פרטי היוצר\ת
City of David, By Ariely [CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons. Original image size reduced by Allon Adir.
עיר דָוִד במודל "הולילנד" של ירושלים מימי בית-שני - כיום במוזיאון ישראל
|
רמת זיהוי
: 1 - זיהוי ודאי
כנויים נוספים
: יְבוּס\צִיּוֹן
יְרוּשָׁלַיִם במקרא
יְרוּשָׁלַיִם נזכרת לראשונה במקרא אולי בשם "שָׁלֵם", כשמַלְכִּי-צֶדֶק מלך שָׁלֵם מעניק מנחה לאַבְרָם
היְבוּסִים נזכרים פעמים רבות כאחד מעמי כנען שארצם הובטחה לאבות
דָוִד מָלַךְ קודם בחֶבְרוֹן 7.5 שנים, ואז לכד את "מְצֻדַת צִיּוֹן הִיא עִיר דָּוִד" דרך ה"צִּנּוֹר" (פִּיר וּוֹרֵן דרכו היו יורדים מהעיר לשאוב מים מתעלת השילוח?). דָוִד עבר לשבת במצודה, הקים סביבה מִּלּוֹא (מעין תוספת לחומה?), ובנה את ביתו בעזרת עצי אֶרֶז וחרשי עץ ואבן שהוא קיבל מחִירָם מלך צֹר, ונולדו שם לדָוִד עוד 11 ילדים מפילגשיו ונשותיו. דָוִד העביר את ארון הברית בתהלוכה מבית אֲבִינָדָב, אך בדרך עֻזָּא נגע בארון בטעות ומת, והארון הושאר אצל בֵּית עֹבֵד. אחרי זמן מה התהלוכה החגיגית המשיכה עד יְרוּשָׁלַיִם, והארון הונח באוהל
הפלישתים ניסו ונכשלו לתקןף את יְרוּשָׁלַיִם דרך עמק עמק רְפָאִים הסמוך
לקראת סוף ימי דָוִד, ואחרי מאבקי חצר קצרים, נמשח שְׁלֹמֹה למלוכה במעין הגִּחוֹן
אחרי מות שְׁלֹמֹה התפצלה הממלכה לממלכת יִשְׂרָאֵל, שבירתה היה בסופו של דבר בעיר שֹׁמְרוֹן
את יְרוּשָׁלַיִם תקפו אויבים רבים לאורך ימי הממלכה. בימי רְחַבְעָם, עלה פרעה שִׁישַׁק על יְרוּשָׁלִָם ובזז את אוצרות המקדש
ממלכת יִשְׂרָאֵל נפלה בסופו של דבר בידי אַשּׁוּר ורוב תושביה הוגלו. כהכנה למצור אפשרי, חִזְקִיָּהוּ שיפץ את הבקיעים בחומות, וביצר את החומה (תוך הרס של כמה בתים
יְרוּשָׁלַיִם היתה כידוע גם למרכז הדתי של העַם היהודי, במיוחד לאחר הקמת מקדש שְׁלֹמֹה. חִזְקִיָּהוּ הסיר את במות הפולחן מרחבי הארץ, כדי לרכז את הפולחן ביְרוּשָׁלַיִם. כשהמלך יֹאשִׁיָּהוּ שיפץ את המקדש נמצא בו ספר התורה, והמלך נבהל כששמע את המצוות והאיסורים המופיעים בו. הוא הקריא את ספר התורה לפני העם במקדש, חיסל את הפולחן הזר שהיה ביְרוּשָׁלַיִם ובסביבותיה, ניתץ את הבמות הרבות (לעבודת ה') שהיו עוד ברחבי הארץ, ריכז את הכהנים ששרתו בהן בירוּשָׁלִָם
יְרוּשָׁלַיִם נזכרת אינספור פעמים ע"י נביאי יִשְׂרָאֵל, לפעמים בהקשר של כעס על החטאים החברתיים והדתיים המתרחשים בה, ועל החורבן שיבוא עליה בשל כך, ולפעמים בהקשר של קדושתה והעתיד המפואר שלה באחרית הימים. גם ספר תְּהִלִּים כולל מספר מזמורי הַלֵּל לירושלים, אשר בה ה' בחר לשכון. לדוגמה, מִזְמוֹר מ"ח.
עם התחזקות ממלכת בָּבֶל בראשות נְבוּכַדְנֶאצַּר, אשר גם גבר על פַּרְעֹה מלך מִצְרַיִם, התחיל המלך יְהוֹיָקִים להעלות מס לבָּבֶל במשך 3 שנים, אך אז מרד בה. אחרי מות יְהוֹיָקִים, עלה למלוכה בנו יְהוֹיָכִין. בינתיים נְבוּכַדְנֶאצַּר צר על ירוּשָׁלִָם עד שיְהוֹיָכִין הסגיר את עצמו והוגלה לבָּבֶל יחד עם 10,000 מהעילית של העַם. נְבוּכַדְנֶאצַּר בזז את המקדש והמליך את צִדְקִיָּהוּ על העַם הנותר. כעבור 9 שנות מלוכה גם צִדְקִיָּהוּ מרד בבָּבֶל, עם בעלי ברית נוספים מהאזור. נְבוּכַדְנֶאצַּר צר על יְרוּשָׁלִַם ואחרי כ-18 חודש החומות הובקעו. צִדְקִיָּהוּ נתפש ונענש, ונְבוּזַרְאֲדָן שרף את המקדש, הרס את העיר והגלה את השורדים בה. גְּדַלְיָהוּ הופקד על הנותרים, אך נרצח ושאר העם נאלץ לברוח לַגָּלוּת במִצְרָיִם. פרטים היסטורים רבים על מהלך ימי המצור והחורבן מופיעים בספר יִרְמְיָהוּ ובמגילת אֵיכָה.
לאחר כ-70 שנות גלות, הוציא כּוֹרֶשׁ מלך פָּרַס הצהרה המתירה את שיבת ציון (538 לפנה"ס). הוא השיב את כלי המקדש, וגם צִווה לקיים את הפולחן במקדש עם תרומות המלך והיהודים. כמה חודשים אחרי השיבה - זְרֻבָּבֶל ויֵשׁוּעַ הקימו את המזבח במקדש וחזר הפולחן שם. אח"כ הם החלו גם לבנות את יסודות המקדש עצמו לקול תרועות ובכי של זקני העם שזכרו עוד את הבית הראשון. הגויים שלחו כתבי שטנה למלכי פָּרַס והבנייה התעכבה, עד ימי דָּרְיָוֶשׁ מלך פָּרַס. אז זְרֻבָּבֶל ויֵשׁוּעַ חידשו את העבודות על המקדש (בתמיכת הנביאים חַגַּי וזְכַרְיָה), ועם סיום העבודות העַם חגג את הפֶּסַח בשמחה.
אַרְתַּחְשַׁסְתְּא מלך פָּרַס קרא לעֶזְרָא הסופר להוביל לארץ קבוצה גדולה נוספת של יהודים מהגולה. הוא צִווה על עֶזְרָא גם לקיים את הפולחן במקדש, וללמד ולאכוף את חוקי התורה ביְהוּדָה וביְרוּשָׁלַיִם. עֶזְרָא עשה כך, וגם נאבק בהתבוללות של העַם עם עמי האזור. אַרְתַּחְשַׁסְתְּא גם מינה את נְחֶמְיָה למושל (פֶּחָה) של מחוז יְהוּדָה. נְחֶמְיָה הצליח לבנות את החומות תוך 52 ימי עבודה, למרות התנגדות השליטים השכנים ליהודה (ראו תיאור חומות יְרוּשָׁלַיִם בימי נְחֶמְיָה להלן). בעיר המחודשת נערכו כינוסי עַם גדולים, כמו קריאת התורה בפני העַם ע"י עֶזְרָא וחגיגת חג הסֻּכּוֹת, טקסי ווידוי וחזרה בתשובה, ותהלוכה חגיגית על החומות החדשות. נְחֶמְיָה הסדיר את התרומות לכֹּהֲנִים וְללְוִיִּם לצורך קיום סדיר של הפולחן במקדש, אסר פעילות מסחרית בשַּׁבָּת ביְרוּשָׁלַיִם, ופעל גם כן נגד ההתבוללות בעַם.
[^]בְּרֵאשִׁית פרק י"ד פסוקים י"ח-כ: יח
וּמַלְכִּי צֶדֶק מֶלֶךְ שָׁלֵם הוֹצִיא לֶחֶם וָיָיִן וְהוּא כֹהֵן לְאֵל עֶלְיוֹן.
יט
וַיְבָרְכֵהוּ וַיֹּאמַר בָּרוּךְ אַבְרָם לְאֵל עֶלְיוֹן קֹנֵה שָׁמַיִם וָאָרֶץ.
