם כשאָחָז נכדו עלה למלוכה עם מות יוֹתָם
[*]עולם התנ"ך, ספר מְלָכִים-ב עמ' 118, 126-125
. ראו בעמוד של שושלת מלכי יְהוּדָה ויִשְׂרָאֵל. בכל אופן, יְשַׁעְיָהוּ הוסמך רשמית לנבואה בשנת חייו האחרונה של המֶלֶךְ עֻזִיָּהוּ
[^] יְשַׁעְיָהוּ פרק ו פסוק א: א בִּשְׁנַת מוֹת הַמֶּלֶךְ עֻזִּיָּהוּ וָאֶרְאֶה אֶת אֲדֹנָי יֹשֵׁב עַל כִּסֵּא רָם וְנִשָּׂא וְשׁוּלָיו מְלֵאִים אֶת הַהֵיכָל.
.
. חזיון הקדשתו של יְשַׁעְיָהוּ לנבואה מובא ביְשַׁעְיָהוּ פרק ו: ה' ישב על כסא גבוה בהיכל ומעליו התעופפו 6 שְׂרָפִים
[*]יצורים פלאיים בעל אופי לא ברור, מלבד שמסתבר מהמסופר שהם מעופפים בעזרת כנפיים. יש המשערים מהכתוב ביְשַׁעְיָהוּ פרק י"ד פסוק כ"ט
[^] יְשַׁעְיָהוּ פרק י"ד פסוק כ"ט: כט אַל תִּשְׂמְחִי פְלֶשֶׁת כֻּלֵּךְ כִּי נִשְׁבַּר שֵׁבֶט מַכֵּךְ כִּי מִשֹּׁרֶשׁ נָחָשׁ יֵצֵא צֶפַע וּפִרְיוֹ שָׂרָף מְעוֹפֵף.
שמדובר ביצור דמוי נָחָשׁ מעופף.
. כשיְשַׁעְיָהוּ חשש שֶׁשְּׂפָתָיו טמאות מכדי לנבא את דברי ה', אחד השְׂרָפִים נגע בהם עם גַּחַל שהוא לקח מהמזבח עם מלקחיים. ה' צווה על יְשַׁעְיָהוּ לנבא כך שהָעָם לא יבין את אזהרותיו ויחזור בו מחטאיו. כך הָעָם ייענש וארצו תיחרב, ומהגזע הכָּרוּת יֵצֵא זרע הקודש של שארית יִשְׂרָאֵל.

יְשַׁעְיָהוּ ניבא דברי תוכחה חברתית ודתית, והדגיש שה' מואס בזבחים רבים ומפוארים אשר ניתנים ללא אמונה ובזמן שהזובח חוטא באִי צֶדֶק . הנביא לעג במיוחד לאמונה האווילית (של הגויים ושל חוטאים רבים מבני יִשְׂרָאֵל) בכוחם של פסילים מעשי ידי אדם . יְשַׁעְיָהוּ גם ניבא חורבן לגויים רבים בגלל חטאיהם, כולל בָּבֶל , אַשּׁוּר , מוֹאָב , דַּמָּשֶׂק ואֲרָם, כּוּשׁ, מִצְרָיִם, אַשְׁדּוֹד
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק כ פסוק א: א בִּשְׁנַת בֹּא תַרְתָּן אַשְׁדּוֹדָה בִּשְׁלֹח אֹתוֹ סַרְגוֹן מֶלֶךְ אַשּׁוּר וַיִּלָּחֶם בְּאַשְׁדּוֹד וַיִּלְכְּדָהּ.
, שבטי ערָב, וצֹר, וגם לממלכת יִשְׂרָאֵל ולתושבי יְרוּשָׁלַיִם. אך יְשַׁעְיָהוּ ניבא גם על הישועה שתבוא בסופו של דבר לעם וליְרוּשָׁלַיִם, ועל שלום עולמי שישרור בין בני האדם
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק ב פסוק ד: ד וְשָׁפַט בֵּין הַגּוֹיִם וְהוֹכִיחַ לְעַמִּים רַבִּים וְכִתְּתוּ חַרְבוֹתָם לְאִתִּים וַחֲנִיתוֹתֵיהֶם לְמַזְמֵרוֹת לֹא יִשָּׂא גוֹי אֶל גּוֹי חֶרֶב וְלֹא יִלְמְדוּ עוֹד מִלְחָמָה.
ואפילו בין החיות
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק י"א פסוקים ו-ח: ו וְגָר זְאֵב עִם כֶּבֶשׂ וְנָמֵר עִם גְּדִי יִרְבָּץ וְעֵגֶל וּכְפִיר וּמְרִיא יַחְדָּו וְנַעַר קָטֹן נֹהֵג בָּם. ז וּפָרָה וָדֹב תִּרְעֶינָה יַחְדָּו יִרְבְּצוּ יַלְדֵיהֶן וְאַרְיֵה כַּבָּקָר יֹאכַל תֶּבֶן. ח וְשִׁעֲשַׁע יוֹנֵק עַל חֻר פָּתֶן וְעַל מְאוּרַת צִפְעוֹנִי גָּמוּל יָדוֹ הָדָה.
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק ס"ה פסוק כ"ה: כה זְאֵב וְטָלֶה יִרְעוּ כְאֶחָד וְאַרְיֵה כַּבָּקָר יֹאכַל תֶּבֶן וְנָחָשׁ עָפָר לַחְמוֹ לֹא יָרֵעוּ וְלֹא יַשְׁחִיתוּ בְּכָל הַר קָדְשִׁי אָמַר יְהוָה.
.