כ
וּבָרוּךְ אֵל עֶלְיוֹן אֲשֶׁר מִגֵּן צָרֶיךָ בְּיָדֶךָ וַיִּתֶּן לוֹ מַעֲשֵׂר מִכֹּל.
(יְרוּשָׁלַיִם נזכרת עוד פעם בשם זה בתְּהִלִּים[^]תְּהִלִּים פרק ע"ו פסוק ג: ג
וַיְהִי בְשָׁלֵם סֻכּוֹ וּמְעוֹנָתוֹ בְצִיּוֹן.
, ויש להבחין בין "שָׁלֵם" זו ל"שָׁלֵם" שממזרח לשְׁכֶם[^]בְּרֵאשִׁית פרק ל"ג פסוק י"ח: יח
וַיָּבֹא יַעֲקֹב שָׁלֵם עִיר שְׁכֶם אֲשֶׁר בְּאֶרֶץ כְּנַעַן בְּבֹאוֹ מִפַּדַּן אֲרָם וַיִּחַן אֶת פְּנֵי הָעִיר.
). היא נזכרת אח"כ עוד מעל 600 פעם בשם "יְרוּשָׁלַיִם" (בכתיב משתנה מעט), מעל 100 פעם בשם "צִיּוֹן", ועוד כמה פעמים בשם "יְבוּס" - שמה הכנעני של הקודם העיר.
היְבוּסִים נזכרים פעמים רבות כאחד מעמי כנען שארצם הובטחה לאבות
[^]שְׁמוֹת פרק ל"ד פסוק י"א: יא
שְׁמָר לְךָ אֵת אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם הִנְנִי גֹרֵשׁ מִפָּנֶיךָ אֶת הָאֱמֹרִי וְהַכְּנַעֲנִי וְהַחִתִּי וְהַפְּרִזִּי וְהַחִוִּי וְהַיְבוּסִי.
, ומַלְכָּם אֲדֹנִי צֶדֶק הצטרף לחֲמֵשֶׁת מלכי כנען שהתאגדו כנגד יְהוֹשֻׁעַ[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק ט פסוקים א-ב: א
וַיְהִי כִשְׁמֹעַ כָּל הַמְּלָכִים אֲשֶׁר בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן בָּהָר וּבַשְּׁפֵלָה וּבְכֹל חוֹף הַיָּם הַגָּדוֹל אֶל מוּל הַלְּבָנוֹן הַחִתִּי וְהָאֱמֹרִי הַכְּנַעֲנִי הַפְּרִזִּי הַחִוִּי וְהַיְבוּסִי.
ב
וַיִּתְקַבְּצוּ יַחְדָּו לְהִלָּחֵם עִם יְהוֹשֻׁעַ וְעִם יִשְׂרָאֵל פֶּה אֶחָד.
[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י פסוקים ג-ה: ג
וַיִּשְׁלַח אֲדֹנִי צֶדֶק מֶלֶךְ יְרוּשָׁלִַם אֶל הוֹהָם מֶלֶךְ חֶבְרוֹן וְאֶל פִּרְאָם מֶלֶךְ יַרְמוּת וְאֶל יָפִיעַ מֶלֶךְ לָכִישׁ וְאֶל דְּבִיר מֶלֶךְ עֶגְלוֹן לֵאמֹר.
ד
עֲלוּ אֵלַי וְעִזְרֻנִי וְנַכֶּה אֶת גִּבְעוֹן כִּי הִשְׁלִימָה אֶת יְהוֹשֻׁעַ וְאֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל.
ה
וַיֵּאָסְפוּ וַיַּעֲלוּ חֲמֵשֶׁת מַלְכֵי הָאֱמֹרִי מֶלֶךְ יְרוּשָׁלִַם מֶלֶךְ חֶבְרוֹן מֶלֶךְ יַרְמוּת מֶלֶךְ לָכִישׁ מֶלֶךְ עֶגְלוֹן הֵם וְכָל מַחֲנֵיהֶם וַיַּחֲנוּ עַל גִּבְעוֹן וַיִּלָּחֲמוּ עָלֶיהָ.
. המלכים הובסו והוצאו להורג[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י פסוק כ"ג: כג
וַיַּעֲשׂוּ כֵן וַיֹּצִיאוּ אֵלָיו אֶת חֲמֵשֶׁת הַמְּלָכִים הָאֵלֶּה מִן הַמְּעָרָה אֵת מֶלֶךְ יְרוּשָׁלִַם אֶת מֶלֶךְ חֶבְרוֹן אֶת מֶלֶךְ יַרְמוּת אֶת מֶלֶךְ לָכִישׁ אֶת מֶלֶךְ עֶגְלוֹן.
, אך בינתיים יְבוּס עצמה נותרה בידי היְבוּסִים[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק ט"ו פסוק ס"ג: סג
וְאֶת הַיְבוּסִי יוֹשְׁבֵי יְרוּשָׁלִַם לֹא יוכלו [יָכְלוּ] בְנֵי יְהוּדָה לְהוֹרִישָׁם וַיֵּשֶׁב הַיְבוּסִי אֶת בְּנֵי יְהוּדָה בִּירוּשָׁלִַם עַד הַיּוֹם הַזֶּה.
. יְרוּשָׁלַיִם, שלא נכבשה עדיין, נכללה בכל אופן בשטח נחלת שבט בִּנְיָמִן[^]יְהוֹשֻׁעַ פרק י"ח פסוק כ"ח: כח
וְצֵלַע הָאֶלֶף וְהַיְבוּסִי הִיא יְרוּשָׁלִַם גִּבְעַת קִרְיַת עָרִים אַרְבַּע עֶשְׂרֵה וְחַצְרֵיהֶן זֹאת נַחֲלַת בְּנֵי בִנְיָמִן לְמִשְׁפְּחֹתָם.
. אחרי מות יְהוֹשֻׁעַ הצליחו בְנֵי יְהוּדָה להחריב אותה[^]שׁוֹפְטִים פרק א פסוק ח: ח
וַיִּלָּחֲמוּ בְנֵי יְהוּדָה בִּירוּשָׁלִַם וַיִּלְכְּדוּ אוֹתָהּ וַיַּכּוּהָ לְפִי חָרֶב וְאֶת הָעִיר שִׁלְּחוּ בָאֵשׁ.
, אך התושבים הַיְבוּסִים המשיכו לשבת שם בתוך נחלת בִּנְיָמִן[^]שׁוֹפְטִים פרק א פסוק כ"א: כא
וְאֶת הַיְבוּסִי יֹשֵׁב יְרוּשָׁלִַם לֹא הוֹרִישׁוּ בְּנֵי בִנְיָמִן וַיֵּשֶׁב הַיְבוּסִי אֶת בְּנֵי בִנְיָמִן בִּירוּשָׁלִַם עַד הַיּוֹם הַזֶּה.
. לכן למשל אִישׁ הלֵוִי, בעלה של הפִילֶגֶשׁ מגִּבְעָה שבבִּנְיָמִן, העדיף שלא ללון ביְרוּשָׁלַיִם[^]שׁוֹפְטִים פרק י"ט פסוקים י"א-י"ב: יא
הֵם עִם יְבוּס וְהַיּוֹם רַד מְאֹד וַיֹּאמֶר הַנַּעַר אֶל אֲדֹנָיו לְכָה נָּא וְנָסוּרָה אֶל עִיר הַיְבוּסִי הַזֹּאת וְנָלִין בָּהּ.
יב
וַיֹּאמֶר אֵלָיו אֲדֹנָיו לֹא נָסוּר אֶל עִיר נָכְרִי אֲשֶׁר לֹא מִבְּנֵי יִשְׂרָאֵל הֵנָּה וְעָבַרְנוּ עַד גִּבְעָה.
.
דָוִד מָלַךְ קודם בחֶבְרוֹן 7.5 שנים, ואז לכד את "מְצֻדַת צִיּוֹן הִיא עִיר דָּוִד" דרך ה"צִּנּוֹר" (פִּיר וּוֹרֵן דרכו היו יורדים מהעיר לשאוב מים מתעלת השילוח?). דָוִד עבר לשבת במצודה, הקים סביבה מִּלּוֹא (מעין תוספת לחומה?), ובנה את ביתו בעזרת עצי אֶרֶז וחרשי עץ ואבן שהוא קיבל מחִירָם מלך צֹר, ונולדו שם לדָוִד עוד 11 ילדים מפילגשיו ונשותיו. דָוִד העביר את ארון הברית בתהלוכה מבית אֲבִינָדָב, אך בדרך עֻזָּא נגע בארון בטעות ומת, והארון הושאר אצל בֵּית עֹבֵד. אחרי זמן מה התהלוכה החגיגית המשיכה עד יְרוּשָׁלַיִם, והארון הונח באוהל
[^]שְׁמוּאֵל-ב פרק ו פסוקים ט"ו-י"ז: טו
וְדָוִד וְכָל בֵּית יִשְׂרָאֵל מַעֲלִים אֶת אֲרוֹן יְהוָה בִּתְרוּעָה וּבְקוֹל שׁוֹפָר.
טז
וְהָיָה אֲרוֹן יְהוָה בָּא עִיר דָּוִד וּמִיכַל בַּת שָׁאוּל נִשְׁקְפָה בְּעַד הַחַלּוֹן וַתֵּרֶא אֶת הַמֶּלֶךְ דָּוִד מְפַזֵּז וּמְכַרְכֵּר לִפְנֵי יְהוָה וַתִּבֶז לוֹ בְּלִבָּהּ.
יז
וַיָּבִאוּ אֶת אֲרוֹן יְהוָה וַיַּצִּגוּ אֹתוֹ בִּמְקוֹמוֹ בְּתוֹךְ הָאֹהֶל אֲשֶׁר נָטָה לוֹ דָּוִד וַיַּעַל דָּוִד עֹלוֹת לִפְנֵי יְהוָה וּשְׁלָמִים.
.
הפלישתים ניסו ונכשלו לתקןף את יְרוּשָׁלַיִם דרך עמק עמק רְפָאִים הסמוך
[^]שְׁמוּאֵל-ב פרק ה פסוקים כ"ב-כ"ה: כב
וַיֹּסִפוּ עוֹד פְּלִשְׁתִּים לַעֲלוֹת וַיִּנָּטְשׁוּ בְּעֵמֶק רְפָאִים.
כג
וַיִּשְׁאַל דָּוִד בַּיהוָה וַיֹּאמֶר לֹא תַעֲלֶה הָסֵב אֶל אַחֲרֵיהֶם וּבָאתָ לָהֶם מִמּוּל בְּכָאִים.
כד
וִיהִי בשמעך [כְּשָׁמְעֲךָ] אֶת קוֹל צְעָדָה בְּרָאשֵׁי הַבְּכָאִים אָז תֶּחֱרָץ כִּי אָז יָצָא יְהוָה לְפָנֶיךָ לְהַכּוֹת בְּמַחֲנֵה פְלִשְׁתִּים.
כה
וַיַּעַשׂ דָּוִד כֵּן כַּאֲשֶׁר צִוָּהוּ יְהוָה וַיַּךְ אֶת פְּלִשְׁתִּים מִגֶּבַע עַד בֹּאֲךָ גָזֶר.
. דָוִד המשיך וניצח את מלכי הממלכות השכנות, סיפח שטחים רחבים לממלכתו, והביא את השלל ליְרוּשָׁלַיִם. בימי מרד אַבְשָׁלוֹם בן דָוִד, דָוִד נאלץ לברוח מיְרוּשָׁלַיִם עם תומכיו דרך נחל קִדְרוֹן והר הזֵיתִים, ואַבְשָׁלוֹם עבר ליְרוּשָׁלַיִם. לבסוף אַבְשָׁלוֹם הובס ומת, ודָוִד חזר אָבֵל ליְרוּשָׁלַיִם. המגפה שבה נענש דָוִד, בגלל המפקד שערך בעַם, נעצרה בגורן אֲרַוְנָה הַיְבֻסִי, ודָוִד רכש את המקום ב-50[^]שְׁמוּאֵל-ב פרק כ"ד פסוק כ"ד: כד
וַיֹּאמֶר הַמֶּלֶךְ אֶל אֲרַוְנָה לֹא כִּי קָנוֹ אֶקְנֶה מֵאוֹתְךָ בִּמְחִיר וְלֹא אַעֲלֶה לַיהוָה אֱלֹהַי עֹלוֹת חִנָּם וַיִּקֶן דָּוִד אֶת הַגֹּרֶן וְאֶת הַבָּקָר בְּכֶסֶף שְׁקָלִים חֲמִשִּׁים.
או ב-600[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-א פרק כ"א פסוק כ"ה: כה
וַיִּתֵּן דָּוִיד לְאָרְנָן בַּמָּקוֹם שִׁקְלֵי זָהָב מִשְׁקָל שֵׁשׁ מֵאוֹת.
שקלים, זבח שם, והמגפה חלפה. הגורן ישבה על הר המֹּרִיָּה (שם התרחש סיפור עקדת יִצְחָק[^]בְּרֵאשִׁית פרק כ"ב פסוק ב: ב
וַיֹּאמֶר קַח נָא אֶת בִּנְךָ אֶת יְחִידְךָ אֲשֶׁר אָהַבְתָּ אֶת יִצְחָק וְלֶךְ לְךָ אֶל אֶרֶץ הַמֹּרִיָּה וְהַעֲלֵהוּ שָׁם לְעֹלָה עַל אַחַד הֶהָרִים אֲשֶׁר אֹמַר אֵלֶיךָ.
), ולימים הוקם במקום בית המקדש[^]דִּבְרֵי-הַיָּמִים-ב פרק ג פסוק א: א
וַיָּחֶל שְׁלֹמֹה לִבְנוֹת אֶת בֵּית יְהוָה בִּירוּשָׁלִַם בְּהַר הַמּוֹרִיָּה אֲשֶׁר נִרְאָה לְדָוִיד אָבִיהוּ אֲשֶׁר הֵכִין בִּמְקוֹם דָּוִיד בְּגֹרֶן אָרְנָן הַיְבוּסִי.
.
לקראת סוף ימי דָוִד, ואחרי מאבקי חצר קצרים, נמשח שְׁלֹמֹה למלוכה במעין הגִּחוֹן
[^]מְלָכִים-א פרק א פסוקים ל"ח-ל"ט: לח
וַיֵּרֶד צָדוֹק הַכֹּהֵן וְנָתָן הַנָּבִיא וּבְנָיָהוּ בֶן יְהוֹיָדָע וְהַכְּרֵתִי וְהַפְּלֵתִי וַיַּרְכִּבוּ אֶת שְׁלֹמֹה עַל פִּרְדַּת הַמֶּלֶךְ דָּוִד וַיֹּלִכוּ אֹתוֹ עַל גִּחוֹן.
לט
וַיִּקַּח צָדוֹק הַכֹּהֵן אֶת קֶרֶן הַשֶּׁמֶן מִן הָאֹהֶל וַיִּמְשַׁח אֶת שְׁלֹמֹה וַיִּתְקְעוּ בַּשּׁוֹפָר וַיֹּאמְרוּ כָּל הָעָם יְחִי הַמֶּלֶךְ שְׁלֹמֹה.
. דָוִד מת ונקבר בעִיר דָּוִד ושְׁלֹמֹה מָלַךְ אחריו. הממלכה בימי שְׁלֹמֹה היתה שלווה ועשירה ממסחר ימי ענף, ושְׁלֹמֹה בנה על הר הבית את בית המקדש ואת מבני הארמון (בֵּית יַעַר הַלְּבָנוֹן) עם עזרה מחִירָם מלך צוֹר. בניית המקדש אורכת כ7 שנים, ובסופם המקדש נחנך בטקס חגיגי בראשות שְׁלֹמֹה.
אחרי מות שְׁלֹמֹה התפצלה הממלכה לממלכת יִשְׂרָאֵל, שבירתה היה בסופו של דבר בעיר שֹׁמְרוֹן
[^]מְלָכִים-א פרק ט"ז פסוקים כ"ג-כ"ד: כג
בִּשְׁנַת שְׁלֹשִׁים וְאַחַת שָׁנָה לְאָסָא מֶלֶךְ יְהוּדָה מָלַךְ עָמְרִי עַל יִשְׂרָאֵל שְׁתֵּים עֶשְׂרֵה שָׁנָה בְּתִרְצָה מָלַךְ שֵׁשׁ שָׁנִים.
כד
וַיִּקֶן אֶת הָהָר שֹׁמְרוֹן מֵאֶת שֶׁמֶר בְּכִכְּרַיִם כָּסֶף וַיִּבֶן אֶת הָהָר וַיִּקְרָא אֶת שֵׁם הָעִיר אֲשֶׁר בָּנָה עַל שֶׁם שֶׁמֶר אֲדֹנֵי הָהָר שֹׁמְרוֹן.
, ולממלכת יְהוּדָה שבירתה היתה יְרוּשָׁלַיִם. ביְרוּשָׁלַיִם מלכו המלכים משושלת בית דָּוִד במשך מאות שנים עד לחורבן הממלכה ע"י הבבלים, וניקברו בקברי המלכים שבעִיר דָּוִד (כמה מהמלכים האחרונים נקברו ב"בְּגַן עֻזָּא" בארמונו של המלך מְנַשֶּׁה[^]מְלָכִים-ב פרק כ"א פסוק י"ח: יח
וַיִּשְׁכַּב מְנַשֶּׁה עִם אֲבֹתָיו וַיִּקָּבֵר בְּגַן בֵּיתוֹ בְּגַן עֻזָּא וַיִּמְלֹךְ אָמוֹן בְּנוֹ תַּחְתָּיו.