בימי אָחָז מֶלֶךְ יְהוּדָה פלשו צבאות רְצִין מֶלֶךְ אֲרָם ופֶקַח מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל ליְהוּדָה ועלו על יְרוּשָׁלַיִם. יְשַׁעְיָהוּ ובנו "שְׁאָר-יָשׁוּב" יצאו לקראת אָחָז ובני ביתו המבוהלים שהיו אז באזור הַבְּרֵכָה הָעֶלְיוֹנָה, והנביא עודד את אָחָז שאין לו סיבה לפחוד משני המלכים הפולשים, הנמשלים לשני קצוות של גחלים שמעלים עשן רב אבל בלי יכולת באמת להזיק. שמו של "שְׁאָר יָשׁוּב" בן יְשַׁעְיָהוּ מסמל אולי את השיבה הצפויה של שארית העם בתשובה, או לארץ
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק ז פסוק ג: ג וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל יְשַׁעְיָהוּ צֵא נָא לִקְרַאת אָחָז אַתָּה וּשְׁאָר יָשׁוּב בְּנֶךָ אֶל קְצֵה תְּעָלַת הַבְּרֵכָה הָעֶלְיוֹנָה אֶל מְסִלַּת שְׂדֵה כוֹבֵס.
. בהמשך נזכר עוד בן נוסף של הנביא בשם הסימלי "מַהֵר שָׁלָל חָשׁ בַּז" שמשמעו היה כנראה קריאה לאַשּׁוּר למהר\לחוש ולקחת שָׁלָל\ביזה מצבאות אֲרָם ויִשְׂרָאֵל שפלשו ליְהוּדָה, כי עוד לפני שהילד ידע לקרוא לאביו ולאמו, ה' יקח את צבאות אֲרָם ויִשְׂרָאֵל שפלשו ליְהוּדָה, וימסור אותם לִפְנֵי מֶלֶךְ אַשּׁוּר
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק ח פסוקים א-ד: א וַיֹּאמֶר יְהוָה אֵלַי קַח לְךָ גִּלָּיוֹן גָּדוֹל וּכְתֹב עָלָיו בְּחֶרֶט אֱנוֹשׁ לְמַהֵר שָׁלָל חָשׁ בַּז. ב וְאָעִידָה לִּי עֵדִים נֶאֱמָנִים אֵת אוּרִיָּה הַכֹּהֵן וְאֶת זְכַרְיָהוּ בֶּן יְבֶרֶכְיָהוּ. ג וָאֶקְרַב אֶל הַנְּבִיאָה וַתַּהַר וַתֵּלֶד בֵּן וַיֹּאמֶר יְהוָה אֵלַי קְרָא שְׁמוֹ מַהֵר שָׁלָל חָשׁ בַּז. ד כִּי בְּטֶרֶם יֵדַע הַנַּעַר קְרֹא אָבִי וְאִמִּי יִשָּׂא אֶת חֵיל דַּמֶּשֶׂק וְאֵת שְׁלַל שֹׁמְרוֹן לִפְנֵי מֶלֶךְ אַשּׁוּר.
. ואולי גם "עִמָּנוּ אֵל" בן "הָעַלְמָה" היה בנו של הנביא, וגם כאן הנביא חוזה שלפני שהילד יגדל מספיק כדי להבחין בין טוב לרע, כבר יעזבו את הארץ שני המלכים הפולשים שאָחָז פוחד מפניהם
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק ז פסוקים י"ד-ט"ז: יד לָכֵן יִתֵּן אֲדֹנָי הוּא לָכֶם אוֹת הִנֵּה הָעַלְמָה הָרָה וְיֹלֶדֶת בֵּן וְקָרָאת שְׁמוֹ עִמָּנוּ אֵל. טו חֶמְאָה וּדְבַשׁ יֹאכֵל לְדַעְתּוֹ מָאוֹס בָּרָע וּבָחוֹר בַּטּוֹב. טז כִּי בְּטֶרֶם יֵדַע הַנַּעַר מָאֹס בָּרָע וּבָחֹר בַּטּוֹב תֵּעָזֵב הָאֲדָמָה אֲשֶׁר אַתָּה קָץ מִפְּנֵי שְׁנֵי מְלָכֶיהָ.
.