, וחלקם מתו בגלות).
את יְרוּשָׁלַיִם תקפו אויבים רבים לאורך ימי הממלכה. בימי רְחַבְעָם, עלה פרעה שִׁישַׁק על יְרוּשָׁלִָם ובזז את אוצרות המקדש
[^]מְלָכִים-א פרק י"ד פסוקים כ"ה-כ"ו: כה
וַיְהִי בַּשָּׁנָה הַחֲמִישִׁית לַמֶּלֶךְ רְחַבְעָם עָלָה שושק [שִׁישַׁק] מֶלֶךְ מִצְרַיִם עַל יְרוּשָׁלִָם.
כו
וַיִּקַּח אֶת אֹצְרוֹת בֵּית יְהוָה וְאֶת אוֹצְרוֹת בֵּית הַמֶּלֶךְ וְאֶת הַכֹּל לָקָח וַיִּקַּח אֶת כָּל מָגִנֵּי הַזָּהָב אֲשֶׁר עָשָׂה שְׁלֹמֹה.
. בימי יְהוֹאָשׁ כבש חֲזָאֵל מֶלֶךְ אֲרָם את גַּת ואז עלה על יְרוּשָׁלִָם. יְהוֹאָשׁ מסר לידו את אוצרות הבית וחֲזָאֵל עזב את העיר[^]מְלָכִים-ב פרק י"ב פסוקים י"ח-י"ט: יח
אָז יַעֲלֶה חֲזָאֵל מֶלֶךְ אֲרָם וַיִּלָּחֶם עַל גַּת וַיִּלְכְּדָהּ וַיָּשֶׂם חֲזָאֵל פָּנָיו לַעֲלוֹת עַל יְרוּשָׁלִָם.
יט
וַיִּקַּח יְהוֹאָשׁ מֶלֶךְ יְהוּדָה אֵת כָּל הַקֳּדָשִׁים אֲשֶׁר הִקְדִּישׁוּ יְהוֹשָׁפָט וִיהוֹרָם וַאֲחַזְיָהוּ אֲבֹתָיו מַלְכֵי יְהוּדָה וְאֶת קֳדָשָׁיו וְאֵת כָּל הַזָּהָב הַנִּמְצָא בְּאֹצְרוֹת בֵּית יְהוָה וּבֵית הַמֶּלֶךְ וַיִּשְׁלַח לַחֲזָאֵל מֶלֶךְ אֲרָם וַיַּעַל מֵעַל יְרוּשָׁלִָם.
. כשהמלך אֲמַצְיָה תקף את יוֹאָשׁ מלך יִשְׂרָאֵל, אֲמַצְיָה הובס ונלקח בשבי לבֵית שֶׁמֶשׁ. יוֹאָשׁ פרץ את חומת יְרוּשָׁלִַם מצפון, בזז את אוצרות המקדש, לקח בני ערובה ושב לשִׁמְרוֹן[^]מְלָכִים-ב פרק י"ד פסוקים י"ג-י"ד: יג
וְאֵת אֲמַצְיָהוּ מֶלֶךְ יְהוּדָה בֶּן יְהוֹאָשׁ בֶּן אֲחַזְיָהוּ תָּפַשׂ יְהוֹאָשׁ מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל בְּבֵית שָׁמֶשׁ ויבאו [וַיָּבֹא] יְרוּשָׁלִַם וַיִּפְרֹץ בְּחוֹמַת יְרוּשָׁלִַם בְּשַׁעַר אֶפְרַיִם עַד שַׁעַר הַפִּנָּה אַרְבַּע מֵאוֹת אַמָּה.
יד
וְלָקַח אֶת כָּל הַזָּהָב וְהַכֶּסֶף וְאֵת כָּל הַכֵּלִים הַנִּמְצְאִים בֵּית יְהוָה וּבְאֹצְרוֹת בֵּית הַמֶּלֶךְ וְאֵת בְּנֵי הַתַּעֲרֻבוֹת וַיָּשָׁב שֹׁמְרוֹנָה.
. בימי אָחָז עלו רְצִין מלך אֲרָם, ופֶּקַח מלך יִשְׂרָאֵל על יְרוּשָׁלִַם, ואָחָז שלח שוחד מאוצרות המקדש לתִּגְלַת פְּלֶסֶר מלך אַשּׁוּר כדי שיתקוף את מלך אֲרָם[^]מְלָכִים-ב פרק י"ד פסוקים י"ג-י"ד: יג
וְאֵת אֲמַצְיָהוּ מֶלֶךְ יְהוּדָה בֶּן יְהוֹאָשׁ בֶּן אֲחַזְיָהוּ תָּפַשׂ יְהוֹאָשׁ מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל בְּבֵית שָׁמֶשׁ ויבאו [וַיָּבֹא] יְרוּשָׁלִַם וַיִּפְרֹץ בְּחוֹמַת יְרוּשָׁלִַם בְּשַׁעַר אֶפְרַיִם עַד שַׁעַר הַפִּנָּה אַרְבַּע מֵאוֹת אַמָּה.
יד
וְלָקַח אֶת כָּל הַזָּהָב וְהַכֶּסֶף וְאֵת כָּל הַכֵּלִים הַנִּמְצְאִים בֵּית יְהוָה וּבְאֹצְרוֹת בֵּית הַמֶּלֶךְ וְאֵת בְּנֵי הַתַּעֲרֻבוֹת וַיָּשָׁב שֹׁמְרוֹנָה.
.
ממלכת יִשְׂרָאֵל נפלה בסופו של דבר בידי אַשּׁוּר ורוב תושביה הוגלו. כהכנה למצור אפשרי, חִזְקִיָּהוּ שיפץ את הבקיעים בחומות, וביצר את החומה (תוך הרס של כמה בתים
[^]יְשַׁעְיָהוּ פרק כ"ב פסוקים ט-י"א: ט
וְאֵת בְּקִיעֵי עִיר דָּוִד רְאִיתֶם כִּי רָבּוּ וַתְּקַבְּצוּ אֶת מֵי הַבְּרֵכָה הַתַּחְתּוֹנָה.
י
וְאֶת בָּתֵּי יְרוּשָׁלִַם סְפַרְתֶּם וַתִּתְֿצוּ הַבָּתִּים לְבַצֵּר הַחוֹמָה.
יא
וּמִקְוָה עֲשִׂיתֶם בֵּין הַחֹמֹתַיִם לְמֵי הַבְּרֵכָה הַיְשָׁנָה וְלֹא הִבַּטְתֶּם אֶל עֹשֶׂיהָ וְיֹצְרָהּ מֵרָחוֹק לֹא רְאִיתֶם.
) וחצב את נקבת השילוח שהובילה את מי מעיין הגיחון שנמצא מחוץ לחומות אל בריכת השילוח שבנה בתוך תחום החומות המורחבות של העיר[^]מְלָכִים-ב פרק כ פסוק כ: כ
וְיֶתֶר דִּבְרֵי חִזְקִיָּהוּ וְכָל גְּבוּרָתוֹ וַאֲשֶׁר עָשָׂה אֶת הַבְּרֵכָה וְאֶת הַתְּעָלָה וַיָּבֵא אֶת הַמַּיִם הָעִירָה הֲלֹא הֵם כְּתוּבִים עַל סֵפֶר דִּבְרֵי הַיָּמִים לְמַלְכֵי יְהוּדָה.
. אח"כ אמנם יצא סַנְחֵרִיב מלך אַשּׁוּר למסע כיבוש וחורבן בערי יְהוּדָה, וגם ערך מצור על יְרוּשָׁלִַם. צבא אַשּׁוּר חנה מצפון לעיר בבריכה המשמשת לכביסה ("שְׂדֵה כוֹבֵס" באזור שער שְׁכֶם של היום) בפיקוד 3 שרים גדולים, כולל ה"רַב שָׁקֵה" (שר המשקים), אשר נאם לפני העַם שעַל הַחֹמָה וניסה לשכנע אותו להכנע. הנביא יְשַׁעְיָהוּ עודד את חִזְקִיָּהוּ לא להכנע, ואחרי שחִזְקִיָּהוּ התפלל לה' לעזרה, הכה מלאך ה' בלילה את מחנה אַשּׁוּר שעזב את המקום, ויְרוּשָׁלַיִם ניצלה כך בדרך נס.
יְרוּשָׁלַיִם היתה כידוע גם למרכז הדתי של העַם היהודי, במיוחד לאחר הקמת מקדש שְׁלֹמֹה. חִזְקִיָּהוּ הסיר את במות הפולחן מרחבי הארץ, כדי לרכז את הפולחן ביְרוּשָׁלַיִם. כשהמלך יֹאשִׁיָּהוּ שיפץ את המקדש נמצא בו ספר התורה, והמלך נבהל כששמע את המצוות והאיסורים המופיעים בו. הוא הקריא את ספר התורה לפני העם במקדש, חיסל את הפולחן הזר שהיה ביְרוּשָׁלַיִם ובסביבותיה, ניתץ את הבמות הרבות (לעבודת ה') שהיו עוד ברחבי הארץ, ריכז את הכהנים ששרתו בהן בירוּשָׁלִָם
[^]מְלָכִים-ב פרק כ"ג פסוקים ז-ח: ז
וַיִּתֹּץ אֶת בָּתֵּי הַקְּדֵשִׁים אֲשֶׁר בְּבֵית יְהוָה אֲשֶׁר הַנָּשִׁים אֹרְגוֹת שָׁם בָּתִּים לָאֲשֵׁרָה.
ח
וַיָּבֵא אֶת כָּל הַכֹּהֲנִים מֵעָרֵי יְהוּדָה וַיְטַמֵּא אֶת הַבָּמוֹת אֲשֶׁר קִטְּרוּ שָׁמָּה הַכֹּהֲנִים מִגֶּבַע עַד בְּאֵר שָׁבַע וְנָתַץ אֶת בָּמוֹת הַשְּׁעָרִים אֲשֶׁר פֶּתַח שַׁעַר יְהוֹשֻׁעַ שַׂר הָעִיר אֲשֶׁר עַל שְׂמֹאול אִישׁ בְּשַׁעַר הָעִיר.
, ולסיום עָרַךְ פֶּסַח חגיגי בירוּשָׁלִָם[^]מְלָכִים-ב פרק כ"ג פסוקים כ"א-כ"ב: כא
וַיְצַו הַמֶּלֶךְ אֶת כָּל הָעָם לֵאמֹר עֲשׂוּ פֶסַח לַיהוָה אֱלֹהֵיכֶם כַּכָּתוּב עַל סֵפֶר הַבְּרִית הַזֶּה.
כב
כִּי לֹא נַעֲשָׂה כַּפֶּסַח הַזֶּה מִימֵי הַשֹּׁפְטִים אֲשֶׁר שָׁפְטוּ אֶת יִשְׂרָאֵל וְכֹל יְמֵי מַלְכֵי יִשְׂרָאֵל וּמַלְכֵי יְהוּדָה.
.
יְרוּשָׁלַיִם נזכרת אינספור פעמים ע"י נביאי יִשְׂרָאֵל, לפעמים בהקשר של כעס על החטאים החברתיים והדתיים המתרחשים בה, ועל החורבן שיבוא עליה בשל כך, ולפעמים בהקשר של קדושתה והעתיד המפואר שלה באחרית הימים. גם ספר תְּהִלִּים כולל מספר מזמורי הַלֵּל לירושלים, אשר בה ה' בחר לשכון. לדוגמה, מִזְמוֹר מ"ח.
עם התחזקות ממלכת בָּבֶל בראשות נְבוּכַדְנֶאצַּר, אשר גם גבר על פַּרְעֹה מלך מִצְרַיִם, התחיל המלך יְהוֹיָקִים להעלות מס לבָּבֶל במשך 3 שנים, אך אז מרד בה. אחרי מות יְהוֹיָקִים, עלה למלוכה בנו יְהוֹיָכִין. בינתיים נְבוּכַדְנֶאצַּר צר על ירוּשָׁלִָם עד שיְהוֹיָכִין הסגיר את עצמו והוגלה לבָּבֶל יחד עם 10,000 מהעילית של העַם. נְבוּכַדְנֶאצַּר בזז את המקדש והמליך את צִדְקִיָּהוּ על העַם הנותר. כעבור 9 שנות מלוכה גם צִדְקִיָּהוּ מרד בבָּבֶל, עם בעלי ברית נוספים מהאזור. נְבוּכַדְנֶאצַּר צר על יְרוּשָׁלִַם ואחרי כ-18 חודש החומות הובקעו. צִדְקִיָּהוּ נתפש ונענש, ונְבוּזַרְאֲדָן שרף את המקדש, הרס את העיר והגלה את השורדים בה. גְּדַלְיָהוּ הופקד על הנותרים, אך נרצח ושאר העם נאלץ לברוח לַגָּלוּת במִצְרָיִם. פרטים היסטורים רבים על מהלך ימי המצור והחורבן מופיעים בספר יִרְמְיָהוּ ובמגילת אֵיכָה.
לאחר כ-70 שנות גלות, הוציא כּוֹרֶשׁ מלך פָּרַס הצהרה המתירה את שיבת ציון (538 לפנה"ס). הוא השיב את כלי המקדש, וגם צִווה לקיים את הפולחן במקדש עם תרומות המלך והיהודים. כמה חודשים אחרי השיבה - זְרֻבָּבֶל ויֵשׁוּעַ הקימו את המזבח במקדש וחזר הפולחן שם. אח"כ הם החלו גם לבנות את יסודות המקדש עצמו לקול תרועות ובכי של זקני העם שזכרו עוד את הבית הראשון. הגויים שלחו כתבי שטנה למלכי פָּרַס והבנייה התעכבה, עד ימי דָּרְיָוֶשׁ מלך פָּרַס. אז זְרֻבָּבֶל ויֵשׁוּעַ חידשו את העבודות על המקדש (בתמיכת הנביאים חַגַּי וזְכַרְיָה), ועם סיום העבודות העַם חגג את הפֶּסַח בשמחה.
אַרְתַּחְשַׁסְתְּא מלך פָּרַס קרא לעֶזְרָא הסופר להוביל לארץ קבוצה גדולה נוספת של יהודים מהגולה. הוא צִווה על עֶזְרָא גם לקיים את הפולחן במקדש, וללמד ולאכוף את חוקי התורה ביְהוּדָה וביְרוּשָׁלַיִם. עֶזְרָא עשה כך, וגם נאבק בהתבוללות של העַם עם עמי האזור. אַרְתַּחְשַׁסְתְּא גם מינה את נְחֶמְיָה למושל (פֶּחָה) של מחוז יְהוּדָה. נְחֶמְיָה הצליח לבנות את החומות תוך 52 ימי עבודה, למרות התנגדות השליטים השכנים ליהודה (ראו תיאור חומות יְרוּשָׁלַיִם בימי נְחֶמְיָה להלן). בעיר המחודשת נערכו כינוסי עַם גדולים, כמו קריאת התורה בפני העַם ע"י עֶזְרָא וחגיגת חג הסֻּכּוֹת, טקסי ווידוי וחזרה בתשובה, ותהלוכה חגיגית על החומות החדשות. נְחֶמְיָה הסדיר את התרומות לכֹּהֲנִים וְללְוִיִּם לצורך קיום סדיר של הפולחן במקדש, אסר פעילות מסחרית בשַּׁבָּת ביְרוּשָׁלַיִם, ופעל גם כן נגד ההתבוללות בעַם.
זיהוי המקום
בשלוחה של עִיר דָּוִד, האתר של יְרוּשָׁלַיִם המקראית, ובאזורים הסמוכים נמצאו כמה עדויות המצביעות כנראה על נוכחות נוודית באזור בתקופות הפרה-היסטוריות (תקופת האבן והתקופה הכלכוליתית). ישוב של קבע התבסס במקום בתקופת הברונזה (מהאלף הרביעי לפנה"ס), בשל יתרונות ההגנה שסיפקו הגאיות המקיפים את השְׁלוּחָה (נחל קִדְרוֹן, הגיא המרכזי, וגֵיא בֶן הִנֹּם), ובעיקר בשל מקורות המים של העיר במעין הגִּחוֹן שבמדרון המזרחי של העיר.