לקראת פלישת סַנְחֵרִיב מלך אַשּׁוּר לארץ, יְשַׁעְיָהוּ כעס על ההסתמכות של הָעָם ושל המֶלֶךְ חִזְקִיָּהוּ על ברית ההגנה עם מִצְרַיִם, במקום שישימו את מבטחם בה'. סַנְחֵרִיב מלך אַשּׁוּר עלה בסופו של דבר על יְהוּדָה ושלח את צבאו ואת הרַבשָׁקֵה (שר בכיר בממשלתו) לעלות למצור על יְרוּשָׁלַיִם, ולאיים על חִזְקִיָּהוּ המלך ועל העם שהתבצרו שם. חִזְקִיָּהוּ קרע את בגדיו כששמע את דברי הרַבשָׁקֵה, ושלח את שריו ואת הזקנים כדי שיתייעצו עם יְשַׁעְיָהוּ הנביא. הם עדכנו את יְשַׁעְיָהוּ במצב החמור של העיר וביקשו שה' ישמע את הנאצות שדיבר עליו הרַבשָׁקֵה וינקום באַשּׁוּר. יְשַׁעְיָהוּ ענה להם שה' בעצמו קורא להם שלא לפחוד מהגידופים של "נערי" מֶלֶךְ אַשּׁוּר, כי הוא יגרום לסַנְחֵרִיב לשוב לארצו ושם הוא ימות בחרב.

חִזְקִיָּהוּ התפלל לה' והציג לפניו מכתב עם גידופים של סַנְחֵרִיב כלפיו. ה' שמע את תפילתו וענה (דרך יְשַׁעְיָהוּ) בדברי לעג לסַנְחֵרִיב המלא בגאווה מְגוּחֶכֶת על הצלחת מסעותיו במרכבתו, ועל העצים הרבים שהוא כרת בהר הַלְּבָנוֹן. ה' איפשר את כל החורבן הזה עד כה, אבל עכשיו כששמע את הרעש הרב שסַנְחֵרִיב עושה, הוא יוציא אותו מהארץ עם רסן של בהמה. הָעָם יסתפק בגידולי בר במשך שנתיים, אבל אז הוא יחזור לזרוע ולקצור, ושארית הפליטה מצִיּוֹן תעמיק שורש ותעלה פרי. באותו הלילה הכה מלאך ה' במחנה אַשּׁוּר, וסַנְחֵרִיב חזר לנִינְוֵה שם הוא נרצח בידי שני בניו .

מאוחר יותר חלה המֶלֶךְ חִזְקִיָּהוּ במחלה אנושה, ויְשַׁעְיָהוּ ניבא לו את מותו. חִזְקִיָּהוּ בכה וביקש מה' שיזכור שהוא הקפיד לקיים את מצוותיו. לפני שיְשַׁעְיָהוּ הספיק לצאת מהעיר, ה' שלח אותו בחזרה למֶלֶךְ כדי לנבא לו שבעוד 3 ימים הוא יוכל כבר להודות לה' במקדש, ושהוא יזכה בעוד 15 שנות חיים. יְשַׁעְיָהוּ ריפא אז את הַשְּׁחִין של המֶלֶךְ עם דְּבֶלים, אך חִזְקִיָּהוּ ביקש לקבל אות שהוא אמנם גם יִשָּׁאֵר חי ביום השלישי ויוכל לעלות ולהודות לה' במקדש. יְשַׁעְיָהוּ שאל אם המֶלֶךְ ירצה שהצל שבשעון השמש שעל גג הארמון יתקדם או יחזור 10 מעלות
[*]מסתבר שהמלך אָחָז התקין שעון שמש על עליית הגג של הארמון. הַצֵּל שהטילה השמש עלה וירד על המדרגות\מעלות שבעלייה, וכך סימן את התקדמות השעות. ואולי היה השעון חלק מאתר פולחן לַשֶּׁמֶשׁ שהיה בעליית הגג של ארמונו של אָחָז
[^] מְלָכִים-ב פרק כ"ג פסוק י"ב: יב וְאֶת הַמִּזְבְּחוֹת אֲשֶׁר עַל הַגָּג עֲלִיַּת אָחָז אֲשֶׁר עָשׂוּ מַלְכֵי יְהוּדָה וְאֶת הַמִּזְבְּחוֹת אֲשֶׁר עָשָׂה מְנַשֶּׁה בִּשְׁתֵּי חַצְרוֹת בֵּית יְהוָה נָתַץ הַמֶּלֶךְ וַיָּרָץ מִשָּׁם וְהִשְׁלִיךְ אֶת עֲפָרָם אֶל נַחַל קִדְרוֹן.
.
. חִזְקִיָּהוּ חשב שחזרת הצל לאחור מופלאה יותר, וזה היה האות שהוא אמנם קיבל .