הישוב הכנעני היה בתחילה ישוב חקלאי קטן וחסר חומות. בסביבות שנת 2000 לפנה"ס הישוב עבר משבר והתדלדל (יחד עם ערים רבות אחרות בארץ ובארצות השכנות, מסיבה לא ברורה), אך נמצאו באזור קברים רבים מהתקופה. בתקופת הברונזה התיכונה (~1700 לפנה"ס) חזר ישוב הקבע להתבסס, ואף נבנו במקום מערכות מים וביצורים מאסיביים, שכנראה נועדו לספק גישה מוּגֶנֶת למעין הגִּחוֹן. מערכת המים כללה את פִּיר וּוֹרֵן - מנהרה שהובילה משֶׁטַח העיר אל אזור המעין, וכללה גם תעלות שהובילו את המים לבריכות אגירה סמוכות
בתקופה זאת (תקופת הברונזה התיכונה בא"י) גברה ההשפעה המצרית בכנען, והעיר הכנענית היתה לעיר מוּכֶּרֶת באזור יְהוּדָה. יְרוּשָׁלַיִם וכמה מִמְּלָכֶיהָ נזכרים בכתבי המְאֵרוֹת המִצְרִיִים - כתבים מאגיים מתחילת האלף השני במִצְרַיִם הקדומה, שנועדו לפגוע באויבים של מצרים. העיר מכונה שָׁם בַּשֵּׁם "רושמם" או "אורשלם" ונזכרים המלכים יקרעם וסתען. תקופת הברונזה המאוחרת (1550 - 1150 לפנה"ס) היא תקופת השלטון המצרי בכנען. מלכי מצרים ערכו בארץ כמה מסעות שנערכו למטרות כיבוש או דיכוי מרידות, ואשר תועדו במקדשיהם. לפי המחקר הארכאולוגי נראה שהעיר יְרוּשָׁלַיִם היתה אז ישוב קטן ומבוצר. היא נזכרת כמה פעמים במכתבי אֶל-עַמַארְנָה (אוסף גדול של "מכתבים" מהמאה ה-14 לפנה"ס שנכתבו למלכי מצרים בעיקר ממנהיגים באזור כנען וסוריה). האוסף כולל בין השאר 6 מכתבים ששלח עבדיחבה מלך יְרוּשָׁלַיִם ובהם הוא מתלונן בפני פַּרְעֹה על התקפות של אנשי "חַ'בִּרוּ" (קבוצות אלימות מסטטוס נמוך) ומברית שכרתו כנגדו שליטים של ערים אחרות בכנען. נזכרת גם תקרית שבה חיילים מכּוּשׁ (כנראה מחיל המצב המצרי) חדרו דרך הגג למצודה שבעיר, שם ישב המלך.
ראשית תקופת הברזל (מאות 12–10 לפנה"ס) היא גם ראשית תקופת ההתנחלות הישראלי בארץ. על פי המסופר במקרא, כבשו בני ישראל את אזור יְהוּדָה, וגם שרפו את יְרוּשָׁלַיִם, אך העיר עצמה נכבשה רק שנים רבות אח"כ ע"י המלך דָּוִד. יְרוּשָׁלַיִם היתה לבירת הממלכה, ולמרכז הדתי של העַם, עם הפעילות הפולחנית שבמקדש בהר הבית (ראו את פירוט התיאור המקראי למעלה). מתקופה זו והלאה מתרבים הממצאים הארכאולוגים ביְרוּשָׁלַיִם, ומצטרפות אליהם גם עדויות הסטוריות מתעודות של עמי האזור (אַשּׁוּר, בָּבֶל, פָּרַס, ויָוָן) המאשרים את האירועים החשובים שעברו על העיר ושהוזכרו במקרא, כמו חורבן ערי יְהוּדָה והמצור האַשּׁוּרי על יְרוּשָׁלַיִם בימי סַנְחֵרִיב (סוף המאה ה-8 לפנה"ס), החורבן והגלות בימי נְבוּכַדְנֶאצַּר מלך בָּבֶל (586 לפנה"ס), שיבת ציון מימי כּוֹרֶשׁ הגדול מלך פָּרַס, קיומה של פחוות יְהוּדָה (יְהוּד מְדִינְתָּא) שהיתה למדינת חסות של פָּרַס עם יְרוּשָׁלַיִם כעיר הבירה (538-332 לפנה"ס) עד כיבוש הארץ בידי אלכסנדר מוקדון (332 לפנה"ס), ואח"כ השלטון ביְרוּשָׁלַיִם של הממלכות ההלניסטיות שירשו את אלכסנדר (בית תַלְמַי במִצְרַיִם ובית סֵלֵאוּקוּס בסוּרְיָה).
הממצאים הארכאולוגים מתקופת המקרא בעיר דָּוִד ובאזור הָעֹפֶל שבין עיר דָּוִד להר הבית, כוללים בין השאר את מערכת המים שהורחבה בימי חִזְקִיָּהוּ עם נקבת השילוח שהובילה כאמור את מי מעיין הגיחון שנמצא מחוץ לחומות אל בריכת השילוח שבנה בתוך תחום החומות המורחבות של העיר; שרידים של החומה הרחבה מאותה תקופה באזור הרובע היהודי; שרידי בתים ומבני ציבור, חלקם עם סימני שריפה מתקופת המצור הבבלי; מערות קבורה רבות; וממצאים קטנים יותר הכוללים בּוּלוֹת (מעין חותמות) מימי בית ראשון עם שמות בעליהן בכתב עברי קדום
[3]ר' רייך וא' שוקרון. חפירות חדשות במדרון המזרחי של עיר דוד. קדמוניות 122 (תשס"ב). עמ' 78–88
.
בתקופה זאת (תקופת הברונזה התיכונה בא"י) גברה ההשפעה המצרית בכנען, והעיר הכנענית היתה לעיר מוּכֶּרֶת באזור יְהוּדָה. יְרוּשָׁלַיִם וכמה מִמְּלָכֶיהָ נזכרים בכתבי המְאֵרוֹת המִצְרִיִים - כתבים מאגיים מתחילת האלף השני במִצְרַיִם הקדומה, שנועדו לפגוע באויבים של מצרים. העיר מכונה שָׁם בַּשֵּׁם "רושמם" או "אורשלם" ונזכרים המלכים יקרעם וסתען. תקופת הברונזה המאוחרת (1550 - 1150 לפנה"ס) היא תקופת השלטון המצרי בכנען. מלכי מצרים ערכו בארץ כמה מסעות שנערכו למטרות כיבוש או דיכוי מרידות, ואשר תועדו במקדשיהם. לפי המחקר הארכאולוגי נראה שהעיר יְרוּשָׁלַיִם היתה אז ישוב קטן ומבוצר. היא נזכרת כמה פעמים במכתבי אֶל-עַמַארְנָה (אוסף גדול של "מכתבים" מהמאה ה-14 לפנה"ס שנכתבו למלכי מצרים בעיקר ממנהיגים באזור כנען וסוריה). האוסף כולל בין השאר 6 מכתבים ששלח עבדיחבה מלך יְרוּשָׁלַיִם ובהם הוא מתלונן בפני פַּרְעֹה על התקפות של אנשי "חַ'בִּרוּ" (קבוצות אלימות מסטטוס נמוך) ומברית שכרתו כנגדו שליטים של ערים אחרות בכנען. נזכרת גם תקרית שבה חיילים מכּוּשׁ (כנראה מחיל המצב המצרי) חדרו דרך הגג למצודה שבעיר, שם ישב המלך.
ראשית תקופת הברזל (מאות 12–10 לפנה"ס) היא גם ראשית תקופת ההתנחלות הישראלי בארץ. על פי המסופר במקרא, כבשו בני ישראל את אזור יְהוּדָה, וגם שרפו את יְרוּשָׁלַיִם, אך העיר עצמה נכבשה רק שנים רבות אח"כ ע"י המלך דָּוִד. יְרוּשָׁלַיִם היתה לבירת הממלכה, ולמרכז הדתי של העַם, עם הפעילות הפולחנית שבמקדש בהר הבית (ראו את פירוט התיאור המקראי למעלה). מתקופה זו והלאה מתרבים הממצאים הארכאולוגים ביְרוּשָׁלַיִם, ומצטרפות אליהם גם עדויות הסטוריות מתעודות של עמי האזור (אַשּׁוּר, בָּבֶל, פָּרַס, ויָוָן) המאשרים את האירועים החשובים שעברו על העיר ושהוזכרו במקרא, כמו חורבן ערי יְהוּדָה והמצור האַשּׁוּרי על יְרוּשָׁלַיִם בימי סַנְחֵרִיב (סוף המאה ה-8 לפנה"ס), החורבן והגלות בימי נְבוּכַדְנֶאצַּר מלך בָּבֶל (586 לפנה"ס), שיבת ציון מימי כּוֹרֶשׁ הגדול מלך פָּרַס, קיומה של פחוות יְהוּדָה (יְהוּד מְדִינְתָּא) שהיתה למדינת חסות של פָּרַס עם יְרוּשָׁלַיִם כעיר הבירה (538-332 לפנה"ס) עד כיבוש הארץ בידי אלכסנדר מוקדון (332 לפנה"ס), ואח"כ השלטון ביְרוּשָׁלַיִם של הממלכות ההלניסטיות שירשו את אלכסנדר (בית תַלְמַי במִצְרַיִם ובית סֵלֵאוּקוּס בסוּרְיָה).