בעקבות החלמתו של חִזְקִיָּהוּ, באה ליְרוּשָׁלַיִם משלחת מבָּבֶל, וחִזְקִיָּהוּ הראה לחבריה בגאווה את כל אוצרות הארמון ובית הנשק. כשיְשַׁעְיָהוּ חקר את המֶלֶךְ הוא הודה בפניו שהוא הראה למשלחת הַבָּבְלִית את כל אֵלֶּה, ויְשַׁעְיָהוּ ניבא שעוד יבוא יום שבו כל האוצרות הללו ילקחו לבָּבֶל ושצאצאי המֶלֶךְ יהיו שם לסריסים. חִזְקִיָּהוּ דווקא שמח לנבואה כי לפחות בימיו ישכון שלום .

ספר יְשַׁעְיָהוּ כולל גם נבואות מנביא (המכונה יְשַׁעְיָהוּ השני) שניבא שנים רבות לאחר חורבן בית ראשון, ואחרי הצהרת כּוֹרֶשׁ מֶלֶךְ פָּרַס שהתיר את שיבת הגולים לארץ. נבואותיו כוללות קריאות לעם לצאת מבָּבֶל ולעלות לצִיּוֹן בדרך מופלאה ושופעת מים. הספר גם כולל נבואות מנביא (המכונה יְשַׁעְיָהוּ השלישי) אשר חי שנים רבות אחרי שהחלה שיבת צִיּוֹן, ונראה שקהל השומעים שאליהם דיבר היו תושבי יְרוּשָׁלַיִם, בימים בהם העיר כבר הוקפה בחומות וכשבית המקדש השני כבר היה פעיל
[*]ראו למשל ביְשַׁעְיָהוּ פרק נ"ו פסוק ה
[^] יְשַׁעְיָהוּ פרק נ"ו פסוק ה: ה וְנָתַתִּי לָהֶם בְּבֵיתִי וּבְחוֹמֹתַי יָד וָשֵׁם טוֹב מִבָּנִים וּמִבָּנוֹת שֵׁם עוֹלָם אֶתֶּן לוֹ אֲשֶׁר לֹא יִכָּרֵת.
וביְשַׁעְיָהוּ פרק נ"ו פסוק ז
[^] יְשַׁעְיָהוּ פרק נ"ו פסוק ז: ז וַהֲבִיאוֹתִים אֶל הַר קָדְשִׁי וְשִׂמַּחְתִּים בְּבֵית תְּפִלָּתִי עוֹלֹתֵיהֶם וְזִבְחֵיהֶם לְרָצוֹן עַל מִזְבְּחִי כִּי בֵיתִי בֵּית תְּפִלָּה יִקָּרֵא לְכָל הָעַמִּים.
. נבואותיו כוללות דברי תוכחה לעם אשר שוב חטא במנהגי עבודת אלילים, בפריצות, ובאכילת אוכל טמא, שבגללם המצב ביְרוּשָׁלַיִם עדיין היה קשה. אך הנביא בישר גם על גאולה לעיר, אשר צפוייה לבוא בזכות הצדיקים שבה. גם הגויים יעלו לצִיּוֹן עם מִנְחוֹת למקדש שיהיה לבית תפילה לכל העמים.
פרקים המזכירים את יְשַׁעְיָהוּ
ציטוטים נבחרים - חלקם מולחנים
אילן יוחסין