הממצאים הארכאולוגים מתקופת המקרא בעיר דָּוִד ובאזור הָעֹפֶל שבין עיר דָּוִד להר הבית, כוללים בין השאר את מערכת המים שהורחבה בימי חִזְקִיָּהוּ עם נקבת השילוח שהובילה כאמור את מי מעיין הגיחון שנמצא מחוץ לחומות אל בריכת השילוח שבנה בתוך תחום החומות המורחבות של העיר; שרידים של החומה הרחבה מאותה תקופה באזור הרובע היהודי; שרידי בתים ומבני ציבור, חלקם עם סימני שריפה מתקופת המצור הבבלי; מערות קבורה רבות; וממצאים קטנים יותר הכוללים בּוּלוֹת (מעין חותמות) מימי בית ראשון עם שמות בעליהן בכתב עברי קדום
[7]ירושלים וכל נתיבותיה, הוצאת יד בן צבי, 1996, עמוד 23-2
.
פרקים המזכירים את יְרוּשָׁלַיִם
ניתן לקרוא עוד על יְרוּשָׁלַיִם באתר של ויקיפדיה.
מפת בוני חומת יְרוּשָׁלַיִם בימי נְחֶמְיָה
פרטי היוצר\ת
בוני החומה בהנהגת נְחֶמְיָה. נערך על ידי אלון אדיר, לרוב בעקבות ההשערות המובאות באנציקלופדית עולם-התנך - כרך דניאל, עזרא ונחמיה. סימוני החומה ובוניה אוירו על פני מפה טופוגרפית של ירושלים המודרנית. בעקבות וילסון, עם תיקונים של צימרמן, 1876, של הספריה הלאומית, ואשר נתרמה על ידי אוסף ערן לאור, הספריה הלאומית ([Public Domain], via Wikimedia Commons ראו פרטים על ידי לחיצה על הקישור).
- בפרקים הראשונים של ספר נְחֶמְיָה, נְחֶמְיָה מספר שקיבל רשות וסיוע מאַרְתַּחְשַׁסְתְּא מלך פָּרַס לבנות את חומות ירושלים ההרוסות. עבודות השיפוץ והבנייה בוצעו במקביל לכל אורך החומות ע"י קבוצות פועלים שבאו מערי יְהוּדָה וממשפחות יְרוּשָׁלַיִם. תאור מהלך החומות בפרק ג מתחיל ומסתיים באזור שַׁעַר הַצֹּאן שבצפון הר הבית. כל קטע חומות מוגדר על סמך האתרים הסמוכים לו ומצויינים האחראים על בניית החומה באותו קטע. לפעמים האחראי הוא שַׂר פֶּלֶךְ או חצי פֶּלֶךְ (מחוז) ב"פחוות יהוד" של האימפריה הפרסית ונזכרים השרים של הפלכים - יְרוּשָׁלַיִם, בֵּית הַכָּרֶם, מִּצְפָּה, בֵּית-צוּר, וקְעִילָה. הפלכים נקראים על שם עיר מרכזית בהם, אך נזכרים גם קבוצות בנאים שבאו מערים נוספות - כולל גִבְעוֹן, יְרִיחוֹ, הַסְּנָאָה, תְּקוֹע, וזָנוֹחַ (ראו מפת מקומות אלה בעמוד של פרק ג). האיור המובא כאן מציין את הקטעים בחומות יחד עם האחראים על בנייתם כפי שנמסרו בפרק, ועל פי השערות הזיהוי המפורטות להלן.
- ציוני המקומות במפה להלן מבוססים בעיקר על השערות הזיהוי המובאות בעולם התנ"ך - "דניאל עזרא ונחמיה". מהלך החומות מוסכם בדרך כלל אך שרידים של שערים בודדים בלבד נחשפו, ויש עדיין חילוקי דיעות לגבי מיקום השערים ששמם נמסר בספר נְחֶמְיָה. למעשה, תיאורי מהלך החומות בספר נְחֶמְיָה (פרקים ב, ג, י"ב) הם מהמקורות העיקריים להשערת המיקום היחסי של השערים והמגדלים, וזאת מכיוון שהתיאורים עוקבים באופן רצוף אחר אתרי החומה (בסיבוב כנגד השעון בפרק ג ובשני הכוונים בפרק י"ב).
- לגבי חלק מהבנאים מצויין שבנו מִדָּה שֵׁנִית. כך למשל נאמר שמְרֵמוֹת, חָנוּן, בִּנּוּי, ובני תְּקוֹע בנו מִדָּה שֵׁנִית, כלומר בנו שני קטעים שונים של החומה. אך גם עבור מַלְכִּיָּה בֶן חָרִם, בָּרוּךְ, ועֵזֶר צויין שבנו "מִדָּה שֵׁנִית" למרות שצויין עבורם רק קטע חומה אחד. ההשערה היא שהושמט משום מה אחד הקטעים שבאחריותם, או שמשמעות הבטוי היא אחרת - למשל שהם בנו מידה דומה לזאת שהוזכרה לפניהם.
- חלק מהבונים זוהו על פי עבודתם - צורפים, רוכלים, ורוקחים.
- לגבי חלק מהבנאים מצויין שהיו אחראים על קטע החומה שמול ביתם. כך למשל עבור יְדָיָה, בִּנְיָמִן וְחַשּׁוּב, עֲזַרְיָה, צָדוֹק, והַכֹּהֲנִים. על מְשֻׁלָּם כתוב שבנה את החומה שמול לשכתו הסמוכה למקדש.
-
שַׁעַר הַצֹּאן שימש כנראה להבאת בעלי חיים לקורבן במקדש,
ולכן אולי אֶלְיָשִׁיב הַכֹּהֵן הַגָּדוֹל הוא שקיבל את האחריות על בניית החומה באזור זה.
אֶלְיָשִׁיב נזכר אח"כ שוב[^]נְחֶמְיָה פרק ג פסוקים כ-כ"א: כ אַחֲרָיו הֶחֱרָה הֶחֱזִיק בָּרוּךְ בֶּן זבי [זַכַּי] מִדָּה שֵׁנִית מִן הַמִּקְצוֹעַ עַד פֶּתַח בֵּית אֶלְיָשִׁיב הַכֹּהֵן הַגָּדוֹל. כא אַחֲרָיו הֶחֱזִיק מְרֵמוֹת בֶּן אוּרִיָּה בֶּן הַקּוֹץ מִדָּה שֵׁנִית מִפֶּתַח בֵּית אֶלְיָשִׁיב וְעַד תַּכְלִית בֵּית אֶלְיָשִׁיב.בהקשר של בניית החומות שבאזור בית הכהן הגדול בעיר דָּוִד.
-
שַׁעַר הַדָּגִים נזכר גם בדִּבְרֵי-הַיָּמִים-ב פרק ל"ג פסוק י"דדִּבְרֵי-הַיָּמִים-ב פרק ל"ג פסוק י"ד: יד וְאַחֲרֵי כֵן בָּנָה חוֹמָה חִיצוֹנָה לְעִיר דָּוִיד מַעְרָבָה לְגִיחוֹן בַּנַּחַל וְלָבוֹא בְשַׁעַר הַדָּגִים וְסָבַב לָעֹפֶל וַיַּגְבִּיהֶהָ מְאֹד וַיָּשֶׂם שָׂרֵי חַיִל בְּכָל הֶעָרִים הַבְּצֻרוֹת בִּיהוּדָה.ובצְפַנְיָה פרק א פסוק יצְפַנְיָה פרק א פסוק י: י וְהָיָה בַיּוֹם הַהוּא נְאֻם יְהוָה קוֹל צְעָקָה מִשַּׁעַר הַדָּגִים וִילָלָה מִן הַמִּשְׁנֶה וְשֶׁבֶר גָּדוֹל מֵהַגְּבָעוֹת., והוא מזוהה לרוב עם שַׁעַר אֶפְרַיִם הנזכר במְלָכִים-ב פרק י"ד פסוק י"גמְלָכִים-ב פרק י"ד פסוק י"ג: יג וְאֵת אֲמַצְיָהוּ מֶלֶךְ יְהוּדָה בֶּן יְהוֹאָשׁ בֶּן אֲחַזְיָהוּ תָּפַשׂ יְהוֹאָשׁ מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל בְּבֵית שָׁמֶשׁ ויבאו [וַיָּבֹא] יְרוּשָׁלִַם וַיִּפְרֹץ בְּחוֹמַת יְרוּשָׁלִַם בְּשַׁעַר אֶפְרַיִם עַד שַׁעַר הַפִּנָּה אַרְבַּע מֵאוֹת אַמָּה.. הדרך שיצאה מהשער הובילה כנראה לנחלת אֶפְרַיִם והתפצלה גם מערבה לכוון יָפוֹ משם אולי הובאו הדגים לשווקי העיר.
-
החוֹמָה הָרְחָבָה שמזכיר נְחֶמְיָה היא כנראה החומה שהקיפה את אזור הגבעה המערבית (העיר העליונה, או אולי שכונת ה"מִּשְׁנֶה").
לפי עדויות ארכיאולוגיות והיסטוריות
היה האזור ממערב לעיר דָּוִד מוקף בחומה לפחות מימי החשמונאים (כלומר כמה מאות שנים לאחר ימי נְחֶמְיָה)
אך לא היה מיושב יישוב עירוני לפני ימי החשמונאים. השכונה נקראה "העיר העליונה" בידי יוספוס פלביוס
(בספרו - "מלחמות היהודים").
בעקבות חפירות באזור העיר העתיקה שנערכו אחרי 1967 התגלה קטע מחומה רחבה באזור הצפוני של
קו החומה המשוער כפי שהוא מופיע במפה להלן. קטע החומה שהתגלה הוא מתקופת בית ראשון וקו החומה המשתמע ממנו נפגש עם
הר הבית באזור המתאים לנקודה בה מציין נְחֶמְיָה עצמו את מיקומה של חומה רחבה[^]נְחֶמְיָה פרק ג פסוק ח: ח עַל יָדוֹ הֶחֱזִיק עֻזִּיאֵל בֶּן חַרְהֲיָה צוֹרְפִים וְעַל יָדוֹ הֶחֱזִיק חֲנַנְיָה בֶּן הָרַקָּחִים וַיַּעַזְבוּ יְרוּשָׁלִַם עַד הַחוֹמָה הָרְחָבָה.. עובדות אלה חיזקו את ההשערה שאזור העיר העליונה היה מוקף חומה כבר מימי בית ראשון אך לא היה מיושב אז עדיין ביישוב עירוני צפוף. אחת ההנחות היא שחִזְקִיָּהוּ הקים את החוֹמָה הָרְחָבָה כחלק מהביצורים שבנה כהכנה למצור האשורי - בנסיון להגן על איזור פרזות כפרי סמוך לעיר. ההשערה היא ש"העיר העליונה" היא שכונת ה"מִּשְׁנֶה" בירושלים הנזכרת למשל ע"י הנביא צְפַנְיָה[^]צְפַנְיָה פרק א פסוק י: י וְהָיָה בַיּוֹם הַהוּא נְאֻם יְהוָה קוֹל צְעָקָה מִשַּׁעַר הַדָּגִים וִילָלָה מִן הַמִּשְׁנֶה וְשֶׁבֶר גָּדוֹל מֵהַגְּבָעוֹת.או כמקום מושבה של חֻלְדָּה הנביאה[^]מְלָכִים-ב פרק כ"ב פסוק י"ד: יד וַיֵּלֶךְ חִלְקִיָּהוּ הַכֹּהֵן וַאֲחִיקָם וְעַכְבּוֹר וְשָׁפָן וַעֲשָׂיָה אֶל חֻלְדָּה הַנְּבִיאָה אֵשֶׁת שַׁלֻּם בֶּן תִּקְוָה בֶּן חַרְחַס שֹׁמֵר הַבְּגָדִים וְהִיא יֹשֶׁבֶת בִּירוּשָׁלִַם בַּמִּשְׁנֶה וַיְדַבְּרוּ אֵלֶיהָ..
- שַׁעַר הַגַּיא הוביל מערבה מעיר דָּוִד לכוון ה"גיא" העובר מאזור שער שכם של היום ודרך רחוב "הגיא" בעיר העתיקה (אזורים שהיו מחוץ לחומות בימי נְחֶמְיָה) ויורד ממערב לעיר דָּוִד עד לנחל קִדְרוֹן. בשנת 1927 גילה ז וו . קראופוט בחפירות מטעם "קרן החקר הבריטית" שרידי שער מתקופת בית ראשון עם שרידי מגדלים משני צדדיו (בערך בנקודה 4 במפה). שער זה מזוהה על ידי רבים כשער הגיא .
- שַׁעַר הָאַשְׁפֹּת שימש כמקום לשפיכת האשפה של העיר מטה למדרון בכוון גֵיא בֶן הִנֹּם הטמא. ממיקומו היחסי בתיאור חלקי החומה בנְחֶמְיָה פרק ג נראה שהשער אמור להמצא בדרום עיר דָּוִד.
-
שַׁעַר הָעַיִן היה סמוך לבְּרֵכַת הַשֶּׁלַח היא בריכת השילוח שבתוך החומה ששימשה גם להשקיית
גַן הַמֶּלֶךְ ממזרח לחומה הסמוכה. הבריכה נמצאת ליד היציאה של נִקְבַּת הַשִּׁלֹחַ שבנה חִזְקִיָּהוּ לקראת המצור של אשור (ממעיין הגִּחוֹן
שנסתם ועד בריכת השילוח[^]מְלָכִים-ב פרק כ פסוק כ: כ וְיֶתֶר דִּבְרֵי חִזְקִיָּהוּ וְכָל גְּבוּרָתוֹ וַאֲשֶׁר עָשָׂה אֶת הַבְּרֵכָה וְאֶת הַתְּעָלָה וַיָּבֵא אֶת הַמַּיִם הָעִירָה הֲלֹא הֵם כְּתוּבִים עַל סֵפֶר דִּבְרֵי הַיָּמִים לְמַלְכֵי יְהוּדָה.). בסמוך למקום נחשפו שרידי שער ומדרגות חצובות אל מחוץ לחומה - אולי המַּעֲלוֹת הַיּוֹרְדוֹת מֵעִיר דָּוִיד.
-
מקומו של שַׁעַר הַמַּיִם שנוי במחלוקת. בנְחֶמְיָה פרק ג פסוק כ"ונְחֶמְיָה פרק ג פסוק כ"ו: כו וְהַנְּתִינִים הָיוּ יֹשְׁבִים בָּעֹפֶל עַד נֶגֶד שַׁעַר הַמַּיִם לַמִּזְרָח וְהַמִּגְדָּל הַיּוֹצֵא.הוא מופיע כנמצא ממזרח למגדל היוצא (מבית המלך העליון שבדרום הר הבית), בנְחֶמְיָה פרק ח פסוק אנְחֶמְיָה פרק ח פסוק א: א וַיֵּאָסְפוּ כָל הָעָם כְּאִישׁ אֶחָד אֶל הָרְחוֹב אֲשֶׁר לִפְנֵי שַׁעַר הַמָּיִם וַיֹּאמְרוּ לְעֶזְרָא הַסֹּפֵר לְהָבִיא אֶת סֵפֶר תּוֹרַת מֹשֶׁה אֲשֶׁר צִוָּה יְהוָה אֶת יִשְׂרָאֵל."הָרְחוֹב" (הרְחָבָה) שמול השער נזכר כמקום כינוס העם לשמיעת התורה, ובנְחֶמְיָה פרק י"ב פסוק ל"זנְחֶמְיָה פרק י"ב פסוק ל"ז: לז וְעַל שַׁעַר הָעַיִן וְנֶגְדָּם עָלוּ עַל מַעֲלוֹת עִיר דָּוִיד בַּמַּעֲלֶה לַחוֹמָה מֵעַל לְבֵית דָּוִיד וְעַד שַׁעַר הַמַּיִם מִזְרָח.שַׁעַר הַמַּיִם נזכר כנמצא מצפון לשַׁעַר הָעַיִן. מקום השַׁעַר במפה שכאן עוקב אחרי דעתו של עמיחי מזר בספר ירושלים - תקופת המקרא לפיה נמצא שער המים בחומה המזרחית סמוך למעיין הגיחון. המעיין נסתם מאות שנים לפני ימי נְחֶמְיָה (ומֵימַיו הוסבו אל נקבת השילוח המובילה אל בריכת השילוח) וספק אם בכלל היה ידוע בימי נְחֶמְיָה, אבל יתכן שהקשר של השער למי הגיחון שרד בשמו הקדום של השער. אחרים (כולל עולם התנ"ך - "דניאל עזרא ונחמיה") ממקמים את שַׁעַר הַמַּיִם במזרח הר הבית - כשער פנימי של מתחם המקדש סמוך לבית המלך.
- הַמִּקְצוֹעַ מפורש כמקום בחומה בו הזווית הקטנה שבין קירות החומה פונה כלפי חוץ, והפִּנָּה כמקום בו הזווית הקטנה פונה כלפי פנים. ראו באיור.
פרטי היוצר\ת
Hezekiah's Tunnel map, By Tamar Hayardeni תמר הירדני [CC-BY-3.0], from Wikimedia Commons
תוואי נִקְבַּת הַשִּׁלֹחַ, ממעין הגִּחוֹן שמחוץ לחומות אל בריכת הַשִּׁלֹחַ שבתוך החומות בימי חִזְקִיָּהוּ
פרטי היוצר\ת
מקדש שלמה. By Reddi. Original tranlsated to Hebrew. Uploaded to Wikimedia by Ori229. See page for author. [CC-BY-SA-3.0 / GFDL], via Wikimedia Commons
תכנית מקדש שְׁלֹמֹה עפ"י הכתוב במְלָכִים-א פרק ו